Jag är trendig

Jag har noterat att det finns de som reagerat negativt på att jag bloggar under namnet "En liten tant". Jag har i början av min bloggtid skrivit om varför jag valt det namnet och det kan man läsa här där det också finns en länk till en krönika av Kerstin Thorvall. Ytterligare en liten utläggning om ämnet har jag skrivit här.

Och nu har jag nått framgång i denna min strävan!
I dagens Arbetarblads nöjesbilaga kan man läsa en liten artikel rubricerad "På spaning - Tanten". Den medelålders nöjesjournalisten skriver om att tanten har blivit trendig. Redan i våras ska tv-programmet Babel har konstaterat att tanterna tagit över som karaktärer i litteraturen och motat ut de häftiga singlarna från bokhandelsdiskarna. Men nu har det gått ett steg längre - "nu vill vi vara lite tant själva".

"Tant är bra, trygghet, jävlar anamma och gör vad f*n hon vill", enligt denna nymornade journalisttant. En journalist som i sin dagliga gärning på nöjessidorna använder ett tillkämpat ungdomligt språk - asbra, skitcoolt är vanligt förekommande förstärkningsord i hennes rapportering. Så i och med det numera accepterade tantskapet hoppas jag på en åldersadekvat språkhantering också.

Som den trendsättare jag är går jag nu tryggt ut på balkongen med mitt kaffe och min deckare och gör just precis som jag vill!
1 Bloggblad:

skriven

Å, så bra. Heja heja. Jag läste artikeln och känner mig så RÄTT!!!
Kram från
tant Bloggblad - som faktiskt aldrig har haft något emot när små barn kallar mig tant. men "tantiga" kläder - det är nåt annat!

2 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Just det, vi är helrätt! Och man kan vara både modeintresserad och intresserad av nya saker på alla områden när man är tant. Grejen är att det man väljer att köpa väljer man för att man gillar det - inte för att man måste för att hänga med.

3 Anne-Maj:

skriven

Nu börjar jag kila i huvudet. Under Norrlandsresan läste jag att Tant är inne! Men vilken tidning var det? *muttrar*

En som funderar på att bli tant..

4 Lisa:

skriven

Den här tanttrenden har det skrivits om nu i säkert ett år. I Elle tillexempel. Jag känner mig lika träffad varje gång, fast jag är ynka 26 år. Det har nog med alla pelargonerna och småkakorna att göra.

5 En liten tant:

skriven

Anne-Maj: Du är nog en trendtant bortsett från åldern; trygg, bra, med en massa jävlar-anamma och gör det du vill.

Lisa: Välkommen hit! Jaha, där ser man. Jag är en tvättäkta tant som inte har så stor koll på trenderna och min frissa har slutat prenumerera på Elle...

6 Excessa:

skriven

Läste också den artikeln o tänkte då på dig.. Hmm.. min frisyr har aldrig prenumererat på Elle.. Kommer knallande med tantflaggan hissad jag!

7 Ninni:

skriven

Jag var ju en av dom som frågade i början..men jag fick en bra förklaring.
Så vi "tantar" väl på!!

8 Eva:

skriven

Att vara tant känns härligt. Jag är vuxen nog att göra precis som jag vill! Leve tanten!!

9 SolSkuggan:

skriven

Ja tack här hänger jag på, Jag älskar alla tanter, inklusive mig själv:))

10 Nemo:

skriven

Fram för tanten i den bemärkelse du skriver...det känns tryggt på ngt vis. Stabilt och äkta. En hittad och välförankrad självbild...

11 Inga M:

skriven

Min tantålder är min absolut bästa tid, jag gillar också ordet, det väcker de bästa associationer av ordning och reda, ärlighet och stabilitet. Roligt om fler upptäcker det!

12 Manon:

skriven

Jag gillar ordet tant! Hoppas jag blir en sådan där tuff tant....

SKönt vore det om den exteema ungdomsfixeringen avtog - för det är ju dte som gör att jag blir rädd för att åldras. Inte bli sedd eller hörd. Förr blev man ju tant med en viss status - i dag blir man - ja vad? Ingenting efter ungdomen?

13 Karin:

skriven

Om vi får leva och ha hälsan, är det åtminstone en sak i våra kvinnoliv som är någorlunda rättvis - ålderdomen. Den "drabbar" oss förr eller senare. Vi blir tanter i andras ögon eller våra egna, vare sig vi vill eller inte.

Hälsningar från en typisk tant, en "40-talspropp" som varit gift med samma "40-talspropp" till karl i snart 42 år.

14 En liten tant svarar alla tanter:

skriven

Ja, vi tantar vidare tycker jag - glada över att vara med, fortfarande mitt i livet så länge vi är här. Sk*ter i plastikoperationer och hysterisk bantning.Tar hand om oss så bra vi förmår.

Nemo (som ju aldrig kan bli tant, han är man) skriver exakt vad det handlar om - en hittad och väl förankrad självbild.

Jag är mycket för att återrövra ord som givits en felaktig betydelse/klang än sin ursprungliga och tant är ett av dem. En tant betydde ju ingenting annat än en medelålders och äldre kvinna. Att låta ordet tant stå för något dåligt , menar jag är att förneka kvinnor rätten att höras, synas när de passerat ungdomens dagar. Det blir väldigt korta och jäktiga kvinnoliv om inte hela livet räknas - och mycket tid till att vara bitter när kroppen ändå åldras. Tja, om ni förstår hur jag menar. Varmt nu!

15 MammaLena - momman:

skriven

Jag ska väl inte vara sämre än att jag åxå måste kasta mig in i tantfrågan.
Om du är en "liten tant" så benämner ju jag mig som "momma" ! Båda är ju så underbart kravlöst (nja inte kravlöst så - utan så!) Man får helt plötsligt vara den man är när man blivit momma, barnbarnen ser en som den äldre generationen och för dem så duger man precis som man är - tjock,smal,rynkig,gråhårig mm mm.
MEN, det förpliktar att vara momma - man måste vara snäll!

Jag har i alla fall en plan - jag skall bli en sånn där rund god tant när jag blir stor - en med förkläde på magen ...... Det är min dröm. En tant som inte är bitter och sur - utan just god och glad och nöjd med livet. Jag jobbar på det......
/Momma

16 Josephine - språkpuritan:

skriven

Fast femtitalskläderna kan de hoppa över tycker jag. Städrock för 35-åringar? nä huga!

17 Josephine:

skriven

ops det där sista hängde på sen förra bloggkommentaren - (språkpuritan)

18 En liten tant svarar alla tanter:

skriven

Mammalena: Vi jobbar efter samma plan! Inte sur och bitter utan glad och nöjd med livet.

Josephine: Man behöver inte ha städrock bara för att man är tant - om man inte vill förstås. Då får man.

19 Monica:

skriven

Det är väl jättebra att uppdatera och uppvärdera både ordet tant och tanten själv. Men varför "liten"?

20 En liten tant:

skriven

Monica: Jo, det kommer sig av ett uttryck i familjen, ett yttrande som fälldes av Arvingen en gång. Jag är inte så väldigt liten; medellång och för många kilon till den längden.

21 Annaa M:

skriven

Oerhört irriterad över tanttrenden, har inget att säga 25-åriga tjejer som redan har fått tantsnörp runt munnen, avskyr att bli lallad med som en kul men korkad maskot av andra 25-åringar t ex bakom butiksdiskar, ser ingen som helst glädje i att räkna dagarna till en knaper pension, förstår inte vad det är jag ska njuta av som har med ålder att göra, har inte bakat en enda jävla småkaka på 30 år, har inget gemensamt med dem som bara kan prata om två saker; sin kvällströtthet (morgonpigghet) och näpna saker deras barnbarn sagt, ser ingen som helst glädje av att anses vara en som har livet bakom sig. Annars mår jag bra.

22 En liten tant:

skriven

Annaa M: Det är inte det där jag menar med att återerövra ordet tant. Det du beskriver är i mina ögon den vrångbild av vad det är att bli äldre kvinna som vidlåder ordet tant.

I en av mina kommentarer här ovan skriver jag
"Nemo (som ju aldrig kan bli tant, han är man) skriver exakt vad det handlar om - en hittad och väl förankrad självbild.
Jag är mycket för att återrövra ord som givits en felaktig betydelse/klang än sin ursprungliga och tant är ett av dem. En tant betydde ju ingenting annat än en medelålders och äldre kvinna. Att låta ordet tant stå för något dåligt , menar jag är att förneka kvinnor rätten att höras, synas när de passerat ungdomens dagar. Det blir väldigt korta och jäktiga kvinnoliv om inte hela livet räknas - och mycket tid till att vara bitter när kroppen ändå åldras. "

Så menar jag. Skönt att du mår bra i övrigt!

23 En äldre liten tant:

skriven

Tänkvärt! En väninnas gamla mamma stod vid en busshållplats och väntade på bussen. Bredvid henne stod ett par unga flickor. De fällde en elak kommentar om gamla käringar. Då vände sig den "gamla tanten" till då båda flickorna och sa: Att bli gammal är inte lätt och inte heller att vara tant, men det finns ett sätt att slippa bli det.

DÖ UNG!

24 En liten tant:

skriven

En äldre liten tant: HaHa! DET var en äkta tant det! Undrar om de unga flickorna hämtat sig än?

25 En äldre liten tant:

skriven

En liten tant: Det hände i början på åttiotalet så flickorna är nog i början av tantåldern själva nu.

Om de har hälsan och minnet i behåll förstås!

Kommentera här: