Cancer kontra armbrott

Min svårt cancersjuka vän ringde igår för att höra hur jag har det med min brutna arm Jag beklagade mig över värk och besvärligheter i vardagen. Sen pratade vi om hennes avbrutna cellgiftsbehandling och orsakerna till avbrottet - hon tålde inte förra medicinen och fick utslag och feber. Det är andra gången en påbörjad behandling måste avbrytas, förbättring av olika värden inväntas och ännu en ny medicin provas. Det har varit några dåliga dagar nu när orken trutit för henne men till helgen tänkte hon försöka åka på utflykt med sitt 10-åriga barn. Sen pratade vi om filmer vi vill se, böcker vi har läst och annat som vi brukar prata om.

Man får tänka mycket efter sådana samtal. Det kan ju förefalla okänsligt från min sida att klaga över en bruten arm när vännen kämpar med svår cancer. Men dels har vi samma grunduppfattning om att vars och ens helvete är lika hett som någon annans och dels handlar det om att bidra till att hålla tillvaron så normal som möjligt för den som är svårt sjuk.  Min erfarenhet av att vara nära svårt sjuka människor är att man absolut ska prata om den sjukas problem när han/hon önskar det. Man ska inte heller vara rädd för att prata om rädslorna som följer i sjukdomens spår. Men min erfarenhet säger mig också att det är otroligt viktigt att bete sig normalt, att även prata om vanliga saker, att berätta om saker man gjort- utflykter, shopping, konserter osv- det vill säga att de friska personerna för in det friska livet i den sjukes mer monotona vardag. Den sjuka personen är ju inte bara sin sjukdom. Man är allt man var när man var frisk och behöver annan input än enbart sådant som har med sjukdomen att göra.

Således är det en normal sak för min sjuka vän att bekymra sig om min arm och normalt att jag berättar hur det är.

Ett annat exempel är att min halvblinde, halvdöve, magsårsdrabbade 82-årige farbror nyss ringde och ville höra om min arm. Vi utbytte sjukerfarenheter och skrattade så vi skrek, sen pratade vi igenom släkten och gamla minnen. Båda var vi enormt upplivade när vi la på luren efter 1½ timme.

Kommentera här: