Nu får de väl ge sig

Centrum mot rasism anklagar nu Kolmårdens djurpark för rasism. I Aftonbladet kan man läsa 

På dagarna kan Kolmårdens besökare träffa de fem kenyanska massajerna bland djuren. På kvällstid deltar de i ett underhållningsprogram. Ritva Jansson, vd för Kolmårdens samarbetspartner Kenya Airways, har beskrivit det som att massajerna utgör en underbar kontrast mot Kolmårdens vackra utsikt när de ”hoppar och dansar”.
  
  ”Stärker diskriminering”
  Enligt Centrum Mot Rasism, CMR, förstärker uttalandet fördomar och diskriminerande strukturer i samhället. Att visa massajerna bland djuren skapar en bild av afrikaner som något primitivt.
  - Det för tankarna till kolonialtiden när svarta visades upp på kringvandrande cirkusar och museer, säger Ywonne Ruwaidam, CMR:s ordförande och riksdagsledamot för miljöpartiet, till aftonbladet.se.

Att det hela handlar om ett gemensamt projekt för Kolmården och Kenya där massajerna arbetar för att marknadsföra sitt land och ekoresor dit spelar tydligen ingen roll. Att massajerna som dansar och arbetar med djuren i Kolmården  säger så här  - Vi gör PR för vårt land, får bra betalt och upplever inte att vi jämställs med vilda djur - spelar heller ingen roll.

Yvonne Ruwaida och CMR vet minsann bättre än afrikanerna själva vad som är bäst för Afrika.

Yvonne Ruwaida kräver dessutom att regeringen börjar motverka rasism i alla svenska djurparker. Dessa får i dag tillstånd för sin verksamhet även om de förmedlar rasistiska budskap, hävdar hon.

Hur länge ska Centrum mot rasism få hålla på med att förminska det utomordentligt allvarliga begreppet rasism genom sina tokstolleutspel? 
1 Inga M:

skriven

Hur orkar CMR o Ruwaida engagera sig i såna dumheter när det finns så mycket verklig rasism att bråka om??

2 Monica:

skriven

Nej, man förutsätter givetvis att de "stackars afrikanerna" är lurade och inte förstår sitt eget bästa. Är inte det nedlåtande så vet jag inte vad som är. Flera bloggare har redan ondgjort sig över tilltaget. Jag finner det ordentligt patroniserande.

Det tragiska i det hela är att CMR:s tankegång är ytterst rasistisk i sig. Om man hårdgranskar den lite. De tänker i banor av: Svarta människor bland djur = förnedrande. Och varför det då..? De kanske skulle fundera en vända till på bakgrunden till sitt resonemang...

Och framför allt: Prata med berörda massajer innan de flänger iväg och fjantar sig!

3 Nemo:

skriven

Förra sommaren var det visst GB:s glass "Nogger Black" som var rasistisk... CMR har uppenbart svårigheter att förbruka skattepengar på annat än att starta upp rasism... för sin egen eller någon annans skull.

Tack för ett inlägg som jag själv funderade på att ge mig in i...

4 frktjatlund:

skriven

Håller helt och hållet med. Faktum är att massajer dansar och hoppar även i Afrika. Kan det vara så att CMR tycker att de dansar och hoppar på ett fånigt sätt?

5 Mingman:

skriven

De är ju helt galna... Det går väll att hitta rasistiska saker i allt, varför leta upp rasism istället för att motverka den som redan finns... iblan undrar man vad de tänker med.

6 Bloggblad:

skriven

Jag bor ju nära, så jag har följt det i lokalblaskan och lokalteve. Och jag undrar vem som är rasist: Jag som inte i ens gjorde kopplingen afrikan=djurparksdjur, eller den som direkt kopplade ihop afrikaner med djur?

Vänd på det! Om en svensk folkdansgrupp åkte till en djurpark i Afrika med älgar och rådjur, skulle de blivit betraktade som djur när de gjorde reklam för Kolmården?

7 En liten tant:

skriven

Inga: Ruwaida måste väl profilera sig och skapa underlag för ett annat jobb om det går illa i valrörelsen.

Monica: Just precis - de har inte gjort upp emd sina egna grumliga föreställningar i frågan. Kolonialisten ropar ur deras själars djup och så försöker man kväva den med en yttre polityr av PK-åsikter.

Nemo: Ja, glassar och djurparker- en del av den strukturella rasismen. Nä, det här handlar bara om att själv komma i rampljuset för att kapa åt sig något käckt statligt jobb efter valet.

frktjatlund: I Afrika är det väl pittoreskt... Här är det rasism.

Mingman: Precis - det går att vrida på allt för att få det till rasism. På så vis slipper man ta itu med det som finns på riktigt och som är ett svårt problem för alldeles riktiga människor.

Bloggblad: Nä, då skulle det förstås vara frågan om biståndsarbete med Ruwaida i ledningen. Då skulle afrikanerna få lära sig polka så de slapp utföra förnedrande danser som endast rasister är intresserade av. Som sagt man undrar vem som är rasist!

8 Lars Anders Johansson:

skriven

Centrum Mot Rasism gör det igen! Det är glädjande att se att vi tydligen har ett sånt överskott på skattepengar att de kan användas till vad som helst. Nästa budget kanske kommer att fördela dem bättre...

9 En liten tant:

skriven

Lars Anders: Man tycker ju att de styrande borde se denna organisation mer som en belastning än som en tillgång efter alla dessa dumheter.

10 Uffe:

skriven

Om det här är ett sätt att profilera sig inför valet är det väl ett riktigt skott i foten. Att dra fram sina grumliga fördomar i ljuset ger väl i alla fall inte röster om man kombinerar det med bekämpande av rasisim.

11 Josephine:

skriven

vill du vara med i nästa vända av skrivarcirkeln?

12 Josephine:

skriven

man undrar ju - Skulle då vi utlandssvenskar inte få lov att fira vår Lucia t.ex.? Det utspelet om något var väl rasistiskt i sig självt när hon inte ser det de gör som kultur utan nedvärderar det till något slags ap-spektakel! Ruwaida borde skickas på tre månaders intensivkurs i afrikanskt stamliv! det borde öppna hennes horisonter lite mer.

13 ab:

skriven

Själv har jag minsatt sett folk i konstiga hembygdsdräkter dansa och hoppa på Skansen bland kossor och getter. Jädrans vad jag blev chockad.

Tant - du är utmanad på min blogg!

14 Annica Tiger:

skriven

Ja, det är förunderligt att de ser saker på ett sätt som andra inte gör. Jag har gett CMR ett nytt namn, bytt ut mot till för CFR.

Annica

15 Manon:

skriven

Läste det och suckade. Så konstruerat! Jag fattar inte att de inte sysslar med nåt vettigare. Tycker snarare att det är centrumet som har visat sig onödigt rasistisk att anta att massajerna är i underläge...

Nåja...

(skrattar åt ab-s kommentare, ja jädrar vad chockad man blir av hembygsföreningars dans:))))!!!)

16 En liten tant:

skriven

Uffe: Ja, skott i foten. De måste ha en konstig syn på folk överhuvdtaget om de tror att detta går hem.

Josephine: Ja, till skrivarcirkeln. Bra förslag - långpraktik för Ruwaida.

ab: Jag antar att du kände dig förminskad och osynliggjord som människa när du fick bevittna detta!

Annika Tiger: CFR! Just det, de arbetar för rasismens utbredning genom sina vettlösa utspel.

Manon: De får trots allt en del skattepengar och borde kunna driva opinion för verkliga frågor.

17 ab:

skriven

Inte nog med att de dansar och hoppar, de har ställt ut en svensk i varje stuga också, precis som om de vore en del av inredningen.

18 En liten tant:

skriven

ab: Men fy - menar du att detta pågick utan att någon ingrep?!? Var var Yvonne Ruwaida?

19 ab:

skriven

Yvonne Ruwaida?
Hon hade väl svimmat.

(Förlåt Yvonne - men det här var så otroligt fånigt.)

20 ab:

skriven

Yvonne Ruwaida?
Hon hade väl svimmat.

(Förlåt Yvonne - men det här var så otroligt fånigt.)

21 konstanze:

skriven

Kul att denna debatt dyker upp här också Stötte på exakt samma debatt hos http://elinleticia.blogg.se

22 En liten tant:

skriven

Konstanze: Det är nog en hel del som riktigt tröttnat ur på dessa fåniga utspel.

Kommentera här: