Trafikdårar och tryckfrihet

Igår kampanjade dags- och kvällspressen för tryckfriheten. Media vill värna vår rätt att få VETA. Det tycker jag är utomordentligt bra. Tryckfrihet är en av grundpelarna i en demokrati.

Aftonbladets ledning uttalade sig med eftertryck om vilka mörkläggningskonsekvenser inskränkningar i tryckfriheten kan få. Ingen rapportering om kommande skandaler typ Skandia. Ingen möjlighet att luska ut vad politker döljer för oss. Och så vidare. Ni har RÄTT att få VETA, menade chefredaktören.

Javisst har vi det.

Men jag frågar mig om vi har rätt att veta vilka hastighetskameror som inte är riktiga hastighetskameror. Aftonbladets trafikredaktion skriver med förkärlek om var hastighetskontroller finns, var polisen har extra bevakning och vilka hastighetskameror som fungerar. Varför, frågar jag mig stilla. Egentligen är det väl fråga om att underlätta trafikbrottslig verksamhet - fortkörning?

Jag kör numera rätt ofta E4 sträckan Gävle -Uppsala. Några mil är motorväg men största delen av den 11 mil långa sträckan är kurvig och backig 90-väg. 70- och 50-sträckorna duggar dessutom tätt. Man kör rakt genom små samhällen där villaträdgårdarna ligger alldeles intill E4. Mycket trafik är det oavsett tidpunkt på dygnet.

Många håller hastighetsbegränsningarna och avstånden och trafiken flyter fint fast den är tät. Men alldeles för många kör som om de var ensamma på vägen. Mycket, mycket fortare än 90 och 70 och gör hysteriska, halsbrytande, livsfarliga omkörningar.

Det spelar ingen roll om de får möte, om det är backkrön eller kurva, om de möter en annan trafikdåre som kör om i mötande fil. De ska förbi. Helst vill de att alla andra ska ligga konstant ute på vägrenen oavsett om det är backe eller kurva dvs skymd sikt. Att det kan finnas bilar, traktorer (gott om jordbruk längs vägen), gående, cyklister ute på vägrenen bakom kurvan eller backkrönet är inte något som finns i deras föreställningsvärld.

Om man är dem behjälplig och går ut på vägrenen (om man har sikt framåt), saktar ner för att de ska komma förbi fort, vräker de sig förbi tätt intill, kastar sig in framför och tvärnitar för att få plats i luckan till framförvarande bil i den täta trafiken.

Är det för dessa trafikdårar som Aftonbladet skriver sina informativa texter med kartor och allt om var polisen kontrollerar och vilka kameror som funkar? Är det dessa trafikdårar som har RÄTT att VETA?

Värna tryckfriheten - ABSOLUT!
Men ta även ett samhällsansvar.
1 Karin:

skriven

Bilism: Inte sällan hundra hästar tyglade av en åsna.

2 Bloggblad:

skriven

Det var himla bra rutet! Jag instämmer till fullo!

3 johannapannan:

skriven

heja
Vad bra att du hittat någon som lyssnar. Hoppas att arvingen får hjälp att bearbeta och hjälp med smärtorna. Inte en enkel sak att tackla detta. Skönt att se att du ville vara med på skrivarcirkeln nästa vända, då har du näsan över vattnet vilket gör mig glad.
kram!

4 SolSkuggan:

skriven

Absolut sant! Jag tycker att den tryckfrihet de värnar om är helt okey. Men där stannar det för min del. Media idag har en otrolig makt, mycket är av ondo, dock inte allt. Sen denna hyenasläktskap, jag blir såå trött.
Tack för ett ypperligt inlägg!
Må så gott.

5 En liten tant:

skriven

Karin: Vilken utmärkt definition!

Bloggblad: Tack - varför lyssnar ingen på oss? :-)

Johannapannan: Tack för omtanken. Vi kämpar på. Tidsperspektiven är långa och ovissheten jobbig men vi försöker båda att få livet på rull igen.

SolSkuggan: Tack för det! Jag blir så besviken på att media själva missbrukar tryckfriheten genom att skriva så mycket skit istället för att utöva god och viktig journalistik.

6 Uffe:

skriven

Vi ska absolut stå upp för pressfrihet och yttrandefrihet! Däremot verkar det som om kvällspressen har lite annorlunda åsikter om vad som är pressfrihet än vad jag har. Att till exempel betrakta inskänkningar i rätten att hämta ut foton ur körkortsregistret som ett ingrepp i pressfriheten är mig totalt främmande, ja rent av stötande. Det finns ingen som helst anledning att en tidning ska få ut sådana uppgifter. Om de här tidningarna lärde sig lite etik och moral (i alla fall grundkursen) så kanske de skulle vara lite mera nyanserade när de argumenterade. Men jag inser att det är att begära för mycket.
Som de nu driver sin kampanj "för pressfriheten" kan jag bara hålla med motståndarna.

7 En liten tant:

skriven

Uffe: Där slår du huvudet på spiken, menar jag. Etiken saknas och därför blir det en avig debatt runt tryckfriheten. Man kan inte backa upp media i dess nuvarande sätt att utöva sitt uppdrag. Tryckfriheten blir en sak för sig. Media en annan diskussion. Liksom.

8 SolSkuggan:

skriven

Ett av de gräsligaste jag ser här på nätet AB exempelvis. En olycka har hänt, dödlig utgång kanske. AB skriver -VAR DU DÄR HAR DU BILDER MAILA ELLER RING OSS... Då vänder det sig i magen.
Ha en fin lördag tanten:)

9 Joshua_Tree:

skriven

Jag har också undrat över av vilken anledning man publicerar var kameror finns och vilka kameror som är bluff. Visserligen hatar jag de där jävla kamerorna, men deras existens blir inte bättre av att göras verkningslös genom att kvällspressen ska tipsa dårarna.

Skönt att se att du är igång med bloggandet igen. Hoppas arvingen kryar på sig stadigt.

10 Inga M:

skriven

Det känns ibland absurt när kvällstidningarna gastar om tryckfriheten. Hur förvaltar de egentligen detta pund själva? De har inom ramen denna tryckfrihet ofta missbrukat den genom diverse snaskig rapportering och egenproducerade mediadrev mot enskilda.

11 Björn:

skriven

Visst är det så även i detta sammanhang att med frihet följer ansvar, men det vill kvällspressen inge lika gärna ha en manifestationsdag för.

12 Monica alias Mrs Michelin:

skriven

Håller helt med dig.
Någonstans borde man kunna kräva mer av gammal etik och vanlig hederlighet av media. Men den ser man alltför sällan till numera.

13 Lars Anders Johansson:

skriven

Hej tant, nu har jag orkat ut på internet igen. Nytt inlägg om olycksläget med mera.

Kommentera här: