Tack för uppmärksamheten!

De få gånger jag skriver om något som rör fildelning blir jag genast uppmärksammad av piratförsvarare. De flesta låter mig förstå att de till skillnad från mig är oerhört bevandrade i teknikens värld. Många uppmärksammar mig på att min ålder gör mig diskvalificerad från att ha åsikter i frågan. Flera vill upplysa mig om att mitt sätt att tänka är en fara för mänskligheten och yttrandefriheten. Några rekommenderar en flytt till säkrare länder.
 
Jag är förstummad av den lycka det innebär att så många och så välutbildade och så kunniga och så ungdomliga personer nedlåter sig till att skriva sina välformulerade, stringenta inlägg i min ringa blogg. Jag har kunnat konstatera att det hittills är flest som kommenterat i min blogg vilket naturligtvis är en glädje för en bloggare. Bloggandet syftar ju oftast till diskussion och åsiktsbrytande.

Men diskussionen underlättas av om alla som deltar i en skriven debatt även har god läsförståelse när de tar del av inläggen.

I mitt förra inlägg om hanteringen av förundersökningen från Arbogamorden diskuterade jag piraternas etik. Jag skrev tydligt att materialet är offentligt.  Men eftersom alla inte verkar känna till vad offentlighetsprincipen handlar om citerar jag nu ur Tryckfrihetsförordningen (TF).
I TF: andra kapitel, 1§, står det: "Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar".

VARJE SVENSK MEDBORGARE... Det Pirate Bay nu medverkar till är att sprida materialet helt okontrollerat över hela världen.  Hur överensstämmer det med Personuppgiftslagen f.ö.? Ja, om vi ska tro på Wikipedia så gäller följande:
Som ett ytterligare skydd för personlig integritet finns i Personuppgiftslagen, PUL, förbud mot att med automatiska metoder, det vill säga framför allt datorer, sprida personuppgifter som i och för sig är offentliga om de sprids med icke automatiserad kommunikation.

Det är detta som gör Internet så svårhanterligt. Om man bryr sig om människor vill säga. Om man bara bryr sig om att utnyttja teknikens möjligheter till det yttersta finns naturligtvis inte några begränsningar.

Det som Pirate Bay-personerna  ansvarar helt och fullt för, är sitt eget personliga bemötande av andra människor. I detta fall pappan till de mördade barnen. Att besvara hans mail med "Det var ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej" är omoget, oetiskt och kan inte försvaras med att man är så fantastiskt bra på teknik.

Att två sina händer som Peter Sunde gjorde är lika uselt ur ett mänskligt perspektiv.

Att folk sedan i falsett försvarar det med att det är lagligt eftersom det är offentligt blir ju nästan roligt då det mesta av annat som fildelas via Pirate Bay är olagligt att fildela. Och det är själva grundidén, att driva olaglig verksamhet i syfte att tvinga lagstiftaren att ändra lagen. Men i detta fall söker man skydd bakom gällande lag.

Det leder sedan fram till min fråga om Piratpartiet anser att det är en människosyn som ska råda i deras fria samhälle. Det var där jag riktigt trampade i klaveret. Pirater är oantastliga.

Jag är dock uppriktigt intresserad av vad Piratpartiets ledande skikt anser om Pirate Bay-folkets etik. Med tanke på vad man kan läsa om de åtalade i Pirate Bay målet känns det onekligen angeläget.

Till sist några utdrag ur alla de kommentarer piratvännerna förärat min oansenliga blogg och person.

Postat av: Fredrik

Du är juh fan dummare än ett tåg. Lägg dig under en sten och rösta för fasiken inte i nästa val, folk som du har huvudet i sanden och anser sig veta bäst 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, året om.

2008-09-06 @ 04:23:35Postat av: texas
det säger ju mer om din egen ålder och teknikkompetens än principen i sig.
om du vill ha en stängd rättsstat så är det lagstiftningen och inte pirate bay du ska beskylla.

Postat av: Frederick
En liten tant, varför går du inte till moraliskt angrepp även mot personen som lagt upp det och gjort bilderna tillgängliga? Eller mot Google, där du hittar exakt samma material?
Du verkar välja dina mål som det passar dig...


Postat av: Jerker A
Det är inte Piratebay som är problemet, utan Internet.


Postat av: Fredrik
Nejfan, flytta till Kina. Där skulle du nog trivas som fisken i havet.

Postat av: Civ. ing.

Sedär!
Nu försöker tant dra in Piratpartiet i det här. Mycket fult.


DN       SvD    Sydsvenskan  Expressen
1 Kronblom:

skriven

Många av de personer som stödjer övergrepp av den typ

bloggaren beskriver är totalt omogna.Fredrik verkar vara ett lysande exempel på det.Kanske dags att försöka läsa ngr böcker och att göra ett försök att tänka efter

2 frktjatlund:

skriven

Så lätt de gör för sig, de där teknikkunniga unga männen när de tar till åldersargument. Bara för att en sak går att göra är det inte alltid det moraliskt rätta. Spränga jorden i bitar t ex.

3 Blogge Bloggelito:

skriven

PuL är inte tillämplig. Det är nämligen inte personuppgifter som sprids av TPB, utan en torrent, en vägbeskrivning. Personuppgifterna finns i det material som utbytes (kopieras) mellan två enskilda klienter.4 Frederick:

skriven

Kära lilla tant,Jag är själv 48 och är ganska så obevandrad i datarteknikens värld. Jag har dock hunnit med att bo 25 år utomlands varav en stor del i tredje världen. De senaste 4 i Vietnam. Jag är väl insatt i mänskligt lidande på ett globalt plan. Jag är varken för eller emot PB/PP. Men jag förundras att du ägnar dig åt en storm i ett vattenglas.

Jag kan förstå att det gör dig upprörd. Men saken är ju att de gör det inom lagens ramar. Det är ju faktiskt Polisen och Domstolen som gjort denna informationen tillgänglig. Kanske borde du vara mer kreativ och ägna dig åt att få offentlighetsprincipen ändrad så att familjen inte kan drabbas på det här sättet?Vänliga hälsnigar,Frederick

5 En liten tant:

skriven

Kronblom: Böcker är alltid bra att läsa- gärna fler än enbart manualer till olika IT-verktyg.frktjatlund: Det är just det där med moralen som verkar vara svårt att vare sig begripa eller diskutera.Blogge: Det vore intressant att få det prövat. Huruvida PUL är tillämpligt. Att medverka till att personuppgifter sprids genom att bistå med digitala vägbeskrivningar till den digitala källan är ju onekligen att underlätta integritetskränkningen. Men det är i sig inte vare sig tekniken eller lagligheten enligt PUL jag diskuterar. Det är etik.

Och det verkar inte någon piratvän vara intresserad av.Frederick: Det är tveksamt om de gör det inom lagens ramar. Se ovan om Tryckfrihetsförordningen. Men det är inte lagligheten jag diskuterar. Det är etik. Men ingen piratvän förefaller intresserad av att diskutera det oetiska i PB-folkets personliga agerande.Att ändra offentlighetsprincipen vore det sista jag skulle göra.

6 Adam:

skriven

Man kan inte beskylla piratpartiet eller piratebay för detta. Det är en enskild person som har tagit sig rätten att göra något som redan är tillgängligt för alla, ännu mer tillgängligt. På internet sprids all information som någon vill sprida, både laglig och olaglig. I detta fall är det laglig information och därför finns det ingen som helst anledning att göra detta till en stor grej.Det finns filmer på människor som knullar igelkottar på internet men ingen tvingar dig att titta på dem. (I och för sig tycker jag tidelag borde förbjudas men det hör inte hit)Att det står svensk medborgare i lagen beror väl på att den svenska lagen gäller svenska medborgare? Då borde det vara fullt lagligt för mig att skicka en dagstidning till en utländsk vän så länge landet han bor i tillåter det.Det är förståligt att du är upprörd men låt inte det gå ut över friheten att få dela information. Jag skämtade med min kompis igår om Bobby. Om du hade hört skämtet hade du säkert blibit väldigt upprörd. Borde det också förbjudas?

7 Perty:

skriven

Internet är inte problemet, frågan är om personuppgifter samt anstötliga bilder som kan vålla skada för närstående skall finnas i offentliga protokoll./Perty

8 En liten tant:

skriven

adam: Man kan beskylla PB-personerna för bristande etik i sitt eget uppförande. Det är det jag diskuterar. Och som ingen av er piratvänner vill prata om.Perty: Long time no see. Problemet jag diskuterar är PB-personernas bristande etik i sitt eget beteende.

9 Anonym fegis:

skriven

Jag undrar om den på TPB som svarade på mailet för en sekund trodde att det verkligen var fadern som skickat det? Om du fick ett mail från någon som utgav sig för att vara Bert Karlsson, skulle du tro på det då? En människa som du inte känner och bara sett på TV?

Jag undrar hur många brev de fått om den där torrenten sedan tidigare, med "pappan" som avsändare.

Svaret de skickade var jävligt klumpigt och otrevligt, men jag tror ärligt talat inte att de skulle svarat så om de verkligen trodde det gick till en sörjande far.

10 En liten tant:

skriven

Anonym fegis: Menar du på allvar att det är OK att bete sig illa mot folk man inte känner bara för att man inte tror att avsändaren är sann?

Det är bl.a. sådana frågor som etik omfattar.

11 Anonym fegis:

skriven

Nej, men jag menar att man kan bli frustrerad om man får uppenbart lögnaktig information om och om igen. Om det stämmer, som t.ex. "Teflonminne" skriver på sin blog att TPB fått hundratals mail från olika håll, som alla hävdar att de är från en familjemedlem, så förstår jag om deras tålamod brister. Jag tycker, som jag skrev ovan, att det var ett klumpigt och otrevligt svar, men jag vet ju inte hur situationen varit för någon av de inblandade innan.

Jag har inte tittat på förundersökningen, jag har inget intresse av den, men jag tycker att det är olyckligt att förundersökningen och framför allt familjen nu används som redskap för att misskreditera TPB-killarna. Familjen förtjänar bättre.

Jag tycker det är osmakligt att pressen livnär sig på den här tragedin, genom att dra upp den igen och igen, om de inte hade dragit uppmärksamheten till torrenten hade den inte alls fått den spridning den fått nu.

Rent allmänt tycker jag att det är bra att vi medborgare har chansen att granska polisens insats. Om det här inte handlat om ett barnmord, utan varit till exempel utredningen om vad som egentligen hände med Osmo Vallo hade antagligen väldigt få klagat på att utredningen kom i cirkulation. Det vore synd om det här osmakliga fallet kostade oss rätten att ta del av polisens arbete.

12 En annan anonym fegis...:

skriven

Om du undrar vad teflonminne skriver så hittar du det här: http://drf.teflonminne.se/2008/09/06/yrsa-the-destroyer-of-worlds-stenius/ och hela posten är väldigt läsvärd. Om vi klipper ut det om mailet så säger drf så här:"Nu råkar det vara såhär:

1. Det är inte pappan som mailat öht. Det är hans flickvän Amy som även förekommer bland kommentarerna på torrentfilen.

2. Hon mailade TPB från en anonym hotmailadress. Hotmailadressen som hon använde sig av ska även ha varit synlig i ett TV4-inslag som jag tyvärr inte lyckats hitta ännu.

3. TPB har under kort tid fått in hundratals mail från personer som påstått sig vara både familjemedlemmar och anhöriga och gud vet vad, alla tjatandes om att de ska censurera materialet."Om det stämmer så ändrar det ju det hela ganska mycket i min syn. Svaret är väl fortfarande inte det bästa (och jag önskar det hade varit annorlunda), men mycket mer förståeligt.Sen vill jag lyfta fram en annan sak från teflonminnes post och det är:"...det är inte alls lätt att “komma åt” bilderna, FUP:et består av drygt 2500 sidor PDF varav ett fåtal sidor avhandlar obduktionerna."Det betyder också att det blir ännu svårare att bara sådär enkelt plocka bort enbart bilderna.

13 En liten tant:

skriven

Anonym fegis 1 och 2: Det ändrar inte min uppfattning i etikfrågan. Det är PB-personernas etik jag diskuterar. Deras personliga beteenden och vad det står för när det gäller synen på andra människor öht.När det gäller Osmo Vallo så hade han också en mamma, en mamma som stred för sonens rätt och värdighet. Jag skulle bli förvånad om hon hade tyckt att det var OK att fullständigt främmande personer satt och studerade hennes sons obducerade kropp.Pappan till de mördade barnen tycker inte att det är OK. "Det var ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej"

14 Ulf:

skriven

Jag undrar om inte "piraterna" motverkar sina syften när nu justitieminister Ask säger sig vilja utreda offentlighetsprincipen p g a den uppmärksamhet de utlagda bilderna fått. Offentlighetsprincipen är viktig - åtminstone för mig - och måste försvaras. "Piraterna" borde verkligen fundera över vilka konsekvenser deras bristande syn på etik/moral får för samhället. För att inte tala om vilka konsekvenser det kan få för Piratpartiet.

15 En liten tant:

skriven

Ulf: Hear, hear. Instämmer till fullo. Den offentlighetsprincip vi har är ett av fundamenten i en fungerande demokrati och ska försvaras intill sista paragrafen. Att missbruka den kommer naturligtvis att få konsekvenser. Låt oss hoppas att dessa inte drabbar själva principen utan enbart de som missbrukar den.

16 Ulf:

skriven

Det finns en risk att det kan bli problem med offentlighetsprincipen i framtiden, eftersom Ask talade om en översyn då uppgifterna "saknar allmänintresse" (syftar förmodligen på bilderna). Om det gäller obduktionsbilderna denna gång vad gäller det nästa gång? Vi har en för Europa unik offentlighetsprincip (såvitt jag förstått det) och måste värna om den. Den är en omistlig del av vårt "tillkämpade demokratiska arv".

17 atiR:

skriven

Jösses,,,

18 Donsan:

skriven

Jag lyfter min hatt för ditt skarpsinne - re offentlig handling och PUL. - Interessant och tankvärd synpunkt.Till TPB försvar kan jag bara anföra att de förhåller sig neutrala till materialet som läggs ut på internet - barnporr undantaget. - Om dom börjar rucka på den principen kommer det att bli svårt för dem att dra <b>klara gränser</b> i fortsättningen.Jag vill också påpeka att det har varit den svenska <b>pressens</b> sensationsartiklar som i första hand har fäst allmänhetens uppmärksamhet på <b>var </b> materialet (och do framförallt bilderna) kunde laddas ned. - Utan pressens medverkan skulle antagligen endast ett <b>fåtal</b> ha uppmärksammat länken och funnit det värd att ladda ned det.<i>"Det var ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej"</i> antyder att det ha funnits en <b>längre dialog</b> mellan TPB och pappan - där det är fullt möjligt att pappan har fått ett antal <b>hövliga</b> nekanden först. - Vi vet dessutom inte hur <b>pappan</b> har agerat. - Att bygga hela sin uppfattning på <b>en enda mening</b> helt lossryckt ur sitt sammanhang anser jag vara förkastligt.I frågan om <i>då det mesta av annat som fildelas via Pirate Bay är olagligt att fildela</i> anser jag att TPB och alla de som ägnar sig åt sk "olaglig fildelning" praktiserar <b>civil olydnad</b> mot en <b>orimlig upphovsrättslag</b> - En lag som instiftades mot <b>kommersiellt upphovsrättsintrång</b> och aldrig var avsedd för att jaga vanliga jobbare - studenter och tonåringar vars enda "brott" är att de <b>helt utan vinstintressen</b> utbyter filer med varandra på Internet. - Dessutom har <b>ingen</b> - under mer än 10 års av "olaglig fildelning" - kunnat presentera <b>hållbara</b> bevis för att den "olagliga fildelningen" skadar <b>någon</b> - inte samhället i stort - inte dom berörda branscher och inte alla dessa kreatörer/kulturarbetare eller vad det är de nu vill kalla sig.

19 Donsan:

skriven

Oooops - Ingen understöd för HTML ser jag - sorry för alla taggar i min kommentar

20 En liten tant:

skriven

Ulf: Jag tror att Asks förslag kommer att nagelfaras och debattens vågor gå höga.atiR: Men HEJ! Kul att du är tillbaka!Donsan: När det gäller vad fildelning av upphovsrättsskyddat material är dvs olagligt eller civil olydnad så har vi helt olika åsikter. Jag debatterar dessutom inte fildelning i detta inlägg.Folket bakom PB sticker ut alla hakor och deras stödtrupper har oftast ett högt tonläge i debatten. Då får man vara beredd på mothugg. OCH se till att man är mentalt vuxen nog att hantera det. Att förgå sig som de gjorde i den relaterade mailväxlingen i just detta ärende finns det ingen som helst förståelse för.Fråga vilken växeltelefonist som helst på en kommun eller landsting eller myndighet om vad de måste hantera av "jävla tjat" hela dagarna UTAN att förgå sig mot den som ringer.Inte ens när de ringer för 114:e gången.Angående taggarna så är det helt OK.21 Bloggblad:

skriven

Helt otroligt att ingen av dessa som vet så mycket om vad man får och inte får, inte svarar på det där med etik. Nu har de visat så bra på tv hur man ska komma åt de där bilderna (för jag visste förstås inte det) men det skulle aldrig falla mig in att klicka in mig på något som jag anser vara så osmakligt. Om det så ploppade upp av sig självt på min skärm, skulle jag stänga av och vägra titta.Men jag är nog gammeldags jag också... helt ute. Jag är full av beundran för dig som ger dig ut på det här stormande havet. Det är civilkurage. Men det lär man sig nog inte heller något om nuförtiden...

22 Christian Engström (pp):

skriven

Hej,Jag är vice ordförande i Piratpartiet och har skrivit en kommentar på http://christianengstrom.wordpress.com/2008/09/06/arbogamalet-och-offentlighetsprincipen/

23 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Ja, det där med att diskutera etik finns inte med på deras lista. Det är ett enda gormande om hur tekniken fungerar och att handlingarna är offentliga.Christian Engström: Välkommen hit. Jag har nu läst ditt inlägg och inte heller du är itnresserad av att diskutera PB-personernas etik och deras personliga ansvar för hur de bemöter folk.Med förlov sagt så fortsätter du med samma tjat om tekniken och offentligheten. Men det är den gängse debattekniken närhelst piratförsvarare träder in på arenan. Tjata om er egen agenda och negligera den ingång någon annan har på frågan. Vissa av era adepter sätter dessutom i system att omedelbart idiotförklara alla som har en avvikande åsikt.Jag frågar återigen om den brist på personlig etik och moral och därav följande människosyn som åskådliggjorts via de uttalanden som gjorts i ärendet från PB-personer och sedermera av era anhängare är den etik och den människosyn som ni internetliberaler anser ska vara förhärskande i den sköna fria informationsvärld ni propagerar för?

Informationsspridning till varje pris och självklart före hänsyn till personlig integritet?För att du inte ska behöva förklara tekniken en gång till så vill jag understryka att jag har full koll på hur det fungerar så Liten Tant jag är.

24 En annan anonym fegis...:

skriven

Men jag tar ju upp hur de bemöter pappan - förlåt... det var ju inte ens pappan som mailade utan hans flickvän. Från en anonym hotmailadress - när de redan hade fått hundratals sådana mail. Som tre personer går igenom och besvarar.Och, nej. Jag tycker inte den formuleringen var okej. Inte på något sätt. Men på samma sätt som jag kan förstå pappan och att han inte vill ha bilderna där så kan jag förstå tpb-killarna och att de lessnade på alla mailen och skickade iväg ett sånt svar.Däremot så tycker jag inte att det visar en brist på personlig etik och moral som du skriver, utan helt enkelt nån som tappar stubinen. Du jämför med en växeltelefonist, men det är en person som har som jobb att ha kundkontakt och kan få kicken om de tappar stubinen och skäller på folk som "tjatar" (och jag vet att växeltelefonister visst får säga ifrån och inte bara ta emot - men lite mer taktfullt). Personerna bakom tpb är inte anställda som växeltelefonister eller ens nåt liknande.Och när det gäller det sista om att informationsspridning ska gå före hänsyn till personlig integritet så är ju en av piratpartiets hörnstenar just den personliga integriteten. Men den som bryter mot integriteten här är fortfarande inte tpb utan tingsrätten.Och sen måste jag bara få dra upp att Carl Lundströms inblandning i TPB är ju minimal. Han är inte med och driver siten på nåt sätt - det han gjorde var att i början upplåta serverplats. Det vore trevligt att kunna diskutera saker utan att komma med ad hominem attacker.

25 En annan anonym fegis...:

skriven

Om du inte läser Blogge Bloggelito så kan jag helt klart rekommendera den här: http://tianmi.info/blogge/posts/08/09/06/Fakta-kring-TPB-och-arbogaprotokollet/

26 En annan anonym fegis...:

skriven

Här kommer riktigt intressant läsning: http://thepiratebay.org/censur.phpVad säger nedanstående om tpb-killarnas personliga etik och moral?"Slutligen vill vi be om ursäkt till den anhörige som mailade oss om borttagning av torrenten. En av våra moderatorer svarade på ett oförsvarligt sätt och det är vi alla ledsna för. Förlåt."

27 Donsan:

skriven

Jag är förvånad över att du hetsar up dig på TPBs etik och moral men inte har ett ord att säga om dom som har hetsat upp en helt nation med sina skvallerartiklar och som har fäst allas uppmärksamhet på just bilderna i rättegångsmaterialet. - Jag tycker PRESSENs etik borde synas lite närmare.Hur du kan jämföra TPB med en kommun eller ett landsting förstår jag inte riktig - TPB är inte anställd av oss skattebetalare och det står dom fritt att svara på otrevliga emails hur dom vill. Om du någonsin har läst hur dom har svarat bolag som kräver- borttagandet av dittan och dattan och som hotar med både det ena och det andra så förstår du vilken jargong killarna kör med - Dessutom är det mänskligt att tappa tålamodet om man har försökt att svara hövligt ett antal gånger men det inte går fram - Jag är säker på att Liten Tant har tappat tålamodet på sin blogg ett antal gånger också?. - men att som du bilda dig en uppfattning om deras etik och moral på EN enda mening i en SvD artikel - som dessutom är lossryckt ur sitt sammanhang tycker jag är förkastligt.Du tog upp den "olagliga fildelningen" i din post ovan28 En liten tant:

skriven

En annan anonym fegis: Du får ursäkta men nu ler jag . Ad hominem - vad annat är det inte som viner genom kommentarsfälten när piratförsvarare går till attack mot de som inte delar deras åsikter.I en debatt om etik i samband med PB är det i högsta grad intressant att en av de som gjorde det ehla möjligt har den etiskt spektakulära bakgrund som mannen ifråga har.Som jag skrev till Donsan "Folket bakom PB sticker ut alla hakor och deras stödtrupper har oftast ett högt tonläge i debatten. Då får man vara beredd på mothugg. OCH se till att man är mentalt vuxen nog att hantera det. Att förgå sig som de gjorde i den relaterade mailväxlingen i just detta ärende finns det ingen som helst förståelse för.Fråga vilken växeltelefonist som helst på en kommun eller landsting eller myndighet om vad de måste hantera av "jävla tjat" hela dagarna UTAN att förgå sig mot den som ringer.Inte ens när de ringer för 114:e gången."Att PB-mailboxvaktaren inte är anställd befriar honom/henne inte från det personliga ansvaret att uppföra sig som folk mot folk. Det är just där som det visar sig om man har någon personlig etik eller ej. För alldel den etik man har kan ju vara av arten att man skiter i alla andra och då blir det logiskt.Men som du argumenterar så går skiljelinjen mellan att uppföra sig som folk mot folk vid raden på papperet där man skriver under anställningskontraktet.

Anställd - då uppför man sig men bara utifrån egennytteperspektivet att man kan bli av med jobbet.Enskild människa som kämpar för en i egna ögon ädel sak utan anställningskontrakt behöver således inte uppföra sig utan kan lacka ur när helst den behagar oavsett vad frågan gäller.Det,det är brist på etik. Och det är det jag anser att PB-folket uppvisar. Det är det jag anser att PB-försvararna uppvisar. Den spya som teflonminne lagt över alla som har annan åsikt i frågan än han har är ett bra exempel.PB-försvararna lär ha samma åsikter som P-Partiet i fråga om informationsspridning och foildelning och efterom det således är P-Partiets väljarbas som beter sig på det här viset är det fullständigt berättigat att fråga även P-Partiet om detta är den människosyn som ska råda i deras framtida informationsspridarsamhälle.Att gaffla om att PB och PP inte har med varandra att göra är sant endast ur organisatorisk synvinkel. Eftersom respektive verksamhet bygger på samma ideologi har de åsiktsmässigt med varandra att göra och att påstå annat är att vara intellektuellt ohederlig i debatten. Vilket dessvärre är ett ofta återkommande grepp i piratdebattekniken.

29 En liten tant:

skriven

en annan anonym fegis:

Apropå ursäkten - känner du till uttrycket

"omvändelse under galgen" - när man riskerar att bli hängd gör man bot och bättring, men inte förr.Donsan: Medieetik har jag diskuterat ett antal gånger i andra inlägg. Nu diskuterar jag PB-folkets personliga etik. I öövrigt hänvisar jag till mitt låpnga svar på "en annan anonym fegis" kommentar härovan.Svar nej, jag har inte betett mig illa mot någon kommentator i min blogg. Naturligtvis drabbas även jag av impulsen att vräka ur mig otidigheter åt folk som är provocerande och korkade men jag låter inte impulsen gå över i handling. Att ha förmåga till impulskontroll är ett led i varje människas utveckling. Den som inte har förmåga till det kan i värsta fall bli en våldsam och farlig person. Därför är impulskontroll ett viktigt mänskligt instrument.30 En annan anonym fegis...:

skriven

:DJag är mentalt vuxen nog att klara av mothugg, det har jag inga problem med. Och om vi ska prata etik och moral så... jag är lessen att du har fått utstå sådana attacker som du har råkat ut för, men det betyder ju inte att då måste svara på ett liknande sätt, eller hur? Och som du är medveten om är det en person som har väldigt lite med siten i sig att göra. När ska man sluta döma folk för saker från deras förflutna (och nej, jag pratar inte om att sluta döma Carl Lundström)?Njae... jag håller inte med dig där. Jag tycker personligen att man kan ha förståelse för vad folk gör även om man inte tycker om deras agerade och tycker det var fel. Jag har redan sagt att jag tycker att de gjorde fel, men att jag förstår varför de agerade på det sättet. Det ursäktar inte deras agerade, men förklarar det. Det är olika saker. Och nu har du fått en pirat som inte tyckte att deras mail var bra.Tja... nu råkar jag vara ihop med en växeltelefonist och har fått höra ett och annat och de får verkligen bita ifrån. De behöver inte ta vad som helst, men när de biter ifrån så ska de göra det på ett sjystt sätt. Och det gjorde inte killen från TPB. Det håller jag (som jag sagt innan) med om. Men rätten att bita ifrån finns där.Sen kan jag väl säga att av det sista jag läser hos dig, dina åsikter om ursäkten och ”spyan” (hur var det nu att behandla det folk gör med respekt?) som Teflonminne skriver så inser jag att du har till fullo bestämt dig för att vi pirater och ohederliga, oetiska och omoraliska svin som inte är värda att lyssna på. Och jag inser även att hur väl jag än beter mig här i dina kommentarer så lär jag inte få dig att tycka nåt annat utan bara slösa din och min tid. Jag säger därför adjö och hoppas att vi bägge i framtiden kan hålla ett öppet sinne i diskussioner.Ha en fortsatt trevlig helg.

31 En annan anonym fegis...:

skriven

Insåg att jag glömde en sak. Jag kommer inte komma tillbaka hit, men om du vill nå mig och fortsätta en öppen diskussion så har jag nu lämnat min mailadress. Bara så du inte tror att jag verkligen fegar ur. ;)

32 En liten tant:

skriven

en annan anonym fegis:

Du kämpar tappert för att försöka utmåla mig som en lika god kålsupare som någonsin någon spyende piratförsvarare. Att du jämför det jag skriver om ursäkten och om spyan med PB-personens mail och teflonminnes invektivstaplande är ytterligare ett exempel på den debattteknik pirater i allmänhet använder sig av.Så till din slutsats:

"att du har till fullo bestämt dig för att vi pirater och ohederliga, oetiska och omoraliska svin som inte är värda att lyssna på. "Jaså? Jag har öppnat för en diskussion om etiken bland pirater. Den enda som lite grand har önskat ta i frågan är du, "en annan anonym fegis". När jag så ägnar tid åt att diskutera och argumentera då drar du slutsatsen "Och jag inser även att hur väl jag än beter mig här i dina kommentarer så lär jag inte få dig att tycka nåt annat utan bara slösa din och min tid." Det här är en annan sida hos pirater som jag stött på förut - man är egentligen inte intresserad av diskussionen och att argumentera och att lyssna till andras argument. Man är intresserad av att tala om hur det ligger till.Jag har svårt att se vad mer vi skulle få ut av en diskussion via mail men tillönskar dig många glada dagar på livets vandring.

33 Gubben:

skriven

Vill nog på allvar påstå att etik och moral är två av kulturens och den civiliserade mänsklighetens hörnstenar.

I denna diskussion upplever jag att det är en hängivenhet åt PRINCIPER som tillåts dominera.

Det har varit (och är) heta inlägg i bloggarna om hoten mot den personliga integriteten (t.ex. FRA). Nu verkar den inte så viktig längre! Nu är det principen om rätten till att få sprida vilken information som helst som hyllas!

Se upp för principer i absurdum!

34 En liten tant:

skriven

Gubben: Amen!

35 En annan anonym fegis...:

skriven

Jag kunde trots allt inte hålla mig härifrån och ska försöka beta av en del av det du skriver i en ordning som jag känner för.Vi kan börja med det jag skrev om att du har bestämt dig för vad du tycker om oss pirater. Jag vidhåller fortfarande att du har gjort det och jag ska visa varför. Vi börjar med ett litet klipp från din blogg:"Pirater tafsar alltså på allt. Upphovsrätten ska tas ifrån upphovsmännen. Offentlighetsprincipen ska missbrukas. Döda barn ska skändas."Här har du bestämt dig att vi tafsar på allt och vad vi tycker. Att vi inte är en homogen grupp, utan består av individer med en rad olika uppfattningar om sakers natur även när det gäller sånt som fildelning verkar inte existera hos dig. Enligt mitt sätt att se på det (vilket har förstärkts i dina svar) så har du bestämt dig. Om du istället hade frågat om detta eller sagt nåt om att det är så vi framstår så hade jag kunnat tro på att du var öppen för åsikter. Men du har konstaterat att så här är det. Nåt så enkelt som att istället skriva: "Vill ni pirater verkligen att döda barn ska skändas?" hade totalt ändrat på utgångsläget. Och titta bara på din senaste kommentar till mig: "spyende piratförsvarare". Eller det faktum att du inte har kunnat komma med ett endaste vänligt ord angående Teflonminnes post utan envisats med att kalla det för invektivstaplande eller spya. Jag kan säga att dina poster och kommentarer är genomtänkta även om vi verkar komma till olika slutsatser. Bidragande var också det faktum att ursäkten inte dög eftersom den var framtvingad. Hur vet du att den inte är uppriktig? Varför inte ta den som en uppriktig ursäkt tills dess att nån bevisat motsatsen?Jag har inget emot att diskutera med folk, vilket jag anser skilt från debatt – där man försöker övertyga motståndaren (eller åhöraren) om sin egen åsikt. Men då behöver jag känna att personen jag diskuterar med försöker just diskutera och inte debattera. Och nåt sånt har jag inte känt här. Det var därför jag sa att jag gav upp och drog mig tillbaka, men... nu är jag här igen. Tänkte ta och göra ett försök till och se om vi kan komma nån vart. :)Ja, jag har valt att jämföra mailet med dina kommentarer om Teflonminnes post. Varför? För att han (så vitt jag vet) inte har kommit med något elakt ord till dig. Ändå börjar du med att beskriva hans post som "spya". Inte att du inte håller med, att det är ogenomtänkt eller nåt om hans okvädningsord. Utan "spya". Och sen följer du upp med "invektivstaplande" och ger dig på min debattteknik. Jag ska väl egentligen tacka. :D Ja, hans språk i början är grovt, men resten av inlägget? Också en spya eller? Du har i vår diskussion envisats med att använda okvädningsord – inte direkt mot mig, men indirekt. Jag har å andra sidan inte använt något, utom då att jämföra din kommentar om Teflonminnes post med mailet som nån från TPB skickade. Och mitt påstående var aldrig heller att du var en lika god kålsupare – det har du läst in i mitt svar alldeles själv. Jag pekade ut vad du hade skrivit och inte gett nån skala på det. För det finns (anser jag) helt klart olika nivåer.När det gäller frågan om "våra" åsikter om mailet så finns det ett flertal andra pirater som har uttalat sig negativt om det (men inte på din blogg - här finns ett exempel i alla fall eftersom jag misstänker du vill ha minst ett: http://dinledamot.blogspot.com/2008/09/vad-sger-piratpartiet-nu.html?showComment=1220719080000#c7029013811700370276) så jag är inte ensam. Men nu har jag sagt att jag inte tyckte det var lämpligt och då är frågan var du vill ta diskussionen härifrån? Jag är öppen för att prata etik och moral om du så vill det. Antingen här på din blogg eller via mail.Och när det gäller Gubbens kommentar om principer så ja – jag anser att man i så stor utsträckning som möjligt ska hålla på sina principer. Det betyder inte att man alltid kan eller ens borde hålla på dem, men om man tummar på dem för ofta – tja... då har man helt plötsligt inga principer kvar längre. Då står man där som en principlös stackare och vad säger det om ens moral? Bara för att en person väljer att följa sin princip i ett läge där andra inte tycker att personen borde göra det så innebär det inte nödvändigtvis att personen är ond eller för den delen känslokall. Bara att h*n är principfast.Jag måste erkänna att det finns en händelse som har format min syn om principer. Det var när NATO bombade Sarajevo och nån politiker (tror det var allas vår Persson) fick frågan om vad han/vi tyckte om bombningarna och han svarade nåt i stil med "Vi är emot bombningar i princip" och nån norrländsk komiker drog upp det med efterkommentaren "Men nu bombar vi inte i Princip, utan i Sarajevo. Så då är det helt okej."

36 En liten tant:

skriven

Att pirater inte är en homogen grupp är en självklarhet. Det är individer som dock delar en åsiktsgemenskap.Fildelning och upphovsrättsfrågor har jag debatterat tidigare i andra inlägg.Att jag öht kommenterade teflonminnes inlägg beror enbart på att du släpade in det i min blogg genom att länka till det och uppmana mig att läsa. Så jag läste efterosm det var något du vill anföra som argument.

Inledningen och språkbruket i övrigt var så grovt att jag inte fann den värd att bemötas i bloggarens kommentarsfält. I sakfrågorna tillförde den ingenting nytt för min del. Inget jag inte redan läst på andra bloggar eller i kommentarer i min egen. Därför fanns det ingen anledning att diskutera det inlägget i den debatt som förts i min egen blogg.Kanske är den bloggaren en uppburen person i dina kretsar och omgivningen förväntas frambära hyllningar även om man är motståndare till åsikterna? Vad vet jag. Jag ansåg att det var ett ur skribentsynpunkt otrevligt formulerat inlägg med ett grovt och förolämpande språk som jag inte behövde engagera mig i.Jag har läst väldigt många inlägg och kommentarer i denna fråga. Både från pirater som är negativ till hanteringen vilket hedrar dem och från pirater som är rosenrasande över att PB:s handlande ifrågasätts. Det inlägg du länkar till hade jag redan läst.När det gäller principer tror jag att du missuppfattar både Gubben och mig. Att bygga sitt liv på principer utan att vara grundad i en övergripande uppfattning om etik och moral skapar en rigid person utan handlingsberedskap i nya eller oväntade situationer.Till sist undrar jag lite över din enträgna önskan om att fortsätta diskutera via mail.

Vad är det du vill?En person som diskuterar under anonymt alias, utan egen blogg eller hemsidehänvisning och som uppger en anonym hotmailadress som kontaktväg och som skriver

” Men då behöver jag känna att personen jag diskuterar med försöker just diskutera och inte debattera. Och nåt sånt har jag inte känt här.”Vad vill en så’n person få ut av en maildiskussion?Tror du att formen, mail istället för bloggkommentar ska få mig att ta mitt förnuft till fånga?Eller är du ute efter min identitet i tro att tanter uppger sina jobbmailadresser?Eller vill du kunna spåra min IP-adress? Skaffa dig en blogg hos blogg.se så ser du IP-adresserna för de som kommenterar när du själv är inloggad.Eller vill du skicka all världens pirater till min mailbox?

Vad är det du vill?

37 Adam:

skriven

Jag har aldrig sagt att jag är "piratvän". På samma sätt som att du har en blogg där man i kommentarer kan framföra vilka åsikter man vill utan att du ska behöva stå för dem, låter piratebay folk lägga upp information som inte de heller behöver stå för.Jag tycker man har rätt att säga och visa vad man vill så länge det är inom lagens ramar. Sen kan det vara hur jävla dumt som helst. De personer som "kom på" internet behöver ju knappast stå för allt som finns på internet.38 Adam:

skriven

När det gäller piratebays bemötande mot pappan är det ju förstås inte okej. Men man ska ju tänka på att de säkert får tusentals mejl av folk som vill att de ska ta bort saker. Med det i tanke tycker jag detta är en petitess, ett misstag de borde be om ursäkt för och sedan ta lärdom av. Det är ju helt otroligt att det har fått ett sånt genomslag i media.

39 En annan anonym fegis...:

skriven

Precis! Och det är åsikten att fildelning ska vara tillåtet. Men anledningen bakom varierar väldigt. Vissa gör det för att de anser att all kultur ska vara gratis, andra för att de är snåla och inte vill betala för sig och andra för att de anser att för att stoppa fildelningen så krävs en övervakning av vanliga medborgare som inte står i proportion till vad som idag är ett brott.Jag har sett att du har diskuterat fildelning och upphovsrätt under andra inlägg och förutom citatet av dig så har jag inte diskuterat nåt av dessa ämnen utan har valt att hålla mig till diskussionen om bilder, mail och liknande.Jag vet mycket väl att jag plockade in Teflonminnes inlägg i den här debatten, men det var inte det faktum att du kommenterade på det utan hur du valde att kommentera på det som jag ifrågasatte. Om du inte tyckte att det tillförde något så hade du kunnat göra det utan att ta till okvädningsord påminnande de som Teflonminne själv använder. Precis som du nu har gjort. Uppburen och uppburen. Jag brukar tycka om det han skriver, även om jag inte alltid håller med. Men det är inte så att jag dyrkar honom eller nåt sånt. :)Om du har läst inlägg från pirater som har varit emot TPBs hanterande av mailet så kanske vi kan enas om att inte alla pirater tycker att det var bra hanterat? Och sen undrar jag hur du vet att ursäkten inte var uppriktig utan framtvingad?Hmm... jag tolkade Gubbens inlägg som att man i det här fallet höll sig fast för mycket i sina principer och inte visade medmänsklighet. Det stod inget i hans kommentar om etik och moral utan enbart om principer. Men jag kan erkänna att jag kan ha missuppfattat hans kommentar. I så fall. Vad är det som säger att människorna som har de här principerna inte har en bakomliggande etik och moral? Det är ju ganska svårt att veta utan att fråga de inblandade, eller hur?Oh! Snyggt gjort! Grattis! Det sista lyckades du verkligen bra med. :D För oavsett vad jag säger nu om mail och sånt så kommer alla som läser det här ha kvar i minnet att jag är ute efter din IP-adress och identitet eller att få dig mailbombad. Trots att jag inte är ett dugg intresserad av nåt av det du nämner så kommer jag automatiskt tappa poäng i varje fortsatt diskussion. Jag erbjöd det som ett alternativ, men eftersom du uppenbarligen inte är intresserad av det så drar jag tillbaka det och föreslår att vi fortsätter diskutera detta här på din blogg istället. Bra så?Så. Vad var det gällande piraters moral och etik du ville diskutera?

40 En liten tant:

skriven

adam: Om PB-folket sagt den enda lilla meningen "När det gäller piratebays bemötande mot pappan är det ju förstås inte okej. " på en gång när media hörde av sig hade det inte blivit lika stort. Det är ju hanteringen av pappans/sambons mail som är bränslet i debatten.41 En liten tant:

skriven

En annan anonym fegis:

Jag förstår fortfarande inte varför du öht vill fortsätta diskutera, det ger ju inte dig någonting att diskutera med mig enligt dina egna utsagor.Av det följer att jag inte förstår vari erbjudandet består - det som du avser vara ett erbjudande dvs att jag fick din anonyma hotmailadress.Jag glömde att det kan finnas ytterligare ett skäl -binda upp min tid i ändlöst maildiskuterande.42 En liten tant avslutar debatten:

skriven

En Liten Tant has left the building

43 En annan anonym fegis...:

skriven

Tja... jag tyckte att jag kunde ge en diskussion chansen... att jag kanske hade tagit fel i min tolkning av dina poster och kommentarer och göra ett försök till till en givande diskussion. En diskussion som handlade om idé- och meningsutbyte och inte att övertyga den andra om några åsikter. Jag har haft fel förut och kan erkänna både det och att jag kanske hade fel i det här fallet och tänkte pröva att omvärdera mitt första intryck.Om du vill diskutera etik och moral med mig så kvarstår det erbjudandet. Och du får så gärna välja var det sker. :)

44 farmorgun:

skriven

En eloge till dig som med en ängels tålamod tagit den här diskussionen. Eftersom jag kom in här först nu söndagkväll, kan jag se att de pirater, som varit på besök, varit så överhettade att de inte kunnat ta in det som du försökt säga, men jag kan också se att ni pratat förbi varandra. Min åsikt i denna sak:1. Väldigt oförskämt att bemöta pappan på det sätt som skett - oförlåtligt enligt min vänskapskrets!!!

2. Bilderna har med stöd av Offentlighetsprincipen lämnats ut av antingen polisen eller tingsrätten till en privatperson, som i sin tur lagt ut dessa på nätet.

3. Den som äger servern har etiska regler visavi sina kunder, som man följer, och jag vet inte om Telia Sonera har några andra regler för att ta ett annat exempel. Det inträffade kan ge anledning för Justitieministern att överväga ett skydd för visst material enligt Sekretesslagen. Något som jag tror att hon skulle få ett starkt stöd för hos folket. Vem kan inte sätta sig in i den situation som dessa föräldrar råkat ut för. Om andra media varit ute efter att åstadkomma sådana begränsningar i Sekretesslagen för att TPB ska kringgärdas av regler liknande pressetiska regler vet jag inte - nu gick tidningarna runt sina egna regler genom att skriva om TBP. En annan effekt är att riksdagsmän, som till varje pris vill genomföra FRA-lagen nu använder detta debacle som ett försvar för den lagen - det är också skamligt så det förstår.Om det var jag, som lockade hit dessa "pirater", genom att länka till dig från min blogg i en post om FRA och elektronisk övervakning, så ber jag om ursäkt för det obehag som du fått utstå. Men, som sagt: Jag gillar att du gjorde dig besvär med att trots allt föra en dialog. Världen kan inte förändras till det bättre om inte alla anstränger sig - det gäller även de pirater, som för närvarande inte kan uppföra sig på ett vettigt sätt.

45 Civ. ing.:

skriven

Japp. Det var omoget av moderatorn R att svara så som han gjorde.Nu har TPB bett om ursäkt å hans vägnar ( http://thepiratebay.org/censur.php ). Därmed borde saken vara ur världen.För den lilla tanten kan väl inte på allvar mena att vi ska avskaffa offentlighetsprincipen som grädde på moset av FRA-lagar, avskaffande av meddelarskydd och den personlig integritetens skydd jämtemot det allmänna?46 jeffer:

skriven

Internet är nytt dubbelriktat media som finner sin form. På grund av massan information, som dessutom ständigt förändras, kan materialet inte granskas och redigeras i vanlig mening. Människor kommer alltid ha olika åsikter om vad som är ok eller inte ok. Ett eventuellt framtida konsensus vet vi ännu inget om.Ansvaret måste ligga på de som gör informationen offentlig. Det vill säga myndigheterna. Det som kommer ut på internet kan aldrig i absolut och definitiv mening återkallas - den informationen finns alltid kvar någonstans.Den enda tryggheten för de berörda är att den känsliga informationen drunknar bland all annan information. I detta fall ledde debatten istället till massefterfrågan.

47 ullrika:

skriven

det här var det bästa jag läst på länge: heja tant!å är det okej om jag "lånar" det där med offentligt för varje medborgare? retar mig nåt oerhört att jag inte tänkt på det själv... lovar att hänvisa till dog :)slutligen. det är märkligt att ett argument alltid ska bemötas med ett annat "vaffö reta sig på TBP när media är skurkarna"? jaha. och det ena förtar det andra? hur då?massa krams till tant som jag tycker verkar va den coolaste tanten jag "mött" på länge!

Kommentera här: