Milord på Roliga Timmen

Filmen om Edith Piaf har haft premiär och recenseras nu. Inte särskilt lysande recensioner i rikspressen. Plötsligt rinner mina egna Edith Piaf-minnen upp.

När jag var barn hade vi i skolan "roliga timmen", sista timmen på fredagar var elevernas egen. Vi fick själva ordna program. Ofta handlade det om olika frågesporter eller andra tävlingar. Någon gång en teaterföreställning, ständigt uruppföranden, världspremiär av verk enkom skrivna för den egna klassen.

Men en gång våren 1963, när vi gick i årskurs 3 dvs var 9-10 år , tog vi i ordentligt och planerade en tv-sändning utan kameror. Vi skulle göra "Hylands Hörna"

Hylands hörna var ett underhållningsprogram i Sveriges Television med Lennart Hyland som programledare. Det var från början (1961) ett radioprogram , men 3 oktober 1962 började programmet att sändas i tv. Det allra sista programmet sändes den 30 april 1983.Programmet skulle idag ha kallats en talkshow, men ordet fanns inte på 60-talet. Förlagan var hämtad från amerikansk tv-underhållning. Man hade programvärdinnor varav Siw Malmkvist var en. Som jag minns det var programvärdinnans enda uppgift att visa in gästerna. 
Programmet var oerhört populärt. Hela Sverige var bänkat framför tv:n på lördagkvällarna.

Vår framsynta fröken såg en större pedagogisk möjlighet i projektet och från att ha varit ett tänkt inslag under Roliga Timmen blev det ett stort skolarbete av det. Vi fick lära oss hur ett tv-program kom till. Undrar hur hon kände till det, Anna-Greta?TV:n var ju så ny och någon medieundervisning hade ännu inte uppfunnits.

Vi fick välja roller, artist eller studiofolk eller publik,  i produktionen och stackars blyge Lennart blev av oss andra pådyvlad rollen som Lennart Hyland för han var längst av pojkarna och dessutom hette han ju Lennart.

Själv valde jag att framträda som Edith Piaf! Jag sjöng en egen hemmagjord jämtländsk variant av Milord. De enda riktiga franska ord  i texten jag uppfattat och något så när kunde uttala var Allez, venez, Milord! och Laissez-vous faire, Milord, och Je vous connais, Milord. Däremellan blev det rotvälska men till rätt melodi. Jag hade något svart på mig och tyckte själv att jag var otroligt lik Edith Piaf, liten och mager som jag var då.

Vi tränade och tränade och till sist uppförde vi vår egen Hylands Hörna för en välvillig publik bestående av mödrar. I brist på kameror spelade vår fröken in programmet på rullband på den stora bandspelaren som egentligen bara fick användas för att spela upp pedagogiska program från Utbildningsradion. Hon hade ett rebelliskt drag, vår fröken och tänkte nya och annorlunda tankar om vad som var undervisning. Så vi fick sjunga i mikrofon!!! Det var stort 1963.

Men varför valde en liten tetig unge att föreställa Edith Piaf? Ja, säg det men jag var fascinerad av denna artist och gripen av hennes sång från det jag först hörde henne på radion. Jag kunde, så liten jag var, sjunga med, härmade ljudenligt, i delar av andra låtar än Milord trots att jag inte kunde franska.  Jag älskade de rrrrullande rrrrrr:en.
Non, rrrrrrien de rrrrrrrien non je ne rrrrrrgrrrrrette rrrrrien

Jag sörjde när hon dog på hösten 1963.
När jag inför årskurs 7 våren 1966, skulle välja språk var valet givet - franska, Ediths språk.

Et maintenant - Non, je ne regrette rien

Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
Ni Le Bien Qu'on M'a Fait, Ni Le Mal
Tout Ca M'est Bien Egal
Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
C'est Paye, Balaye, Oublie, Je Me Fous Du Passe

Avec Mes Souvenirs J'ai Allume Le Feu
Mes Shagrins, Mes Plaisirs,
Je N'ai Plus Besoin D'eux
Balaye Les Amours Avec Leurs Tremolos
Balaye Pour Toujours
Je Reparas A Zero

Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
Ni Le Bien Qu'on M'a Fait, Ni Le Mal
Tout Ca M'est Bien Egal
Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
Car Ma Vie, Car Me Joies
Aujourd'hui Ca Commence Avec Toi


Hämtad från All the Lyrics.

1 Malou1950:

skriven

Jag är så rysligt gammal, så mina första roliga timmar hade vi på lördagar. Såsmåningom flyttade dom till fredagarna. Vi gjorde aldrig Hylands Hörna, men vi gjorde TV. Akruellt med vädret och "Kurre Melon". Jag läste också franska, men jag tyckte bättre om Francoise Hardy. Tous les garcons et les filles de mon age...
Jag sätter förresten väldigt stor pris på din blogg!

2 Ella:

skriven

Kan du sjunga sången fortfarande? :)
Jag har en märklig musiksmak, har alltid varit svag för franskan så jag gillar henne. Speciellt Rien De Rien som säkert är hennes mest kända.

3 Anne-Maj:

skriven

Jag skulle gärna velat se dig i rollen:-)

4 En liten tant:

skriven

Malou: Tack för att du gillar min blogg! En tid i början av min skoltid gick även vi på lördagar. "Kurre Melon" hihi!

Ella: Ja, jag kan den än... :-) eftersom min egen text förändrades varje gång så är det bara att babbelsjunga mellan refrängerna s.a.s.

Anne-Maj: Det var MYCKET seriöst kan jag säga. ;-)

5 Syster Yster:

skriven

Mirelle Mathieu, var min favorit. Men även jag satt bänkad framför Hylands hörna med Gubben i Lådan. Spelad av Carl-Gustav Lindstedt.
Minns när de släckte höghuset i direktsändning vad stort det var!
Man börjar bli "gammal"
Ha det gott

6 frktjatlund:

skriven

Jag ångrar inte heller så många saker. Kanske att jag valde tyska 1966, men det berodde på att franskläraren hade uruselt rykte och Mollbergskan, som hade tyska var en riktig pärla.

7 Bloggblad:

skriven

Å, vad roligt att läsa om Hylands h på roliga timmen. Gissa om minnen vaknade! Vi hade inte teve, men jag snylttittade överallt där jag kom åt.

Malou: Tous les gar... osv, det är nog den enda sång jag verkligen kunnat på franska. Läste bara ett par år, men min fröken älskade den här sången, så den fick vi lära oss.

Jag får rena nostalgikicken av att läsa här - även om jag inte visste vem som sjöng Milååård i radion (hos andra där med. I vår radion fanns bara gudstjänster och nyheter)

8 ab:

skriven

Spännande! Undrar om bandet finns kvar någonstans?
Hon var nationalhjältinna i Frankrike. Hon hjälpte fram Yves Montand, och ju bräckligare hon blev, desto yngre älskare hade hon. Fransmännen var noga med att pojkarna skulle vara snälla mot Piaf. När hon dog följde tusentals människor hennes kista till graven. Vilken livshistoria!

9 Eva:

skriven

Ja hon är en legend, som jag alltid gillat. Åh vilka minnen du väckte nu, roliga timmen, Hylands hörna...Kul ide' att ni fick göra ett helt program i lärande syfte.

10 matrixa shamanen:

skriven

Vad roligt det är at läsa ala dessa minnen - minnen som kanske inte tillhör den typen som ofta diskuteras...därför så mkt roligare! Hylands hörna tycker jag borde lyftas fram och visas i repris (fast jag tror inteså gamla program längre kan visas i vår moderna tv av tekniska skäl) liksom flera andra äldre tvprogram där intervjuteknik och journalistisk var så helt annorulnda än idag! Den franska chansontraditionen är ju också totalt bortglömd! jagminns gärna både Gilbert Becaude och Jacques Brel...

11 Sylvia:

skriven

Jag läste aldrig franska i skolan men älskade Edit Piaf i alla fall. Var och såg Rikard Wolffs fantastiska hyllning till henne för ett par år sedan och då kom också alla minnen från tonåren farande.

12 Hannele:

skriven

Vilket underbart minne, synd att kameror inte var lika vanliga på den tiden (jag fick min egen svartvita ungefär 1963, men några bilder från skolan har jag inte).

13 Jani:

skriven

jag älskar Edith Piaf...!
jag skrev ett arbete om henne i gymnasiet - och hon som person och hennes musik finns nära mitt hjärta!

14 En liten tant:

skriven

Syster Yster: Gubben i lådan hade jag glömt men nu ser jag honom för mig. Det var nå't med jippo slipsar också i Hörnan vill jag minnas?

frktjatlund: I vårt fall var tyskläraren en riktig skräck så jag var dubbelt lycklig över min trängtan efter att kunna det franska språket.

Bloggblad: Det där är något jag kan sakna- andras snylttittande. På vår gata var vi inte många som hade tv och det kom ofta besök för att titta. TV var en social grej i början.

ab: Ja det har jag funderat på - om bandet finns kvar. Försökte faktiskt leta reda på min gamla fröken för ett antal år sedan utan att lyckas.

Eva: Visst var hon framsynt,Anna-Greta. Vacker dessutom och en sommar reste hon till AMERIKA!!! Och skickade vykort till varje liten elev!!


matrixa shamanen: Ja, men åh... Gilbert Becaud!!! Måste gräva fram mina gamla skivor.

Sylvia: Jag såg också Rikard Wolffs föreställning. Helt underbar!

Hannele: Ja det är ett fint minne. Jag har många fina skolminnen tack vare sådana lärare som Anna-Greta och några riktigt fruktansvärda tack vare några andra. Jag hade tur att få en blandning av goda och dåliga lärare, tänker ibland på de som då som nu bara fick/får de hemska. Vilken förfärlig skoltid.

Jani: Välkommen hit! Så kul att du som är så ung (har kollat din blogg) gillar Edit Piaf!

15 matrixa shamanen:

skriven

Tant; javisst!! Tex "et maintenant, que vais je faire, de tous ce temps que sera ma vie..." eller den som handlar om Röda Torget i Moskva!!!

16 Manon:

skriven

Din fröken verkade väldigt framsynt! Låter som en väldigt bra lärare. Du minns än i dag vad ni gjorde tom!

Jag gillar också Piaf, faktiskt. Har inte stet filmen, inte läst recensionen, men en recension är ju bara tyckande egentligen, eller hur:))!

17 carulmare:

skriven

Ja, dethär tog fram minnen. Hylands hörna. I Österbotten i Finland såg vi också på Hylands hörna. Hyland och vår svartvita teve, det är två saker som hör ihop. Fast jag kan inte påstå att jag tyckte om Hylands hörna. Jag har ett minne av irritation och kan de inte sända något annat?! Jag tyckte nog att en alldeles för stor del av min barndom gick åt till Hylands hörna. Men titta skulle man ju, förstås...

Edith Piaf kände jag däremot inte till. Undrar vad jag skulle ha tyckt om henne, då?

18 Inga M:

skriven

Oj vilka minnen som strömmar fram ur glömskans garderober!

Visst minns jag Hylands hörna då hela Sverige stod stilla. Alla, säger verkligen alla, satt och tittade. Efteråt har jag tänkt på att Hyland själv var alkholiserad redan då och förmodligen var lätt påstruken när programmen sändes. Men det hade vi aldrig trott på och det skrevs inget sånt i tidningarna. Vi hörde det första gången av en bekant som suttit på någon anstalt tillsammans med honom en kortare period.

Edit Piaffs skiva hade jag och "kunde" texten pånågot slags rotvälskefranska! Vi hade väl inte en aning om vad orden btydde men försökte uttala dem rätt. Men hennes sagolikt rullande r var omöjliga att härma, där gick vi bet. Det lyckades nog bara skåningar med.

Kul att Du väckte minnen till liv med Ditt inlägg!

19 ab:

skriven

Glad Påsk, du häftiga Tant!

Kommentera här: