Min syster är död

Ett innehållsrikt liv avslutades stilla i förrgår. Mycket , mycket i förtid med nutida mått mätt, men som någon klokt har sagt : "Livet är inte de dagar som gått utan de dagar man minns". Min syster har upplevt oerhört mycket roligt och bra under sitt liv och hade på det viset många fler dagar att minnas än många andra som lever längre.

Jag funderade länge om jag skulle skriva något om detta eftersom jag sällan skriver om privata händelser. Men i vårt moderna samhälle har vi reducerat döden till något antingen kliniskt som sker isolerat bak lyckta dörrar i sjukhusmiljö eller till något dramatiskt kanske t.o.m. spännande som utspelar sig på kvällspressens löpsedlar, i nyhetsprogram eller som fiction i tv-serier. Framför allt är döden något vi inte ordar om trots att den dagligen flashar förbi på löpsedlarna, visas i massupplaga på nyheterna. På något vis har jag en känsla av att vi förväntas hantera dödsfall i verkligheten lika snabbt och sedan hastigt gå vidare.

Man ska absolut gå vidare. Livet ska levas av de levande. Men döden, sorgen och allt som följer med måste få sitt utrymme och sin tid. Självklart är det en helt annan sak att följa en äldre person mot slutet än att drabbas av att unga människor rycks bort. Det är också en helt annan situation att vara en släkting än att vara partner eller barn till den döende. Men många uttrycker olust och rädsla inför risken att behöva närvara när någon står inför den död som är den mest naturliga, den vi alla vet ska komma även om vi får leva långa liv. Därför skriver jag om min systers bortgång för att kanske kunna förmedla att det inte alls behöver vara hemskt och otäckt att finnas vid den döendes sida.

Mitt i sorg och omtumlande tankar är det ändå en nåd att få följa en människas sista tid, att få vaka vid hennes sida, få vara närvarande i dödsögonblicket. Det ligger en storslagenhet i detta som endast motsvaras av att vara närvarande vid ett barns födelse.

Vi har följt sjukdomens förlopp i ett antal månader. Den jävla cancern som så många drabbas av; antingen direkt genom att vara den sjuka eller indirekt genom att vara anhörig eller vän. För en vecka sedan lades min syster in på sjukhuset. I torsdags inträdde medvetslöshet och sedan vakade vi tills allt var över. Sjukdomstiden blev naturligtvis en del av omställningsprocessen för de närstående, genom hopp och förtvivlan till insikt om att det går mot slutet. Men när slutet kommer är man ändå aldrig redo.Man kan inte tänka sig in i hur det kommer att kännas. Även det kan ses som en parallell till att få barn. Man förbereder sig och tror att man vet hur det ska bli. Men man vet ingenting förrän barnet finns där i ens liv.

Det sägs att hörseln är det sista sinne som lämnar oss och därför pratade vi med min syster som om hon vore vid medvetande. Vi berättade att vi var där, talade om när vi gick ut för att gå på toaletten, talade om när vi var tillbaka vid hennes sida. Vi småpratade med varandra om stort och smått, höll min syster i handen, tittade på tv, drack kaffe och hade dörren öppen ut till korridoren där livet pågick. Och inte vet jag, det kan ju ingen veta men det kändes som att det hade en lugnande effekt, skapade trygghet så hon kunde koncentrera sig på att lämna livet. Det var så lugnt, så stilla som hon på fredagseftermiddagen gled vidare, till vad som nu än följer efter, på ett litet lätt andetag.


Ty vad är att dö annat än att stå naken i vinden och
smälta in i solen?
Och vad är väl att upphöra att andas annat än att
frigöra andedräkten från dess rolösa vågrörelse och
låta den stiga uppåt och vidgas och söka Gud, fri
från alla hinder?
Endast då ni dricker ur tystnadens flod, skall ni verkligen sjunga.
Och då ni nått bergets topp, skall ni börja bestigningen.
Och då jorden kräver era lemmar skall ni , i sanning,
dansa.
ur Profeten av Kahlil Gibran

1 Dana:

skriven

Tack för att du delar med dig av det här. Fin dikt med.

2 Ella:

skriven

Jag har inga ord att trösta med det enda jag kan säga är att jag förstår kanske lite av din sorg.
Varma kramar
Tack för att du delade med dig.

3 Excessa:

skriven

Mina varmaste tankekramar till Dig och de dina

4 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Alla mina tankar går till dig i dag. Samma hemska sjukdom tog bort min älskade bror i förtid från oss och hans små pojkar. Jag hade förmånen att vara vid hans sida när han somnade in. Det var en märkligt fridfull upplevelse. Än en gång mina tankar och djupa deltagande till dig.

5 Inga M:

skriven

En varm tanke går från mig till Dig i Din sorg. Jag hör till dem som är rädda för att se döda och finnas i närheten vid dödsögonblick. Vet inte varför, det finns inget rationellt bakom. Men att läsa Din berättelse var trösterikt.

6 Drottningen:

skriven

Jag är fullständigt övertygad om att hon hade det precis så lugnt som du tror, precis som jag tror att det är ett hårt arbete att dö. Man vill kanske inte vara ensam, men inte heller bli störd, om du förstår vad jag menar.
Vackert av er att sitta hos henne, det är så många som dör ensamma idag.

7 Elisa:

skriven

Så bra att du skriver om detta... Min mamma dog, 89 år gammal, i mars. Det spelar ingen roll att döden är väntad, den kommer alltid med sorg, oro och funderingar i släptåg och med och allt praktiskt jobbigt också.
Men precis som ni gjorde, så gjorde vi. Talade om när vi gick och när vi kom, pratade om vardagliga saker och höll handen. När slutet kom så var allt tryggt, lugnt och - vackert. Jag förstår att inte alla får uppleva det vid en dödsbädd. Men får man det, så är det en ynnest att ta till sig, det är något som hjälper en själv att möta döden en dag. Och lika stort som en födsel är döden för mig nu. Jag har upplevt mina båda barns födsel, samt fått vara med vid en god väns förlossning. Lika men olika, och lika stora ögonblick.

8 Anne-Maj:

skriven

Intressant och berörande. I fredags hörde jag kvinnan som hjälpt oss med krishanteringen på klubben. Två saker som fick mig att tänka till. Man behöver ta semester från sorgen då och då. Det andra mindes hon en citat, som hon letat efter boken. Det var nåogt med "Man är inte död så länge man blir ihågkommen". *kram*

9 Annela:

skriven

En sådan fin beskrivning och betraktelse över din syster och hennes död. Jag känner igen så mycket av det du skriver från när min mamma dog för fem år sedan. Vi satt där hela natten sedan hon blivit medvetslös, pappa, jag och min man, och allt var så stilla och klugnt. Jag höll hennes hand hela tiden och det kändes så sorgligt och så ledsamt. Men, som du säger, livet fortsätter och jag bär med mig fler erfarenheter än förut.

10 ab:

skriven

Så fint skrivet. Någonting att lära av. En stor kram till dig i din sorg och insikt.

11 Bloggblad:

skriven

Bra skrivet - det är viktigt att vi vågar inse att livet slutar med död. Liksom du är jag inte rädd för att tala om döden eller om sorg, men har märkt att många är det. Säger "om jag dör..." som om det funnes ett alternativ...
Det är i dödens närhet livet kommer närmare. Kram på dig - du vet ju redan att man blir starkare av att våga känna och erkänna sorg, hur tungt det än känns. Fast... som i fallet jag skrev om med de två små flickorna... gäller nog inte det.

12 turmalin:

skriven

Varm kram till dig.

13 Ökenråttan:

skriven

Min väninna E dog i cancer på midsommardagen förra året. Hon hade vetat i ett år att hon skulle dö, frågan var bara vilket organ som cancern skulle slå ut först.
E var otroligt stark. Hon hade en välfylld garderob med lyxiga kläder. Det var hennes nöje, den sista tiden, att fundera ut vem av hennes väninnor som bäst skulle passa i den eller den kreationen. Jag, som var 12 cm kortare än E, fick noggrant utvalda scarves. Om någon protesterade sa hon bara: "Jag tänker inte dö med den där hängande i min garderob".
I november förra året förlorade jag och min man vår dotter i en olycka. Hon var 31 år.
När E dog var vi förberedda, det var en långsamt verkande sjukdom. Vår dotters död var en plötslig olyckshändelse. Man kan inte förbereda sej för slumpens skörd. Vem kunde vänta sej att en ung människa, mitt i livet, fullständigt oväntat skulle försvinna från oss på grund av en olycklig tillfällighet?
Att dö ung är ett privilegium. Det är vi överlevande som lider. Och vi måste ta på oss det lidandet, medvetna om att vår kära döda är befriad från plågor, nedbäddad i ro i sin grav.

14 Monica:

skriven

Jaha... jag måste ju alltid skriva fel... eller nåt. Men jag ska erkänna att jag tycker det är fruktansvärt jobbigt att läsa sånt här. Alla andra förstår och förstår, men det gör inte jag, jag hatar det, jag gör verkligen det.
Inte döden som sådan men den där jävla sjukdomen som "de" borde kunna bota vid det här laget...
Jag ber tusen miljoner gånger om ursäkt, men det här var asajobbig läsning...

15 ab:

skriven

Ökenråttan, det där klarade jag nästan inte av att läsa...
Min största skräck och fasa har varit att något skulle hända mina barn (se; jag vågar inte ens skriva det). Som alla andra har de råkat ut för händelöser som precis lika gärna hade kunnat sluta på ett annat sätt. När de blev vuxna var jag väldigt medveten om vilket privilegium det är att få leva och att ha fått se barnen växa upp.

16 Christina W:

skriven

Så vackert så fint skrivet. Och jag minns när farmor låg sina sista dagar på sjukhuset. Ömsom vaken - ömsom inte. I hennes rum fanns hennes nära och kära. Och hon fick sånt hon tyckte om - en liten flaska vin, en parfym och lite choklad. Hon fick njutningens gåvor och kunde njuta av dem i sina vakna tillstånd. Och där
satt vi småpratandes, tittandes på TV och bara var runt henne.
Många kramar till dig och tack för att du delade med dig.

17 P-O Svensson:

skriven

Jag miste min far får två år sen. Också cancer.. Har många gånger fått höra orden: "Döden är en del av livet..." Jag vet att det är så, men det är ingen tröst.
En sångsvit av Johhny Carlsson grep mig när jag hörde den. Den bygger delvis på en dikt av Henry Scott Holland:
"Vart går du, min älskade?
Stanna här! Stanna hos mig!
- Jag stannar hos dig, och
inget kan skilja oss längre.
Du ler mot mig ömt och du somnar in,
du somnar så lugnt, precis som ett barn.
Mitt hjärta vill brista, mitt sinne blir tungt.
Plötsligt ser jag ljus
och allt blir med ens lugnt och stilla.
När allt är förbi skönjer jag vår melodi, och
Inget kan skilja oss längre.
Döden är ingenting alls.
Jag har bara passerat in till nästa rum.
Jag är jag och du är du.
Allt som vi var för varandra är vi fortfarande.
Tala till mig helt som vanligt
kalla mig vid mitt namn
just så som du brukar
ändra ej din röst
Bli inte högtidlig eller gråtmild
Skratta, som vi gjorde tillsammans!
Be, le, tänk på mig! Be för mig!
Låt mig förbli en del av din dag
Utan varje spår av sorg
Livet - det betyder allt det som det alltid gjort
Vi är desamma som vi alltid var
Varför skulle jag vara borta ur ditt minne
bara för att vi inte ser varandra längre?
Jag väntar på dig - någonstans, helt nära
Här om hörnet!
Allt är bra!"
Jag tänker på dig och din syster!

18 Ökenråttan:

skriven

Vid vår dotters begravning läste en släkting ungefär de ord som P-O S citerat. De är värda att reflekteras över. Människor vet ofta inte hur de ska förhålla sej när de träffar någon som förlorat en anhörig. Många undviker att över huvud taget nämna vår dotter, men det är fel. Då blir det som om hon aldrig hade funnits. Vi talar ofta om henne, precis så som vi gjorde när hon ännu levde. Vi har ju fortfarande en dotter, men hon är inte här längre.

19 Lena:

skriven

Du har mina varmaste tankar, skickar dig kraft och hoppas du kan finna trösten...de är tungt,, jag vet!Kram Lena

20 En liten tant svarar Dana, Ella, Excessa, Nicoline och Inga:

skriven

Dana: Dikten är en del av en dikt eller bön ur boken Profeten skriven av Kahlil Gibran. I den finns många tänkvärda saker om livets alla realiteter.
Ella: Du vet ju att det egentligen inte finns några ord ? det är att man säger något som betyder allt. Omtanken är det enda viktiga.
Excessa: Tack, de värmer.
Nicoline: När unga människor dör och när små barn förlorar en förälder är det som är svårast att hantera som efterlevande. Min syster levde ett rikt liv och hennes barn är fullvuxna med egna familjer så det blir ändå en mer ?normal? sorg att hantera.
Inga: Det kändes varmt och meningsfullt att jag skrivit om detta när jag läste din kommentar. Tack för att du skrev.

21 En liten tant svarar Drottningen, Elisa, Anne-Maj och Annela:

skriven

Drottningen: Jag förstår precis hur du menar. Framåt eftermiddagen på fredagen pratade vi inte längre med min syster, men med varandra så det fanns ljud i rummet. Ungefär som när man var liten och man hörde mamma och pappa stöka med saker i huset medan man själv skulle sova. Rogivande och tryggt. Vi höll henne i handen ända till sista timmen då vi sedan bara satt nära. Det kändes som om hon behövde koncentrera sig och inte bli störd, precis som du skriver.
Elisa: Detta är ju en annan viktig aspekt på döden och sorgen ? sorgen efter riktigt gamla människor. Det är en underskattad sorg. Man förväntas ta det med ro, de var ju så gamla. Men sorgen är lika kraftfull i alla fall. Någon har funnits hela ens liv och världen förändras totalt.
Anne-Maj: Klokt sagt av henne ? att man behöver ta semester från sorgen. Och att man lever så länge man är hågkommen det är då visst och sant. Fortfarande kommer jag på mig själv med att vara på väg till telefonen för att ringa till min pappa ? borta sedan 9 år.
Annela: Ja, sorgligt och ledsamt är det men även en sällsynt värdefull erfarenhet.

22 En liten tant svarar ab, Bloggblad, Turmalin och Ökenråttan:

skriven

ab: Tack. Jag instämmer också i din kommentar till Ökenråttans kommentar. För ett år sedan var vi ju så isande nära att förlora sonen. Vi slapp uppleva den sorgen men jag drabbas fortfarande av ?tänk-om-?skräcken.
Bloggblad: Visst kommer livet närmare i dödens närhet. När det händer sådant som du skrivit om, små barn förlorar en förälder blir det kaos i huvudet och det är omöjligt att förhålla sig på samma sätt som när en äldre person dör.
Turmalin: Tack för omtanken.
Ökenråttan: Beskrivningen av din väns bortgång och modiga sätt att möta sin död liknar det sätt som en vän till mig agerade på under sin sista tid. Då handlade det om böcker som hon gav bort. Det du skriver om er dotter gav mig nästan andnöd. Jag som fick behålla min son efter olyckan ifjol drabbas fortfarande av skräck inför vad som hade kunnat ske. Varma tankar skickar jag tillbaka till dig.

23 En liten tant svarar Monica, Christina och P-O:

skriven

Monica: Det är väl det här som gör att jag tycker så mycket om dig trots att vi inte känner varandra IRL. Modiga, ärliga människa! Jag uppskattar så mycket att du skrev trots att du har en helt annan åsikt/känsla att förmedla. Det är ju då det blir äkta möten både IRL och i bloggen. Jag är inte riktigt lika ledsen över att du fick en jobbig läsning. Det ÄR ju jobbigt, jättejobbigt på flera vis,att läsa detta.
Christina: Ja, njutningens gåvor är viktiga hela livet ut. Så länge som min syster var vid medvetande, även fast det var korta stunder, hade vi med oss jordgubbar och grädde som var hennes bästa godis. Hon åt ett par jordgubbar varje gång innan hon sjönk tillbaka i djup sömn. Hon fick också kaffe eftersom det var livdrycken. Mot slutet satt vi själva där med kaffetermosar för att det skulle lukta kaffe i rummet.
P-O: Tack för den texten! Nä, någon tröst är det väl inte att döden är en del av livet. Trösten kommer i annan form, olika för oss alla, tror jag. Det handlar ju så mycket om vilken relation man hade med den bortgångne. Min pappa , min fantastiska pappa, min kloka pappa, min pappa som jag skulle ha velat känna även om han inte varit min pappa ? gick bort i hög ålder för 9 år sedan. Jag saknar honom än. Det gör inte lika ont längre men saknaden är stor. Paradoxalt nog blir det nu så många år senare ändå en sorts tröst. Jag kan nu tillgodogöra mig en varm glädje över att jag hade en så?n pappa.

24 En liten tant svarar Ökenråttan och Lena:

skriven

Ökenråttan: Det är oerhört viktigt det du skriver om folks rädsla och svårigheter att förhålla sig till andra människors sorg. Pratar vi inte om de bortgångna så är de ju borta hel och hållet.
Lena: Tack, jag känner omtanken.

25 En liten tant retar sig på formatmallen i kommentarsfältet:

skriven

När någon nu läser mina kommentarer till alla andras kommentarer kommer man att se en massa frågetecken på konstiga ställen. Olyckligtvis ger frågetecknen ibland en ironisk ton till det jag skrivit vilket VERKLIGEN inte är meningen. Jag skrev kommentarerna i Word och kopierade in dem i kommentarsrutan. Då omvandlas Words citattecken och tankestreck till frågetecken. Dessutom kan man inte längre dela in sina kommentarer i nya stycken för att få mellanrum när man svarar många olika personer i rad. Därför blir det grötigt att läsa. Beklagar detta och ska genast klaga hos blogg.se-supporten.

26 ab:

skriven

Ja, man vill prata om sina döda. Det är därför ungarnas pappa är med på min hemsida som egentligen handlar om böckerna, trots att han dog för sjutton år sedan. Han är ju alltid med mig, alltså hör han hemma på hemsidan.
Men jag förstår att folk är generade. Tänk om jag river upp såren nu...? Tänk om hon börjar gråta...? Kanske får man ta initiativet själv.
Som nu: jag vill säga all världens fina och varma ord till alla här som har förlorat sina nära, men samtidigt vet jag att det inte riktigt hjälper - men samtidigt gör det ju det ändå...

27 Ökenråttan:

skriven

Liten tant, du skriver så tappert och vackert om din döda syster. Vi har ställt fram ett foto av vår dotter; hon skrattar in i kameran, håret blåser i vinden och hon ser stark och glad ut, precis så som vi minns henne. Det ger oss faktiskt lite styrka, att se henne sån som hon var i livet. Vi har så många härliga minnen från våra år med henne och att tänka på dom hjälper oss och våra pojkar att orka.
Nu önskar jag dej något att hänga upp de ljusa minnena på, nåt som du kan vända dej till när det är svårt. Vi hörs!

28 Jessika:

skriven

Jag har en kronisk sjukdom och har sedan den diagnosticerades legat på sjukhus otaliga gånger. Förra året fick jag en lunginflammation med mängder av komplikationer. Jag låg på intensivvårdsavdelning i respirator i över två veckor. När det var som värst trodde de att det här går nog inte så där satt familjen.
Om det är någon tröst så finns hörseln med. Jag kan inte säga att jag har någon röd tråd i vad jag minns eller inte. Uppenbarligen har verklighet och drömmar hakat i varandra. Man ligger inte rakt upp och ner i det tillståndet och upplever ingenting, men det är en annan historia. De har pratat med mig och fått reaktioner som jag inte minns något av, men jag minns annat som hände omkring mig, saker människor sa och gjorde. Att någon rörde vid mig och pratade minns jag mycket väl brottstycken av.
Döden för en alltför undanskymd tillvaro, trots att det är villkoret för att vi ska få leva. Sjukdom som föregår död är inte heller sådär "populärt". Människor vet inte hur de ska hantera det eller det faktum att vissa sjukdomar faktiskt är kroniska och/eller dödliga.

29 Jerry:

skriven

Berörd. Respekt.
Resan tar aldrig slut, den byter bara skepnad.
Allt gott!

30 Lena:

skriven

Jag har läst ditt inlägg, jag vill skriva en kommentar. Men jag vet inte vad jag ska skriva. Jag blir så berörd när människor dör i förtid, inte av ålderdom. Platt blir det bara när jag försöker säga nått.... Att få förmånen att vara med på resan är nog väldigt stort, tror jag. Jag vet inte, har ingen egen erfarenhet av vakande vid dödsbädd. Mina kära dör hastigt!
Tänker i alla fall på dig, på er.
Nu har jag lyckats få till några ord i alla fall...... säger Lena

31 En liten tant:

skriven

ab: Vet du, du skriver faktiskt all världens fina och varma ord bara genom att du tar dig tid att skriva och dela med dig av dina tankar från dina egna erfarenheter. Det är tröst, om något.
Ökenråttan: Vilken fin beskrivning av bilden på din dotter! Ja, vi har också ett fint och starkt foto framme. Bilderna i ens inre av den sjuka tonar bort och bilden av den levande i en glad stund tar allt större plats.
Jessika: Tack för den bekräftelsen om hörseln. Jag förstår att du upplever alla delar av människans förmåga och oförmåga till empati i den situation du befinner dig i. Man lär sig mycket både om sig själv och andra, dock till ett mycket högt pris.
Jerry: Tack. Delar din syn på resan.
Lena: Tack. Det är inte orden som är viktiga. Det är omtanken.Jag tänkte på dig när jag skrev och hoppades att jag skulle klara att förmedla att jag känner stark skillnad i att uppleva döden på detta vis och döden när det kommer hastigt när den rycker bort unga människor mitt i steget. I det senare fallet har jag fortfarande svårt att hitta något försonande.

32 maria:

skriven

När jag läser detta så förpassas jag till en del av de som jag följt bredvid intill dess att allt är slut för dem... Kan iegentligen inte säga mycket annat än att i tanken skickar jag en varm kram till dig...
Det jag däremot berörs av i din text är tanken på hur vi idag ser på döden, en gång i tiden var döden ett normalt inslag i alla familjer och släkter men idag vill vi inte beröra det riktigt...
Det du oxå skriver om att sorg och tid måste få rum är så sant och riktigt och att sorg tar sig olika uttryck från person till person och oxå olika lång tid...
Jag hoppas att den tiden finns hos och för dig!!!

33 Eva:

skriven

Tack för att du delgav oss detta! Och på ett sånt fint och ödmjukt sätt. Döden är jobbig att möta för oss anhöriga, som ska leva med sorg och saknad efter en älskad människa. En varm tanke till dig från mig!

34 Alltiallon:

skriven

Jag kan inte annat än tacka för ett enastående inlägg, ur flera perspektiv. Det är sällan jag läst någonting så verklighetsnära men samtidigt så hoppfullt mitt i en stor sorg. Att våga se och beröras så av själva livet och döden i dess mest intensiva eller kanske mest avgörande form....ja jag finner inte ord, jag kan bara säga tack för att Du orkade dela med Dig!

35 krisse:

skriven

Det är storslaget och märkligt att vara med när en människa lämnar sitt liv. Min gamla mor säger att hon ser ett grått och vackert ljus lämna i dödsögonblicket. Det var jag som var Krisse utan URL (nybörjare). Tänker på dig med värme.

36 qi:

skriven

Jag har läst och berörts av det du skriver, lilla tant. Och alla kommentarerna där ni delar med er av vad ni upplevt. Det väcker minnen om när min mor dog för tio år sedan. Natten innan hon dog hade hon förlorat medvetandet, jag sov och vakade vid hennes sida. När jag var vaken pratade jag med henne och jag tyckte att det verkade som om hon lyssnade och blev lugn av min röst. Jessicas kommentar gläder mig, jag tror att mamma hörde det jag hade att säga till henne innan hon dog.

37 eminenta z:

skriven

Tack för denna post.
Min goda väninnas dotter dog häromdagen, endast 6 månader fyllda. Väninnan svarar inte på sms, telefon; det går ej att få kontakt. Jag kan alltid be för henne.
Precis som du skriver: det är svårare ju yngre personen var.
Hoppas du har det fint.

38 Mia:

skriven

Jo, just så här lugnt o fridfullt kommer döden oftast efter en tids sjukdom. Eftersom jag har arbetat inom äldreomsorgen i många år har jag funnits med vid många dödsbäddar.
Sorgen måste få ta mycket tid o energi även i vårt stresade samhälle. Men, precis som du skriver, livet måste gå vidare. Livet måste levas här och nu, vi vet inte hur länge vi får ha hälsan eller "hänga med" i den här jordavandringen.

39 En liten tant:

skriven

maria: Ja, det är viktigt att både prata om döden och att ge sorgen tid. Jag tror att man lever bättre och mer fullt om man vågar det.
Eva: Tack för dina fina ord.
Alltiallon: Att jag lyckades beröra känns bra, tack.
krisse: Ah, intressant detta om lkuset. Så det var du! Än en gång TACK!
qi: Visst kändes det fint att få en bekräftelse på att även medvetslösa människor hör.
eminenta z: Åh, så fruktansvärt sorgligt att läsa. Men fortsätta skicka sms, mail, vanliga kort. Det kommer att komma en dag då hon orkar ta till sig detta och då kommer det att kännas mycket bra att inse att folk har tänkt på henne hela tiden.
Mia: Absolut ska vi leva här och nu och ta tillvara framför allt de relationer som är viktiga i våra liv.

40 Bloggblad:

skriven

Jag har ytterligare ett "hör"-exempel. Min morbror var medvetslös sitt sista dygn, och mot slutet sjöng vi hans älsklingssång (som hans fru komponerat) och vi blev helt ställda - trodde att han skulle vakna upp ur sin dvala, han rörde sig och började "låta"... trots att han var helt borta både före och efter. Under hela sången kändes det som om han vill försöka "svara" oss. Det var märkligt och skönt också!
Hur man hanterar sorg beror inte bara på hur nära den döda man är, utan också på var man själv befinner sig i livet. Hur man klarat av sina rädslor. När jag var i 20-årsåldern höll jag för öronen om någon pratade om döden, fick ångest och kunde inte sova. Nu har jag varit med så pass länge att jag inte är rädd längre.

41 Ökenråttan:

skriven

eminenta z: Skicka ett litet meddelande med vanlig post till din väninna, ett vykort eller ett några rader i ett brev och skriv som du känner. Skriv "stackars du", "vad jag tycker synd om dej" eller vad du spontant känner. Eller skriv bara att du tänker på henne i hennes sorg, att du är hennes vän som alltid och gärna vill träffas, på hennes villkor, att du vill ställa upp och ge det stöd du kan.
Vi som har förlorat ett barn lever sedan med döden närvarande, i vardagen, hela tiden. För oss har det blivit naturligt att tala om sånt som hör ihop med den döda, frågor som rör
begravning, gravvård och annat som måste hanteras när någon har dött.
Men allt hade varit lättare för oss om inte omgivningen hade haft så svårt att hantera oss och vår döda dotter. Vi mötte en granne på trottoaren, vi såg hur hon stålsatte sej: "Hjäp, där kommer dom, oj vad ska jag säja?" Hon klarade av det, kramade om oss och mumlade några vänliga ord med strömmande tårar och så var saken klar.
Några har sagt "jag vet inte vad jag ska säja" och då har vi lugnt svarat "det finns inga ord för det här" och då kopplar de av lite.
Vi bygger inget mausoleum över vår dotter, men vi kan inte heller sopa bort spåren efter henne. Hon lever naturligtvis vidare hos oss, för alltid.
Vår yngste son började ett nytt jobb någon månad efter det att han förlorat sin syster. Det ordnades en middag för honom och hans nya arbetskamrater så att de skulle får lära känna varann lite informellt. Man presenterade sej och det frågades efter familj, vad gör mamma och pappa, har du syskon och så vidare. Då sa han "Jag har en storebror och en storasyster, men hon har dött." Naturligtvis blev alla bestörta, några började gråta, det blev en sorglig stämning. Men som han sa "Om jag bara hade sagt 'Jag har en storebror' så skulle det varit som om min syster aldrig hade funnits".

42 En Södertäljebos Liv II:

skriven

Beklagar sorgen!

43 PGW:

skriven

Instämmer med många andra, jag vet inte vad jag ska säga men tänker på dig. Kram.

44 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Vilken fantastisk berättelse! Visst är det skillnad i ens egen inställning till dessa frågor nu mot för när man var ung.
Ökenråttan: Så sant - det finns inte några ord som är "rätt" - det är bemötandet och omtanken som är viktig. Oj, vad jag fick tänka på den middag som din son deltog i. Håller helt med honom om att om han bara sagt att han hade en bror så hade han ju liksom förnekat sin syster. Se'n tänker jag att jisses vad folk är aningslösa som sätter igång att fråga ut okända människor om familjeförhållanden vid en sådan tillställning. "Risken" är ju att man får ärliga svar och då blir det mycket att hantera. Starkt av din son.
Södertäljebon: Tack
PGW: Tack för omtanken - man behöver inte säga nå't särskilt, man kan "låta lite" bara för att visa omtanke, det värmer.

45 eminenta Z:

skriven

En liten tant & Ökenråttan
Jag tänkte att jag skickar henne sms flera gånger i veckan nu ett tag framöver + brev.
Med texter som: "Jag tänker på er" osv

46 En liten tant:

skriven

eminenta x: Det låter helt rätt tänkt. Att hon inte orkar ta kontakt eller svara nu är naturligt men det betyder inte att hon inte vill att folk ska bry sig om. Du kan skriva att du förstår att hon inte orkar svara men att du vill fortsätta höra av dig, så behöver hon inte känna någon press.

47 En liten tant:

skriven

eminenta Z ska det förstås vara. Halkade på tangentbordet.

48 Christina W:

skriven

Tack för dina fina ord...det värmde.
Hoppas allt är så bra det kan hos dig.
Många kramar

49 Elisabeth:

skriven

På en liten blogg-promenad hamnade jag här just nu.. i en stund i någons liv då något, eller någon i livet just nu förlorats!
En så vacker berättelse - fast den handlar om den, för oss, ofta skrämmande och fasansfulla döden...
Ville så gärna återgälda din vackra gåva, din berättelse, med ord av tröst och respekt för din sorg - men orden tryter! Dock skickar jag en varm kram till dig i tanken.. och hoppas att du känner orden istället, som ett litet, men välmenat stöd i din sorg!
Tack himlamycket för att du ville dela med dig! Det betyder mycket.. för min resa just nu!
Kram..

50 Anna H:

skriven

Så vackert skrivet.
Minns min far som dog medan vi, precis som ni, fyllde hans öron med livet!
Dagen efter läste jag ett kåseri av en kvinna som förlorade sin make där deras gemensamma son sa: "Nu vet pappa något som vi inte vet" - och det tröstade mig på något vis.

51 Sonja Edberg:

skriven

Bästa Lilla Tant- jag saknar de rätta orden nu, men jag är med Dig i tanken. Ovanstående har redan uttryckt orden så bra...Det sades någon gång "att sörj inte att jag är död utan var glad för att jag levat". Jag instämmer ändock med Astrid Lindgrens ord i Ronja- "hon fattas oss". Ha det så gott det går!

52 Emma:

skriven

Hamnade här via Slottet i saknadens dalar. Så väldigt tungt att förlora en syster. Men jag måste också säga att jag känner igen mig i det du skriver om det storslagna i att få vara nära en människa som är döende, och i dödsögonblicket. Precis de tankarna och känslorna fick jag när min mamma gick bort för några år sedan. Jag tänkte att såhär stort kan bara födelsen av en människa vara. Fast då fyllt med glädje och inte med sorg. Men samma ödmjukhet inför livet. Sköt om dig.

53 Mette:

skriven

Åh vad fint skrivit! Tänk att ni kunde göra det så bra.
Jag beklagar verkligen sorgen.
Kram Mette

54 Björn:

skriven

Beklagar sorgen. Funderar över om ett lite utdraget förlopp kanske är skonsammast för de anhöriga, med motsattsen kanske är det för den det verkligen gäller?

55 Bloggblad:

skriven

Det märks på alla kommentarer att det här är något som många tänker på. Det är jättesvårt det där med hur man bemöter den som nyss mist någon. Min mamma som varit med länge, lärde mig att man måste våga tala om den döde, alltså tala om att man vet - beklaga... tala om vad man känner. Och jag har upptäckt att så gott som alla gärna vill prata om det som hänt. Utom en. En god vän vars man valde att lämna familjen för gott helt utan förvarning. När jag mötte henne ett par månader efteråt, sa jag bara att jag tänkt på henne. PRATA INTE OM DET! sa hon mycket bestämt, och vände sig bort.
Och jag kände att det var helt fel... så det är svårt att veta, det som känns rätt för den ena, gör det inte för den andra.

56 En liten tant:

skriven

Christina W: Tack själv! Å du det är inte på teckensnittet man listar ut hur skribenten ser ut - det är mellan raderna. :-)
(Fullkomligt obegriplig kommentar för alla som inte läst mina gratulationer i din blogg.)

57 En liten tant:

skriven

Elisabeth: Jag har nu läst hos dig och det är i sanning en resa du och de dina är ute på. Kan bara önska er all kraft!
Anna H: Det var verkligen trösterikt. Dina ord "fyllde hans öron med livet" tyckte jag också mycket om.
Sonja Edberg: Tack. Ja visst är det en eftersträvansvärd insikt att kunna glädjas för att någon funnits. Den kommer med tiden för de flesta. När värsta skärpan slipats av sorgen.
Emma: Instämmer helt i dina ord. Tack.Har du läst Margareta Ekströms "En levande och en död"? Om sorgen efter en gammal mamma.
Mette: Tack. Ja, det känns bra nu i efterhand att vi lyckades vara så kloka som vi faktiskt var.
Björn: Det är en mycket intressant fråga.Jag har upplevt båda på nära håll.
I princip tror jag att man kan se det så som du skriver. Men ibland tror jag att en viss utdragenhet (utan fysiskt lidande, med smärtlindring och god omvårdnad)) kan vara av värde även för den som ska gå. Att hinna göra klart vissa saker.
Bloggblad: Ja, helt klart är det olika. Men de allra flesta vill nog att man tar kontakt, visar att man vet, vågar tala om den döde. Åtminstone enligt min erfarenhet.Så jag håller nog på att man alltid ska försöka och om den anhörige sedan avvisar det, får man respektera det då utan att känna någon skuld själv.

58 Pialotta:

skriven

Inte alls konstigt att du får en massa kommentarer till det här inlägget.. verkligt fint skrivit och så rätt du har i det du skriver.
Min känsla är densamma.. har jobbat med döden nära i många år på sjukhus och jag vet att vara nära.. allt som människor säjer runt om hör den sjuke som ligger med öronen på spänn. Det är hörslen som allra sist lämnar människan. Det där är så viktigt att tänka på.. alla gör inte det:-(
Så som du beskriver inför din kära systers resa till sitt Lyckoland är en önskan att alla människor skulle få uppleva.. Jag själv känner så och har oxså handlat därefter då min pappa gick bort. Nu är det mamma som jag tar hand om med allt vad hon har.. men jag gör det med glädje och är glad för varje dag benen bär henne.. Ska nu i höst gå igenom en stor hjärtoperation.. hon är 79 år.. alla förberedelser är igång.. visst känns det att min lilla mamma har blivit drabbad med en massa.. Finns lite på min blogg om du önskar en kafferast:-)
Ha de fint och det där översta blogginlägget.. - Det skulle ju vara hemskt om det blir så:-(
Tjingeling

59 En liten tant:

skriven

Pialotta: Tack. Jag kommer och tar en kafferast.

60 Leif Erlingsson:

skriven

Vi måste skriva om det som är viktigt.
Livet.
Döden.

61 Michaela:

skriven

Ja det är svårt att skiljas.
Jag har följt både min mor och för ett par månader sedan min lillasyster de sista stegen i livet.
cancern tog deras liv.
jag känner igen så mycket i det du skriver.
Särskilt liknelsen med födelse.
Om min mors sista tid skrev jag en bok.
Den heter "Ända ut till den yttersta udden"
(samma rubrik som den dikt hade som jag skrev och läste vid hennes kista).
Här finns boken http://www.jungestroms.se/
Jag skrev också en dikt som jag läste vid min lillasysters kista.
den kommer här:
jag är Eva-Maria och jag dansar i solen
sjöng du - medan dina ljusa lockar
svängde i takt med dina steg
log - och nöp försiktigt i nya vita kjolen.
En bild ur minnenas album
som blivit så förunderligt levande
dessa tunga dagar av sorg och saknad
när sorgen gjort glädjen stum.
Jag är så rik - skrev du på ett kort
som har så många att älska
så många att tänka på och bry mig om....
Ja - brytt dig om - det har du alltid gjort.
Du hade modet att beträda kärlekens smala bro
glömma dig själv för andra
möta med öppna händer någon annans behov
du har givit oss alla av dig själv - din kärlek och din tro.
Din framtidstro var så ljus - så självklar
trots de törnen livet strödde i dina sista steg
var det ändå alltid din glädje du räckte oss
och det du gav - gör sorgen uthärdbar.
Vi fick just ingen tid att säga det vi tänkte
-ett varmt och innerligt tack för kärlek ljus och sann
för att du brydde dig om - för att du var du
för allt du alltid till oss alla skänkte.
Du är Eva-Maria och du dansar nu i oändliga solars ljus
din klänning är ny och skinande vit
och du sjunger - som du aldrig sjungit förut
med änglarna - hemma i din faders hus!
Storasyster Michaela

Kommentera här: