Skam på torra land

Jag trodde inte mina ögon när jag såg att Dagens Nyheter upplåtit spaltutrymme  till att skriva om mobbingbloggarna Schulman. Dessutom på KULTURsidan! En ren hyllningstext till råga på allt. Inte en kritisk reflektion överhuvudtaget.

Mobbingbloggare? Ja vad är det annars när man ägnar sig åt att verbalt förfölja folk ?
Bröderna Schulman skriver en massa skit om folk och sina extremt ytliga liv och åtminstone en av dem drar sig inte för att publicera andras texter i sitt eget namn. (Allt om detta går att läsa om i t.ex. Resumé).

Hur i himmelens namn kan DN bidra till att hypa detta? En journalist (?) som stjäl texter borde väl kåren inte vilja ta i med tång?  

Journalisten som skrivit om bröderna är till sig i trasorna:
Alex Schulman blev känd som den elakaste av de elaka i Blogg-Sverige och hånar sina vänner, sig själv och väl valda kändisar på daglig basis. En form som fått sitt genomslag för att den saknar spärrar. Det kan tyckas infantilt. Men, trots allt: det är underhållning".

Media bidrar hela tiden till, att under hänvisning till att det är "underhållning", flytta gränser för vad som är OK att göra mot andra människor:
 
* TV har jobbat på med att få oss att acceptera utnyttjande och förnedrande av människor i olika dokusåpor. "Bra TV" handlade plötsligt om att skicka in sprit till deltagarna så de skulle supa sig fulla, tappa alla eventuella kvarvarande spärrar och börja slåss eller ha sex framför kamerorna.

* Kvällspressens s.k. krönikörer, främst de gallspyende unga kvinnorna flyttade gränsen för vad som kan publiceras textmässigt. Svordomar och könsord ansågs vara ett tecken på överlägsen stilistisk förmåga.  

* Bröderna Schulman tillåts , snarare uppmanas, bete sig som värsta ärkemobbarna på ett högstadium som är övergivet av vuxenvärlden. Övriga media bidrar till mobbingen precis som svansen runt mobbarna i verkliga livet skapar utrymmet för mobbare att verka. Utan svans - ingen mobbare 

"Det var ju bara på skämt"
"Äsch, vi skoja ju bara"
Klassiska repliker från barn och ungdomar som blir påkomna med att trakassera en skolkamrat.

I medieversionen heter det " Men, trots allt: det är underhållning".

Ett verkligt bottennapp av DN:s kultursida. Skam inte bara går på torra land, han har tagit över medieredaktionerna också.

För eventuella kvällspressjournalister (och tydligen vissa på DN också) därute som läser detta inlägg kan jag berätta att "Skam" är ett annat namn på Djävulen.
1 Mikael Wälivaara:

skriven

Infantiliseringen av alla medier är kväljande.
Personligen har jag aldrig orkat läsa Schulman-bröderna, men jag har en gång besökt Zytomierska -- och man kan verkligen känna humanismen och stilistiken flöda från sidorna. (Ironi, eftersom de tycker så illa om det!)
Några gånger har jag försökt att rikta uppmärksamhet på den kriminalitet som kontrollerar Stureplan och hur media blundar för den, ja, till och med romantiserar den, men med <200 läsare per dag, vad har man att sätta emot?
Hälsar en "femtitalistgubbe"
Mikael Wälivaara, UUAA Radio

2 Harry:

skriven

Jag håller med dig. Att ge dessa skojare så mycket uppmärksamhet är ett stort dåligt skämt. De representerar en tomhet som man inte sett på länge. Tyvärr finns det vill tillräckligt många ängsliga journalister som måste "hänga med" så dessa personer får uppmärksamhet. men jag blir bara illamående.

3 En liten tant:

skriven

Mikael Wälivaara: Inte bara kväljande utan riktigt oroande ur demokratisynpunkt. Fri press är ett av de viktigaste inslagen i en fungerande demokrati. Men om friheten används på detta vis handlar det om en nutida variant av gladiatorspel för att hålla massorna i schack.
Harry: Denna "hänga med"-mentalitet påverkar så mycket annat och därför får vi t.ex. se politiker/stabsfunktionärer göra dataintrång (Folkpartiet) och utöva kampanjer via smutskastningsmail(Socialdemokraterna) i syfte att misskreditera motståndare.

4 Ola:

skriven

Länge leve bröderna S!

5 En liten tant:

skriven

Ola: Ja ett riktigt långt liv önskar jag dem. Ett liv med många genomgripande och omvälvande erfarenheter om vad livet kan innebära utöver att vara en kändis. Då kanske t.o.m. dessa personer kommer att utveckla någon form av klokhet och ödmjukhet.

6 frktjatlund:

skriven

Hela schulmanhajpen är obegriplig. Men å andra sidan, det mesta som anses vara underhållande vänder sig inte till mig. Generationsklyfta eller olika referensramar? Jag vet inte, deras värld intresserar mig inte det minsta.

7 Margareth Osju Arverud:

skriven

Jag reagerade också på det. Ibland undrar jag allt, var vill median att vi ska lära våra barn. Att vara tjuvar och elak, att trampa på lik och agera osunt.
Median borde ha ett ansvar....
Margareth, trött idealist.

8 Lisa K:

skriven

Jag gick helt i taket när jag i DN i morse den 26 juli läste artikeln om bröderna Schulman o Katrin
Zytomierska och särskilt reagerade jag på Katrin Z:s äckliga förhandsbeskrivning av redaktören Axel Björklund som skrivit artikeln. Jag vet inte så mycket om Schumans och Alex´ fästmös bloggande men är det så dom håller på som dom gör och blir så populära då blir man ju sjuk vid tanken på hur ungdomsvärlden ser ut idag. Vad är det som har hänt
och varför? Stackars morfar Sven Stolpe, vad han vänder sig i sin grav. Och jag hoppas verkligen att
det kan bli en ändring av ungdomars beteende och jag tror att en förändring kommer, för nu är botten för längesedan nådd.

9 En akademiker:

skriven

Ja, snart är vi där, i världen där BNP mest består av reklamintäkter från förolämpnings-bloggar och dokusåpor eller avgifter för coachingkurser eller kick-offs eller "kunskapsdagar" eller kostnader för ännu en omorganisation. Låt den ekonomiska tillväxten gå mot oändligheten och fyll vår värld med trist skit.
Skiten och folkligheten regerar, och det måste så vara. Folk är ju i allmänhet väldigt puckade, eller hur? Det hela är inte konstigare än termodynamikens andra lag. Allt går om kaos, förstörelse och sämre kvalitet. Om ingen aktivt motarbetar detta.

10 Mjau:

skriven

Egentligen är det inte förvånande att DN skriver om dessa sk proffbloggare och hyllar det de gör som någon slags kulturgärning. Vad annars kan man vänta av en tidning som använt sig av följande ord i rubriker under sommaren: "pollen-chock", "knarkläkare" och "så ringer du billigt i sommar"? DN blir mer lik en kvälls- och skvallersblaska för var dag. Sorgligt tycker jag, att det verkar ske en successiv infantilisering av nyhetsrapporteringen överallt i media. Har ens journalisterna på DN formell utbildning i journalistik längre?

11 Ella:

skriven

Jag måste bara instämma... Å andra sidan har jag varit inne på A Schulmans blogg en enda gång, jag lär aldrig göra det igen för ointelligenta människor vimlar det av, jag behöver inte besöka dem frivilligt.
Och så har du blivit tagen ,)

12 Paradigm:

skriven

Problemet är att en mycket stor del av befolkningen gillar skräp. Antingen accepterar man det och låter massmarknaden bestämma eller så förordar man någon sorts reglering.
Sedan kan man alltid diskutera hur en sådan reglering ska se ut för att leda till verklig kvalitet istället för att bara göda en liten priviligerad klick.

13 j:

skriven

Här har diskussionen gått het också
http://www.marcusbirro.se/bloggen/?p=516
Bra skrivet förövrigt!

14 Lars Anders Johansson:

skriven

DN vurmar för bröderna Schulman men har börjat sålla bland blogglänkarna från Twingly. Läs följande ledarartikel från Södermanlands Nyheter:
http://www.sn.se/parser.php?sect1=117§2=175&id=169184
Mobbing och inskränkningar i ytterandefriheten är tydligen de nya ledstjärnorna för Sveriges Största morgontidning. Länge leve SvD!

Kommentera här: