Ur led är tiden för Piraterna

Läser i bladen om Pirate Bays senaste satsning. De utvecklar en tjänst som gör att man ska kunna leva loppan på nätet utan att lämna spår efter sig. Alla piraters dröm. Är någon förvånad? Nej, så här kommer det förstås att hålla på. Drag och motdrag. Pirate Bay bygger vidare på den väg som underlättar för allsköns ljusskygg verksamhet på internet. Samhället svarar med ökad kontroll.

Det som gör det till en nyhet är att Pirate Bay tänker TA BETALT för tjänsten. Ur led är tiden. De främsta främjarna av möjligheterna att gratis tillskansa sig upphovsrättsskyddat material vill TA BETALT. De som nått gudastatus bland de som vill sno åt sig upphovsrättsskyddat material vill TA BETALT för en tjänst de tillhandahåller.

Varför, frågar man sig stilla?
Peter Sunde säger till Svenska Dagbladet:

-Vi har en faktisk kostnad. Vi måste betala bredbandet och datorerna men vi har försökt hålla priset nere så mycket som möjligt.

Hepp! Dubbelhepp!
Är inte allting gratis när det gäller internet?
Kostnader för datorer och bredband torde kunna likställas med musikerns faktiska kostnader för instrument och studiotid, konstnärens faktiska kostnader för material i form av färg och duk, fotografens faktiska kostnader för kameror, författarens faktiska kostnader för dator. Jag nämner inte arbetstid som kostnad eftersom Pirate Bay uppenbarligen inte räknar det som kostnad.

Varför drar piraterna inte in ersättning för dessa kostnader på alla de alternativa sätt som sägs stå alla andra upphovsmän till buds?
Någonstans måste man ju komma åt tjänsten, via en webbplats - varför inte reklamfinansiera den webbplatsen?
Varför inte sälja merchandise?
Varför inte uppträda live dvs hålla föredrag?
Varför inte satsa på frivilliga bidrag?
Varför fungerar inte någon av alla dessa möjligheter, som musiker, konstnärer och författare förväntas använda, för Pirate Bay? De som dessutom får gratisreklam i riksmedia och i bloggvärlden så att alla garanterat kan hitta deras tjänst...

SvD   DN    DN