Min systers begravning

Idag lördag begravdes en offentlig person, Ingmar Bergman. Såvitt jag förstår har han planerat sin egen begravning i alla dess delar samt uttryckligen önskat att det ska vara en begravning där endast familj och vänner deltar. Det innebär att de som kom verkligen hade en personlig relation till den bortgångne. Deras sorg och saknad ska respekteras. Deras sorg och saknad är inte en offentlig angelägenhet. Jag hoppas därför att vi ska slippa se fler närgångna foton, från uttåget ur kyrkan, publicerade i media.

Igår begravde vi min syster. Hur fasansfullt hade det inte varit att mötas av pressen när man kom ut ur kyrkan. Men eftersom vi är en alldeles vanlig familj och släkt löpte vi naturligtvis inte någon sådan risk. Vi fick ta hand om alla våra känslor ifred, tillsammans med de människor som hade personliga relationer till min syster. Den respekten bör visas även människor som verkat i offentligheten.

Begravningen är en viktig stund på flera sätt. Det är det sista man kan göra för den bortgångne och det första man gör för det nya livet för de efterlevande. Jag har varit med om att planera två begravningar; min fars och min systers. Båda begravningarna hölls i kyrkor, trots att vi inte är kyrksamma av oss. Men vi är medlemmar i Svenska kyrkan och tycker om kyrkor som byggnader. Att ta ett sista farväl i den storslagna miljö som en kyrka erbjuder ger en inramning som känns värdig det oerhörda i att en människas liv är avslutat.

Därmed inte sagt att jag har några nedvärderande synpunkter på andra människors val av lokal. Däremot tror jag att det finns missuppfattningar i frågan, man tror att begravningar måste hållas i de kapell som brukar finnas i anslutning till kyrkogårdar, eller att det blir mindre "gudligt" om man inte är i kyrkan. Så länge man har en präst som officiant blir det i princip lika mycket "gudligt" oavsett lokal. Därför känner jag att jag hellre väljer en pampig lokal för att hedra den bortgångne. Jag har också hört människor säga att det skulle kännas så ödsligt med ett litet begravningsfölje i en stor kyrka. Om det tycker jag också tvärtom. Jag har varit på "små" begravningar i kyrkor och det har inte alls känts ödsligt. Jag har upplevt att det varit lika vackert arrangerat och lika mäktigt med kyrkoorgeln och lika stark känsla av värdighet som när kyrkan varit full av folk.

När jag talade med prästen inför min fars begravning så blev han förvånad över att vi ville sjunga så många psalmer - fem noga utvalda psalmer.
-Oj, får man inte det? undrade jag
- Jo, absolut, svarade prästen, det är bara roligt men det är sällan som folk ens bestämmer vilka psalmer som ska sjungas utan överlåter det till prästen och organisten, och då blir det de tre psalmer, vid de tre tillfällen som finns inlagd i ceremonin.

Att välja psalmer känns viktigt för mig, trots att jag som sagt inte är kyrksam. Men det är viktigt med musik och sång och därför vill jag att det ska vara psalmer som dels kan relateras till den bortgångne på något sätt och dels är så pass kända att församlingen kan sjunga med.
Det var trösterikt att på min fars begravning få sjunga

Själv han är mig alla dagar nära,
för var särskild tid med särskild nåd.
Varje dags bekymmer vill han bära,
han som heter både Kraft och Råd.
Att sin dyra egendom bevara,
denna omsorg har han lagt på sig.
"Som din dag, så skall din kraft ock vara",
detta löfte gav han mig.

Svenska kyrkan, Lina Sandell och alla andra må förlåta men den versen handlade för mig om min egen pappa och inte om Gud och det kändes så rätt att sjunga om och för honom.

Vi sjöng även "En vänlig grönskas rika dräkt" på min fars begravning. Prästen blev lite förvånad eftersom begravningen hölls i slutet av oktober. Men när jag berättade för honom om min fars tappra kamp med min mors efterlämnade krukväxter och hur han lyckades både få dem att överleva och sedan att frodas och själv bli intresserad av krukväxter förstod prästen.   Vi valde vers 1,2 och 5 och femte versen lyder:

    Då må förblekna sommarns glans
    Och vissna allt fåfängligt;
    Min vän är min och jag är hans,
    Vårt band är oförgängligt.
    I paradis
    Han, huld och vis,
    Mig sist skall omplantera,
    Där intet vissnar mera.

Begravningar kan bli hur dyra som helst och för många känns det svårt att tänka på pengar när man sitter där på begravningsbyrån. Jag är en varm förespråkare av billiga alternativ när det gäller kistor och allt annat. Man köper tjänster och dessa ska vara prisvärda.

Omsorgen tycker jag att man visar genom att tänka igenom alla delar och utgå från vem det är som ska begravas och ens egna minnen och känslor och göra sin egen personligt utformade begravning - inte genom att känna sig förpliktigad till att lägga ut stora pengar.

När min far begravdes hade vi valt en mycket enkel och billig kista. Den var av furu med tydliga kvistmärken. Fullständigt rätt för min far eftersom han jobbade med skogsfrågor hela sitt liv och tillbringade all fritid i skog och mark. Som kistdekoration hade vi ett arrangemang av tallkvistar och kottar. Till min syster valde vi enkel kista med bårtäcke - ett lite obehagligt ord för ett vackert föremål. Kyrkorna har vackra vävda/ broderade "täcken" som man kan hyra. Man får då inte placera någon kistdekoration ovanpå men handbuketterna får man lägga där under avskedstagandet. Det var så fint arrangerat i kyrkan med ett täcke i olika blå och lila nyanser och ljuslyktor istället för kistdekorationen.

Något annat som varit viktigt för mig är den vers man väljer till dödsannonsen. Begravningsbyråerna har pärmar med förslag på olika varianter på särskilda begravningsverser. Men jag letar hellre i den stora skatt av dikter som svenska poeter givit oss. Det har känts tröstande att läsa dikter och fundera och välja, ett sätt att kanalisera alla olika känslor man fylls av i stunder som dessa.

Till annonsen för min far, denne skogens son, hittade jag till sist

Det är så tyst i skogen,
i stora, djupa skogen.
Dit hittar inte plogen
och ingen lies slag.
Dit hittar bara jag.

Ur En skogsvisa av Bo Bergman

Det jag försöker förmedla med detta inlägg är att man ska se begravningen som något man själv bestämmer över (utöver det formella innehållet i ceremonin) och att planeringsarbetet dessutom är en väldig hjälp i att hantera sina känslor. Man ska välja själv, ställa krav på begravningsbyrån och  absolut själv välja präst om det är möjligt, åtminstone ska man tala med prästen inför begravningen så prästens griftetal blir så bra som möjligt.

1 Bloggblad:

skriven

Intressant inlägg! Det är många som inte tänker på när de begär utträde ur kyrkan, att man inte automatiskt kan räkna med kyrklig begravning.
När min svärfar dog, som varit kantor, tyckte prästen att det var onödigt med tre psalmer... trots att vi hade skrivit program själva och hade egen kantor, ville han stryka en psalm precis innan vi började.... (jodå, vi klagade hos hans överordnade).
Det är bra att du påpekar att det är väldigt mycket man får bestämma och ordna med själv vid en begravning, mycket mer än många vet.

2 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Jag häpnar! Ville prästen stryka en av psalmerna? "Ogudaktiga" jag slog till med fem och han tyckte det räckte med två?!?!?
Budskapet om att man får bestämma så mycket själv är viktigt. Man är ju oftast väldigt olycklig när man ska ordna med begravning och har inte mycket att sätta emot om man tror att det måste vara på det sätt som begravningsbyrå och/eller präst säger fast man själv kanske vill ha det på något annat vis. Vi kanske borde starta en folkrörelse?

3 P-O Svensson:

skriven

Stryka en psalm? Mycket märkligt.
Jag är själv kantor, och försöker alltid hjälpa de sörjande att göra begravningen så personlig som möjligt. Jag har turen att jobba med präster som har samma inställning som jag...

4 En liten tant:

skriven

P-O Svensson: Det brukar ju vara det normala, att såväl kantor som präst är en behjälplig på alal vis. Personligen har jag bara goda erfarenheter. Men tydligen finns det verkligen många olika djur i vår herres hagar, även i den närmast herrens hus s.a.s.

5 Annaa M:

skriven

Nej, det är ju inte lokalen som avgör "gudligheten" utan själva ceremonin. Begravningskapellen används ju till både kyrkliga och borgerliga begravningar. Via begravningsavgiften betalar man bl a för att lokal ska tillhandahållas för begravningsceremoni.
Begravningsbyråer kan vara ena giriga rackare. Jag hade turen att känna en präst när min man dog och hon hade skrivit en lista på sånt man kan göra själv så begravningsentreprenören blev nästan lite lång i ansiktet. Inte skulle det falla mig in att sitta med en okänd person och slå i pärmar för att hitta texter till dödsannons. Den totade jag ihop själv och mailade till tidningen. Det blev lite pinsamt eftersom jag använde Mannens mail så han själv stod som avsändare... Men mottagaren ringde genast tillbaka och jag kunde bedyra att det inte var ett bisarrt skämt!
Gravsättningen på kyrkogården kan man också ordna själv utan proffs. Kompisen prästen beställde tid, sedan åkte vi och löste ut urnan och åkte och satte ned den tillsammans med favoritglaset fyllt med favoritwhiskeyn. Kyrkogårdsarbetarna höll sig diskret i bakgrunden men var på plats och fyllde igen så fort vi gått. Mycket bättre än på min fars begravning då begravningsentreprenören undrade varför det var så lite folk, bara modern och jag, och om vi ville sjunga något!
Jag tycker förfärligt illa om de "moderna" begravningarna där en präst som aldrig träffat den avlidne utan bara intervjuat de närmaste pratar som om de nästan varit vänner, berättar om karaktärsdrag och t o m drar små anekdoter. Pinsamt! De problemen hade inte vi eftersom det var en borgerlig begravning med en gammal partikamrat till Mannen som officiant.

6 En liten tant:

skriven

Annaa M: Vilken utmärkt präst som gav så vettig information. Jag kan se för mig begravningsentreprenörens min! Du får förlåta men jag skrattade högt när jag föreställde mig reaktionen på tidningens annonsavdelning. Jag blev glad när jag läste om hur du ordnat begravning och urnnedsättning. Att favoritwhiskeyn följde med är ett fint exempel på att utgå från den som begravs och våga göra allt på sitt eget sätt. Min upplevelse är att begravningen är något man tänker på länge efteråt och då känns det bra att inte ha överlåtit allt till "den hyrda hjälpen" utan att man utformat det hela själv.
Jag håller med dig om att det blir pinsamt när prästen är obekant med den bortgångne och ändå talar som om de varit bekanta. Blir ofta väldigt fel känsla i griftetalen. Vi har haft präster som antingen kände den som skulle begravas eller som nu när det gällde min syster inte kände henne och som inte talade om henne som om han hade känt henne.När min systers make träffade prästen inför begravningen hade de talat om det, så t.o.m. det kan man utforma själv.Prästen talade istället om livet och döden på ett väldigt bra sätt. Minnesorden fick vi stå för själva vid minnesstunden och det kändes helt rätt.

7 Inga M:

skriven

Tar del av Era erfarenheter. Har aldrig varit med om att arrangera en begravning och heller inte insett det Ni beskriver; friutrymmet när det gäller arrangemang. Synd att inte fler utnyttjar det och ställer krav, men samtidigt är det säkert som Ni skriver; man är så lessen att man tacksamt tar emot den mall som bjuds.

8 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Ceremonin kring begravning är ju för det mesta förbunden till kyrkan som de flesta av oss bara besöker vid högtidliga tillfällen. Förr kände prästen alla kring ?sin kyrka? men idag vet man nästan inte vem prästen är om man inte bor i en liten ort. När min bror gick bort ville vi ha honom i vår barndomskommun vilket föranledde en del bekymmer. Den sista resan från en stad till en annan trodde vi skulle ske med automatik, men det fick vi själva ombesörja och bekosta. Sådana saker är ju inte något man funderar över IRL. Just för att prästen i vår barndomskommun inte kände min bror så vidtalade vi den präst som nyligen döpt hans söner i hans egen lilla kommun, så han kom och höll begravningsceremonin i vår barndoms kyrka. Vi systrar bakade det som min bror tyckte bäst om och dukade i ett av kyrkans rum där en kyrkvärdinna hjälpte oss med servering efteråt. De mest personliga talen hölls sedan av oss/dem som kände honom väl. För mig och mina systrar kändes det bra att delta och göra det bästa för honom som avsked. Man kan och klarar mer än man tror i sådana här situationer. Många känner inte till att möjligheten finns utan förlitar sig till dyra ombud. Engagemanget för vår del blev en positiv del i sorgearbetet.

9 Bollebygdsbo:

skriven

Dina tankar om begravningsritualer är väldigt bra och och välformulerade.
Jag tycker också om psalmen 249 - "Blott en dag".
Just de raderna som du skriver hör till mina favoriter.
Kanske just eftersom jag fått erfara detta i verkligheten flera gånger. "Som din dag så ska din kraft ock vara".
Alla dina inlägg är alltid välskrivna och läsvärda.
Tack

10 En liten tant:

skriven

Inga: Visst kan det vara en lättnad i att följa mallen men om man ger sig på att välja själv i större utsträckning upplever åtminstone jag att lättnaden blir än större. Det blir en hjälp i sorgearbetet. När min mamma gick bort, för många år sedan och mycket i förtid överlämnade min pappa besluten till begravningsbyrån, han var i chock och oerhört tagen. Vi barn var för unga för att ha någon tanke om detta. Men när begravningen väl hölls kände vi allihop att den inte blev riktigt rätt. En dyrköpt kunskap men som vi sedan haft stor nytta av.

11 En liten tant:

skriven

Nicoline: Vilen fin begravning ni ordnade. Engagemanget blir en hjälp i sorgen, det skriver jag under på. Och absolut - man klarar mer än man tror i stunder som dessa.
Att man kan begravas på annan ort än hemorten vet nog inte alla heller. Visserligen kostar det pengar men det kan finnas många skäl till att genomföra en "sista flytt". Att man kan välja präst från annan ort är också en möjlighet som jag tror är okänd. När min pappa begravdes hade vi präst från ett ställe och begravning på en helt annan ort.

12 En liten tant:

skriven

Bollebygdsbo: Tack för dina snälla ord.
"Såsom din dag...." ja, det har jag också erfarit flera gånger och det är i sanning en tröst.

13 Bloggblad:

skriven

P-O S + liten tant: Jo, det är helt sant. Den här prästen är ökänd för sina extremt korta gudstjänster - man hinner inte fatta vad predikan handlar om förrän den är slut... (han finns inte i vår församling, som tur är) Han sa just det ordet: onödigt! Visste nog inte att alla i släkten var så kyrkliga ... Men vi drev igenom alla tre psalmerna - kändes dock ganska trist att han var så ovillig. Och lite sent att byta präst 5 minuter före begravningsakten.

14 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Man undrar ju varför han valde prästyrket...

15 Excessa:

skriven

Tack Tant, du är en klok kvinna som tänker o förmedlar
erfarenheter som jag aldrig ens hade funderat på.. Förhoppningsvis kommer jag ihåg dem den dag det är min tur att ordna en begravning.

16 Lena:

skriven

Begravning. Det sista man kan få göra för en kär vän och anhörig. Tack och lov så var sonen medlem i Sv.kyrkan, det blir så mycket enklare då, med t.ex. frakter hit och dit, man har tillgång till kyrkorummet, präst, församlingshem, kyrkogårdspersonal som ska gräva mm mm.
Sen har ju jag "bara" anordnat begravningar på landsbygden, där alla känner alla, och jag inbillar mig att det är enklare med "byråkratin" då.
Sonens begravning var en "trevlig" tillställning - anpassad till unga människor. Liksom allt som hörde till, annonser, minnesord mm. Det är viktigt för att skapa samhörighet i en svår stund.
Funderade även jag på Bergmans begravning, såg bilderna - blev också arg. Gamar som gottar sig .....

17 En liten tant:

skriven

Excessa: Tack. Jag hoppas det dröjer länge innan du behöver ordna en begravning men när den dagen kommer, gör du det alldeles säkert utifrån det du själv känner är rätt och viktigt.

18 En liten tant:

skriven

Lena: Du har gjort det svåraste av allt, det som är alla föräldrars fasa - att behöva ordna sitt eget barns begravning. Att du förmådde tänka på att skapa samhörighet för alla och anpassa ceremoni och allt till unga människor är verkligen en kraftfull illustration till psalmens ord "såsom din dag så skall din kraft ock vara".

19 Pialotta:

skriven

Jag gillar vad jag läser och håller med om att var och en måste få bestämma då någon kär nära gått ur tiden.. det är väl det mest självklaraste som helst. På min pappas begravning planerade mamma och mina syskon allt.. Vi hade avskedet i en liten lantkyrka där min pappa vuxit upp och de senaste åren även bott i föräldrahemmet med tillsammans med min mamma..
Kistan behöver inte alls kosta en förmögenhet.. räcker bra med ett billigt alternativ.. det är inte alls för att denne inte är värd det eller av allmän snålhet.. du vet säkert vad jag menar..
Vi bestämnde två sånger själv förutom psalmerna förståss.. "Ta mig till havet" och Öppna landskap".. de låtarna passade min pappa då han bott den mesta tiden vid havet och i sin båt..
Jag tycker man ska "smycka" en sista vila med det som den avlidne hade runt sig och den person han/hon var.. Varför ska det vara så stelt och dystert.. så behöver det inte bli ..
Man saknar denne lika mycket ändå.
Tårar och bearbetning visar vi på så många olika sätt .. många visar inte det alls andra måste prata hela tiden om det..
När det gäller ett barn som reser till sitt lyckoland alldeles för tidigt, då måste det vara hemskt för stackars föräldrarna..
Annonserna tycker jag oxså ska spegla människan i jordelivet.. gärna en egen dikt.
Det satte jag ihop då både pappas och mormor gick ur tiden..
Ha de gott och fortsätt skriv för det gör du så himla bra..

20 En liten tant:

skriven

Pialotta: Tack. Ja, om man har lyckan att kunna dikta själv måste en egen text vara det som känns allra bäst. Musiken utöver psalmerna är också viktig , precis som du beskriver. Det glömde jag bort i mitt inlägg. På min pappas begravning sjöng solisten bl.a. "Som en bro över mörka vatten" vilket var precis det min far hade varit.

21 Christina W:

skriven

Så fint du skriver och så viktigt att förmedla att valet är vårt. Jag har varit på två borgerliga begravningar och ett antal "vanliga". De borgerliga var i ett kapell och akten var helt iordningställd av de närmaste. Det var pampigt, det var vackert och vi alla som var där kom varandra oerhört nära. Viktigt att välja oavsett vilket val man gör. Och viktigt att prata om det innan.

22 Lena:

skriven

Tack för kommentarer "hemma hos mig", det värmer ska du veta. Jag brukar tänka på er, och hur snubblande nära det var. Så hårfin gränsen kan vara. I ert fall - det var inte meningen, tiden var inte ute än. Min M skulle vidare, det fanns inte skuggan av en chans att det skulle kunna gå på något annat sätt. Och i backspegeln så ser jag ju att - han levde sitt liv i ilfart, för att hinna?? Märkligt.
/Lena

23 vigg:

skriven

Kära lilla tant! Vi börjar höstens bloggdiskussion med at hålla med!
Höres
Vigg

24 En liten tant:

skriven

Christina: Tack. Borgerliga begravningar har jag väldigt liten egen erfarenhet av men samma förhållningssätt gäller även för dem - gör själv så blir det bäst. De borde väl t.o.m. vara lättare att utforma efter eget tycke, eftersom man lyft bort de åsikter som en präst eventuellt kan ha utifrån sin egen uppfattning om vad som passar sig med religiösa mått mätt.
Du har så rätt i att det är viktigt att välja och viktigt att prata om det. Innan.

25 En liten tant:

skriven

Lena: Tack själv. Många sådana tankar som du beskriver får man i sanning tänka när man bearbetar det som skett.

26 En liten tant:

skriven

Vigg: Men så trevligt!
Välkommen upp ur hängmattan!

27 annebelle:

skriven

Fint inlägg med många tankar att stämma in i. Konstiga kolleger det finns som vill ta bort en av tre psalmer..I gudstjänstordningen för begravning finns plats för just tre psalmer. Ibland händer det att de sörjande vill ha fler psalmer och det är ju bara fint...Som präst är det förstås lättare och mer tacksamt att hålla en begravning om de efterlevande engagerar sig och delar med sig om den döde. Så är ofta fallet också. Säkert kan församlingen och inte minst begravningsbyrån uppmuntra till eget engagemang ännu mer än vad som görs i dag. Det finns så mycket man kan göra själv! Hoppas du känner dig tillfreds med din systers begravning. Hälsar Annebelle

28 En liten tant:

skriven

annebelle: Ja, jag är mycket tillfreds - det blev så bra det bara kunde bli. "Vår" präst var dessutom alldeles perfekt. Han höll en fantastiskt bra griftetal som inte var ett konstlat hyllningstal från en som inte kände den avlidna utan en hyllning till livet och en positiv bild av döden utifrån hans tro. Han lyckades förmedla att det helt och hållet var hans bild men att han ville dela den med oss och det var mycket tröst i det.
Jag tror att framför allt församlingen genom prästen och organisten kan ge de anhöriga mer kraft till att bestämma mer själv. Begravningsbyrån är ju faktiskt affärsdrivande och gör vad de kan för att sälja tjänster, även om de flesta inte är påstridiga.

29 Björn:

skriven

Jag har själv varit med och planerat mina föräldrars begravning och ledstjärnan för mig har varit att försöka få den på det sätt jag tror att de skulle ha vilat ha det. Jag har inte upplevt något motstånd mot att vi varit med och bestämt. Ett bra sätt att underlätta för efterlevande kan ju vara att fylla i ett ?vita arkivet? eller liknande (vilket jag inte själv har gjort).

30 matrixa shamanen:

skriven

Kära du - så hemskt att begrava sin syster och så hemskt och svårt det är med denna död som slår ned i livet.
jag har också begravt en syster, och båda mina föräldrar och tillråga på allt ett antal nära vänner - trots att vi ju inte varit gamla...när jag själv fick cancer så var döden så nära...
Bergman hade ju ändå levt ett långt och ovanligt innehållsrikt liv - och han var i mångt och mycket en sorts "allas" människa - så so det blir med mycket kända människor. När kungligheter dör - elelr statsmän - så kan ju massor av människor gråta ögonen ur sig fast de inte kände vederbörande.
Men nog verkar det som om de närmaste fick en rätt
fin avslutning utan alltför stora intrång...
varma hälsningar!

31 Mårthen:

skriven

Intressanta tankar, tack för det! Jag upplever att det blir allt vanligare nu att människor planerar sin egen begravning. Kanske borde de tänka lite mer på det du skriver om, att upplägget av begravningen kan vara en del av sorgearbetet för de efterlevande. Trots allt kommer ju den avlidne själv inte ha någon större glädje av ceremonin.

32 frktjatlund:

skriven

Vad fint att ni kunde få begravningarna till ett bra avslut.
De flesta av våra närmaste, inklusive jag själv, är inte medlemmar i Svenska kyrkan så jag har varit på många borgliga begravningar. De brukar vara väldigt personligt utformade. I makens familj har man valt att inte ha någon begravning alls. Istället har alla riktigt närstående sammanstrålat i en festvåning för en gemensam måltid.

33 Anonym:

skriven

Fin skildring och kloka tankar. När min man dog kändes det viktigt att göra en vacker ceremoni där vi kunde säga adjö. Inte minst för hans vuxna barn som liksom sin far inte hade mycket till övers för präster och svenska kyrkan. Vi fick tag i en undbar borgerlig begravningsförrättare som kom hem och var ett fantastiskt stöd. Vi kunde välja precis vilken musik och vilka dikter vi ville ha med. Av naturliga skäl blev det inga psalmer men Lous Armstrom "What a wonderful day" och Monica Zetterlings "Under vinrankan" bl a gjorde att vi alla kände oss högtidliga men ändå avspända. Det viktigaste med en begravning är ju ändå att de efterlevande får ett fint minne och ett tillfälle som inbjuder till att säga farväl.

34 Eva:

skriven

Tack för ett klokt inlägg! Jag tror också det kan vara bra att prata om döden/begravningen innan det inträffar. Jag och min man pratar om det ibland. Att kanske skriva det vita arkivet, så mkt enklare för de efterlevande, som då inte behöver välja mitt i all sorg. Men annars så tror jag på detta med att man, som efterlevande, får planera begravningen, i den mån man kan och orkar. Det sista avskedet blir då personligt, som om den döde finns med under ceremonien. Jag tror också att fler och fler präster tacksamt tar emot denna hjälp.

35 En liten tant:

skriven

Björn: Det där "vita arkivet" funderar jag över. En god tanke att vara de efterlevande behjälplig. Men samtidigt tar man ifrån dem möjligheten att skapa något eget utifrån deras känsla för den bortgångne och dte är i det som jag finner hjälp i sorgearbetet. Kluven är jag alltså.
matrixa shamanen: Ja, döden slår vekrligen enr mitt i livet. Jag tror att gråtandet vid kända människors begravningar, alltså när de som inte kände dem gråter är en ställföreträdande gråt. Man gråter över allt möjligt som man själv har att slita med.
Mårthen: Det är det viktiga - att det är en hjälp i sorgearbetet. Och det känns bra att veta med sig att den bortgångne skulle ha varit nöjd med arrangemangen. I praktiken spelar det ju ingen som helst roll för den döde. Antingen har den ingen koll alls på vad som händer i jordelivet eller så har den fullt upp med annat hinsides s.a.s. I vilket fall tror jag inte att personen checkar av begravningsarrangemangen.
frktjatlund:Fantastiskt! Ja, man kan verkligen göra det hela på sitt allldeles egna sätt.
Anonym: Det lät verkligen som en vacker begravning. Högtidlig men avspänd är ett bra känsloläge på en begravning, tycker jag.
Eva:
Visst är det fler präster som idag tycker att det är bra med engagemanget från de anhöriga. Jag har upplevt skillnad från när mamma gick bort 1982 och åren fram. Mammas begravning hölls av en "eld-och-svavel-präst" som ICKE ville ha någon inblandning. Men eftersom mamma själv hade en håg som stod till svartvita, moraliserande "eld-och-svavel-präster" blev det liksom rätt i alla fall.

36 Smulan:

skriven

Jag har hittat till din blog idag, och läst mycket intressanta synpunkter som du skrivit. Ska snart fortsätta läsa dina övriga inlägg...
Jag har förstått att de flesta människor fortfarande tror att man måste göra en begravning utifrån en viss ritualoch med hjälp av begravningsbyrå.
Som du och andra här beskriver,så är valet helt fritt att göra det mesta själv. Min svärfar avled i somras och han - liksom min man och jag - var/är inte medlemmar i svenska kyrkan sedan mycket lång tid tillbaka.
Enligt svärfars önskan hölls ingen kyrklig begravning alls, och det mesta av det praktiska runt jordfästningen, annonser m.m. skötte vi helt själva. När man ser de ockerpriser som begravningsbyråerna har mage att ta för tjänster, så tycker jag det är skönt att veta att man kan göra det mesta själv. Om man önskar. T.o.m en kista (som är mycket dyr via begravningsbyrån) kan man göra själv.
Vår minnesstund inom familjen var så fin och och värdig som svärfar och vi önskade. Utan präst, kyrka och lite hjälp av begravningsbyrå (transporter och kremering)
Tack för en trevlig blog! Smulan

Kommentera här: