Fröken maskerar sig när pappa kommer

Yvonne Ruwaida skriver idag på SvD debatt att hon är emot ett förbud mot burka och niqab. Jag tycker att det är märkligt att strida för att burkan och niqban ska accepteras överallt i ett modernt, jämställt samhälle. Oavsett vilka motiv man påstår ligga bakom att kvinnor döljer sig (fritt val, förtryck, religion, politik - Ruwaidas lista över skäl) så finns det ju ett grundläggande skäl som handlar om att män inte ska frestas sexuellt. Om allt det kan man skriva kilometerlånga inlägg. Men om vi bara ägnar oss åt valfrihetsargumentet - att alla ska få välja hur de klär sig- så håller jag med.  Valfrihet, rätt att välja hur jag lever mitt liv är dock inte synonymt med att jag slipper ta konsekvenserna av mina val.

På arbetsplatser måste regler för klädsel gälla. I synnerhet inom vård, skola och omsorg. Ingen burka eller niqab i hemtjänsten, på sjukhus, vårdcentraler eller på dagis eller som lärare. På samtliga dessa arbetsplatser möter man människor som på ett eller annat sätt är i underläge varför förtroendet mellan vårdgivare, lärare och patient, elev är livsviktigt för att nå bra resultat. Att inte kunna se sin lärare, sin doktor, sin hemtjänstpersonal är inte särskilt förtroendeingivande.

Konsekvensen blir därmed att om jag väljer att klä mig i niqab eller burka kan jag inte arbeta inom vård, skola och omsorg.

Ruwaida påstår sig veta att förskollärare som använder niqab inte gör det tillsammans med barnen. Hon skriver "Min bild av verkligheten är att de väldigt få förskollärare som bär niqab inte bär plagget då de är tillsammans med barnen. De tar enkelt och smidigt på sig plagget i samband med att barnen blir upphämtade av deras pappa, eller då de rör sig bland andra vuxna."
Så när pappa kommer maskerar sig fröken. Vilka budskap sänder det till barnen som antagligen går på ett genuscertifierat dagis?

Vidare skulle jag bli nervös om busschauffören var iförd burka, likaså om polisen dök upp i niqab. Flygrädd som jag är skulle jag antagligen kliva av planet om piloten hade burka på sig. Att begränsa synfältet när man jobbar i transportsektorn verkar definitivt inte förtroendeingivande.

Konsekvensen blir därmed att om jag väljer att klä mig i niqab eller burka kan jag inte arbeta inom transportsektorn eller inom polis och räddningstjänst.

Det finns alltså en massa rationella skäl till att inte tillåta burka och niqab på arbetsplatser. Det kan samhället stå upp för.

SvD Brännpunkt
1 Bloggblad:

skriven

Så bra du uttrycker det! Jag hörde någon jämföra det med att vi inte ser ansiktet på mopedister med mörkt visir, men nog tusan skulle vi reagera om de aldrig tog av sig detta när de gick in i affärer eller på restaurang. I alla fall jag.För nåt år sen hörde jag en vansinnigt bra föreläsning av en ungersk folklivsforskare, han raljerade om hur annorlunda vi svenskar är. Att vi skiljer oss från resten av världen i många saker och att utlänningar av alla slag tycker att vi är konstiga som t.ex. väljer myndigheter före släkten... ingen tror på en lärare som vill blanda in en psykolog t.ex. Sånt sköter man i familjen.

Och sen en massa saker om att vi låtsas vara så otroligt fördomsfria och öppna...Jag har haft en irakisk förälder som var grymt besviken på oss svenskar. Han trodde att han kom till ett fritt land... men här får han inte jobba t.ex. utan en massa myndigheter och regler och bestämmelser. Sjukhuset ville ha hans tjänster och använder sig av engelska inom hans fack, men si - det gick inte! Myndigheterna sa nej! Bara ett exempel, men det finns fler.Sen tycker jag att du är extremt modig. Att skriva om invandring ur vilken synvinkel det än är, brukar få igång en massa proffstyckare och kan reta gallfeber på många bloggläsare. Det är därför jag har en snällatantenblogg.Heja arga tant!

2 Magda:

skriven

Man bär kläder efter profession och INTE konfession läste jag på en insändare.

Den var bra o så sann!!!!!Jag skulle aldrig godkänna att nån drar ett lakan över sig för mina barns pappa kommer....snacka om diskriminering!!!!

O som det stod i en insändare...hur ska dessa lakansprydda kvinnor utöva en vård på en vårdavd??? De får väöl inte ens ta i män...kul o se hur männen avlider i div hjärtinfarkter o annat utan någon hjälper dom! Eller???

3 En liten tant:

skriven

Bloggblad:

Ja mopedhjälmar med mörkt visir på en förskolärare under sagostunden skulle antagligen få en och annan att höja ögonbrynen. Minst sagt.

Och ja, visst får man på skallen oavsett vad man skriver om man diskuterar frågor i anslutning till integrationspolitik. Ungefär som i fildelningsdebatten.Magda:

Ja, just det. Av ens personliga val följer vissa konsekvenser.

4 Inga M:

skriven

Roligt att Du är aktiv på bloggen igen. Jag har varit här och kollat ibland och hoppats.Jag håller med Dig om att en del yrken inte går att förena med klädsel typ burka. Precis som Du beskriver det så måste man i en del jobb kunna se och bli sedd.Men detta med att inte få ha burka på offentlig plats förstår jag inte. I Frankrike (eller Italien?) lär det finnas krav på att människor alltid ska vara identifierbara. Det har jag svårt att köpa. Varför ska en person alltid vara identifierbar? Hur drar man då gränsen till stora solglasögon, mc-hjälm, fantasifulla frisyrer osv. ?

5 Musikanta:

skriven

Förutom alla kloka synpunkter, som jag delar nästan helt och hållet (utom sista stycket ovan) så är det ju mycket som en som har burka inte kan utföra p.g.a. detta.Hon kan inte cykla, inte köra bil, inte springa efter sitt lilla barn om det skulle springa iväg från henne. Om det inte är kvinnoförtryck så vet jag inte vad som skulle vara det i så fall...Alla jobb f.ö. som kräver någon form av fysisk ansträngning måste vara uteslutna. Vad återstår sedan?

Jag tycker att du skriver väldigt trevligt och undrar därför om jag får lägga till dig till min blogglista.

6 THE Banana:

skriven

Jag blir lika konfunderad varje gång jag läser tolkningar och åsikter av det slag som man läser i inlägget och i de efterföljande kommentarerna. Hur låga är egentligen era tankar om andra som inte är klippta och skurna exakt efter er själva? Detta är dubbelbottnad sexism utan like, där den burkabärande kvinnan reduceras till en instinktiv oreflekterande varelse medan män i allmänhet görs om till rovdjur. Annihilieras bådas förmåga till tänkande till gonadernas nycker. Det är i detta sammanhang som den svenska infiltrerade fientligheten gör sig påmind som det pseudoneutraliserade mörka spöke det är. I den är den annorlunda människan ej rationell, denne har ingen förmåga till inlevelse eller medmänsklighet. Därav skulle han/hon riskera alla andras väbefinnande, säkerhet, ja, till och med liv, för att stilla känslor som inte platsar i gemenskapen. Sådant har går inte producera utan hybris. Herregud, och med detta som grund så yrkas det på modernitet och jämställdhet.....det är detta patologiska rasism som får folk som kan ta 1 steg tillbaka och se det att må illa...

Kommentera här: