Var det bättre förr?

Var det bättre förr, är frågan som blev mitt uppdrag i Blogstafetten. En nätt liten fråga som man kan svara allt möjligt på. Med färska erfarenheter från den avancerade svenska sjukvården när den är som bäst kan jag svara ett rungande Nej. Idag kan man laga, kurera, hjälpa människor i en utsträckning och med metoder som förr närmast kunde ses som utopiska science fictiondrömmar. Naturligtvis finns det många enskilda företeelser som blivit allt bättre i samhället och tillvaron. Men på två områden hävdar jag tveklöst att det var bättre förr. Miljön och media.

Vår hämningslösa miljöpåverkan har accelererat och nu står vi här med förgiftade hav, växande ozonhål, växthuseffekter. Folk har i sommar dött av bakterier de fått i sig under bad vid svenska badstränder. Om vi avgränsar frågan ännu mer och enbart tittar på våra matvanor och hur den mat vi äter framställs så blir det ännu tydligare att det faktiskt var bättre förr. Lokalt odlad, lokalt förädlad mat tär mindre på resurserna och miljön  än importerad mat. Men det är inte bara den importerade maten som tär, vår egen matproduktion är numera uppbyggd på ett tärande vis eftersom vi köper foder till kött- och mjölkdjur utifrån. 60% av ytan för matproduktionen finns utanför Sverige. Mark som till största delen används till foder för att framställa kött och mjölkprodukter. Det innebär i sin tur att i de länder man odlar vårt foder har man inte mark nog för den egna befolkningens matproduktion. Läs mer om ”ekologiska fotavtryck” här på WWF.

Under tiden som miljöproblemen växer, flyktingströmmar ökar runt hela jorden, demokratin trampas på olika vis, klyftorna ökar i vårt eget land… tilltar ägarkoncentrationen inom medievärlden och den idéburna medieverksamheten har ersatts av ”strictly business” och löpsedlar. Innehållet i tidningar och tv blir allt ytligare, flamsigare, mer lögnaktigt i ett land där yttrandefriheten är stor och tillskapad i demokratiska processer av lagstiftaren. I ett land där yttrandefriheten är stor och många är engagerade i olika samhällsfrågor används medieresurserna till att producera pseudokändisar av råmaterialet nöjesjournalister typ Virtanen, Nyhlén och dokusåpadeltagare. Det ena förutsätter det andra. Den idéburna journalistiken är borta. Den egna bevakningen av omvärlden är borta. De stora internationella nyhetsbyråerna kablar ut samma texter och samma bilder till alla redaktioner världen över. Den egna bevakningen av de nationella händelserna är snart borta i takt med att medias tipstelefonnummer befästs lika starkt som larmnumret 112 och folk som ”är på plats” och ”har bilder” sköter gatujournalistiken för någon tusenlapps tipsersättning. Redan hänvisar ju media till varandra istället för att ta reda på vad som hänt – jag menar den sortens nyhetsrapportering då en tidning skriver ”Aftonbladet skriver idag…”

Var finns vår tids Torgny Segerstedt? Torgny Segerstedt var från 1917 stridbar redaktör på Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning och stod upp mot nazismen under kriget redan från krigsstarten fast Hitler var så framgångsrik då och ingen kunde veta hur det skulle gå. Han stred så till den grad att den svenska regeringen utsatte tidningen för repressalier. Att idag skriva små PK-åsikter om Sverigedemokraterna når inte upp till dessa höjder av publicistiskt mod.
Det VAR bättre förr med miljön och media.


Nytt ämne till Miatankar:  Mitt nya jobb – rådgivare åt Reinfeldt
1 Bloggblad:

skriven

Äntligen nån som vågar erkänna att det var bättre förr.... :) I alla fall i vissa avseenden...

2 Mingman:

skriven

Du har helt rätt... dagens media är helt dumma i huvudet enligt min mening. Det handlar enbart om tittarsiffror och att sälja lösnummer, sedan om man råkar kränka en människa eller så, whatever, det spelar väll ingen roll, för med den kränkande bilden kunnde de sälja två nummer mer än vanligt.
Suck.

3 Josephine i Haag:

skriven

bra skrivet! enda grejen jag hittade var ett pa for lite - trampas pa pa olika vis - det maste vara tva pa dar. (sitter just nu i Bryssel med en laptop utan mojlighet att satta dit prickar eller ringar) Tips till ett blogginlagg om yttrandefrihet: http://sakine.blogspot.com/ - den 22:a september.

4 Pia:

skriven

Jovisst det var kanske bättre förr då man ser det med våra ögon..
Kanske inte med de ungas.
Tjingeling

5 Inga M:

skriven

Jag kan bara hålla med. Medias rapportering är under all kritik, journalister borde inte bara klaga på bloggen utan också se sig om i sin egen sfär med kritiska ögon.

Miljön var bättre förr men om något blivit bättre så är det väl medvetenheten om miljö och miljöfrågor. Jag minns ju det aningslösa 50-talet då exempelvis vi skolbarn ibland fick hjälpa till och sätta skogsplantor. Vi skulle först doppa dem i gift innan de sattes. Sedan åt vi våra smörgåsar med fingrarna drypande av det giftet. Jag minns än hur syrligt / salt det smakade då man slickade av de kladdiga fingrarna efteråt!!

6 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Man måste ju leva upp till sin tantroll!

Mingman: Kan bara hålla med dig helt och hållet.

Josephine: Tack för det. Men på:et är utlämnat med avsikt. Däremot har jag missat ett "där" i en annan mening, ser jag nu.

Pia: Jo, en del unga håller i alla fall med. Mingman här ovan är ung.

Inga: Ja, det har du alldeles rätt i - att miljömedvetenheten är större och mer spridd idag. HU! Vilken förfärlig historia du berättade!

7 petra:

skriven

jag känner personligen djup misströstan...uppgivenhet...vet du?
Jag röstade inte ens i år.
För första gången.
Kände det som totalt meningslöst...så deprimerande...

8 En liten tant:

skriven

Petra: Jag förstår absolut känslan. Men jag röstar och kommer att göra det varje gång så länge som vi har rösträtten kvar.Men meningslöst och deprimerande - jodmenvisst nog känns det så.

9 Manon:

skriven

De som klagar på bloggande vet inte vad de pratar om. Jag har fått reda på SÅ mycket och fått kontakt med människor i Ungern och verkligen fattat vad ALLT handlar om - genom blogg och diskussioner. Nya tidens djungeltrumma.

Diskuterat om demokratins grunder och att man inte kan ta politiken ut på gatorna på det sättet de gjorde....

...och bloggar är inte nödvändiga och ointrassanta enl Jan Guillou...? Surt sa räven om rönnbären. Kanske han även är rädd att förlora jobbet som journalist.

10 Mia:

skriven

HEj!
Tack för ämnet jag fick av dig i Blogstafetten! En klurig sak som jag gick bet på...men tycker likväl att jag avslutar på ett reko sätt... :-)

Så lyckades jag radera din kommentar till mitt inlägg om "Våld i blodet och sverigedemoraterna". Misstag, gick inte att rädda när jag väl upptäckte misstaget. Tyvärr får jag en massa spam och klickade fel... när jag tog bort ditt. Du är mycket välkommen tillbaka till min blogg och skriv gärna en kommentar!
Mia

11 Lars Anders Johansson:

skriven

Väl skrivet, som alltid. Visst har sjukvården kommit en lång bit idag - men å andra sidan visar arkeologiska fynd att man genomförde trepaneringar och hjärnkirurgi i antika kulturer långt före kristus, efter vilka (visar fynden) patienten bevisligen överlevt många år.

Miljöförstöringen och dess konsekvenser kändes extra påtagliga idag när jag, efter att igår kväll ha sett "Day after tomorrow" (helt ok katast´roffilm som handlar om de globala klimatförändringarna) gick runt i t-shirt i ett soligt stockholm i oktober!

Kommentera här: