Frukta icke

Efter ett antal år av oro över hälsoproblem och annat och nu senast den stora skräcken när Arvingen drabbades är jag så utomordentligt utless på att vara just orolig. Så inför 2007 har jag helt enkelt bestämt mig för att gör Jesu ord till mina:
FRUKTA ICKE, TRO ALLENAST.

Jag tänker tro på  människans inneboende kraft och sagornas budskap om att det goda alltid segrar. Jag tänker tro på att mirakler sker varje dag och att även jag och framför allt Arvingen kommer att få ta del av dessa.

Brasklapp: Om detta inte funkar får jag övergå till buddhismens credo, " Allt liv är lidande"
Sanningen om lidandet eller otillfredsställelsen (dukkha) - Allt i vår tillvaro är på ett eller annat sätt genomsyrat av otillfredsställelse, eller är potentiellt otillfredsställande.
1 Bloggblad:

skriven

Hm... Jag har prövat - men har nog gjort fel...

2 mildamakter:

skriven

Det är nog ett klokt sätt. Jag hoppas innerligt att 2007 kommer att bli ett bra år för dig och din familj

3 Hannele:

skriven

Nej, ingen idé att frukta i förväg, då får man kanske göra det två gånger..

4 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Jag har nog också gjort fel tidigare men tänkte ta nya tag nu.

Mildamakter: Tack för det och jag önskar dig detsamma!

Hannele: Ja, det blir ju dubbelt upp. Bättre ta ut glädje i förskott för om det blir två gånger så är det bara bra.

5 Gunilla:

skriven

Jippi! Bravo! Jag tror tillsammans med dig att mirakler kommer att ske och att de når dig och arvingen!!!!

6 En liten tant:

skriven

Gunilla: Ja vi kör på det nu!

7 Nina på Johangården:

skriven

Du har säkert haft mer än din beskärda del av oro och stress för ett långt, långt tag. Det kan alltså bara bli bättre. Jag hoppas och önskar dig det.

8 En liten tant:

skriven

Nina: Tack. Jag önskar dig detsamma. Vi är nog många i bloggland som behöver ett gott år.

9 atiR:

skriven

Det där med "Jesus" är väl inget jag tror på. Vi har i oss själva en otrolig innre styrka, när vi behöver den. Men varför oroar vi oss i "förskott"?
Jag är övertygad om att du och din Arvinge får ett underbart år 2007,,, för det har jag bestämt. *skratt*

10 En liten tant:

skriven

atiR: Om du har bestämt det så blir det så! Då bestämmer jag samma sak för din del! :-)

11 Anne-Maj:

skriven

Ja jag fruktar för saker varje dag! T.ex när vi skulle rida ut i skogen första gången på jullovet, min oro var obefogad! Jag har inte skrivit om det på min blogg, då min mamma brukar läsa och hon oroar sig hela tiden och alltid! *s*

Jag försöker lära mig att vara ko-lugn och jag har läst Pema Chöddröns bok "Goda innerliga råd till dig" och den var mycket bra. om kriser och sånt där . buddiskt tänkande och vidare. Huvudsaken är att jag försöker och tar nya tag som du skrev om det.

12 Inga M:

skriven

Du har naturligtvis rätt. Det är ingen idé att förmörka vardagen med oro. Den är ju oftast meningslös, åtminstone när det gäller saker som är utanför vår makt. Och det är ju ofta sånt som har med hälsan att göra. En god devis inför det nya året och ett klokt nyårslöfte. Jag ska ta det till mig också tror jag.

13 En liten tant:

skriven

Anne-Maj: Tack för påminnelsen om Chödröns bok.Har ju läst om den i din blogg. Den är nu beställd! Snällt att du inte oroar din mamma via bloggen. :-)

Inga: Visst är det meningslöst men så himla lätt att fastna i - fruktlös oro. Men nu tar vi nya tag inför 2007!

14 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Viljan och tron kan försätta berg. Jag håller med dig. Ro är bättre än oro.

15 En liten tant:

skriven

Nicoline:Vi går in för att försätta berg och må bra.

16 Eva:

skriven

Önskar dig / er ett fint och rofyllt år. Nej, att ta ut något i förskott gör att man antingen oroar sig i onödan eller har alldeles för höga förväntningar. Nu, är ju egentligen vad som gäller. Svårt är det.

17 Sylvia:

skriven

Visst är det underbart om vi kan lära oss att vara i nuet. Just nu är allt bra. Just i den här sekunden är allt gott. Då slipper vi spilla energi på att oroa oss i förväg och har kraften kvar att ta itu med problemen om och när de dyker upp.
Fast det är ju lättare sagt än gjort!

18 En liten tant:

skriven

Eva: Tack, detsamma önskar jag dig. Att fånga dagen är mycket svårt men kanske den viktigaste uppgiften.

Sylvia: Just nu... ja, det är där vilan finns men så himla svårt att hålla tag i.

19 turmalin:

skriven

Önskar dig ett gott nytt 2007!

20 misan:

skriven

Låter som en bra filosofi - fullt acceptabel även för en humanetiker/agnostiker. Tänk så mycket bättre vi mår om vi lyckas leva utan att oroa oss i förväg...förresten gillar jag också hyllremsor! Däremot krusar jag inte örngottsband, men jag manglar lakan...Gott Nytt År!

21 Annela:

skriven

Det låter som en användbar filsofi, men Buddha har ju rätt att allt som man vill ha men inte får - antingen det är saker eller tillvaro eller annat - är lidande i sig.
Jag för min del försöker att tro att det bara kan bli bättre och har slutat med att tänka så mycket på vad som kan hända. Jag har blivit luttrad under min sjukdomstid och tror på saker först när jag ser att det är så. Kanske är det det som är "carpe diem", fast det inte alltid blir positivt. Jag har ändå upplevt det här och nu. Men svårt är det. Min äldste son brukar säga: ...och vem sa att det skulle vara lätt? Ja, vem sa det?
Jag önskar dig och alla andra inklusive mig själv ett gott och bättre 2007!!

22 En liten tant:

skriven

turmalin: Tack, detsamma önskar jag dig. Och vi säger NEJ till uranbrytning!

Misan: Manglade lakan - underbart! Man sover så bra på sådana. Själv är jag tyvärr för lat för att mangla. Gott nytt år!

Annela: Det är nog det som är carpe diem eller den mer sinistra formen av det " var dag har nog av sin egen plåga". Ja, vi satsar på ett bättre 2007!

23 Christina W:

skriven

Det finns mycket man skulle kunna säga och som man skulle vilja säga men jag väljer att fatta mig kort...
Det kan bara bli bättre. ;-)
Ett riktigt GOTT nytt år önskar jag dig.

24 Anonym:

skriven

Christina: Absolut- bara bättre, hela tiden! Gott Nytt till dig också!

25 En liten tant:

skriven

Det var jag själv som försvann i förra kommentaren.

26 Lena:

skriven

Håller med dig jag.... varför ta ut eländet i förväg.
NEJ - lev i nuet - oroa sig för framtiden är ingen idé, det framtiden kanske har i beredskap kan man inte föreställa sig ändå så - spara den katastrofen till sen drabbar.
Njut av det man har, ta hand om nära och kära....livet är för dyrbart för att oroas sönder!

GOTT NYTT ÅR !!!

/Lena

27 Visionary soul:

skriven

Jag tycker att båda grundfilosfierna går att kombinera till en - javisst, allt är ett lidande, och buddhisternas strävan är ju att man ska kämpa så gott man kan för att hitta vägar förbi lidandet och till lycka... En sådan väg är att tro att allt kommer att bli bra. Man kan TRO på människokärleken, samtidigt som man har en liten, liten vaksamhet... så att man inte går på smällar i onödan.

Men att oroa sig, det är det ingen vits med, för det mesta.

Välkommen in i detta nya, lysande och lovande år! :-) God fortsättning, m a o!

28 En liten tant:

skriven

Lena: Ja, när katastrofen kommit har den sett helt annorlunda ut än vad man kunnat räkna ut i förväg OCH dessutom har man kunnat hantera den på sätt man inte heller kunnat räkna ut. So why worry?

Visionary soul: Absolut viss vaksamhet. Man behöver ju inte bli en lallande fåne som sväljer vad som helst. God Fortsättning önskar jag dig också.

29 carulmare:

skriven

Konstigt nog tror jag både på Buddha och Jesus, fast jag undrar lite hur jag får ihop det? Håller med Buddha om att allt är lidande och med Jesus om att man kan välja hur man ser på det som händer. Dessutom försöker jag vara skeptisk, kanske är det den sammanbindande länken mellan de båda...

Ungefär som i denhär berättelsen. Den är så lång att jag säger GOTT NYTT ÅR! redan nu, ifall ni inte orkar ända till slutet. Den är ju på engelska och allt. Men jag tycker om den. Jag läste den första gången för många år sedan, men lyckades hitta den igen genom att googla på

zen +far +son +ben +jämnmod

Nätet är fantastiskt ibland - eller skulle jag säga ganska bra...? :)

"In medieval China there once lived an old farmer, who had a weak, ailing horse for ploughing his field. One day, the sickly horse ran away to the hills. The farmer's neighbors offered their sympathy to him: "Such rotten luck!" they exclaimed. "Bad luck? Good luck? Who knows?" mused the farmer.

A week later, the old horse returned, bringing with it a herd of wild horses from the hills. This time, the neighbors swarmed around the farmer and congratulated him on his good luck. His reply however was the same: "Good luck? Bad luck? Who can tell?"

Sometime later, while trying to tame one of the wild horses, the farmer's only son fell off its back and broke his leg. Everyone thought this was bad luck. "Bad luck? Good luck? I don't know," said the farmer.

A few weeks later, the king's army marched into the village and conscripted every able-bodied young man living there. The farmer' s son, who was laid up with a broken leg was let off, for he was thought to be of no use to them.

Now what was this? Good luck or bad luck? Who can tell?"

30 En liten tant:

skriven

Carul Mare: Ja, who can tell? Det är ett tilltalande förhållningssätt bonden har - ända tills jag kommer att tänka på att eftersom han inte heller verkar glädjas åt sådant som ser ut att vara bra blir livet ganska jämngrått. Lite upp och ner vill jag nog ha det i känslolivet. Men inte neråt i förväg s.a.s.

31 carulmare:

skriven

Man skulle kanske kunna tänka sig att dethär jämnmodet inte var ett :| utan ett :) dock inte ett :D (lite nördaktigt uttryckt) och att detta :) kanske hade sin grund i något slags förtröstan, typ 'det reder väl upp sig'...? Fast nu gapskrattar jag ju redan, vilket måhända tyder på att jag redan har tagit i för mycket. Men så är jag ju inte någon kinesisk bonde heller...

32 En liten tant:

skriven

Carul Mare: Vilken underbar filosofisk utläggning! Skrattar innerligt! Ska verkligen försöka tillägna mig ett ständigt :)

33 Ella:

skriven

Oj så klokt sagt men ack så svårt i verkligheten. Att allt liv är lidande tror jag mer på, för vad vore väl glädje och lycka utan lidande? Inget kan väl existera utan sin motsats... möjligtvis vårt svenska lagom ;)

Önskar dig ett superbra 2007

34 En liten tant:

skriven

Ella: Välkommen hit! Ja, om det blir jämngrått så blir det inte roligt. Klart man måste uppleva motsatser men jag är ute efter att inte oroa mig i förväg för sådant som kanske ändå inte händer.

35 Anki:

skriven

I någon bok, kommer ej ihåg vilken, citeras en äldre dam. Hon säger något i stil med: "Mitt liv har varit fyllt av oro. Mest för sådant som aldrig har inträffat."
Önskar dig och dina närmaste ett bra år!

36 En liten tant:

skriven

Anki: Hu, vilken hemsk sammanfattning av ens liv! Man får akta sig för att bli likadan! Önskar dig och de dina ett lika bra år!

Kommentera här: