Lider du av trädskräck?

Trädskräck - en fobi som grasserar i bostadsområden.
Den drabbar människor som har tillgång till mindre uteplats, liten altan i anslutning till sin bostad. Men även balkonginnehavare kan drabbas. Gemensamt för sjukdomen är att
*det finns LÖVträd på de gemensamma ytorna i bostadsområdet.
* en särskild variant av afasi ingår i symptombilden - afasin omfattar endast ett ord, "trädgård" där första ledet "träd" saknar betydelse och ordet  därför är synonymt med snaggklippt gräsmatta och tuktade rabatter

De första symptomen uppstår oftast under hösten. När träden i närheten av uteplatsen börjar fälla sina LÖV erfar den trädskräckdrabbade en tilltagande olust. LÖVEN hopar sig på gångbanorna och vinden sveper även in dem på den egna altanen/balkongen. Olusten övergår i ren irritation med åtföljande huvudvärk när LÖVEN måste tas om hand. Om vintern kommer tidigt lindras symptomen.

Men när våren kommer och lövsprickningen (de trädskräcksdrabbade är inte pollenallergiker så lövsprickningen i sig, bekommer dem inte) med den, återvänder minnet av LÖVEN och hela sommaren förmörkas av detta faktum att LÖV ska hanteras i sinom tid. I detta skede kan den trädskräcksdrabbade brista ut i hejdlöst byggande av insynsskydd, extra platstak och annat som avser att hålla LÖVEN borta från uteplatsen.

Så kommer hösten och LÖVEN täcker gångbanorna och listar sig in under platstak och över insynsskydd. Trädskräcken slår till med full kraft. Under den kommande vintern ägnar sig den trädskräcksdrabbade åt lobbyarbete, namninsamlingar för att få majoritet för att avlägsna träden en gång för alla. I ett icke försumbart antal fall lyckas detta och träden fälls.

"Den som planterat ett träd har inte levt förgäves"  lyder ett kinesiskt ordspråk. Vad ska man då säga om de som fäller det andra planterat?

I vår förening fälldes FYRA fullvuxna lönnar pga lövfällningen, på styrelsens eget initiativ utan samråd med medlemmarna. Känner till otaliga liknande fall. Just nu kan vi i bloggvärlden följa Ritas kamp för ekarna i hennes bostadsområde.
1 Uffe:

skriven

Jag planterar hellre träd än fäller dom även om det också hänt.

2 En liten tant:

skriven

Uffe: Det finns legitima skäl till att fälla träd. Men att löv skräpar ner räknar jag inte till sådana skäl.Plantera mera!

3 isecore:

skriven

Ännu ett tecken på att människan som art förflyttar sig längre och längre från sina rötter (ordvitsen var inte avsiktlig).

4 En liten tant:

skriven

isecore: Men den var fyndig i alla fall! :-)

5 frktjatlund:

skriven

Jag har motsatt erfarenhet. Folk i grannskapet är beredda att försvara träden till varje pris.

Vi hade ett par träd på vår innergård som var så genomruttna att de riskerade att trilla i huvudet på folk. Killarna som skulle såga ner dem var tvugna att smyga hit när de flesta gått till jobbet och jobba snabbt, innan man anade vad som var på gång.

Nu kan övriga träd ta för sig, istället.

6 frktjatlund:

skriven

Jag har motsatt erfarenhet. Folk i grannskapet är beredda att försvara träden till varje pris.

Vi hade ett par träd på vår innergård som var så genomruttna att de riskerade att trilla i huvudet på folk. Killarna som skulle såga ner dem var tvugna att smyga hit när de flesta gått till jobbet och jobba snabbt, innan man anade vad som var på gång.

Nu kan övriga träd ta för sig, istället. Men att träden har medhåll här, kan bero på att hyresgästerna inte behöver bekymra sig om nedfallna löv.

7 frkt:

skriven

Sorry! Jag fick error-meddelande på första kommentaren och trodde att den int "tog".

8 En liten tant:

skriven

frktjatlund: Det har varit nåt trassel med webblogg i afton. Ruttna träd är giltiga skäl för avverkning - de är ju farliga.

9 isecore:

skriven

Ett av få initiativ i min hemkommun som får mitt helhjärtade stöd var deras beslut för två-tre år sen att städa upp i innerkärnan i staden. Man la nya trottoarer, fräschade upp vägar, gångbanor och parkeringar, och som bonus planterade man tiotalet björkar för att förlänga den allé som går genom stadskärnan.

Helt klart mysigt.

10 Visionary soul:

skriven

Jösses... det påminner om bacillskräck... och så lite anarki, inom styrelsen...

11 En liten tant:

skriven

isecore: Bra av kommunen - man måste ju leva upp till att vara "Björkarnas stad".

Visionary soul: Anarkistisk bacillskräck är ett annat namn på trädskräck! :-)

12 isecore:

skriven

tant: det här var inte Umeå kommun som gjorde det, de har mer än tillräckligt med björkar. Det var min hemkommun som jag växte upp i (som är ännu längre norrut) som gjorde detta, och det överraskade mig eftersom kommunpolitikerna där inte direkt är kända för att ta initiativ som gör staden MER trevlig - snarare tvärtom.

13 Nina på Johangården:

skriven

Men fy sjutton vad elakt att fälla träden bara för att de i sin tur fäller löven en gång per år. Det låter minst sagt inte klokt alls.

Man ska vara rädd om sina vänner träden, att de fäller lite löv gör inget. Det blir ju ny jord och maskmat. Ingen människa har dött av att träden fällt lite löv om hösten.

Fy för den styrelsen! Verkligen fy för den!

14 Inga:

skriven

Träd är för mig lite av heliga varelser. Jag har ju problem att ta bort dem. Jag skulle nog inte kunna leva utan att ha dem runt mig.

Klart att man inte ska fälla träd i onödan!!

15 En liten tant:

skriven

isecore: Aha! Trodde du var umebo av födsel och ohejdad vana.

Nina: Kan du komma hit på nästa möte och hjälpa mig fya på styrelsen?

Inga: Känner lite som du - det är något andligt över träd.

16 Love:

skriven

Hej lilla tanten!

Vilken trevlig blogg det här var!:D

17 Love:

skriven

Jag har trädfobi!

18 En liten tant:

skriven

Love:n Välkommen hit! Hoppas inte din fobi yttrar sig i att du hugger ner träden där du går! :-)

19 Bloggblad:

skriven

Här har vi inga trädproblem - men däremot med dess invånare... Hos vilken granne har skatorna byggt bo i år?

20 flasknosen:

skriven

Träden ska man inte ta bort annat än när de är ruttna eller sjuka. Att ta bort dem enbart för lövfällningens skull torde rendera smisk med lövruska, minst.

Känner också en slags andlighet hos träden.

21 Solidaritetsbloggen:

skriven

Hej där

En liten hälsning från Solidaritetsbloggen. Det är ny runda. Denna gång går våra pengar till PLAN Sveriges hjälp till jordbävningsdrabbade barn i Pakistan.

Vi hoppas naturligtvis att du vill fortsätta vara medlem.

mvh / Marcus

22 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Jag är en fridsam natur men skator kan väcka en urvrede hos mig - när de går igång med sitt tjattrande tidigt på sommarmorgnarna, utanför mitt sovrum!

flasknosen: Lövruska kanske borde medföras till nästa årsmöte i vår förening?

Marcus: Jajamen!

23 Rita:

skriven

Tusen tack för ditt stöd!
Din styrelse skulle du anmäla för egenmäktigt förfarande, då ni alla i föreningen äger träden!

24 Annaa M:

skriven

Jag har också liknande erfarenheter som tjatlund, så långt att det t o m kan vara svårt att få rensa lite sly utan att det finns dem som opponerar sig: "förstör inte den fina grönskan". Men jag har ju inte bott i bostadsrätt förstås. Däremot har jag en bekant som annonserade ut sin lägenhet som insynsskyddad. Men när visningen väl skulle ske så var skyddet borta, dvs ett par träd fällda för att majoriteten av de boende ansåg att de skymde utsikten! Alltså, de ville hellre se båtarna på Göta Älv än rakt in i en trädkrona. Jag är benägen hålla med dem - men min bekant var ursinnig och ansåg att han förlorade sina viktigaste spekulanter på den där fällningen.

Själv tycker jag det värsta med löven är de där bullrande bärbara hälso- och miljöfarliga maskinerna som folk flyttar runt löven med i stället för att använda en vanlig räfsa...

25 En liten tant:

skriven

Rita: Tack själv - oss trädkramare emellan!

Annaa M: Jo, nog finns det även fanatiska bevarare av vilken grönska som helst, som inte tar sakskäl.
Men i din bekants fall sluter jag upp på din bekants sida.
I fallet med "lövblåsarmonstren" håller jag helt med dig. Fler räfsor till parkförvaltningarna och andra lövsamlare!

26 Love:n:

skriven

Haoa

Kommentera här: