IKEA - mitt livs hatkärlek

När jag var ung tonåring i jämtländsk skogsbygd inträffade miraklet att IKEA, drömmarnas boning, slog upp sina portar inom norrländskt dagsutflyktsavstånd c:a 14 mil bort. Saligt vandrade jag genom de uppbyggda miljöerna och drömde flytta-hemifrån-tankar med "eget hushålle" fast utan tant Berg.

Som ung och fattig studerande var även IKEAS möbler ibland utom ekonomiskt räckhåll men lagerhyllorna inköptes och lever än. Drömmandet fick fortfarande utövas i tonårstidens IKEAvaruhus då studieorten ännu ej hade undfått nåden att hysa ett IKEAvaruhus inom kommunens köpcentra.

Som ung sambo med fast anställning öppnades nya möjligheter när det gällde möbelköp. Första riktiga bostaden möblerades med IKEAs hjälp. Då hade staden begåvats med ett eget IKEAvaruhus och helglyckan var fullständig. Nu kunde man realisera sina drömmar, köpa de platta paketen och montera sitt bohag och få det så där fint som utställningarna visade att man kunde ha.

Så långt har det trots allt varit ren kärlek. Men precis där började även de svarta känslorna spira. Det började med att det alltid, ALLTID fattades någon skruv, spik, mutter och när man kommit så långt i sitt monterande så hade varuhuset stängt och skulle öppna först på måndag. Sedermera har IKEA låtit sina logistiker ta sig an även detta problem och nu finns smidiga lösningar för att få åt sig den saknade delen. Dock saknas det ofta något i de platta paketen. Irriterande.

När sedan lagerhylle-hyllhållar-hålen flyttats, FLYTTATS någon millimeter jämfört med de ursprungliga så man inte längre kunde bygga på sina gamla sektioner utan måste köpa många nya istället - ja då blev jag riktigt gramse.

När jag köpte köksstolar som jag inte klarade av att montera ihop utan fick anlita monteringsservice till (för goda pengar) och den energiske mannen från det välrenommerade snickeri- och händighetsföretaget slet i sitt anletes svett med professionella verktyg och till sist stånkande utbrast: "Det här var f*n i mig det värsta jag varit med om" väcktes en stark och ihållande misstänksamhet mot alla platta paket som innehåller mer komplicerade konstruktioner än Billy-bokhyllan.

Ändock bestod kärleken till företaget som gjorde det möjligt att köpa möbler även om man hade en liten plånbok.

Men så plötsligt hände något med IKEAvaruhuset. Från att ha varit ett företag med billiga möbler svällde det, antog bläckfiskliknande former och grep allt längre in i människors liv. Vartenda litet mänskligt behov kartlades och ikeafierades. IKEA började sälja allt, nu t.o.m. matvaror på sina håll.

Avdelningen för ramar och affischer säljer massproducerade "målningar" under sedvanliga IKEAnamn. Hallaryd heter en tavla som kostar 1195:- Den finns att köpa på de flesta IKEAvaruhus runt hela världen. I Australien kostar den $179, i Japan 19 900 yen, i Ryssland 3990 rubel och i Italien 129 euro.

Det är nu kärleken naggas och börjar övergå i sin motsats.
Jag hatar denna likriktning. I takt med IKEAS marsch mot världsherravälde i möbelbranschen har jag kommit att tycka att det är något fasansfullt i att hela världen möbleras med likadana möbler. Att sedan konsten kidnappas och massproduceras på samma vis är ur företagets perspektiv naturligtvis nästa logiska steg. Jag tycker att det är ett vidrigt geschäft.

Folk drivs till att lägga pengar på skräp och bostaden riskerar att ge en bild av en utslätad personlighet. Jag blir deprimerad när jag ser de unga paren eller de unga singlarna med "eget-hushålle"-lystern i ögonen falla i grubblerier över om man ändå inte ska köpa Hallaryd, den går ju ihop med soffan. Jag får kvävningskänslor när jag tänker på att världen över hänger Hallaryd i olika vardagsrum.

Köp inte massproducerade "väggdekorationer" för stora pengar!
Gå på lokala gallerier, auktionshus, loppmarknader och leta konst som är unik, talar till just dig.
Leta på auktionssajter.
Gör dina egna "målningar" via digitala tjänster som skriver ut dina foton på målarduk. Kostar som IKEAS "väggdekorationer" men hänger garanterat bara hos dig.
Måla själv!

Nu ska jag skruva ihop skrivbordslampan jag köpte på IKEA igår.1 Bloggblad:

skriven

Jag ler igenkännande... vilken lycka det var när IKEA kom till Linköping... Och vilken fasa när jag nån gång luras dit...(Oftast av dottern som fortfarande tycker det är kul och inte har ärvt lika mycket prylar som jag)Jag tröttnade på IKEA för ungefär 25 år sen - jag minns det, för vi fick besök från Schweiz som var lyriska över att få åka till ett Riktigt Svenskt IKEA.... då kände jag Stor Trötthet.

2 Anonym:

skriven

jag har faktikt aldrig varit med om en enda saknad skruv i IKEAs paket.

3 Drottningen:

skriven

Ja, det var jag som inte var med om någon saknad skruv alltså. Jag är så van vid att mina uppgifter är ifyllda redan. Jag blev ofrivilligt hemlig alltså

4 En liten tant:

skriven

Bloggblad:

Jag är ju dålig på shopping i största allmänhet så jag har ingen som helst förståelse för att varuhus kan vara primära besöksmål i främmande land. Riktigt Svenskt IKEA, jaja...Drottningen:

En möjlig förklaring till dessa så olika erfarenheter är att antingen du eller jag är särskilt utvalda. Så gott som varje gång (utom när jag köpte en madrass) har det saknats något.Nu har dock min större skruva-ihop-inköp några år på nacken så det är möjligt att det tillhör en förgången tid. Men jag är bitter och långsint...

5 Birgitta H:

skriven

Jag ÄLSKAR IKEA!!!

6 Anonym:

skriven

Birgitta:

:-) Det är de säkert glada för!

Men du behöver väl ändå inte köpa deras tavlor?!?

7 En liten tant:

skriven

Birgitta:

:-) Det är de säkert glada för!

Men du behöver väl ändå inte köpa deras tavlor?!?8 Inga M:

skriven

Jag har inte köpt så mycket på IKEA de senaste åren. Köper nästan aldrig nya möbler och vi har nog mest köpt begagnade möbler på Blocket. Där finns massor av fint till rimliga priser.Men lampor och köksgrejer till fiskestugorna blir det på IKEA eftersom priserna är oslagbara där. IKEAs glas köper vi och diskar i maskin! Ok det går sönder ibland men det går att köpa nya, hellre än att handdiska när man haft gäster och verkligen behöver maskinen.Min bror som hade hyreshus och själv rustade lägenheterna handlade alltid köken på IKEA och påstod på fullt allvar att det aldrig fattades någonting. Och att när man väl lärt sig ihopsättningssystemet så fungerade det perfekt.(Min man som är snickare hatar i alla fall såna här platta-paket-möbler. Hans proffsverktyg går inte att använda utan det ska vara små feppliga medskickade hjälpmedel. De funkar inte i hans nävar. )IKEAs svenska mat är verkligen uppskattad av sonen som bor i LA. Där finns lingonsylt och hårt bröd och sill och sånt.Fast de här vidriga tavlorna köper jag inte!9 turmalin:

skriven

Och IKEA investerar i uranbrytning, gillas inte av mig. Har ingen lust att handla där.

10 En liten tant:

skriven

Inga M:

Att utlandssvenskar uppskattar svensk mat förstår jag absolut. Men att IKEA ska sälja mat i Sverige känns som en överloppsgärning.Framsidan av det massproducerade myntet är ju just priset på sån't som glas och lampor och allt annat. Smart att köpa billiga glas till kalas!turmalin:

Nähä!?!?

Ja, det blev ju dödsstöten för min relation till IKEA.

11 Gubben:

skriven

IKEA! Kan inte hjälpas att jag är imponerad av denna gigant...

Men jag handlar nästan aldrig där och definitivt inte "tavlor". Men det skulle man kanske göra - om 40 år är de säkert "kultur" !

12 En liten tant:

skriven

Gubben:

Nja... jag kommer i alla fall att fortsätta att göra egna tavlor... ;-)

13 Lena:

skriven

Jag ser att här har vi en Lotta fan!Ja IKEA, vad ska man säga?? Finns både bra och dåligt - absolut bra för fattiga kassor. Å min kassa har ALLTID varit skral, så ska jag ha nått nytt så...

14 Lena:

skriven

Jag ser att här har vi en Lotta fan!Ja IKEA, vad ska man säga?? Finns både bra och dåligt - absolut bra för fattiga kassor. Å min kassa har ALLTID varit skral, så ska jag ha nått nytt så...

15 Inga M:

skriven

Vore roligt att få just Din kommentar på mitt näst senaste blogginlägg om ledarskap.

16 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Ditt inlägg gjorde att jag åkte till Ikea på "konstutställning". Jag föredrar Honungspojkens konst som är unik och tillägnad bara mig.

17 Inga M:

skriven

Tack för en lång och genomtänkt kommentar i min blogg samt för erbjudandet om mer information om ledarskapsfunderingar. Jag tar tacksamt emot om Du vill ha godheten att maila mig. Detta är min kommunadress och den är lättast att dra ut saker ifrån.

18 Hanneles paradis:

skriven

Likriktning fanns nog mer förr, fanns inte så mycket alternativ.

19 Musikanta:

skriven

Jag är väldigt förtjust i mina Bennohyllor, mina Branäskorgar och mina stora fina servetter i olika färger som jag inhandlar nästan varje gång jag är på IKEA.För att inte tala om färgglada plastbackár som jag är mycket svag för. För oss med småbarn på 60-talet var IKEA en revolution eftersom det knappast fanns några möbler anpassade till barn på den tiden.Fortfarande tycker jag att det är roligt att åka till IKEA ibland även om jag inte handlar så mycket nuförtiden. Helst en måndag ett par veckor efter löning då det ganska tomt i varuhuset.

Kommentera här: