Twingly, media och bloggarna

Relationen mellan media och bloggvärlden har i mina ögon genomgått en intressant utveckling. När inte alltför många bloggade pga att bloggverktygen inte var så superenkla att använda, när det alltså var en mindre och kanske mer IT-baserad skribentskara som var ute på nätet hade bloggandet en viss status. Det var människor som ansåg sig och ansågs vara med och t.o.m. före sin tid, som förstod att utnyttja de nya kommunikationsvägarna. Media bidrog till hyllningarna, om än lite förstrött.

Så kom själva revolutionen, de superenkla bloggverktygen som vem som helst lär sig använda på ingen tid alls. Gratis dessutom. Bloggandet exploderade. Media konstaterade roat att Svensson fått skrivklåda.

Samtidigt började alltfler media erbjuda kommentarsmöjligheter till artiklar på webben. Dessa kommentarsfora fyllda av gallsprutande anonyma kommentarer,är i mina ögon endast en variant på alla chatfora som finns ute på webben och av lika lite allmänintresse som dessa.

Men av någon anledning , antagligen listorna över besöksstatistiken på bloggarna i kombination med vikande upplagor för traditionell media, började bloggar uppfattas som ett av alla nya hot mot traditionell media. Särskilt krönikörsstatusen torde ha kommit i gungning.

Våldsamma kampanjer följde. Bloggarna beskrevs som antingen vildsinta , näst intill rättshaveristiska politiska insändare eller som dagboks- och kattbloggar. Bloggarna skrev alltså bara skräp, inget att fästa sig vid. Dessutom ansågs bloggare drivas av ohemul exhibitionism. Nästan lite skumt eller genant att ha en blogg.  Vem trodde man att man var?

Men intresset för att blogga svalnade inte av detta. Vad göra? Jo, media satsade på att låta sina anställda journalister blogga i sina tidningar. Som om bloggen som form i sig hade ett värde.

Jag anser att det är en rent korkad idé att låta journalister ägna arbetstid åt att skriva hafsiga, korta inlägg när de istället borde ägna sig åt fördjupning, källkritik och undersökande journalistik.

Parallellt med detta erbjöd både Aftonbladet och Expressen egna bloggverktyg vilket ger dem en massa reklam eftersom tidningens namn finns i bloggens URL. En ambition att äga bloggarna, enligt min mening. Aftonbladet köpte så Bloggportalen av bloggaren Sigge Eklund vilket gav honom en plats i blogghimlen och oss andra ännu en portal att registrera oss på – hos Aftonbladet.

Samtidigt på en annan plats i cybervärlden jobbar den idoge Johan med att gratis för oss andra tillhandahålla Nyligen, Intressant, Knuff, Bloggkartan och Bloggtips. Såvitt jag förstår har han inte någon ekonomisk uppbackning. Men han kanske inte har några kontakter som har tillgång kartan till de förunderliga mediaherrans vägarna i blogghimmelrik!

Nu har tjänsten Twingly dykt upp, en tjänst som kopplar media och bloggar som kommenterar artiklar till varandra. En märklig debatt har skymtat i bloggvärlden där man kritiserar bloggare som använder Twingly. Man menar att folk enbart kommenterar SvD och DN för att man vill ha fler läsare till sin egen blogg. Jaha, och?

Dessa ständigt återkommande gräl om hur fult det är att vilja ha fler läsare förvånar mig oerhört. Ofta tycker jag mig också se att de som gafflar mest om detta verkar ligga i mest för att rankas både här och där. Klart vi alla vill ha läsare. Sällan blir man väl som bloggare så lycklig som när man får kommentarer och får igång en diskussion på sin blogg. Dessutom finns det väl en massa andra saker att grubbla över när det gäller jakten på läsare – autosurf och annonsering som ger automatiska besökare och annat jag antagligen inte känner till men som genererar besökare men inte egentliga läsare på bloggen och får upp statistiken.

Twingly är intressant eftersom det kopplar blogginlägg till den kommenterade artikeln och på så vis i bästa fall bidrar till att ge fler synvinklar på ämnet. Visst finns det frågor att fundera på i samband med detta. Karin Rebas skriver om detta på DN i artikeln Mot en plattare värld.

Dock önskar jag att de traditionella medierna ska fundera över sina egna styrkor och svagheter och vad som skulle förmå fler läsare att prenumerera. Varför inte genomföra stora, långa enkäter om vad vi vill ha av våra tidningar? Jag tror inte vi skulle svara att vi vill ha fler journalistbloggar på tidningarnas webbsidor. (Jamen, alltså nu bloggar t.o.m. Carl-Otto Werkelid på SvD Kultur. Varför Carl-Otto? Jag tycker att det är ett allvarligt slöseri med din arbetstid).

Eftersom det bör vara skillnad mellan bloggare i allmänhet och journalister när det gäller förmåga att skriva och möjligheter att hitta nyheter då är väl det tidningarnas stora tillgång och som borde säkra deras fortlevnad om det används på ett seriöst vis.

 

Övertydlighetsinfo: Självklart kan journalister precis som adel, präster, borgare, bönder, lärare, busschaufförer, tidningsbud, advokater, överläkare, ambulansförare, pistvakter… m.fl. blogga men inte i sin ordinarie tjänst. På jobbet ska journalister ägna sig åt journalistik och det är de ju alla överens om att bloggande inte är.

1 Hannele:

skriven

Hemsidorna har varit mycket enkla att göra 7-8 år, exempelvis med hjälp av FrontPage.
Men vissa har väl fastnat i taggarna, helt i onödan..

2 En liten tant:

skriven

Hannele: För den som kan är allting enkelt. De färdiga bloggverktygen som webblogg eller blogspot som du bloggar i är kolossalt mycket enklare än att bygga egna hemsidor.

3 Hannele:

skriven

Man bygger inte hemsidor med hjälp av FrontPage, allt är nästan färdigt.

4 Hannele:

skriven

Privata hemsidor kom 1997-1998, då hade både privatpersoner och företag egna hemsidor.
Inget nytt. Man kommunicerade med hjälp av gästböcker (inga spam var uppfunna då).

5 En liten tant:

skriven

Hannele: Jag vet inte riktigt vad det är vi diskuterar du och jag nu. Jag skriver inte om svårigheter i hemsideproduktion. Jag kan också använda Front Page. Att det väldigt länge funnits privata dagböcker på nätet är jag väl medveten om. Men bloggexplosionen är något annat.

6 Hannele:

skriven

Du säger att bloggande är något nytt, det stämmer inte.
LunarStorm hade Dagböcker långt före år 2000, men när bloggarna kom, döptes de om till Bloggar. Det enda som är nytt är ordet "blogg"... och eventuellt pressens intresse för dem.

7 En liten tant:

skriven

Hannele: Med en dåres envishet menar jag att bloggandet som det ser ut idag är ett nytt fenomen. Jag ÄR medveten om att det funnits dagböcker på privata hemsidor, på Lunarstorm men då kallades de också för just dagböcker och fungerade som dagböcker. Idag diskuteras det på bloggarna på ett sätt som inte fanns då, trots alla gästböcker.

8 Ella:

skriven

Jag tycker detta är ett intressant ämne. Du har verkligen täckt upp alla vinklar dessutom ;) Jag håller med, jag har lite svårt att se fitsen med alla dessa journalistbloggar och framför allt kändisbloggar. De finns liksom utan något eget syfte, bara för att man ska kunna göra reklam för den i Ab eller liknande. Varför läsa en kändis blogg om hon bara bloggar för att hon är känd? För att hon är med i ett program och det ser bra ut i programtablån?
Däremot tror jag att vi kommer se en intressant utveckling av "bloggvärlden" som en ny form av media och opinionsbildning.

9 Lars Anders Johansson:

skriven

Det är intressant att begreppet "blogg" blivit så mytomspunnet. Varför kan man inte bara ta det för vad det är?

10 Jimmy:

skriven

@Tanten
Vädligt intressant inlägg i debatten! Kudos för att du tagit dig tid att skriva det. Jag behandlade ämnet själv på min egen sida för bara några dagar sedan då jag är väldigt intresserad av fenomenet också.

@Hannele
Jag får nog säga att jag håller med Tanten i den här aspekten. Det är skillnad på teknisk möjlighet och faktiskt användande. Jag kan se vad du är ute efter när det gäller viss funktionalitet på sajter som exempelvis Lunarstorm (hemska tanke), men att nämna dessa funktioner i samma andetag som blogg i modern tappning -- näe, det går bara inte. Ledsen. Även om sättet att kommunicera på var snarlikt (rent tekniskt) är det ljusår mellan det du hänvisar till och bloggning idag.

11 Ia:

skriven

"Jag anser att det är en rent korkad idé att låta journalister ägna arbetstid åt att skriva hafsiga, korta inlägg när de istället borde ägna sig åt fördjupning, källkritik och undersökande journalistik." Det tycker jag med, har alltid tyckt. Ända sen de kom. Ska de blogga får de göra det på sin fritid, inte på sin arbetsplats.

"Klart vi alla vill ha läsare." Det är en sanning med modifikation. Ta en bloggare som får väldigt många läsare, han eller hon får inte sällan medföljande ångest och en del (som Katrine Kieolos) pallar inte längre för trycket - de klarar inte av uppmärksamheten. "Har inte nerver, ork, vilja eller självförtroende längre känns det som." De vill skriva, men de vill inte ha skiten som följer. En författare som skriver en bok blir recenserad, men då är boken skriven och han/hon kan om han/hon vill också undvika recensionerna. Man kan strunta i kommentarer eller man kan stänga av dem. Men det känns konstigt att läsa (och skriva) bloggar som man inte kan kommentera, det blir inte en riktig bloggkänsla.

Vad jag menar är att man både kan vilja ha läsare OCH känna en viss skräck inför fenomenet. Det är en anledning att jag själv inte har raggat läsare på de traditionella sätten - genom att pinga inlägg osv. Mycket möjligt jag gör det en dag. Och jag säger heller inte att det är dåligt att vilja ha många läsare, det finns bara en fara i att man börjar anpassa sig. Vad ska jag skriva för att behålla alla dessa läsare?

12 Ia:

skriven

Att man inte pingar sig och knuffar sig och har sig kan också bero på att man ändå inte tror att man har någon chans att bli sedd - det är så fruktansvärt många därute!

13 Inga M:

skriven

Fenomenet bloggande journalister är intressant och jag har varit lite här o där och tjafsat om det förut, så för någon blir väl detta en upprepning.

För mig är det kontroversiellt. En journalist som hanterar vanligt journalististisk material i tidningar, TV eller radio har ju faktiskt att förhålla sig sakligt till det han/hon skriver om. När det gäller offentligfinansierade media så är ju detta väldigt strikt med opartiskhet och saklighet.

När jag är nyhetskonsument, så ska jag vara det i förvissningen om att det är fakta och inte tyckande jag tar till mig. Tyckanden bör höra hemma i ledare och i krönikor. Detta är ju alla fall den formella bilden. Om vi ska ha vildsint bloggande vanliga journalister så måste det blir något slags ordning här.

Däremot kan jag fatta att journalister som känt sig hårt hållna av de här saklighets- och opartiskhetsprinciperna kan bli glada över att äntligen få släppa loss och tycka till höger och vänster, men det gör inte det hela mer rättfärdigt.

Det blir det för mig märkligt om den som skrivit "sakligt" och korrekt om en internationell konflikt någonstans på jorden på arbetstid sitter och skriver en blogg med en massa tyckanden runt den här konflikten. Ja, det blir konstigt oavsett om han/hon gör det på arbetstid eller fritid.

Hur ska man dra gränserna här utan att sudda ut alla gamla etiska principer i tidningsbranschen? Jag får inte ihop det. Det blir som att blanda ihop journalistiskt material och krönikor /ledare hejvilt. Nu skriver alla allt på en gång och ingen vet om det är tyckanden eller fakta man hackar i sig som mediakonsument. Vill vi verkligen ha det så?

14 Ia:

skriven

Där sa du nånting. Det är nog därför jag inte gillar tanken på den bloggande Bildt heller. Bloggare Bildt! Det suddar ut gränserna på ett obehagligt sätt. Men man kan ju inte gärna förbjuda karln.

15 En liten tant:

skriven

Ella: Jag är vrång nog att uppfatta vitsen med kändisbloggandet, journalistbloggandet som ett försök att kväva de vanliga människornas bloggande. Åtminstone lägga dimridåer över bloggvärlden.Konspirationsteoretisk och vrång!F.ö. är det fantastiskt att se dig här igen!

Lars Anders: Hotet från bloggvärlden måste ses som större än man som enskild liten tantbloggare kan tro eftersom mytbildningen är så kraftfull.Men jag håller med dig - varför inte ta det med ro, ta det för vad det är, ett nytt sätt för människor att kommunicera, diskutera och tillfredsställa sin lust att skriva.

Jimmy: Tack för länkningen. Ilar strax till din blogg för att läsa ditt inlägg i ämnet.

Ia: Du har en viktig poäng i att en stor läsekrets även kan medföra problem för bloggaren. Jag har stött på flera som drabbats av en sorts prestationsångest i samband med bloggandet. Det handlar väl om vilken inre beredskap man har för att möta den form av "kändisskap" som en hög topplisteplacering/ stor läsekrets innebär. Jag har inte tänkt så mycket på den aspekten eftersom jag inte stressas vare sig av få eller många läsare. Men gläds väldigt när jag får igång en diskussion.Kanske är det lättare att vara en "en liten tant" än att vara ung när det gäller sådant.

Inga M: Vilken utmärkt analys! Jag instämmer i varje ord. Märkligt att inte de ansvariga på tidningarna kan inse detta. Kanhända beror det på att ledningen ofta inte består av publicister och att övriga anställda är till åren komna och tror sig bli betraktade som passé om de inte tar till sig den "nya tekniken".

Ia: Exakt! Men jag tycker nästan att utrikesministern borde kunna förbjudas att blogga! Vi vet ju alla vilken tid det tar att hålla på med bloggen och den tiden borde inte utrikesministern slösa bort.;-)

16 Monica:

skriven

Intressant och intelligent inlägg och kommentarerna går i samma stil. Mycket bra synpunkter tycker jag. Har därmed inte något att tillägga!

Så... varför kommenterar jag då..? För att nån ska klicka på länken och hamna hos mig? :-)

Nä, faktiskt inte. Jag vill bara ge min komplimang till en vettig bloggare med vettiga besökare!

17 Joshua_Tree:

skriven

Kloka ord. Och for the record: Front Page suger. ;)

18 En liten tant:

skriven

Monica: Komplimanger är aldrig fel! :-)

Joshua Tree: Tackar!

19 Inga M:

skriven

Ville bara för ordningens skull tillägga att bloggande politiker har jag inga som helst problem med och de får ha alla regnbågens färger för min del. Till skillnad från journalister så är de ju faktiskt anställda för att ta ställning och tycka. Det är ju deras jobb och då borde bloggen vara ett hjälpmedel, både att nå ut och att få respons. Hur de sedan prioriterar sin tid mellan bloggande och annat har jag inga synpunkter på.

20 Inga M:

skriven

Nu är bloggen inte klok! Från att inte ha gått att kommentera alls så publiceras plötsligt flera kommentarförsök. Snälla tant, ta bort minst två!

21 Hannele:

skriven

(Lunarstorm dagböcker och bloggar ser likanada ut, man bytte ut bara namn..
Inget nytt det senaste decenniet.)

22 Hannele:

skriven

@Jimmy ,
man har använt hemsidor (och exempelvis Lunarstorps dagböcker, ny omdöpta till Bloggar) exakt på samma sätt som dagens bloggar ett helt decennium, men inte av lika många som i dag.

23 Hannele:

skriven

P.S.
Bloggande journalister och politiker kanske är nytt,
google är ju otroligt mycket bättre nu, så man hittar dem alla lättare :)

24 Matildas fikarum:

skriven

Tänkte skriva lite om det här på min blogg så jag länkar till ditt detta inlägg som är mycket intressant.

25 En liten tant:

skriven

Inga M: I princip störs jag inte av bloggande politiker men jag är kluven till att just statsråden gör det. Som utrikesministern t.ex. Men jag har inte analyserat mina tankar så jag har inte något kristallklart skäl till denna kluvenhet. Än. Jag har följt din önskan och tagit bort två av de kommentarer som webblogg tyckte att den ville upprepa.

Hannele: Du tycker att jag har fel och jag tycker att jag har rätt. :-)

Milda Matilda: Jag kommer på besök i fikarumet strax.

26 Ia:

skriven

Samma här. Det är den höga politiska nivån som stör mig. Antingen ska de alla blogga eller så ska ingen av dem blogga. ;) Men jag gissar att de snart kommer att blogga allihop så då löser sig det problemet.

27 Ia:

skriven

Tillägg till det jag skrev tidigare, det är inte bara läsekretsens antal som är avgörande, man kan ha en liten läsekrets och ändå tycka att självutlämnadet är lite jobbigt. Om man har några besökare öht. Det är lite läskigt på det stora hela. Men det är bra att alla inte känner så. Och jag tror också att det är något som kommer och går i perioder. Man drabbas av ett visst självförakt, sen spottar man sig i kragen (höll jag på att säga - spottar i nävarna och tar sig i kragen) och går på det igen.

28 Jimmy:

skriven

@Hannele
Jag är djupt oenig, men vi lär inte komma längre här i just denna aspekt för då tar vi fokus från helheten som bloggen tar upp (jag kommer med andra ord inte posta ang. detta här igen). Det du säger om att det funnit sedan länge på Lunarstorm osv. stämmer när det gäller tekniken sedd från ett helikopterperspektiv (märk väl att detaljerna är väldigt olika. Betänkt exempelvis tekniker som XFN för att hålla samman sociala grupper över mer än en domän, RSS/Atom (dvs. syndikering av data) som ju är gigantiskt stort, taggning, möjligheten att trackbacka för att hålla ihop diksussioner via/mellan flera bloggar/domäner osv.).

Du kan väl knappast påstå att tonåringars sökande efter en identitet (alt. mobbningsdrev mot andra) med hjälp av LS's "dagboksfunktion" på något plan går att jämföra med fenomenet bloggning? Att det bara är "namnet som ändrats" är ju helt fel bara. Idag är det inte till majoriteten tonåringar som sitter och skriver om vilken deltagare i Idol som "bara måååste vinna". Idag skriver, läser och debatterar vuxna människor (som vi själva) med hjälp av bloggar.

Läs med fördel Wikipedias artikel om "blogg", tex. följande passage:
"Även Lunarstorm och en rad andra communityn har introducerat bloggar för sina medlemmar, men dessa är ej tillgängliga för utomstående och kritiker har därför menat[1] att det inte är bloggar i dess egentliga form utan enbart en utökning av deras redan existerande dagböcker."

Det är mina 2 cent i debatten.

29 Ia:

skriven

Idag kom en artikel med anknytning till ämnet: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=622711

30 Bimbo Boy:

skriven

Självklart vill man ha fler läsare. Inget fel med det.

31 Hannele:

skriven

Är det så farligt...
http://www.metimes.com/storyview.php?StoryID=20070311-043116-8402r

32 mattiasg:

skriven

'Man menar att folk enbart kommenterar SvD och DN för att man vill ha fler läsare till sin egen blogg. Jaha, och?'...

ja, jag har tänkt lite på detta. det är väl allmänt vid det här laget att folk ofta kommenterar för att få folk till sin blogg, men det är väl hela idén, att man tycker att man har grejer att säga o då vill man väl ha diskussion, eller?

o så vill jag säga att jag tycker om dina diskussioner om skolan, du hade en bra för nån månad sen om svenska språket i skolan o sånt.
mer av det, du kloka lilla tant.

Kommentera här: