Hur tänker Pressombudsmannen?

Uppdaterat Linna Johansson skriver om det korrumperande festumgänget i dagens Expressen.


Hur tänker egentligen pressombudsman Yrsa Stenius när hon i dagens SvD uttalar sig om Pihlbladaffären:
-Jag tror att vi gör en hemskt stor affär av sådana här i journalistkretsar, medan allmänheten kanske inte bryr sig så mycket.

Så outsägligt dumt sagt. Det ligger i journalisternas eget intresse att vi allmänheten är intresserad av detta. Dessutom bygger väl Pressombudsmannens existens på det.


Om läsarna inte bryr sig, kan man ju lägga ner allt vad press heter och sprida information genom annonsblad där artiklarna betalas av den det skrivs om. (Jag menar inte Metro m.fl. utan de lokala annonstidningar som vi har t.ex. här i trakten; tjocka månadstidningar i fyrfärgstryck med annonser och artiklar - allt finansierat av de som annonserar).

Intressant att SvD idag belyser etiken, bristen på etik, inom andra journalistiska fält än enbart politiken: sport., kultur och nöje. Självklart ska vare sig sport-, kultur- eller nöjesjournalister vara kompis med företrädare för den bransch de bevakar. Det finns mycket att förhålla sig kritisk till och granska inom både sport, nöje och kultur vilket  blir omöjligt om man gärna vill bli inbjuden till stora artisters releasepartyn, mingla på kulturtillställningar och komma nära de stora grabbarna inom hockey, fotboll och OS. Det blir även många andra konstiga effekter av dessa kompisrelationer mellan branscherna.

För några år sedan var jag åhörare på debutantträff på Svenska Barnboksinstitutet. Många debuterande barnboksförfattare var där för att få visa upp sitt alster och berätta kort om det. En del hade satsat egna pengar och givit ut på eget förlag. Det är idag ungefär lika lätt att bli utgiven på ett bokförlag som det är att få skivkontrakt. Om man inte är kändis eller känner rätt folk i branschen. Inte ens då - med tanke på Stieg Larsson.

Så klev en ung kvinna fram till podiet och berättade att hon jobbade som journalist och kände XX på det kända förlaget YY och en dag så hade XX ringt upp henne och sagt att jag vill att du skriver en bok om (ett politiskt korrekt tema beskrevs).
"Å jag hade ju aldrig tänkt skriva nån bok men XX tjatade så till slut gjorde jag det. Å gud va' svårt det var men nu är den i alla fall klar."
Det stora förlaget har ekonomiska muskler att marknadsföra sina böcker så sedan recenserades denna bok av tidningar vilket de flesta av övriga debutanters böcker inte blev.

För det handlar inte bara om att bli utgiven. Det mesta handlar om marknadsföring för att nå ut till en publik. Och där, där har journalisterna i press, tv och radio makten över vad som lyfts fram i media. Och det, det är precis det som gör sammanblandningen av roller så problematisk när det gäller kultur och nöje.  

Det här griper omkring sig.
Pressombudsmannen Stenius borde strida för att journalister renodlar sin roll.
1 Joshua_Tree:

skriven

Jag tror att Yrsa faktiskt har lite rätt. Det är den där drevjournalistiken, skvaller, där man ska rapportera om samma fjäder i flera veckor tills alla är övertygade om att det ÄR en höna.

Jag skulle vilja att journalister rapporterade mer om vilka vallöften som hålls och bryts, om den integritet vi snart inte har, om påstådd liberalism som inte är något annat än ett skämt, med mera. Det vore betydligt intressantare än vem som varit på krogen och hur mycket notan hamnade på - och frågan är om inte det skulle kunna skada den sittande regeringen ännu mer (liksom motsvarande riktig journalistik kunde ha sänkt den föregående för många år sen).

Jag hoppas att gemene man och kvinna hellre läser riktiga nyheter än skvaller. Problemet är att det inte finns något att välja på.

2 Lars Anders Johansson:

skriven

Väl skrivet! Jag tycker snarast att det är märkligt att det blivit så förhållandevis litet väsen kring "Pihlbladaffären" i jämförelse med "Schenströmaffären". Hela journalistkåren har rest sig i protest mot statssekreterarens och regeringen Rinfeldts bristfälliga moral, men Pihlblads ageande har i huvudsak förbigåtts med tystnat. jag tror faktiskt, som du, att allmänheten bryr sig även om journalisternas vandel.

3 En liten tant:

skriven

Joshua_Tree: Väldigt lite rätt i så fall. Jag är
övertygad om att de flesta av oss hellre läser riktiga nyheter än skvaller, hellre läser genomarbetade reportage än journalistbloggar i tidningen. Men den senaste affären var värd sitt drev, menar jag eftersom den belyser så många olika problem. Dels att ledande politiker och tjänstemän anser sig stå över lagar och regler. Dels det olyckliga fraterniserandet mellan journalister och makthavare av olika slag. Riktig journalistik skulle kunna hålla makthavarna alerta och på tånaglarna mest hela tiden och då kanske vi skulle få en frisk politik.

Lars Anders: Ja, visst är det konstigt att journalisten fått gå så fri från klander. Han tog ledigt så var det inget mer med det. Jag förstår inte heller att kåren som sådan inte tar avstånd. Kåren vill ju betraktas som viktig,omutlig,
granskande och företrädare för den vanliga medborgaren. Åtminstone när det talas högstämt om den fria pressens betydelse för demokratin. Hade varit trevligt om landets chefredaktörer tagit tydlig ställning mot beteenden som Pihlblads.

4 Anne-Maj:

skriven

Jag reagerade på att det var mycket Schenström än Philblad i tidningarna. Bra skrivet!

PS förra söndag började jag nästan gråta på stationen i Gävle. Då jag inte hade lyckats boka ledsagare från TIB till SJ. Men på hemresan hade jag ledsagarservice phu. Jag ska åka förbi den där stationen IGEN nästa vecka, men då har jag ledsagarservice bokat via resebyrå. Håll tummarna! (jag har börjat blogga igen, för att se hur det går...)

5 En liten tant:

skriven

Anne-Maj: Schenström gjorde fel utifrån sin roll och har fått ta konsekvenserna av det men Pihlblad bara vilar upp sig
- det är i sanning märkligt.

Men hu, ett nytt elände på stationen i Gävle! Håller alla tummar för att det ska funka nästa gång. Ilar till din blogg!

6 Joshua_Tree:

skriven

Jag har faktiskt helt skitit i den här affären så jag kan inte uttala mig om huruvida den är värd sitt drev eller inte. Däremot lär jag ge Yrsa rätt så tillvida att medborgaren (jag) inte bryr sig. ;)

7 Gun Svensson:

skriven

Jag delar helt din uppfattning, men det är klart att då krävs att både journalister och politiker förstår vitsen med några dygder t ex rättrådighet, mod, vishet och måttfullhet, som varit något att hålla sig ända sedan de gamla grekerna kom fram till vad civiliserade människor behövde för att demokratin inte skulle urarta på grund av människors lättja att sätta sig in i komplexa sammanhang. Joshua_Tree tillhör det ökande antal av ignoranta medborgare, som vi kunde höra talas om i programmet Konflikt i P1 i morse kl 9.03.Men det behöver inte betyda att vi andra lägger ner vår kamp för en bättre tingens ordning.

8 En liten tant:

skriven

Joshua_Tree: Äsch, du bryr dig visst - kanske inte om enskilda drev men om sakfrågorna. Maktmissbruk och liknande, menar jag.

Gun Svensson: Jag håller med dig om att det vore trivsamt om fler såg nyttan av dygder som rättrådighet och mod.

Däremot så har du fullständigt fel i att Joshua_Tree skulle vara en ignorant medborgare. Joshua_Tree är en av de mest klarsynta och modiga bloggarna. Vi är
oftast, men inte alltid, överens i sakfrågorna. Joshua_Tree är en av mina högt värderade bloggbekanta.

9 Inga M:

skriven

De s.k. dreven har renodlats och finslipats på senare år på ett sätt som är motbjudande.

Det är självklart att folkvalda ska vara hederliga medborgare. Och det är viktigt att avslöja "fuffenskulturer" som inte är godtagbara.

Men det blir motbjudande när man utifrån detta syfte väljer ut enstaka personer ur den här kulturen och mer eller mindre "avrättar" personer, istället för att rikta in sig sakligt.
Dessa utvalda
har ofta gjort samma fuffens som många andra men saknar det räddande nätverket på grund av att de exempelvis är kvinnor eller kommit på kant med tongivande journalister eller av andra skäl inte räddas av sin omgivning.

Jag kan ibland få en känsla av att media härvidlag börjar välja sina offer bland många möjliga för att hitta de svagaste mest oskyddade. Och när drevet väl är igång så är hänsynslösheten total. Till och med mer avlägsna släktingar måste sätta upp provisoriska vägspärrar vid sina hem för att freda sig för journalister (exemplet hämtat från Schenströmaffären under de hetaste dagarna).

Himla synd att ingen granskar mediafolkets egen omfattande mutkultur. Men då lyser Kalla fakta enbart med sin frånvaro. Ingen vågar stöta sig med kollegor
av rädsla för att själv bli föremål för granskningar och planterade mutprovokationer. Det skulle absolut vara mer juste om det inte var så att pressens "drivare" själva satt i glashus och ägnade sig åt stenkastning. När det gäller Schenström blir det ju tydligt som flera påpekat här.

10 En liten tant:

skriven

Inga: Det vore önskvärt med någon form av oberoende granskare av mediebranschen. Men komplicerat med tanke på tryckfriheten och källskydd och allt annat som är en förutsättning för medias verksamhet. De förutsättningar, åtminstone jag har en känsla av att, de missbrukar.

Pressombudsmannen är inte tillräckligt. Dels är det en tjänst som tillsätts av publicistorganisationerna själva. Dels har den inte några sanktionsverktyg mer än följande:
" Om en tidning klandras för att ha överträtt de pressetiska reglerna, d v s brutit mot god publicistisk sed, skall den publicera klandret. Tidningen skall också betala en expeditionsavgift. Den delfinansierar PO:s och PON:s verksamhet. Tidningar med en upplaga upp till 10 000 exemplar betalar 10 000 kr. Tidningar med större upplaga betalar 25 000 kr."
Dels handlar PO:s verksamhet enbart om huruvida folk upplever sig illa behandlade i media och kan bara reagera när skadan är skedd dvs publicering gjord.

I och för sig faller väl annat under samma lagstiftning som för andra verksamheter t.ex. om mutor och bestickning.Men insynen i verksamheterna är ju lika med noll eftersom medierna inte vill granska varandra.

Det ska bli intressant att se hur det går för Pihlblad och TV4 i den förundersökning som inletts.

Jag köper trisslotter och hoppas på storvinsten. Då ska jag starta en ny tidning som ska ha hög egen moral och granska även den tredje statsmakten, media. Jag tror den skulle bli en stor succé! ;-)

11 Inga M:

skriven

Jag går med! Självklart succé!

12 Trött på 'nyheter':

skriven

Jag har suttit i två timmar och surfat runt på "nyhetssiter" (inom citationstecken för att det är just 'nyheter' som saknas på dylika ställen).
Jag sökte med olika ord som "riktiga nyheter" då endast "nyheter" ledde till skvallerblaskor (läs; aftonbladet, expressen o andra). Det ledde mig hit...
På de siter jag just nämnde kan man läsa saker som;

"Katastrof hotar (sätt in valfritt ställe/land) på grund av (sätt in valfri orsak)" där någon påstår något, oftast baserat på väldigt lösa grunder, för att inte nämna 'gamla' nyheter från andra länder (läs; USA) som exempelvis hysterin för några år sedan om kontakt-linser som orsakade ögoninfektioner och eventuellt rentav blindhet. Läste man artikeln var det inte alls kontaktlinserna utan -hanterandet- av dessa som gav komplikationer. Folk hade engångslinser instoppade i ögonen en vecka åt gången, även medan de sov! Folk bytte linser med varandra, utan att ens tvätta dem! Folk sköljde av linserna i undermåligt (inte ens drickbart, alltså) vatten, utan att använda linsvätska. Jag menar... hallååå?

'(sätt in valfritt namn) gjorde en "Britney" (vem f-n bryr sig?!)'

När jag nu ändå nämner Britney Spears läste jag häromdagen en artikel på Aftonbladet; "Paparazzi-fotograf jagade Britney - allvarligt skadad" där den intresserade(?) kan läsa om hur en paparazzi (som enligt mig ändå inte har några rättigheter, kackerlackor som de är) blev påkörd medan han på en motorcykel jagade och försökte filma/fota Britney Spears.
Kunde man någonstans i artikeln läsa att journalisten ifrågasatte det omdömeslösa för att inte säga rent idiotiska i att filma/fota medan man körde motorcykel, därmed utsättandes andra för fara i och med att man riktar sin uppmärksamhet åt ett annat håll?
Nää... man rafsade ihop en artikel där namnet Britney förekom för att fånga läsare, och i slutet av den fakta-tomma artikeln smögs det in en mening där det visade sig att det var en -ANNAN- paparazzi som körde på motorcykel-galningen, och att Britney inte var inblandad på något sätt annat än som offer för uppmärksamheten samt som vittne i den kommande utredningen, vilket tydligen därmed var lika med att det på något vis var hennes fel...

"Jag har legat med 1000 män!" Hrm... och vem bryr sig? Hur kan man vara i så total avsaknad av personlig integritet att man offentliggör något sådant (om det nu ens stämmer)? Det är precis likadant med BigBrother-(valfritt namn) som efter en tid fylld av fåniga artiklar påstår sig ha förlorat sitt privatliv... jösses!

För en vecka sedan var jag på ett varuhus.
I kön kunde man läsa löpsedlar och framsidor av olika tidningar, uppenbarligen för att fånga läsare. Det är ju inget nytt, men de senaste åren överhopas vi allt mer av vad jag kallar 'populär-namn'. Ni vet, såna som; "hiv-mannen", "mp3-mannen", Idol(valfritt namn), "laser-mannen", "Olycksbussen", "Dödsskolan", "Bonde-(valfritt namn)" mfl, mfl. Totalt såg jag sju (7!) olika sådana "populär-namn"!
Har man så torftigt underlag att man behöver klafsa till läsarna med sådant?

Här skulle jag kunna fortsätta i timmar, överösandes så kallade journalister med galla och spyor, för att inte nämna svordomar och annat passande, men jag avslutar ändå med att fråga ER om ni vet någon sida på nätet som faktiskt innehåller faktabaserade (ni journalister kan slå upp det ordet om ni vill) artiklar och nyheter där man inte försöker fånga läsare med dravel, utan faktiskt skriver om något som HAR HÄNT?

Finns det, någonstans, en engelsk/svensk-språkig sida där det finns (åtminstone till övervägande del) artiklar skrivna av seriösa journalister *får rysningar av att sätta in 'seriös' och 'journalist' i samma mening*?

Om det på Expressen.se, DN.se, Aftonbladet.se, för att nämna blott några få siter, står 'Det regnar!' vill jag bekräfta det genom att först titta ut genom fönstret. Så pass mycket har de förlorat i trovärdighet! Om ni har något tips; skriv det här så skall jag genast mätta min nyhetshunger!

Tackar på förhand! /Fahlberg

13 Trött på 'nyheter':

skriven

Även sådana saker som att journalister packar sina andefattiga artiklar med ord som är rent smaklösa i sitt sammanhang gör mig bara äcklad och fylld av avsmak. För några år sedan läste jag en artikel där en stackars äldre dam gick över gatan för att sedan bli överkörd av en buss vars handbroms hade pajat.
Den obemannade bussen rullade över damen som trots omedelbara insatser inte överlevde.
"Kvinnan krossades av den framrusande bussen!" löd artikeln. Är saker och ting är inte förfärande nog, utan måste man överösas av 'över-ord'?
'Svenska folket rasar', när det i själva verket är ett 50-tal människor som i stillhet protesterar mot något. Så snälla; har ni något tips om en nyhetssite som har något uns etik och moral för att inte nämna fakta i sina artiklar?

14 En liten tant:

skriven

Fahlberg: Jag är ledsen, men något riktigt bra tips har jag inte. Tyvärr har ju även de stora dagstidningarna fallit för sensationsjournalistikens locktoner.

Kommentera här: