Gi' dig August...

Bloggar måste i sanning vara den etablerade medievärldens sårskorpa eller varfyllda plita - det där kroppsfrämmande som irriterar och som man inte kan låta bli att pilla på, klämma på så nytt blodflöde uppstår och ny sårskorpa bildas eller nya bakterier bildar nytt var. Så man kan pilla och klämma ännu en gång.

DN utropar idag lyckligt att den politiska bloggen är en flopp. Detta verifieras av medieforskaren Kent Asp. Floppen består i att de inte har någon påverkan på den allmänna opinionen. Som jag förstår det så likställs bloggosfären, av både DN och medieforskaren, med de politiska bloggarna. Vidare menar man att de politiska bloggarna läses enbart av de andra politiska bloggarna.

Jaha. Och?
Man blir ju trött.

Uppenbarligen har ledarskribenterna ängslats för att de politiska bloggarna ska ockupera ledarskribenternas arena. Krönikörer i allehanda tidningar ängslas å sin sida för att bloggare av alla slag ska ta över deras arena och förminska statusen i begreppet krönikör.

Medierna både bekämpar bloggandet genom att skriva nedlåtande om bloggare, som vore vi en homogen massa och utnyttjar bloggandet, genom att skapa egna bloggportaler eller utropa sina egna journalister till något slags elitbloggare.

Hur länge ska de etablerade medierna hålla på att pilla på sin sårskorpa?
När ska man börja se bloggandet som en kulturyttring, samhällsfenomen, webbutveckling... eller nå't annat intressant?
När ska medierna fascineras av denna skrivlust som uppenbarligen frodas bland människor av alla åldrar?
När ska medierna upptäcka det fantastiska och seriösa engagemang i så vitt skilda saker som miljöfrågor, mat, inredning, litteratur, musik etc (och för den delen även politik) som driver människor att dela med sig av tips och råd och intressanta nyheter från världens alla hörn?
När ska medierna inse att allt som föraktfullt avfärdas som dagboksblogg faktiskt är enormt intressanta samtidsdokument?

För en medieforskare borde bloggosfären erbjuda fantastiska forskningsobjekt. Men nej, någon seriös forskning om bloggfenomenet verkar inte stå för dörren. Kanske medieforskning överhuvudtaget inte är så seriös?

Som sagt. Man blir ju trött. Trött på detta enahanda tjat om bloggandet.  
I likhet med gumman som stod på stranden och såg sin gubbe gå igenom isen och desperat klösa efter fäste på iskanterna för att ta sig ur sin farliga belägenhet, vill jag ropa till medier och medieforskare:
"Gi' dig August - du förstör bare naglan!"
1 Inga M:

skriven

Skitbra skrivet!! Den här texten borde läsas av många fler!

Jämförelsen med sårskorpan är gjuten! Etablerade medias handfallenhet inför bloggen är märklig och deras inställning
präglad av ängslighet och oförståelse, precis som Du skriver.

Och självklart riskerar yrkesmässigt skrivna bloggar att bli floppar eftersom det bakom dem inte finns riktiga människor och en äkta lust att skriva så här. Det kan bli tillkämpat och tråkigt. Eftersom man inte har förstått "bloggens själ" den som heter "lust" så blir det bara ett utanpåverk. Man försöker härma något och gör så som det ser ut att vara, men det blir ändå fel. Ungefär som när man försöker skynda på små barn. De kan inte skynda sig, bara härma förälderns förvirrade beteende. De tror att de skyndar sig när de vimsar omkring lite snabbt så där.!! Ett utanpåverk!
Inte underligt om det floppar!

2 Lena MK:

skriven

Håller med Inga ovan. Mycket bra skrivet, på pricken som alltid...
Jag är inte ny... har bara ett nytt namn eftersom min gamla blogg är frivilligt och medvetet raderad av olika skäl.
Kanske ger angivna mailadress en ledtråd, om inte mitt mail till dig kommit fram.

3 atiR:

skriven

Du är en "pärla" på att skriva bra. Du lyckas ju även hitta och skriva om rätt grejer. Varje gång!
(hoppas arvingen frisknar till)

4 Paradigm:

skriven

Instämmer. Även om just de politiska bloggar som används som plattform för karriärer - broilersfären - är rätt trist och mer liknar tidningarnas tvångsbloggande.

5 ab:

skriven

Det känns så otroligt mossigt att betrakta bloggarna utifrån mediet - internet - istället för utifrån vad folk faktiskt skriver om och hur man hittar varandra. Internet är en rolig och användbar jättetelefon med en massa funktioner. So what?

6 Fredrik:

skriven

kul blogg du har!

7 Thomas O.:

skriven

Det är bara att hålla med. Du formulerade det mycket bra! Och bloggosfären har nu blivit så pass intressant att jag hellre läser bloggar än dagstidningar! Hellre en glad amatör med en egen stil och ett eget budskap än ett trött proffs som bara rättar in sig i ledet.

8 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Jag håller också med dig och bloggen är ett stort diskussionsforum där alla som vill har möjlighet att komma till tals och utbyta erfarenheter. Dessutom knyter man värdefulla kontakter.

9 Bloggblad:

skriven

Håller med dig helt. Men är ändå förundrad över att jag fortfarande träffar många som visserligen har hört ordet "blogg" men som inte läser några och inte alls har klart för sig att det finns olika sorter.

10 Annaa M:

skriven

Skrev egentligen en lång kommentar här men jag gör ett eget inlägg i stället. Vill bara säga att artikeln du hänvisar till ju handlar om s k politiska bloggar inte om bloggandet i allmänhet. Och så vitt jag kan se utifrån min erfarenhet så stämmer det som står där. De politiska bloggarna, om man till dem räknar bloggar som är skrivna av människor som har en funktion i något parti, är tämligen men- och meningslösa. En anledning är att de skiljer sig från andra bloggar genom att vara rätt opersonliga. Det är mycket svårt för mig att se vad jag som journalist skulle ha för glädje av dessa bloggar som informationskälla. Då och då har det sipprat fram en nyhet ur en blogg skriven av en anställd i något parti. Det skulle vara rätt dålig journalistik att använda sin tid åt att lusläsa bloggar för att hoppas att det ska hända igen. (Det finns annat som är dålig journalistik också, jarå!)

11 maria:

skriven

Hm, jag tänker att bloggandet har många olika ursprung och med ursprung menar jag då att behoven av att skriva blogg skiftar väldeligt från bloggare till bloggare. Jag kan tänka mig att det finns något för alla som är intressant men att allt skulle vara intressant för alla är mig främmande.

Det jag däremot kan tycka är att det just tycks väldigt mycket om bloggandet, både ifrån bloggare själva och som en liten tant säger ifrån medievärlden.

Jag håller med enliten tant om att varför inte bara se det som positivt att så många vill skriva och pyssla med bilder. Men det kan ju bero på att det är sällan människan vill se på något som odelat positivt:)

12 Moma:

skriven

Jag instämmer i vartenda ord. Så väl skrivet! Så precis på pricken!

13 Hanneles paradis:

skriven

vem bryr sej vad tidningarna skriver

14 Eva:

skriven

Du är otrolig på att formulera dig i ord! Själv har jag börjat blogga på Ösd. Posten, vi är flera "fritidsbloggare" som fått en egen blogg där. Kul initiativ av tidningen. Får se hur det går. Många vet fortfarande inte vad en blogg är.

15 En liten tant svarar alla:

skriven

Tack ska ni ha för alla kommentarer. Jag blev alldeles matt av den senaste affären i media så jag kom helt av mig i besvarandet av kommentarer.

16 Björn:

skriven

Det beror nog på vad man menar med politisk blogg. Menar man bloggar där partipolitiskt etablerade utrycker partiernas färdiga åsikter om ditt och datt så tror jag inte att de påverkar så mycket och jag tror också att de främst läses av andra partikamrater eller motståndare, som redan när de klickar på länken bestämt sig för att det som kommer att stå där är fel och ska angripas.

Menar man däremot andra som fritt bloggar om politiska frågor och därmed kan ge andra vinklar och synpunkter än ”de sju rådande” så tror jag att det både kan påverka och läsas av andra än de som ingår i den traditionella politiska arenan.

Kommentera här: