Rätten till pseudonym

Att vara helt anonym på nätet är som de flesta inser en chimär.
"Anonym bloggare" är snarast  en motsägelse då den idoge och framför allt Makten, med viss arbetsinsats kan komma fram till folks identitet. Bloggare som inte skriver under sitt verkliga namn är snarare att se som skribenter som skriver under pseudonym. Vi har antagit ett "nom de guerre". Syftet är förstås att vi ska åtnjuta viss grad av anonymitet. Skälen till detta är många. Jag själv tycker att det är en frihet i att inte hela bekantskapskretsen läser. Jag vill inte diskutera mina blogginlägg när jag är på middagsbjudningar. Men hittar de hit så är det helt OK. För jag står för varje ord jag skrivit i både inlägg och kommentarer. Att jag har fel eller anses ha fel och möter motstånd är själva poängen med mitt bloggande. Jag vill diskutera. Självklart vill jag också få erfara stöd när folk håller med.

Se'n finns det andra som skriver under pseudonym av andra skäl, de skriver t.ex. om ämnen som omgivningen inte känner till att de är engagerade i. Det kan vara frågor om andlighet, politiska frågor, djurens rätt m.m. Andra skriver om sina liv och därmed blir det så att även närståendes liv skildras. Att inte utlämna sin familj men ändå få ventilera svåra frågor; sjukdomar, skilsmässor, relationsproblem är då skälet till att använda pseudonym. Poängen med deras bloggande är i många fall samma som min poäng - de vill diskutera, få andra synpunkter, ventilera, få stöd.

Jag far runt i bloggland och diskuterar sådant jag blir intresserad av - oavsett om bloggaren skriver under pseudonym eller ej. Jag ser inget som helst problem med att debattera med en person vars egentliga identitet jag inte känner. Det är frågan, ämnet som intresserar mig då jag ser debatten som tillfällen att testa mina egna argument, slipa på min egen värdegrund.

Det jag ser som ett problem är de verkligen anonyma och vidriga kommentatorer man drar på sig när man skrivit något som twinglas till DN eller SvD. Det finns självklart anonyma kommentatorer som uppför sig som folk och vill delta i diskussionen . Men de som tar sig rätten att bara spy rakt in i min blogg och kalla mig för allt möjligt otrevligt utan att jag kan besöka deras blogg, för de uppger inte någon egen URL, de skulle jag vilja beröva internetaccess för all framtid.

Att använda pseudonym är lagligt och  många fall en nödvändighet. Vi har rätt att yttra oss anonymt, eller under antaget namn. Vi har däremot inte rätt att teckna avtal, ta lån etc under antaget namn.  Men yttrandefriheten och det fria åsiktsbildandet får utövas under pseudonym.

Nu har något fruktansvärt hänt i bloggvärlden, något som jag missat där jag sitter i mitt hörn och skäller på Göran Persson. En bloggare som skrivit under pseudonym har blivit hotad av en annan bloggare, den hotande har hotat med att avslöja den verkliga identiteten på Isabella Lund som pseudonymen lyder. Isabella Lund ska "outas". Isabella Lund skriver om ett ämne som motståndaren ogillar och aktivt bekämpar. Ett tydligt exempel på faran i att vara PK.  Att vara PK utan att ha koll på värdegrundsfrågornas innebörd och konsekvens är första steget mot att bli en fanatiker.

Jag kan inte redogöra för alla turer hit och dit. Läs hos Joshua Tree som gjort en utmärkt sammanställning. Sydsvenska Dagbladet har också kommenterat händelseförloppet.

Kärnfrågan är dock att det här är åsiktspolisen framförd i full frihet. "Får jag inte tyst på dig på annat sätt så tar jag till hot, hot som drabbar dina närstående." Isabella Lund har slutat blogga.

Åsiktspolisen i just detta fall är dessutom journalist och informatör på en länsstyrelse, efter vad jag läst mig till. Oroande att inte kunna lagstiftningen bättre när man i sin dagliga gärning hanterar offentlighetsprincipen.
.
1 Hosanna:

skriven

Bra talat tanten! :)
F ö tragiskt att eskortinnan Lund slutat att blogga för hon hade djup och saklighet i debatten.

2 frktjatlund:

skriven

Personligen tror jag inte på den "lyckliga horan" som princip, men jag tror på yttrandefriheten. Och hur tänker människan som hotar att outa IL? Tror hon verkligen att det ger några stilpoäng.

3 Bloggblad:

skriven

Kan meddela att du och jag blev förväxlade igår. Därmed förstår jag att jag verkligen ser ut som en liten tant. Och det är jag ju med.... men jag är inte du, så det redde vi ut.
Mig stör det inte ett dugg med pseudonymbloggare, men jag tycker det känns trist när "anonym" inte ens ger en signatur. Fast jag brukar ju hålla igen om de åsikter jag faktiskt har. Gillar inte att bli missförstådd och/eller påhoppad i bloggen, för det blir jag garanterat, har jag märkt flera gånger när jag prövat.
Jag vet att några i bekantskapskretsen läser mig blogg, men de flesta vet fortfarande inte vad "det är" att blogga, så jag råkar sällan ut för nåt annat än att de vet vad jag stickat eller var jag varit... Men jag har blivit mycket mer hämmad sen jag slutade vara anonym.

4 Inga M:

skriven

Jag kan inte turerna runt den här affären och blev inte särskilt mycket klokare av att läsa Joshua Tree enbart eftersom den anklagande och hotande parten också hade stängt sin blogg. Jag kom i alla fall inte in och hittade den.
Jag tror liksom Tjatis inte på myten om den lyckliga horan och jag kan väl tycka att det är tveksamt om bloggsiter ska användas till att göra öppen eller förtäckt reklam för sextjänster.
I övrigt kan jag inte ha några synpunkter på fallet eftersom jag alltså känner dåligt till det.
Men jag kan fundera ibland över bloggdrev och att de ibland är väldigt lätta att dra igång. Har en känsla av att människor hänger på ibland utan att veta vad man hänger på. Man utgår från att ha hört en sida av saken och sedan är det igång. Jag menar inte Dig nu, för Du brukar vara väl påläst, utan många av kommentarerna i Joshua Tree.
Sedan är det ju alltid en diskussion om huruvida man ska vara anonym eller inte. Jag har valt en öppen blogg för att ett av syftena är att berätta för barn och bekanta vad som händer hos oss, alltså en gammaldags dagboksidé. Men ibland när det blåser upp något intressant ämne på bloggen så ångrar jag min öppenhet och skulle vilja ge mig in med hull och hår, men det är inte möjligt när alla vet vem jag är och en stor del av läsekretsen består av släkt och vänner och skolfolk och föräldrar.
Men jag inser att många vill vara anonyma och har inga problem med att de är det. Jag respekterar det och tycker att det är synd om anonymiteten inte respekteras.

5 Mia:

skriven

Jag instämmer helt i dina åsikter. Isabella Lund och den här debatten runt hennes blogg har jag dock missat...

6 En liten tant:

skriven

Hosanna: Jag har inte följt hennes blogg så jag kan inte uttala
mig om innehållet men hennes rätt att blogga udner pseudonym är jag beredd att försvara.
frktjatlund: Instämmer. Det är varken hennes profession eller innehåll i bloggen jag tar ställning för. Jag tar ställning för hennes rätt att blogga under pseudonym.

7 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Vem förväxlade oss? Kan inte ha varit någon som hört oss sjunga! Eller sett oss sticka!
:-)
Bloggdrev har jag inte något till övers för. Jag tar endast ställning för yttrandefriheten och ger mig inte in i diskussionen om vem som sagt vad i striden som rasat.

8 En liten tant:

skriven

Bloggblad forts: Dreven kan ibland uppstå som en följd av dessa påhopp man råkar ut för när man uttrycker åsikter i sitt bloggande. Man riskerar att citeras än här , än där och bli föremål för vantolkningar. Det är lättare att stå ut med om man bloggar under pseudonym. Jag skulle nog tänka mig för ändå mer om jag hade min verkliga identitet synlig i bloggen. Trots att jag står för alla åsikter jag yttrar.
Inga M: Om båda parter stängt sina respektive bloggar förtår jag att det blev otydligt. Ja, hur som helst så som jag skrivit här ovan tar jag inte ställning för innehållet utan för vederbörandes rätt att blogga under pseudonym.
Bloggdrev går nog ganska lätt att få igång och är ett fenomen som jag inte har mycket till övers för. Just därför att många verkar haka på utan att ha läst in sig själva och format en egen ståndpunkt.

9 avgrundsdjup:

skriven

Jag har varit här och läst, ville bara lämna ett "visitkort" innan jag försvinner vidare.

10 Björn:

skriven

Givetvis har ingen rätt att tysta hennes röst med hot. Det är däremot helt OK att få henne att ändra uppfattning med argument.

11 En liten tant:

skriven

avgrundsdjup: Välkommen!
Björn: Ja, det är ju det hela alltet går ut på - diskutera, argumentera, försöka övertyga. Men icke: tysta, hota, gå till personangrepp, förhåna.

12 En liten tant:

skriven

Mia: Själva debatten är inte så intressant,tycker jag efter att ha tagit del av mycket.
Det blev väldigt mycket råskällande av det från alla håll. Men just rätten att använda pseudonym och yttrandefriheten är det viktiga för mig i ärendet.

13 Christina S:

skriven

"utan att jag kan besöka deras blogg", varför förutsätter du och andra bloggare att alla som kommenterar har en egen???? Jag har ingen. Inte ens bredband har jag. Jag läser bloggar ibland, och en och annan gång känner jag mig manad att kommentera. Men du och andra tycks utgå ifrån att alla andra bloggar. Jag blir så...

Kommentera här: