Gävle - den onda kommunen
Utbildningsområdet är dock ett område där denna princip inte gäller fullt ut. Dock råder oklarheter.
Troligen har lagstiftaren beaktat det faktum att fristående skolor finansieras av skattemedel och handlar om barns och ungdomars rätt till utbildning. Samhället behöver därför ha viss kontroll över vem som startar en skola och hur den ska bedrivas.
Det är framför allt den frågan - om fri etableringsrätt gäller eller inte - som Gävle kommun vill ha prövad av Kammarrätten. Tro mig, jag har läst handlingen som kommunen skickat till Kammarrätten. Den är offentlig handling så alla som verkligen vill ta del av kommunens argumentation kan med fördel vända sig till Gävle kommun och be att få handlingen sig tillsänd.
Den debatt som utbrutit pga Gävle kommuns överklagande har den svartvita argumentationen att Gävle är en "sossekommun" och därför ond och allmänt emot elevernas fria val. Den som bemödat sig om att följa lokalpressens rapportering vet dock att det var en helt enig nämnd, dvs majoriteten plus alla allianspartiernas kommunala företrädare, som fattade beslutet att överklaga.
Mats Gerdau, frustande entusiastisk moderat från Nacka vill nu införa fri etableringsrätt även på utbildningsområdet. Den kontroll han föreslår i form av tätare kontroller från Skolverket är en tandlös kontrollmekanism. Flödet av skattemedel förbi eleverna till ägarnas vinstkonton kommer att fortgå oförtrutet. I USA, nyliberalernas förlovade land är det förbjudet att använda skattemedel till friskolor. De privata skolor som finns i USA är finansierade med privata medel och avgifter. Den som startar en privat skola löper samma ekonomiska risk som vilken annan företagare som helst. I USA.
I Sverige får man pengarna utan att anstränga sig. Det som man anklagar offentlig sektor för, alltså. Så den private "företagaren" kan ägna arbetstiden åt att räkna ut vad man ska spara på och vilka bolagsmanövrar man ska göra för att maximera vinstuttaget.
Det förvånar mig storligen att en moderat som annars är så allergisk mot skatter och hantering av skattemedel, drar sina lansar för att öka utflödet av inbetalda skattemedel till privata bolag. Men han är väl bara moderat till namnet, i själva verket är han en fullblodsnyliberal vars allergier inte handlar om vad skatter som folket betalar kan användas till, utan det gemensamma ägandet som ligger utanför kapitalismens principer om vinst för enskilda. Vår egen moderata profil, kommunpolitikens Grand old lady är däremot intresserad av god hushållning av skattemedel. En äkta moderat skulle jag vilja påstå.
Det är alltid ett himla tjat om valfrihet, konkurrensens världsförbättrande verkan som skäl för att tillåta fri etableringsrätt på utbildningsområdet. Vi måste ta vara på alla goda idéer, är ett återkommande argument.
Jajamen. Det har väl ingen något emot. Inte jag heller.
Men jag har enormt mycket emot att de skattepengar som avsätts för undervisning av elever går till vinster till de privata ägarna.
TV4, av alla, sände ifjol en reportageserie om Johhn Bauer-koncernen. Den borde ha fått alla att sätta kvällskaffet i halsen. Ägaren har inte gjort något fel eller olagligt, han driver ett företag med skattemedel som intäkt och genom listiga manövrar med exempelvis dotterbolag som säljer datorutrustning (det som var JB:s signum "gratis" dator till alla elever) till alla skolorna optimerar han sina och familjemedlemmarnas vinster. Lärartätheten, tillgången till material etc hålls nere vilket är en förutsättning för att få en skola att generera vinst.
Den rosenröda visionen om små friskolor drivna av engagerade pedagoger och föräldrar som har en alldeles särskild och nydanande pedagogik som ingen i den kommunala skolan förmått tänka ut - den blev i praktiken till största delen företagande i koncernformat där varje skola styrs av ett och samma koncept över hela landet. Likriktning och vinst till ägarna.
DET ÄR HÄR PROBLEMET MED FRISKOLOR LIGGER.
VINSTER av skattemedel.
Först när friskoleförespråkarna går med på att ändra regelverket till att förbjuda uttag av vinst ur friskoleföretagen, kan vi börja diskutera friskolor kontra kommunala skolor ur pedagogiskt och metodiskt perspektiv.
Om vinstmöjligheten är det enda incitamentet till "alla goda idéer" då är det banne mig nå't ruttet i hanteringen.
OBS! Jag har inte ens nämnt de löner ägarna beviljar sig själva. Jag skriver enbart om vinstuttaget.
SvD
SvD
SvD
Dagen
Dagen
skriven
Håller givetvis med. Och då har vi inte ens börjat tala om alla barns rätt till en fullgod utbildning icke genomsyrad av t ex religion.