Tvätt

Tvätt2

Om det skulle införas restriktioner rörande hushållsmaskiner så att man bara fick ha en enda elförbrukande maskin så skulle jag välja tvättmaskinen. Vid eventuella förbud mot hushållsmaskiner skulle jag bli lagbrytare och ändå behålla min tvättmaskin. Om någon skulle försöka konfiskera den, skulle jag ta till vapen.

Mat kan jag laga på vedspis. Diska går utmärkt för hand. Sopande kan ersätta dammsugaren. Men tvätta...

När jag var barn hade vi en tvättstuga i källaren till vårt hus, liten villa i jämtländsk skogsbygd. Där fanns en stor svart kokgryta (jättelik kittel som man eldade under för att värma vattnet), baljor, tvättbräden och en cementbassäng (ett djupt kar att skölja tvätten i, inget att simma i). Mamma tvättade kläder och lakan och mattor och gardiner med hjälp av dessa tvättredskap. Bredvid tvättstugan fanns torkrummet med tvättlinor över hela rumsbredden.För henne som var uppvuxen med tvätt enligt bilden ovan var förstås denna tvättstuga ett under av lyx.

Någon gång  i början av 1960-talet införskaffades en riktig mirakelmaskin. En halvautomatisk tvättmaskin i rostfritt stål anlände och kokgrytan åkte ut. Man måste fylla på vatten för hand och hålla koll på uppvärmningen så man slog av den vid rätt temperatur. Det automatiska i maskinen bestod i att den sedan dundrade omkring tvätten , runt, runt, dunk, dunk åkte lakan och handdukar tills man slog av maskinen. Därefter fick man med handkraft  tömma ut vattnet och sedan  vrida ur tyget  (ingen centrifug där inte).

Mamma var ett rov för stridiga känslor. Å ena sidan var det en lättnad att inte behöva handtvätta lakan. Å andra sidan misstrodde hon maskinen och var säker på att den skulle förstöra kläder om de skulle dunkas runt i det rostfria monstrets buk. Denna misstro gällde även den moderna helautomatiska tvättmaskin som kom in i huset i slutet på 1970-talet. Därför fortsatte hon att handtvätta merparten av alla kläder hela livet ut.

Faktiskt tänker jag på både kokgrytan och mammas handtvättande nästan varje gång jag kastar in tvätt i min egen finessrika tvättmaskin och sedan tar en fika medan tvätten snurrar.
1 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Det var ju de kvinnorna som skulle ha behövt tvättmaskin om någon. Jag minns också pannmuren som de eldade i och sköljbassängen med isande kallt vatten, tvättbrädan, luten, såpan och tvättborsten. Lakanen vred man i varsin ände åt varsitt håll. Örngottsbanden krusades med en bordskniv. Vid mangeln var det samlingspunkt med kaffekorg.

2 En liten tant:

skriven

Nicoline: Att vrida ur lakanen var ett tungt jobb, ja hela tvättproceduren var ju slitsam. Så visst är tvättmaskinen en fantastisk uppfinning.Att mangla i de stora manglarna med stenrullarna var dessutom farligt.

3 P-O Svensson:

skriven

Om man skulle lägga så mycket arbete på att tvätta skulle man ju inte ha tid att blogga...
Nu för tiden är ju tvätten nästan ett rent nöje!

4 Inga M:

skriven

Först hade vi en tvättstuga, ett eget litet hus nere vid bäcken så att man kunde bara tappa ut vattnet i den från tvättgrytan. Tvättgrytan stod mitt på golvet och det var en sån man eldade i och skorstenen gick upp genom taket. Bredvid tvättstugan var en sån där gammaldags grön pump som man kunde pumpa upp vatten med handkraft och bära in i tvättstugan.
Sen blev det Huskvarna halvautomtisk i köket. Den tvinnade lakanen till oigenkännlighet. Det tog en evighet att reda ut. Sen in genom vridmaskinen som monterades ovanpå. Då måste jag stå och ta emot på andra sidan när mor trasslade ut lakan och vred. Tvätten skedde alltid på måndagar och jag hatade måndagar. Allt blev trångt och varmt och ångade i köket. Inte alls så roligt som onsdagar som var bakdagar.
Jag gillar också min tvättmaskin.

5 Bloggblad:

skriven

När jag gifte mig -75 och flyttade till ett äldre hyreshus, hade de fortfarande kvar sån där halvautomatisk - oj, vad många gånger jag fick springa ner i källaren och skruva på och av vatten...
Och i mormors källare fanns de där karen... bykgrytan... och det var ett heldagsjobb att byka. Sen gick vi till en mangelstuga med de kritvita lakanen...
Fast det fanns en fördel med att man bykte en dag... nu har jag alltid tvätt i min tvättstuga - alltid nåt på tork - och det blir aldrig tomt med mitt småduttvättande.

6 Malou1950:

skriven

Mormor skurade trasmattor nere vid bryggorna, men hon hade aldrig tid med att krusa öngottsband. Det gjorde min farmor och min mamma - men dom hade en krustång, så jag har aldrig lärt mig hur man gör det med en kniv. Och hur skulle man klarat sig utan sin trogna tvättmaskin när barna var små - den gjorde som Kari Jensen, den "gick och gick, och gick och gick..."

7 En liten tant:

skriven

P-O: Ja, nästan ett nöje. Det känns som om man arbetar fast maskinen gör allt.
Inga: Åh, hade ni vridmaskin!? Vilken lyx!!!
Bloggblad: Det har du rätt i - att man numera aldrig blir "klar" med tvätten.
Malou: Märkligt nog krusade aldrig mamma örngottsbanden trots att hon annars var så noga med att allt skulle göras som det alltid hade gjorts. Kanske hade hon inte den traditionen med sig.

8 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Hej lilla tanten. Du har blivit "tagen". Läs vidare på min blogg.

9 Hannele:

skriven

Mor kokade lakanen i bastun..

10 Lena:

skriven

Kokgryta ute vid bäcken! Min mamma fick aldrig uppleva tvättmaskinens finess! Jag tänker ofta på lyxen vi finner naturlig. Å som du säger, vi tar en fika medans vi väntar på tvätten.....
/Lena

11 Monica:

skriven

Vi har det så bra med tvättstugan idag, det var en bra bild!

Kommentera här: