Hyllkantremsor

Mätt och däst som en anaconda återinträder jag i bloggland efter en sällsynt trivsam julafton. Julaftonen innehöll en mängd ätbart från skinka till körsbär-i-likör (viss kamp om dessa praliner i Aladdinasken ingår i julfirandet), mängder av julmust och Guldus,
Guldus
så gott som ingen alkohol då här medicineras till höger och vänster, Händels Messias, högläsning av julevangeliet (nej, vi är inte bekännande kristna men är det jul så är det) och Tomten av Viktor Rydberg, roliga julklappar, Kalle Anka på tv och Svarte Orms julsaga på video. Mina två favoritmänniskor i soffan och jag själv i stora fåtöljen. Frid på jorden och till människorna en god vilja. (Vi tittade inte på några nyheter alls.)

Jag förstår av kommentarerna till min julhälsning att viss oro utbrutit angående mina julförberedelser. Sanningen är dock den att jag har ett tämligen avslappnat förhållningssätt till julstök. Skickar inte julkort. Pyntar ovanpå den lort som inte svepts bort med dammsugaren under min mycket översiktliga dammsugning. Städar dock toalett och badrum och köksbänkar (vill undvika att matförgifta julfrämmandet). Föser in saker-som-jag-tänkt-sortera-sedan som står på golvet, i klädkammaren. Lagar Jansson, Sherrysill, Julköttbullar, Sallat ( inte sallat som i sallad utan en rödbetsrätt från min norrländska barndom - VÄLDIGT lokalt), griljerar färdigkokt skinka, köper resten i väldigt lagom mängd. Har pytteliten plastgran ( stod i Arvingens rum under hans barndom) som kläs med pyttesmå saker samt den berömda trumspreten.

Hyllkantremsor hade min mamma i köksskåpen. Jag tror t.o.m. att hon virkade dem själv! Till jul var de röda och vita. För den händelse att hyllkantremsor är obekant kan jag berätta att det var fina band/remsor som med häftstift  fästes på kanten av hyllorna i köksskåp och skafferi så det såg fint och prydligt ut när man öppnade skåpdörrarna. Jag gogglade på ordet och fick tre träffar. Samtliga mitt eget inlägg! Måste vara någon sorts internetrekord. Bara jag som använder detta ord. Jag har alltid sagt hyllkantremsor, för så hette det hemma. Men uppenbarligen är det allmänt gångbara ordet hyllremsor. Finns att köpa på t.ex. Tradera om någon känner sig inspirerad. Där kan man även få tag i virkbeskrivningarna...
hyllremsor
1 Bloggblad:

skriven

Känner att jag nog måste börja virka såna... mamma hade... och mormor... förmodligen INTE mormorsmor som hade 12 ungar... (fast de äldsta hann bli vuxna innan de sista föddes)

2 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Men vänta nu...om både mamma och mormor hade och inte mormorsmor pga alla barnen så måste det vara så att det är dina barn och barnbarn som ska stå för hyllkantremsorna. Du har ju också en massa barn i skolan och i kören och har lika lite tid som mormorsmor till virkande. Eller?

3 Quid Vis:

skriven

Infösning i klädkammare är en snabblösning som är jättebra. Det verkliga jobbet kommer när man ska städa bort infösningen från garderober och klädkammare. Jag känner igen mig. Jag är också en infösare.

4 En liten tant:

skriven

Quid Vis: Det är ju det som är haken - att infösning till sist måste åtgärdas. Men det är förunderligt HUR mycket man ändå kan pressa in i en klädkammare!

5 Visionary soul:

skriven

Du menar att ni slåss om vem som SKA få körsbär-i-likör-pralinerna...? Hos oss är det de som blir kvar sist... ;-)

Så mysigt att läsa julevangeliet. Det gjordes ett försök till det för två jular sedan, av mamman till den då väldigt lilla lillasyster... som i sin tur var sockerhög på julgodis, och verkligen inte kunde sitta stilla i två sekunder... ;-) Det är skönt med lite högtidlighet till jul, tycker jag. Konsert- och körmusik, och så. Gärna lite sång vid pianot, om möjligt. Och inte för att det är "kristet" för mig heller, bara att det liksom passar kring jul.

God fortsättning! :-)

6 mildamakter:

skriven

Sådana hade min mormor,och om jag inte missminner mig så bytte hon färg på banden allt efter årstid, och mamma hade också sådana när jag var liten, men jag har banne mig inte sett dem på många år, måste nog fråga henne var de tog vägen. Menar du att ni slåss om vem som ska äta de där räliga körsbärspralinerna?, hos oss slängs de alltid eftersom ingen klarar av att äta dem :o)

7 En liten tant:

skriven

Visionary Soul: Körsbär-i-likör, i Arvingens blogg har en het debatt rasat om detta väsentliga ämne. Du kan med fördel skicka era överblivna praliner till oss!
Visst är det skönt med det högtidliga, skänker en ro som inget annat.

8 En liten tant:

skriven

mildamakter: SLÄNGER ni körsbär-i-likör?!?!?!? Skicka hit! :-)
Jo, det var stort bestyr med dessa hyllkantremsor vill jag minnas. Men jag tror att mamma la ner det någon gång på 1970-talet.Som sagt- finns att köpa på Tradera!!!

9 Anne-Maj:

skriven

Undrar vad skulle alla säga om jag tog in hyllkantresmor i skåpen?

Angående körsbär har vi inte sett till, eftersom asken gav vi bort till tomten eller var det ungkarlen?

10 En liten tant:

skriven

Anne-Maj: Har ni inte haft någon Aladdinask? En jul utan choklad? Hur går det? *tuggar och smaskar*

11 Inga M:

skriven

Här kör vi med virkade hyllremsor i det gamla skåpet under den vakande ängeln! För att göra det hela fullständigt absurt så används det skåpet till barskåp eftersom det står så nära matsalsbordet. Det är som vanligt här; ingen ordning. Borde ha varit väldoftande, manglat och blänkande linne istället med krusade band

12 En liten tant:

skriven

Inga: Det kallar jag uppgradering -en modern användning, hyllremsor i barskåpet! Bild önskas!

13 Börje:

skriven

Det låter skönt med ditt avslappnade förhållande till jul. Själv försöker jag också leva så sedan många år tillbaka. Ingen julhysteri alls!
Har umgåtts med närmaste släkten hos mor (som bor på servicehus). På julafton lite traditionell julmat (Jansson självklart), men måttligt.

Du ska ha en god fortsättning!

14 Mia:

skriven

Så mycket som jag känner igen från din julblogg. Julstädandet går till ungefär likadant här.. hyllremsorna tillhör en svunnen tid för mig... Körsbärspraliner hade vi inga i år... men mmmumsss. Julkort är det många år sedan jag skrev några, en del har inte förlåtit mig än, men det är deras problem, inte mitt. Telefon finns!

Julgran blir det ingen för mig längre. Så länge barn bodde hemma så hade jag gran, men inte nu längre. Tallris brukar jag ofta ta in, men inte i år. Det blir mindre och mindre för varje år.

Tack för en liten minnestripp i hyllkantsremsor... *s* och en önskan från mig om att din jul- och nyårshelg går i "fridens" tecken.

Mia

15 Baba:

skriven

Guldus!!! Den trodde jag att jag senast såg på 70-talet. Mina föräldrar spelade korp-badminton och i anslutning till hallen fanns ett vaktmästeri med ett kylskåp där man kunde köpa Guldus. Hihi! Var köper man den?

16 En liten tant:

skriven

Börje: Jansson är ett av de få "måstena"! Hårt bröd, stark ost och eventuellt snaps till.

Mia: Gran hade jag också så länge som arvingen bodde hemma men nu är det skönt att slippa släpa hem, släpa bort och dammsuga barr till midsommar.

Baba: Jomenvisst! Guldus! Den bästa läsk som finns! ICA Maxi här i stan säljer Guldus men inte någon annan av våra ICA-butiker. Vissa affärer i kedjan Tempo säljer också Guldus.

17 Hannele:

skriven

På "hyllremsa" får du fler träffar, jag tror moderna inredningstidningar visar dem ibland, Ernst vet nog vad de är.

18 En liten tant:

skriven

Hannele: Ja, det blir häpnadsväckande många träffar på hyllremsa! Kommer säkert att komma tillbaka som inredningsdetalj. ;-) Ernst vet absolut!

19 Anonym:

skriven

förstår avundsjukan, väldigt nära, nära.....!
jag är visserligen ingen trägen gäst, bland sötdrickshyllorna, men Guldus är fán i mig kult,
när jag var yngre - typ för 40 år sedan, tror jag t.o.m att vi drack grogg "på Guldus"!
nu är det knappt nån alls - som dricker grogg (inte ens jag),
om det är bra eller dåligt, finns det nog inget entydigt svar på!
god forts......där tog bokstäverna slutt....

20 En liten tant:

skriven

Sundsvall: Grogg på Guldus! Vilken hädelse! Mot Guldus, alltså! Jag förstår att ni yvs över Vasabryggerier som är det enda bryggeriet som tillverkar Guldus numera. Av någon märklig anledning återfinns bryggeriet i Sundsvall.

21 Excessa:

skriven

Åh, vilket underbart förhållningssätt till julen! Hade jag vetat det så hade jag kommit o knackat på..
När jag flyttade i somras så hittade jag en massa saker-som-jag-tänkt-sortera-sedan.. tyvärr ingår inte klädkammare i moderna lägenheter.. Men det gör inget för kan man bara packa så får det plats mye i vindsförrådet.. o turligt nog så finns det hiss i huset..

God fortsättning önskar jag Dig, och de dina!

22 Eva:

skriven

Låter som om du haft en skönt avslappnad jul. Här blev det ingen Alladinask i år, till vår äldsta dotters stora förtret. Annars är det bara jag som vill ha körsbärsvarianten. Hyllremsor har min mamma virkat mängder av, hon har även gamla ärvda sådana. När jag flyttade ut till makens hus på landet, för 100 år sen, kom mamma ångandes och satte virkade hyllremsor i vårt skafferi. Alla som såg det blev mäkta imponerade. Det var tider det!! Ha en fortsatt skön helg!

23 En liten tant:

skriven

Excessa: Du är välkommen nästa jul! När jag flyttade för 5 år sedan rensade jag ut enorma mängder, fyllde en container! Hade bott i hus i 19 år... Det var så fint och luftigt i de nya förråden och garderoberna - ett tag. Nu har någon varit här och proppat igen utrymmena med sortera-sen-saker.

Eva: I ett hus på landet måste det nästan vara hyllremsor - i varje fall om det finns ärvda och någon annan sätter upp dem.

24 PGW:

skriven

*packar ner körsbär-i-likör för att posta till en liten tant*

25 Gunvor:

skriven

Hej, hos oss i våran stuga, har vi virkade hyllremsor i skåpet med porslin. Gubben satte in glas i dörrarna o då tyckte min svägerska att jag bara MÅSTE ha fina hyllremsor på hyllorna.Så hon har virkat åt mej, vita fina, utan band.

26 mamma LENA:

skriven

.....är det bara jag som är så gammal så jag virkat hyllkantremsor? ....... ;-O

27 Elisabeth:

skriven

Halkade in på din blogg,sitter här och ler igenkännande det här med bl.a städningen.Nog blir det jul ändå.............
Ha det så bra !

28 Pia:

skriven

Jodå sådana hyllremsor har jag sett en del. Visst var det fint, men så jobbigt att hålla dessa fina och alla häftstift som gick åt.. nej tacka vet jag tomt på hyllkantorna.
Tjing

29 Christina W:

skriven

Hyllkantsremsor hade även mina förfäder...jag tror mormor hade det och alla gånger mormors mor där jag tillbringade mycket tid.
Och ditt förhållningssätt till julen liknar mycket mitt eget. Låter barnen (tonåringarna) tala om vilken mat de vill ha på julbordet. Införskaffar det mesta färdigt och griljerar skinkan mest för julstämningens skull. Liten plastgran som är jättefin och som definitivt inte barrar och lukt av hyacint från obligatoriska julgruppen från familjen. Lugn och ro men i den här familjen ratas körsbär-i-likör - kanske kan vi byta med er familj till trillingnöten?

30 En liten tant:

skriven

PGW: *sitter under brevinkastet och väntar*

Gunvor: Välkommen hit! Om någon annan tog ansvaret för hyllkantremsorna skulle jag inte motsätta mig dem. Imponerande insats av svägerskan.

mamma Lena: Åldern har jag gott och väl inne dock inte virkförmågan!

Elisabeth: Välkommen hithalkandes! Jo, jul blir det hur man än gör!

Pia: Välkommmen hit! Jag minns också att det var fint men mest att jag fick ont i tummarna när jag satte upp dem, en uppgift jag utförde under inre protest i min barndom.

Christina: Kanske vi ska mötas på natten mot julafton medförande våra Aladdinaskar och skifta innehåll?

31 Björn:

skriven

"Föser in saker-som-jag-tänkt-sortera-sedan" känner jag igen med det tillägget att då brukar jag till min numera inte så stora förfäran (man lär känna sig själv med åren) upptäcka att där ligger alla föser-in saker-som-jag-tänkt-sortera-sedan-saker från förra året. Och hur mycket har jag behövt dem?

32 Rut:

skriven

Här var det många kommentarer,jag håller med alla.
De där hyllremsorna blev aldrig färdigvirkade i min mammas sykorg. När skulle hon gjort det?
Har man 8 ungar i varierande ålder att ta hand om och en lagård med kossor som skulle handmjölkas blev det ingen tid över för handarbete annat än strumpor skulle stoppas och byxknän som skulle skarvas.
Själv är jag heller inte så bra på virkning, när jag lärt mig var de omoderna, det var roligare att smyga sig undan med en bok.
Apropå julstädning, jag tog mycket också lätt på det, bara mycket ljus och och värme.

33 En liten tant:

skriven

Björn: Det är då man borde ta allt och slänga i närmaste sopcontainer. Men så börjar man sortera... och då är det nå't rent otroligt hur många bra-å-ha-saker man hittar.Åsså växer berget...

Rut: Jag satsar nu som förr också på att smyga undan med en bok! Vilka hjältinnor de var våra anmödrar - massor av barn och tungrodda hushållssysslor.

34 Anne-Maj:

skriven

Oj jag kan läsa bra! Inga problem! Tyvärr gav vi bort de två askar...Men vi har en Cloetta presentask kvar, körsbäret såg jag ganska nyss!

Kommentera här: