Allt hänger ihop - eliter och mejlmän, PR och skitsnack

" Lindström inte ensam?" så skriver Lena Mellin i dagens Aftonblad om "mejlmannen".Han har tagit på sig ansvaret själv men som Mellin skriver:
Mejlen från Lindström, alias "Veckans snackis", doftar studentrum. Man kan höra skrattsalvorna framför datorn när de påhittade mejlen skrevs. Men gapskrattar gör man sällan ensam. Det kräver sällskap.

Jag som inte kunnat blogga under veckan pga datorhaveri har suttit i soffan och grubblat över tvnyheterna desto mer. Jag tror inte heller att opinionsanalytiker Lindström varit ensam om själva skapandet av denna kampanj. Han har antagligen skrivit texterna med sina egna små fingrar men någon form av uppskattande omgivning har han troligen lutat sig mot. Listig, smart, vet att ta sig fram i medielandskapet . Bara en annan sorts bastu där de insatta som tillhör någon form av egendefinierad eller annan elit, får skrodera om sin egen betydelse och smida diverse ränker. Frågan är om de finns på partihögkvareteret eller i bekantskapskretsen eller både och?

Allt hänger ihop menar jag - det hänger ihop med den förskjutning mot kloakerna som det offentliga samtalet uppvisar, drivet dithän av kampanjer, reklam, medias nöjesrapportering och tv-utbudet.
Delar av detta är:
* Att det finns yrken som kallas opinionsanalytiker
I vilka kretsar rör sig en opinionsanalytiker? Han borde ju tillbringa mycket tid med "vanligt folk" och "ute i stugorna"  som det brukar heta när medierna nämner de 9047000 som inte frekventerar Stureplansetablissemangen och inte har tillgång till medieutrymme. Men har ni sett till honom eller någon annan opinionsanalytiker?

* Att Linda Skugge och andra s.k. krönikörerna höjs till skyarna och belönas för deras gapiga tyckande och extremt undermåliga språk

* Att dokusåporna blir slafsigare och slafsigare och lever i symbios med kvällspressen

* Att media bistår Brinkenstierna genom att skriva om hans cyniska och vulgära dokusåpaturnéer

* Att mediefolk, pr-folk, politiker rör sig i samma kretsar (t.ex. Fichtelius både dinerar med och granskar Persson) och belönar varandra i olika galor och skriver om varandra i media.

* Att de stora aktörerna bytt strategi vad det gäller reklam - man skapar långsiktiga kampanjer av mer osynligt slag där kändisar används som reklamboskap fast de tror sig vara först med det nya, what to wear, what to eat, what to drink... åsså handlar det egentligen om att det sitter ett företag eller en organisation och en framgångsrik, listig reklambyrå och styr det hela enligt en detaljerad plan...

Detta skapar ett intellektuellt och humanistiskt underskott som bl.a. leder till

* Att den märklige personen Alexander Bard kan förmå även till synes förnuftiga människor att gå med i en mobbinglista (och sedan försvarar de sig med dels att det är slutet sällskap och dels att de behöver vara med för att kunna sköta sitt jobb...)

* Att ett uttryck som "dirty campaign" skapas och får fotfäste i  språket som något som inte är helt OK men ändå välkänt och "vad-ska-vi-göra-åt-det?"

* Att folk yrslar runt i bloggvärlden enbart i syfte att skriva elakheter i kommentarerna

* Att det skrivs elaka bloggar, kanske med förhoppning om att komma sig upp

* Skolelever utvecklar nya varianter av mobbing

Och så vidare

Det gäller att vara inne, med och på. Fräckhet, smarthet och ett ständigt överlistande och manipulerande av omgivningen. Man blir uppmärksammad, man tar sig fram, man pumpar upp sitt ego. Det snurrar fortare. Men bäst det är träffar man på någon som är ännu smartare och vrider ens eget vapen mot en. Och då, då står man där ensam på gatan.1 flasknosen:

skriven

Du har verkligen en poäng i det här. Visst hänger det ihop alltsammans, på ett eller annat sätt. Det är lätt att stirra sig blind på enskildheterna. Tack för ett bra inlägg!

2 ab:

skriven

Håller med!

3 Hedgehog-Sara:

skriven

himla bra och tänkvärt inlägg!!!

4 isecore:

skriven

Välskrivet, jag har haft många liknande tankar men har ännu inte lyckats få ner dem på (virtuellt) papper.

Men ja, det känns som att allting är förenat. Politik, massmedia, kändisar, pr-folk, reklam. Allt i en enda röra för att hålla oss vanliga människor längst ner på stegen.

5 Bloggblad:

skriven

Man tror lätt att det gjorts så mycket mot mobbning att det borde vara utrotat. Men visst hänger det ihop. I dokusåporna lärs det hela tiden ut att det går an att prata skit öppet och att bilda pakter mot andra.
Vi måste vara på vår vakt hela tiden. Eller som min gamla mamma sa när jag var liten: "Var försiktig lilla öga vad du ser, var försiktig lilla öra vad du hör." Jag tror det var en sång i söndagsskolan.

6 En liten tant:

skriven

Nu gör jag så där tråkigt igen och tackar er för kommentarerna "i klump". Är för trött efter skidskyttet. Ska bättra mig framöver.

7 Björn:

skriven

Mycket bra! Håller med dig i dina tankar.

8 Björn:

skriven

Jättebra inlägg! Håller med dig till fullo. Man undrar hur länge då råa samtalet ska sälja? Förhoppnigsvis är det så att det säljer för att det har varit "förbjudet". Jag har svårt att tänka mig att folket blivit snaskigare...

9 Nisse Lovemyhr:

skriven

Är inte problemet att man omskapar innebörden av ordet cynism och klär det i andra ord och begrepp: Exempelvis "Fräckhet, smarthet och ett ständigt överlistande och manipulerande av omgivningen".

Bra skrivet, och jag kan bara hålla med dig.

10 En liten tant:

skriven

Björn: Man kan bara hoppas att allt fler tröttnar på råheterna. Borde ju bli så när det inte längre är en sensation i att smäda folk, vråla könsord i tryck och på webb, svära i varje mening.Tänk när det blir "nytt" och "hett" att kunna uttrycka sig vårdat, rikt och med många synonymer!

Nisse: Jomenvisst är det cynismen i ny make up. Intet nytt under solen, bara större genomslagskraft.

11 embryo:

skriven

det är vicktigt att stå upp i stormen med ansikctet i blåstren okcså ta emot ta emot

sådnana här kottar som är i kotterier dom har alltrid funnits men när dom kottrar upp på mångnga platser samtidigt då blir det mest bekymmrer

okcså bekymmreret med internetet är att det finns på ohyggligt mångnga platser samtidigt

men det är okcså en metod för försvar: att befinnra sej på mångnga platser samtidigt

vladimir majakovskij fikc frågran vad det värsta var som han visste

majakovskijs svar var: skvaller

okcså det var då det

okcså det säjer jag nu yo

12 En liten tant:

skriven

embryo: yo, kanonkommentar!
" bekymmreret med internetet är att det finns på ohyggligt mångnga platser samtidigt" - bästa definitionen någonsin av internet.

13 RS:

skriven

Bra tankar. Fast när det gäller Lindström stämmer inte analysen riktigt ändå. Jag har träffat honom och är väldigt förvånad eftersom han var så analytisk och vettig. Jag är mer än chockad över att han kunde skicka dessa mejl.

14 En liten tant:

skriven

RS: Det är ju just sånt, att en analytisk och vettig människa drar iväg på detta vis, som stärker min uppfattning om att man blir fartblind pga att den allmänna attityden till vad som är OK hela tiden förskjuts.

15 Petra L:

skriven

En liten tant:
Mycket bra skrivet och jag uppskattar orden i senaste kommentaren - "attityden till vad som är okej förskjuts hela tiden". Så det gäller att vara en motvikt till det och visa på att man själv inte drivit med, att det finns ett sansat debattklimat någonstans. Och det verkar det göra här!

Kul att finna en ny (för mej) bra blogg!

16 En liten tant:

skriven

Petra: Tack för det och välkommen hit!

17 Lexrex:

skriven

Hej, tack för besöket. Verkligen kul att upptäcka nya bloggar på detta vis. Blir intresserad av att läsa mer av vad du har skrivit. Bra text.

18 En liten tant:

skriven

Lexrex: Välkommen hit! Bloggstafetten har många poänger - inte minst detta att man upptäcker nya bloggar man vill läsa.

Kommentera här: