Gör om, gör rätt

Piraternas debatteknik i bloggvärlden är intressant att studera. De mest aktiva undviker konsekvent att bemöta motargument utan mal bara på med sina egna argument. Megafonteknik, liksom.
Vidare skriver man kilometerlånga kommentarer i bloggar som är emot pirateriet. Dessa kommentarer dödar diskussionen då nästan ingen annan läsare orkar ta sig igenom dem. Kan man tro att det är syftet?

Om man ger sig till att diskutera i en piratblogg händer oftast följande:
Bloggägaren vars inlägg man vill debattera går inte in i diskussionen. Man får helt enkelt inte några svar från bloggaren själv. Däremot kommer stödtrupperna rusande. Man finner sig "debattera" med massor av pirater som alla vevar samma argument oavsett om dessa avhandlats tidigare i den aktuella "diskussionen".

De hånfulla, rent otrevliga tonlägena är legio. Ett av piraternas favorituttryck i debatten är "Gör om, gör rätt".  Frågan är hur många av dem som vet varifrån deras favorituttryck kommer.

"Gör om, gör rätt" är ett begrepp från den militära grundutbildningen som värnpliktiga genomgår.
Man ska upprepa ett felaktigt utfört moment ( i t.ex. vapenvård, bäddning etc)på det vis som instruktören  ursprungligen definierat som korrekt vis. Genom upprepning efter korrigeringen ska man uppnå önskat resultat. Det utgår ifrån att det finns endast ett rätt sätt och att den som ger ordern sitter inne med den kunskapen.

Ett ytterst märkligt uttryck att använda i samhällsdebatten.  Uttrycket används naturligtvis inte bara av pirater men det förekommer ymnigt i deras argumentation. Det finns ett rätt sätt och det är deras sätt, alltså.

Nu när de värsta svallvågorna lagt sig efter rättegången och alla väntar på att hovrätten ska ge prövningstillstånd så är piraterna upptagna med EU-valet.  

Alla som inte är intresserade av EU-valet och tycker det är OK att Sverige lägger ut pengar på att låta sig representeras av pirater eller sverigedemokrater kan lugnt låta bli att rösta. Då ökar möjligheterna för dem att ta sig in i Bryssels korridorer. Men om det känns det minsta obekvämt att något av dessa partier kan komma till Bryssel - ja, då måste man häva sig upp ur sin baden-baden och gå och rösta på något annat etablerat parti.

1 Gubben:

skriven

Jag är inte så värst engagerad i frågan men det verkar som om det är en 4-5 dominerande bloggare (Anna, Emma, Christian, Rickard, Joshua...) som blundar och tycker... resten imponerar än mindre. Så finns det en som tänker först och skriver sedan och som jag har respekt för - farmorgun i norrtälje.

Beträffande ditt kärnbudskap; Rösta i Eu-valet... håller helt med! Det är ju pinsamt om vi skulle få in enfrågerörelser som PP i Bryssel. Världen är trots allt lite större än rätten till fildelning!

2 Bloggblad:

skriven

Heja heja! Jag tycker du är häftig som kämpar vidare. Eftersom jag inte vet hur man gör när man snor nåt från nätet, så känner jag mig så skönt skuldfri... om jag visste? Hm... nej, inte nån idé att fundera på det.3 Bloggblad:

skriven

Kul att se dig, förresten! Det var ett tag sen.

4 benjamin:

skriven

Säga vad man vill om piratrörelsen, men att bunta ihop piratpartiet och sverigedemokraterna i ett svep är väl ändå lite...?

5 vildhunden:

skriven

Det har också slagit mig när jag läst kommentarerna hos dig, att "piraterna" skriver attans så långa kommentarer. Verbala är de så det förslår :-) Jag löste problemet så att jag helt enkelt hoppade över deras inlägg. Jag antar att det knappast var deras avsikt med inläggen, men effekten blev den.

Ha det gott Tant :)

6 En liten tant:

skriven

Gubben: Instämmer, farmorgun bloggar om integritetsfrågorna och vurmar väl inte direkt för upphovsrättstölder.Bloggblad: Tack, kul att vara tillbaka. Mail kommer.Benjamin: Den hopbuntningen får stå för dig. Det enda som gör att de nämns samtidigt i mitt inlägg är att de är två enfrågepartier som jag inte stöder men som kandiderar till EU. Deras chanser ökar ju färre som röstar.Vildhunden: Jag tror tvärtom - jag tror att det är syftet med de kilometerlånga - att ingen ska orka läsa eller våga sig på att gå emot dem. Utmattningsteknik. Ha det bra du också.

7 Inga M:

skriven

Håller med frg kommentator; roligt att läsa ett nytt inlägg här! Jag hade nog tänkt soffligga i EU-valet eftersom det inte intresserar mig alls och hela EU-projektet känns motbjudande. Men detta var ju ett argument förstås att ändå ge en röst åt något annat. EU-valet löper säkert alltid risken att bli forum för trendiga enstaka frågor.Intressant analys av piraternas argumentationsmetod! Det är ofta upplysande att titta extra på hur opinionsbildning genomförs. Jag skrev för ett par inlägg sedan om hur vargkramarmaffian samarbetar med svt och lyckas få med exakt rätt tvprogram i exakt rätt ögonblick i Sveriges enligt reklamen fristående, oberoende tvkanal

8 En liten tant:

skriven

Inga: Jag är inte heller EU-vän men kommer att rösta just för att inte ovan nämnda ska få sig en egen köttgryta på skattebetalarnas bekostnad.SVT - oberoende? Jo, tjena skulle man vilja säga. Tendensiös är väl det mest adekvata ordet. Det gäller det mesta, som ditt exempel och hela kulturbevakningen. Eller bara en så'n sak som att Janne Josefssons sidekick i Debatt har ett förflutet som aktiv politiker och eftersom han är så ung ligger den perioden inte långt borta. I många program återfinns företrädare för hans parti i publiken och får frågor bollade till sig av den unge oberoende journalisten.

9 Colldén:

skriven

En liten tant:Jag har missat att du har varit aktiv i debatten på andra bloggar på sistone. Skulle du kunna redogöra för de antipirat-argument du har fört som du anser att pirater försöker dribbla bort med kilometerlånga inlägg, så ska vi se om inte jag eller någon annan kan producera ett mer koncist bemötande?

10 JörgenL:

skriven

Vad gäller långa inlägg så är det väl oftast så att den som ska försöka komma med en ny tankegång blir tvungen att förklara den noga, oavsett vad det gäller.För att föra en argumentation som följer upptrampade tankestigar så kravs det inte så mycket ord, alla vet redan vad man menar, men varje försök att få folk att tänka i helt NYA banor, brukar kräva lite mer resonerande.Kanke det är förklaringen till piraternas ordrikedom?11 Majoren:

skriven

Beskrivningen av piraternas debatteknik påminner starkt om hur det är att försöka debattera på SvD "blogg"...

12 ullrika:

skriven

det där är väl ett rätt känt debatt-knep; att tråka ut motståndarna?jag hugger hårt och hänsynslöst:

det är simpelt att förklara sig på hundra rader. skickligt att lyckas på några få.å jupp, kul att du är tillbaks!

13 ullrika:

skriven

glömde såklart kommentera inläggets viktigaste..för det är alltid viktigt att rösta! den som inte orkar bry sig har sen inte heller rätt att klaga.

14 Annika:

skriven

Precis vad jag själv kommit fram till - Den 7 juni ska jag resa mig från sofflocket!

Kommentera här: