Finns det några snälla tanter här

... ska ju frågan ställas om bara några dagar. Han den bullrige och skäggige, rödklädde ska hålla husförhör innan belöningen för uppvisad snällhet delas ut.

Jag ligger pyrt till. Grinigheten och vrångheten frodas och känner inga gränser. Stadens kampanj "Mer jul i Gävle" har haft förfelad verkan. Morrande traskar jag bakgatorna fram för att undvika den påbjudna köpfesten i centrum. Ett centrum nertyngt av juleljus  och kändisdesignade skyltfönster.  Visst, en del julljus är vackra men i träden på torget har man hängt hemska illblå lampor som sprider ett iskallt sken och får torget att se ut som en scen ur Tim Burtons film Nightmare before Christmas.

Jag vill vara snäll. Jag vill känna julefrid. Jag vill tindra med ögonen.  Men likt kaninen i vintermörk natt som är motivet på den tavla jag köpte på en utställning med konst skapad av brukare inom daglig verksamhet, har jag en vild och galen blick som antyder att raseriet lurar under ytan trots att jag egentligen vill vara mjuk och fluffig och snäll.

 Klicka för att se större bild.

Kanhända kan jag ändock hoppas på ett gott nytt år.
1 Inga M:

skriven

Den här tavlan kan visa sig bli en god investering om den målande "brukaren" fortsätter att odla sina talanger! Skulle kunna tänka mig att ha den här bilden på väggen också.

2 Christina W:

skriven

Bakom den galna uppsynen är jag övertygad om att du är fluffig, mjuk och snäll i alla fall. Och julstämning....inte så lätt med iskyla, stress och avsaknad av snö och lugn och ro.
Skickar i alla fall en varm kram :-)

3 Bloggblad:

skriven

Jag inser att jag nog har tur som slipper gå ut... Fast i den lilla lilla stad där jag bor är det rätt gulligt. Och folktomt i affärerna eftersom de flesta klappköpare åker till den större staden med mer köphysteri. Det gör inte jag...

4 Malou1950:

skriven

Å vad jag känner igen mig...fast jag vandrar inga bakgator. Men de sista dagarna har jag verkligen fått anstränga mig för att le vänligt mot barn (som är hypade på godis av alla förjulsfester) och föräldrar. Dessvärre puttrar ilskan gärna fram hemma, där en drabbar en stackars oskyldig man som inget ont har gjort. Det kommer nog ingen tomte till mig *suckar*

5 En liten tant:

skriven

Inga: Jisses, det hade jag inte tänkt på. Kanske jag rent av gjort ett klipp!

Christina: Jag tinade lite grand av julkramen!

Bloggblad: Klyftigt av dig att inte åka till den större staden. Köphysterin frammanar inte någon julefrid. Däremot kan jag tänka mig att det är trivsamt att strosa i stan där du bor.

6 En liten tant:

skriven

Malou: Så skönt att jag inte är ensam! Vi får sända varandra en tanke när tomten går våra hus förbi. :-)

7 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Så där som på din tavla kan man nog känna sig i bland. Du är i gott sällskap för vi är nog fler tanter som är vrånga bakom kulisserna. Men med den uppfostran man har så kan jag upplysningsvis meddela att min bettskena snart är utnött. Men innerst inne så är vi nog ändå ganska fluffsnälla.
God Jul och lycka till med tomtens husförhör.

8 Anne-Maj:

skriven

Jag gillar tavlan! Den är mycket personlig. Du kanske gör ett klipp =) Jag försöker känna mig snäll i jul och i går köpte vi de sista julklapparna. Det får inte bli flera.... Det kändes lite när vi åkte till grannkommunen, men men.. ja..miljön. Sen behöver vi bara komplettera med lite ägg och sånt vi inte orkade gå¨så långt på supermarket.

9 PGW:

skriven

I all hysteri (apropå detta inlägg och det nästa med gnälliga julpyntartanterna) så tycker jag nästan att Burtons "A nightmare before Christmas" är mysigare i jämförelse :-)

10 carulmare:

skriven

Vad är 'brukare inom daglig verksamhet'? Vilka de än är, så känner jag starkt för dendär kaninen. Kärlek vid första ögonkastet... och apropå ögonkast, så verkar vi ha samma synfel också. Det ena ögat har en helt annan blick än det andra. Kanske ett normalt och ett vilt och galet öga?

11 ab:

skriven

Jag tycker kaninen ser snäll ut, jag! Lite vilsen, men snäll.

12 turmalin:

skriven

God jul!

13 En liten tant:

skriven

Nicoline: Vilken underbar sammanfattning: "Men med den uppfostran man har så kan jag upplysningsvis meddela att min bettskena snart är utnött. "

Anne-Maj: Låter fridfullt att bara ha ägg kvar att inhandla!

PGW: Jag är ett stort fan av Burtons film. Känner mig befryndad med The Oggie Boogie Man...Men ljussättningen hör hemma där och inte på vårt torg!

Carulmare: Brukare är benämningen på de vuxna människor som pga av utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada (sjukdom eller olyckor) enligt Lagen om stöd och service har rätt till "daglig sysselsättning". Vi har en otroligt bra sådan verksamhet här i kommunen. Stort utbud av meningsfulla sysselsättningar för de berörda att välja bland. 18 olika egna arbetsplatser plus många enskilda platser ute på företag. Allt från sinnesträning för multihandikappade till caféer (hos polisen t.ex.), konstverkstäder och hantverk (trä och textil)och servicegrupper som får
vissa uppdrag från bostadsbolagen (ingenting som får konkurrera ut riktiga jobb men meningsfulla saker som inte skulle bli gjorda annars).

ab: Ja, är det inte så det är, bakom ilska och frustration finns oftast en vilsenhet?

turmalin: Detsamma och ett riktigt gott nytt år!

14 Orp:

skriven

Hehe, jag gillar tavlan.

15 Ursula:

skriven

Hej, En liten tant! Så roligt att hitta till din läsvärda blogg igen! Tack för ditt besök hos mig tidigare i höst - förlåt att jag varit så frånvarande här så länge, det har varit så väldigt mycket, av så mångahanda slag...

Nu har jag iaf bosatt mig på Hemligheter nu, och har hittat ett jättefiffigt verktyg att länka lika enkelt som "Gör till Favorit" på AB-bloggen: BlogRolling! ( http://www.blogrolling.com/ ) Så nu tassar jag runt och samlar enkelt in länkar till mina Favoriter utanför AB!

Kaninen är uuunderbar - jag föll direkt! Den talar till mig, men jag vet ännu inte riktigt vad den säger... Men det är ngt djupt & viktigt, det känner jag... (Jag menar allvar!)

Så här års är jag glad att jag bor i utkanten av en liten by, och inte behöver se mkt mer juligt än en ljusprydd gran på "Torget"...

Ha en riktigt God Jul, och Gott Nytt År! Jag återkommer... :-)

16 Rut:

skriven

Små tanter som du brukar alltid vara snälla.
Går till mej själv, mäter 1,54 i strumplästen, det kan var att någon tillfälligtvis skitit mej på näsan men det går över fort när jag inser att det är inte värt att öda krut på.
Inte juljäktet eller profitörernas över alla gränser försök att slå blå(röda)dunster i ögonen på lättrogna kunders smala plånböcker heller.
Klart man blir lite tyken men som väl är varar inte julen ända till påska.
Gott Nytt År!

17 En liten tant:

skriven

Orp: Jag förstår att den tilltalar dig.

Ursula: Kul att se dg här igen. Kommer strax och hälsar på i Hemligheten. Låter vilsamt att bo i utkanten av en by i dessa julhetstider.

Rut: Julen går fort över det är sant och nu har jag landat i ledighet och har griljerat skinkan så nu känns det fint.

Kommentera här: