Förlåt mig, men jag ogillar Alkemisten av P Coelho.

Jag som inte är någon bekännande feminist ( och här kommer den övertydlighet som Internet tycks fordra: är varm förespråkare och näst intill enpersonsgerilla för jämställdhet, jämlikhet och rätten att vara den man är för båda könen)…

Jag verkar vara den enda kvinna i hela världen som retat upp mig på Coelhos manschauvinistiska berättelse om männen och pojkarna som drar ut i världen för att söka skatten/sanningen medan kvinnorna och flickorna ska gå kvar hemma och vänta på att mannen/pojken kommer tillbaka upplyst och självförverkligad.

När jag vågat mig på att framföra denna synpunkt till Coelho-frälsta medsystrar har jag mötts av tomma blickar och därefter skarpa uttalanden som att:

- Så kan man ju inte tänka.
- Nähä, har jag då frågat, men jag gör det och har jag inte rätt i att det är männen som drar ut och kvinnorna väntar hemma?
- Jo, men han menar ju inte så.

Nänä... hur menar han då? Och varför anser annars argusögda stridbara kvinnor att det är OK att förmedla ett sådant budskap till världen? (Dessutom i mångmiljonupplagor) Som jämförelse kan nämnas att självaste Evert Taube blev postumt anklagad för mansgriseri i sina vistexter av Margareta Winberg. Jag ger mig den på att dåvarande minister Winberg hör till Coelho-fansen!
1 Drottningen:

skriven

Du är inte alls ensam! Jag har läst två böcker av den där människan och det är bland det sämsta jävla trams jag har läst på länge (ja, då räknar jag med dyngan min arbetskamrat lånar ut). Han borde skämmas över att ha sitt namn på såntdär skräp.

Och då har jag inte ens funderat över hans mansgriseri.

2 ab:

skriven

Det är konstigt det där, ibland vill kvinnor helt enkelt inte se det som finns rakt framför näsan på dem. Vad beror det på? Undermedveten längtan efter traditionella könsroller, bara det skildras smäktande nog? Trötthet under oket att jämt slåss mot patriarkatet?Just nu kommer jag givetvis inte på namnet på en annan liknande författare - nobelpristagare, talade om att han besökte prostituerade för han hade inte tid att uppvakta kvinnor, upptagen av sin Konst som han var - vad tusan heter karlskrället..?

3 Åsa:

skriven

Jag har läst två böcker av honom. Alkemisten diskuterade vi i min bokcirkel, bl a kvinnosynen.

Jag tycker hans böcker är små söta sagor fyllda med Ameliaklyschor. Alkemisten läste jag till lite Sangria på kvällarna på Menorca. Det passade den utmärkt till.

4 Anne-Maj:

skriven

Det är härligt med människor som tycker annorlunda. Jag tycker om Paulo, eftersom när man läser hans böcker kan man få en del insikter som man inte har, vissa saker vet man väl redan och Alkemisten hade jag svårt att börja läsa, men de andra var det lättare. Det skulle vara roligt att diskutera med dig och få nya insikter ohc synvinkel.

5 Paul Valö:

skriven

Paulo Coelhos "Alkemisten" skulle kunna ha varit skriven som en gemensam insats av klass 3b på Fågelskolan i Lund. Hade den varit det så kunde jag ha accepterat den. Nu tycker jag bara det är provocerande att den hyllas som en "stor bok".

6 Ca:

skriven

Ha ha ... DU är inte ensam! Det är märkligt med mycket av det som hamnar på "Bestseller-listorna"... inte är det innehållet, kvaliteten,kunskap eller insikt som avgör. Jag orkade aldrig läsa klart nämnda bok... Däremot har jag andra (som aldrig funnits på någon lista ) som jag läser om och om igen. Flera av dom är dessutom på orginalspråk det vill säga, de är inte ens översatta till Svenska. Trist!

7 carulmare:

skriven

Jag har bara läst Alkemisten av Coelho... men jag måste nog medge att den gjorde ett stort intryck. Inte precis litterärt, men om man är i ett skede av sitt liv när man anar att man måste ha förändring eller kanske gå under - då kan den ha ungefär samma verkan som... ett bombnedslag.

Ändå undrade jag nog över hans kvinnosyn... Jag vet inte hur andra kvinnor gör, men jag identifierar mig inte nödvändigtvis med kvinnan i berättelsen utan med den person som kommer mig mest nära - och i denhär berättelsen glömde jag nog helt bort den kvinnliga personen. Fullkomligt ointressant...

Det är annars en intressant fråga: Hur gör ni, kvinnor och män, när huvudpersonen är av det andra könet? Ja, med identifikationen då? Nu börjar det ju bli mera jämlikt med identifikationsobjekten och förebilderna, men jag tycker nog att detdär var ett problem för mig, när jag växte upp på sextitalet...

8 Monica:

skriven

"och här kommer den övertydlighet som Internet tycks fordra"

Ja, det är märkligt hur övertydlig man måste vara just på nätet. Har tänkt på det många gånger sen jag började blogga.

Har aldrig läst något av Coelho och kan därför inte uttala mig om det, men tycker carulmares fråga är intressant. Identifikationen.

Ytterst sällan händer det att jag identifierar mig med någon alls. Därför har jag heller ingen bok jag läser om och om, eller någon jag tycker har gjort skillnad för mitt liv. Ska vara Bullerbyboken då, där jag stenhårt identifierar mig med berättaren Lisa. Men det är ju några år sen nu... :-) Fast det var nog bra ändå, flickorna är ju med på lika mycket bus som pojkarna i den boken.

9 frktjatlund:

skriven

Jodå, jag är inte heller någon Alkemistfantast. Den boken ondgjorde jag mig över i ett blogginlägg någon gång i våras. Snömos är min sammanfattning.

10 Annela:

skriven

Oj, jag har inte läst "Alkemisten". Jag är lite allergisk mot böcker, som alla plötsligt höjer till skyarna och som blir sådana som "man måste läsa". Men nu känns det som om jag verkligen borde läsa den för att skaffa mig en uppfattning om den. Är den fantastisk eller "manschauvinistisk snömos"?

11 Bloggblad:

skriven

Intressant. För jag har läst andra bloggare som bara älskar Alkemisten och köper den till alla sina vänner - och de som kommenterat har varit anhängare. De senare verkar tysta här... och tvärt om. Jag har knappt vågat säga att jag tyckte Alkemisten var New Age-flum... jag försökte, men orkade bara halva.
Samma med Nionde insikten som var så het för några år sen. Blev grymt besviken på flummet.

12 Bloggblad:

skriven

(Javisst ja, jag har bloggarpaus... :)

13 PGW:

skriven

Kan bokens framgång vara en sådan där märklig försäljningsspiral? Som "Små citroner gula" som låg på första plats på pocketförsäljningslistan i en evighet utan att vara bra alls? Eller "Må bra" som är så haussad nu som jag läet ett kapitel av och sedan inte stod ut längre? Jag misstänker att de kommer långt upp på listan och sedan klättrar de vidare bara för att man tänker "ja om alla andra tycker den är så bra så kanske jag också gillar den".

Jag vet att jag läste Alkemisten på nån semester, men jag ska ärligen säga att jag inte minns den.

14 Josephine:

skriven

Hrm.... eftersom det är så att jag ibland mejlar Coelho (jo, han läser ALLA mejl) med ett och annat intressant (jag läser alltid hans internet-kolumn "Warrior of light"), så skulle jag vilja be om tillåtelse att översätta och mejla detta till honom. Han älskar kritik!

Vid ett tillfälle i Australien var det en journalist(?) som skulle intervjua honom inför publik, men han avbröt honom och verkade hela tiden irriterad. PC frågade honom till sist om han hade läst hans böcker, jo han hade läst två och AskyddE dem! - därefter tog intervjuandet en helt annan vänding och blev en intressant och fördjupande debatt som alla hade mycket nöje av, även journalisten.

Får jag lov?

15 Josephine:

skriven

för övrigt identifierade jag mig inte alls med kvinnan i öknen, att boken skulle vara manschauvinistisk är att vinkla på ett snett sätt tycker jag. Då måste man skippa 99% av alla folksagor med eftersom de inte är "politiskt korrekta".

Min figur i den boken är definitivt engelsmannen med alla sina böcker som till sist träffar alkemisten varpå den endast säger "Gå och försök!" m.a.o. - sätt igång... ;-)

Den nionde insikten - där fastnade jag för biten om hur vi behandlar barn och hur syskonrivalitet för föräldrarnas uppmärksamhet skapar destruktiva psykiska mönster även mellan vuxna. Det låg något i det.

16 En liten tant:

skriven

Drottningen: Först trodde jag att det skulle vara bara du och jag mot världen men som synes är det fler som instämmer. Jo, skämmas...Jag kan tänka mig att det ekonomiska utfallet av försäljningen av böckerna skymmer eventuella skamkänslor hos författaren.

ab: Jag har funderat i samma banor runt detta mysterium för det är verkligen häpnadsväckande hur just stridbara kvinnor som är så på när det gäller kvinnofrågor lämnar walk-over när det gäller t.ex. Alkemisten.Vem, vem, vem är författaren du skriver om, nobelpristagaren? Kanske måste min bokhylla saneras!

Åsa: Enastående recension; söta sagor fyllda av Ameliaklyschor. Jag drabbades nu av häftig avund (ej att förväxla med missunsamhet) - har du varit på Menorca?!? Dit har jag längtat sedan jag som 13-åring läste "Storhertigens finanser" av Frank Heller. Nå, jag må försöka göra slag i saken och ta mig dit.

Anne-Maj: Det är rena livsluften att få bryta åsikter mot varandra! Vi får rikta in oss på ett besök i sommar då vi sliter Coelho i stycken (jag alltså), ömsint försvarar hans teser om livets mening (du alltså). Mycket kaffe kommer vi att behöva!! Ser fram emot det!

Paul Valö: Skrattar högt! Ja, hyllandet och att den utropas till stor litteratur är provocerande. Dock är det fascinerande hur lönsam en sådant bok kan bli.Om du har känningar i nämnda 3B kanske du kan få till en uppföljare så hypar vi den och delar på pengarna sedan.

Ca: Bestsellerlistor är djävulens redskap. Jag misstänker att det görs stora stödköp från förlagens sida för att få upp böckerna på listorna och sedan blir det självuppfyllande. FÖr hur ska man annars förklara att så mycket sk*t säljer så bra?

Carulmare: Jag köper din bombnedslagsteori.Den förklarar en hel del andra liknande böckers enorma framgång. Det här med identifikation är en mycket intressant fråga. Den måste jag grunna på. Kan inte säga hur jag själv tänker, gör, reagerar.Blir nog ett nytt inlägg om det.

Monica: Jo, övertydlig har man lärt sig att man måste vara. Identifikationen måste jag fundera på. Spontant känner jag att jag inte identifierar mig med någon person i böcker och aldrig har gjort men jag är inte helt säker. Vet dock att jag starkt identifierade mig med tandtrollen Karius och Baktus istället för den dumma ungen som förstörde deras hus med tandborsten i den pedagogiska tandvårdsfilm jag fick se som barn.

frktjatlund: Det inlägget måste jag leta reda på och stärka mig med. Snömos är ett lämpligt substantiv i samband med detta substanslösa epos.

Annela: Jag lider av samma allergi så Alkmeisten läste jag ifjol. Da Vincikoden rätt nyligen (också skräp.)Men läs Alkemisten och kom med ett utlåtande.

Bloggblad: Ja, Nionde insikten är i samma bransch men faktum är att jag stod ut bättre med den.Det finns grader i helvetet... Men hör du, inte har du tid att spankulera i bloggvärlden? Skriv manus, skriv manus! :-)

PGW: Ja! Försäljningsspiral! Det var väl det jag var inne på här ovan när jag misstänkte förlagen för stödköp. De där gula citronerna förstår jag inte heller storheten i.Ofta köper man en hög böcker till semestern och i den inköpsprocessen kan antagligen topplistorna påverka en. Man är trött, man vill ha något kravlöst... åsså rullar pengarna in till skräpförfattare och förlagen fortsätter ge ut skräp.

Josephine: Kvinnorna väntar hemma på männen som söker sin sanning. Har inte kvinnorna någon sanning att söka? Är deras sanning att vänta på Mannen? Det tycker jag är den manschauvinistiska undertexten i berättelsen. Författarens kvinnosyn ger sig till känna via hans undermedvetna, menar jag. Folksagor är just folksagor som uppstått via muntlig tradition och ska värderas utifrån det. De gamla konstsagorna typ Bröderna Grimm är tillkommna i en annan tid och måste värderas ur sitt historiska perspektiv liksom Evert Taubes texter som jag skrev om i inlägget. Barn eller snarare texter av sin tid. Coelho är en modern författare som valt sagan som form. Astrid Lindgren valde också sagan som form men gav uttryck åt helt andra värderingar.

Visst får du översätta min dundrande kritik och skicka till den kritikälskande författaren. :-)

17 Josephine:

skriven

En liten tant: Elva minuter, Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät, Djävulen och miss Prym, Veronika bestämmer sig för att dö, har allesammans en kvinna som huvudperson som gör mer eller mindre liknande inre och yttre resor/transformationer som Santiago i Alkemisten. För mig spelade det absolut ingen roll att Santiago var en man - berättelsen handlar ju om hur viktigt det är att hitta sin väg och att den äkta kärleken släpper fri, binder inte fast, utan pushar istället motparten att finna och utveckla sig själv. Vad jag vet har Coelho utgått från en existerande saga (med de traditionella könsrollerna) och gett den nytt liv. Jag tror absolut du måste ta dig en titt på den nya nästa år "Häxan från Portobello" - enligt vad som sagts gör han upp med kvinno- och mansrollerna i den boken. Mer vet jag inte ;-)

och jag kommer vidarebefodra ev. svar från författaren till dig!

18 En liten tant:

skriven

Josephine: Det handlar inte så mycket om vem som är huvudperson utan om vilka värderingar som kommer till uttryck i berättelsen. Jag har läst Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät och blev inte imponerad av den heller. Vi får väl se om författaren blir imponerad av min kritik ;-)

19 Annaa M:

skriven

Intressant diskussion! Inte helt förvånande delar jag din uppfattning, tant. Jag har blivit beklämd när unga män läst den och sagt att de kommit till "insikt". Nån hade visst kommit till insikt om Kvinnan rent av, herre gud. Men naturligtvis ska man bli mer förvånad rent generellt som några av er säger över att i övrigt "stridbara" kvinnor kan dyrka manschauvinistiska författare och deras verk.

Har hört argumentet "han tänkte inte så" även om andra manliga författares trams. Men aldrig fått något trovärdigt svar på hur han tänkte...

20 En liten tant:

skriven

Annaa M: Iiihhh, har någon man kommit till insikt om Kvinnan av att läsa Alkemisten?!?!? Vilket mörker!

21 Josephine:

skriven

jag skickade en översättning och fick svar, inte mycket att hänga i granen, men det är alltid kul att diskutera böcker ur ett genusperspektiv!
---------------------------------------------------
thank you Josephine! Quite interesting, because men say the same thing - that I only write books where women are the main character, like Brida, Veronika, The Witch of Portobello, By the River Piedra, etc.
love
Paulo

22 En liten tant:

skriven

Josephine: Roligt att han svarade men som jag skrev här ovan "Det handlar inte så mycket om vem som är huvudperson utan om vilka värderingar som kommer till uttryck i berättelsen. "

23 Eva:

skriven

Jag läste "Alkemisten" för ett antal år sen och tyckte mycket om den. För mig, just då, gav den mig en del insikter och tankegångar som jag tacksamt tog emot. "Veronica bestämmer sig för att dö" är en av de bästa böcker jag läst. Men hans två senaste tycker jag är bara skit. På något sätt tycker jag han var bättre förr, då var det nytt och fräscht, nu känns det mer som om han "spottar" ur sig böcker för att han måste.

24 En liten tant:

skriven

Eva: Lite grand som carulmares bombnedslag här ovan. Det kan jag ta till mig och respektera.
Han kanske har drabbats av att leva myten om sig själv och skrive rför att fylla sina bankkonton numera. En del författare verkar bara ha några böcker "i sig" och resten som de skriver når aldrig upp till dessa. Men de skriver ändå för pengarnas och berömmelsens skull.

25 Eva:

skriven

Ja, faktsiskt så känns det så när det gäller honom och flera andra.

26 Anonym:

skriven

gävle är inte så pjåkig och östersund går inte av för hackor, men sundsvall ligger i en klass för sig!
om coelho vet jag inget - och att döma av debatten, kanske jag inte har missat så mycket (ellr så har jag det, men inte fattat)!

27 Lars Anders Johansson:

skriven

Coelhos trick är att han 1. staplar allmänmänskliga klichéer ovanpå varandra, 2. att han skriver barnsligt lättlästa böcker. Slutresultatet blir att man kan ta till sig en lightversion av "sanningar" om människorna och livet, utan att behöva anstränga sig med att läsa litteratur.

Naturligtvis medför klichérna att han får en del annat tankegods med i bagaget som han kanske inte hade tänkt sig.

Jag ser Coelho som ett uttryck för den allt grundare och torftigare kulturutvecklingen. Han är litteraturens motsvarighet till färdigblandade såser. Vad gör du när Kelda gör jobbet? Läser ut Alkemisten kanske...

28 En liten tant:

skriven

Sundsvall: Nåja, va roch en får hylla sin stad - det blir enklast så. Jag tror du klarar dig utan Coelho.

Lars Anders: Jag skrattar så mycket så jag kan inte formulera mig. "litteraturens motsvarighet till färdigblandade såser"

29 lalanda:

skriven

Nu kom vi till den punkten då jag omöjligt kan göra annat än att länka till både tanten och Lars Anders.

/lalandakids mamma på andra bloggen (min bara min)

30 Hannele:

skriven

En bra anledning att hålla sej till kvinnliga författare..

31 Ca:

skriven

... färdigblandade såser från Kelda, JA! Eller som reklamen om "såsen" där det goda satt i locket (har glömt VAD det var men)och reklamfiguranterna hade glömt att hälla i det goda .....

32 turmalin:

skriven

Den enda reflektion kring Coelho jag haft är: "hans böcker ger mig inget"

33 Rutan:

skriven

Härligt, underbart! Jag sällar mig till denna skara av kritiska röster av en bok som jag hade jättestora förväntningar på och blev grymt besviken. Pulversoppa! Men hajpningen tror jag beror på samma fenomen som med framgången med filmen "Såsom i himmelen". Jag tyckte inte den var bra, och för detta har jag nästan fått sitta vid skampålen på torget. Konceptet Kaj Pollaks filosofi, Helene Sjöholm, äldre svår snygging,ung blondin i blomming sommarklänning, körsång (landets största folkrörelse)och så "vanligt folk" - klart att folk vill se det. När det började pratas om den skulle ju alla se den, människor som inte varit på bio sen 1960-talet kände att "ska man se en film på bio så är det den, som alla talar om) och tog med sig gubben/syjuntan/kören. Jag kände samma irritation över det sökta konceptet efter både boken och filmen.

34 En liten tant:

skriven

lalanda: Jag bugar och tackar!

Hannele: Men de är inte alltid pålitliga heller, eller hur?

Ca: Det var ännu en bra liknelse!

Rutan: Instämmer till fullo i dina synpunkter på Såsom i himmelen! En annan helig ko som man knappt törs yttra sig om. De enskilda skådespelarna gjorde vad de kunde av det tunna material de fått att gestalta men själva historien och varför kvinnan skulle bada naken medan Mikael Nykvist badade i gabardinbyxor och en massa annat har jag massor av synpunkter på.Men är för sjuk just nu för att orka elda upp mig mer.

35 johan:

skriven

Nu svarar jag på ditt inlägg "en liten tant" (alltså jag har inte hängt med i övrig diskution.

Nu e det så att jag är man. Men, står för jämlikhet fullt ut. Snacket om att paulo skriver kvinnodiskrimerande böcker håller jag faktiskt inte med om! Har du läst "Elva minuter" kanske? (Handlar om en kvinna) "Djävulen och fröken prym"? (Handlar om en kvinna som är mer tänkare än mannen i denna bok) "Zahiren"? (Mannen dyrkar en kvinna)"Veronica bestämmer sig för att dö"? (Om en kvinna vars missöden leder till att hon börjar "leva" igen). Jag skulle vilpja vända på det en aning och säga att det mesta av vad han skriver är om kärlek. Både till mannen och kvinnans fördel. så, ta dig en funderare och läs dehär böckerna jag nämnt om du nu har lust att ändra din uppfattning! :-)

mvh

36 Linnea Johansson:

skriven

Ska ha ett boksamtal om Alkemisten med några elever i åk. 8 och har letat info om boken på nätet, den här tråden var mycket intressant! Ska bli kul och se vad eleverna har att säga i denna fråga och om boken överlag. Det jag hört av andra elever är att de tycker den är "Jätte bra!" och i sin övertydlighet är den kanske bäst lämpad för ungdomar?

37 v:

skriven

läs "13 minuter"!

38 msn00b:

skriven



Jag blev så fascinerad av den här tråden och av era reaktioner så jag kan inte låta bli att kommentera. Hur kommer det sig att alla ni som inte håller med Liten Tant envisas med att det måste bero på att hon inte läst samma böcker som ni?

Det låter ju nästan frireligiöst! "Läs den här boken så ser du ljuset och Fader vår allsmäk..jag menar Paulo Coelho." "Ropen skalla, såhär tycka alla!"

Kan det inte få vara så, att man helt enkelt inte tycker likadant?

Kommentera här: