Somliga straffar gudarna genast

Idag kom den, min födelsedagspresent till mig själv. En grodgrön liten nätt digitalkamera.

Ibland fälls mina avgörande i inköpsprocessen av helt irrelevanta faktorer som bilens registreringsnummer och nu färgen på kameran. Jag var ute efter en så billig men ändå användbar kamera som möjligt  och eftersom alla andra var silvergrå vann ju denna Fuji Finepix z fd10 upphandlingen med sin oemotståndliga färg.

Ivrigt packade jag upp den.
Jisses va' många små plastpåsar med sladdar och grejs som följde med. En särskild bruksanvisning med hotfull text på massor, verkligen massor, av språk inklusive svenska låg överst. Den varnade för vad som skulle hända om batteriet sattes i fel.

Jag har tidigare haft en trial-and-error-inställning till bruksanvisningar men i takt med digitaliseringen av precis allt och därav följande små mysko kontroller som gör en miljard olika saker beroende på hur man andas i närheten av dem - har jag fogat mig och studerar manualer innan jag petar på saker. Så batteriet fick jag på plats på ett korrekt sätt.
Se'n...

Se'n grep jag efter den tjocka bok i A5-format som var manualen till själva kameran och alla sladdar och alla käcka funktioner.

Då drabbades jag av straffet för att jag varit så girig att jag köpt en kamera trots att jag har kamera i mobilen. Kan inte tolkas på annat sätt.

Manualen var på franska.
Enbart på franska.

Visserligen har jag läst franska för några år sedan (typ 40) då jag var tonåring men det var före digitaliseringen och IT och internet och alla nya fenomen som fött nya ord som varje språk försökt tillägna sig. Jag kan parlera un peu och beställa mat au restaurant, s'il vous plait och sjunga med i Gilbert Becauds sånger (eftersom jag lärde mig dem då - way back) men att förstå allt jag kan göra med den lille grodgröne känns näst intill oöverstigligt.

Kameramenyerna är dock möjliga att få på svenska. Och jag har hittat en nedladdningsbar manual på engelska hos Fuji. Den är på nätta 166 sidor. Som gjort för en liten astmatisk hemmaskrivare.

Nå, jag har ju semester så jag kan väl lika gärna sitta vid datorn och läsa manualen.

1 Bloggblad:

skriven

Men du! Den är ju vrålsnygg! Alla kommer att le vackert mot linsen.Hos oss ligger den tjocka manualen till kameran på dass... för vem hinner bläddra och läsa medan motivet är på väg bort?

Fast jag har upptäckt att jag bara kan memorera ett fåtal funktioner i alla fall, trots att boken är på svenska.Jag kan bara lite på Et maintnant, que vais je faire... (med reservation för stavning) och så "Tous les garcons et les filles de mon age..." med hon den där som jag glömt vad hon heter. Törs inte ens försöka stava längre än så... läste bara franska i 4 år.

2 PGW:

skriven

Vackert grön! Nu brukar ju inte ens manual på svenska hjälpa tycker jag, de är så hiskeligt illa översatta ofta. Kör på tryck-på-allt-du-ser-metoden eller låna en femåring, de brukar överlista det mesta i teknikväg.

3 Ulf:

skriven

Finns det ingen display där inställningarna visas? Håller med PGW. Tryck på knapparna och se vad som händer :-)

4 Inga M:

skriven

Vilken läcker färg! Jag förstår att Du föll pladask. Nu väntar vi med spänning på bilder här på bloggen!

5 Lars Anders Johansson:

skriven

Det är väl inte girigtatt köpa en digitalkamera trots att man har en redan i mobilen - snarare slösaktigt väl?

6 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Jag tror jag följer ditt exempel och läger manualen på dass. Kanske piggnar mina franskkunskaper till om jag tragglar mig igenom den under stilla stunder på tronen.PGW: Kloka råd. Ska genast förhöra mig ed den närbelägna förskolan om det finns någon femåring som vill ha ett sommarjobb.Ulf: Jag befinner mig i det stadiet. Trycker hejvilt. Vissa saker fastnar.Inga: Ja, premiären kan låta vänta på sig men i sinom tid ska det bli bilddagbok.Lars Anders: Jomen nog kan det väl sägas vara girigt att vilja lägga rabarber på allt man ser i kameraväg? Eller oroas du för arvet? :-)

7 Mamselamsen:

skriven

Jag har också en Fuji.... fast en S700. Jag sket i manualen... bara kollade batterierna.Sen provade och testade jag mig fram och kan nu i efterhand konstatera att det är den bästa kamera jag haft.

8 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Om du bodde lite närmare oss, så kunde Honungspojken hjälpa dig. Han grejar digitalteknik hur lätt som helst.

9 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Om du bodde lite närmare oss, så kunde Honungspojken hjälpa dig. Han grejar digitalteknik hur lätt som helst.

10 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Så märkligt det blev när jag skulle kommentera. Det kom upp några sneda och vinda bokstäver som jag skulle fylla i och så blev det dubbla kommentarer.

11 Rolf:

skriven

Jag är själv otroligt irriterad på att alla manualer snart är på engelska utan svensk översättning. Hur skulle Europa i sin helhet ex reagera på om vi sände ut produkter med enbart svensk manual. Det skulle inte vara konstigare än vad som sker nu. Man ska inte förutsätta att alla ska kunna och förstå ex engelska. Amerikaniseringen av samhället och dess ordföråd är otrolig i dag. Nya produkter och butiker namnges ofta på engelska och detta är fel vi ska vara rädda om vårt språk. Lika rädda om det som fransmän ex är om sitt.

12 En liten tant:

skriven

Mamselamsen: Jag ger mig nu ut med kameran i högsta hugg och följer dina råd så får vi se vad det blir. Låter ju hoppingivande att du är så nöjd fast du inte följt nå'n manual.Nicoline: Jamen självklart! Honungspojken! Kommer jag i kris kommer jag farande!Rolf: Instämmer till fullo. En av våra ledarskribenter i lokalbladet är nu på kurs i franska i Paris. Helt överväldigad av det läckra i situationen att vara ung och bo i Paris i tre måander har hon deklarerat att hon skulle aldrig ha läst svenska om hon inte haft nytta av det eftersom det talas av endast 9 miljoner och därför kan sorteras in under avdelning kuriosa och värdelöst vetande... Att det faktum att hon har nytta av att kunna franska mest beror på kolonialismen som kanske inte är den verksamhet som en ledarskribent på socialdemokratisk tidning brukar hylla, förefaller hon ha missat.

13 Musikanta:

skriven

Jag har en jättefin digitalkamera som jag köpte för några år sedan. Nu har jag lärt mig att föra över korten på datorn och radera dem på kameran. Sen brukar jag använda Porträttknappen när jag ska ta närbilder. För övrigt är allting väl förborgade hemligheter.Men - jag har en liten nätt A5 bok vid min sida på 181 sidor om hur man använder kameran. Jag har precis börjat läsa den och kommit till hur man stoppar in batteriet. Det kan jag faktisktockså...Jag förstår att du föll för färgen på kameran - den är urläcker s.m.s. nuförtiden!

Kommentera här: