Beresta sopor

Jag vill så gärna vara miljövänlig i tanke, ord och framför allt handling. Jag sorterar sopor, handlar ekologiskt, går och cyklar i stan, tar tåget när jag reser bort. Jag äger en bil som jag kör när jag är tvungen.

Märkligt nog är det samhället som tvingar mig att köra bil oftare än jag önskar.
Förr kunde jag fördela mina matinköp över veckan och gå eller cykla till den välsorterade närbelägna matbutiken. snabbt, enkelt, miljövänligt och inbyggd motion.

Nu har den affären flyttats till ett köpcentrum så pass långt bort att jag inte orkar bära kassar hela vägen hem. Samhället har åstadkommit detta genom att förändra detaljplanen så mark upplåts för kommersiella ändamål med tillhörande fria parkeringar. Den stora matvarukedjan har dragit ekonomiska slutsater av detta och flyttat sin affär. Alltså blir det till att ta ut bilen för att få hem hushållsvarorna.

Nå, jag får ju hem varorna och försöker minimera antalet inköpstillfällen. När jag så konsumerat mina inköp uppstår sopor. Vi har i föreningen infört kompostering och i anslutning till vår gemensamma parkering finns även containers för kartong, tidningar, glas och olika sorters plast. Kompostpåsen börjar läcka så gott som genast så det blir ideliga turer ner till komposthuset. Övriga sopor försöker jag enträget göra mig av med, men det är ofta fullt i containrarna. Detta beror på att folk kommer med sina fullastade bilar och fyller container efter container eftersom de åkt runt i stan och letat containers som inte är fulla... Så när man går ut om kvällen för att göra sig av med plast och papp får man för det mesta gå hem med sina sopor igen.

Till slut har det samlats en ansenlig mängd kassar med sorteringssopor. Dessutom finns det sopor som inte de vanliga containrarna tar - lampor t.ex. Då får jag på helgen ta ut bilen, lasta den full och åka till återvinningscentralen. Det gör även alla andra. Så man får köa långsamt in i anläggningen. 20 - 30 bilar krypkör med allt vad det innebär av avgasutsläpp. Idag var en så'n dag. Men kön var ännu längre än vanligt, den sträckte sig utanför grindarna. Jag vände och for iväg för att leta efter något ställe där det kunde finnas plats i sopcontainrarna. Mina sopor får minsann se sig omkring.

Samhället sköter inte sin del av sopsorterandet. Det är för få insamlingsställen och de som finns töms för sällan. Men i den nutida samällsandan av att hålla efter folket, det fuskande fifflande folket, har man ändå anlitat sopspioner som ska kolla att vi sorterar rätt. Kampanjer genomförs ideligen här i trakterna, kampanjer som handlar om att vi ska sopsortera MER. Ja, gärna - bara jag kan göra mig av med dem också!
1 Inga M:

skriven

Vi har deltagit i storstadens sopcirukus när vi besöker sonen och jag fattar inte hur man står ut med detta elände! Går det inte att välja politiker som tar itu med sophanteringen?

Ja, man kan fundera över logiken i det hela. Här hade vi förr sopstationer för vanliga hushållssopor vid lanthandeln och det fungerade utmärkt. De flesta måste ju handla och då passade man på att ta med soporna dit. Men inte nu, nu måste varje hus ha en egen soptunna och den töms av en stor sopbil som ständigt far runt och hämtar tunnor och naturligtvis förorenar extra.

Kompost har vi men borde egentligen inte ha eftersom det ibland finns björn i krokarna och då ska man enligt expertisen på Naturvårdsverket inte ha kompost för det drar djuren till människoboning och då får man skylla sig själv om man blir uppäten.

Fast en sak funderar jag på i det Du skriver. Kan verkligen samhället bestämma att en varuhuskedja inte får bygga ett varuhus i utkanten av staden? Jag kan ju föreställa mig att det är värre att ha trafiken koncentrerad inne i centrum både när det gäller föroreningar och parkeringsproblem. Det är ju inte bara de centrumboende som vill handla utan andra också.

2 En liten tant:

skriven

Inga: Samhället upplåter mark för olika ändamål, utan detaljplan som tillåter att affärsverksamhet byggs får man inte bygga butiker. Och självklart måste det finnas affärer som är tillgängliga även för de som inte bor i centrum/tättbebyggt område.

Men här i sta'n hade vi redan 5 (FEM!) olika köpcentra med jättestora matvarubutiker utanför stadkärnan. I fyra olika väderstreck så alla som bor i andra delar av kommunen hade redan möjlighet att handla mat utan att behöva korsa centrum.

Däremot försvann den enda riktiga matbutiken från den stora stadsdel som liggger i ytterkant av centrum i och med denna flytt. Så alla som handlat mat utan att vara bilburna fick antingen börja köra bil till köttfärsen eller lägga mycket tid på att ta sig fram med bussar.

I den stadsdel där butiken tidigare låg bor f.ö. många pensionärer och ungdomar/studenter som tar sig fram med rullator eller cykel. Dessutom har nu Liedel angjort kommunen med två butiker utanför centrum, så konkurrensen mellan köpcentra är knivskarp och en av de första fem har lagt ner.

Inne i själva centrum finns två små matbutiker, riktiga
- inte några förväxta kiosker, och de går tydligen lysande. Så jag anser att samhället borde tänka till innan man upplåter mer mark för matbutiker utanför städernas centrum.

Kompost kopplat till björnar var i sanning ett intressant problem! Björnar kan väl dessutom rota i alla sopor om det finns minsta lilla intressanta lukt där? Åtminstone har släkt i Canada berättat att de får svarbjörnar in på tomten (fast de bor i en stad!!) som river i soptunnarna oavsett innehåll. Vad skulle Naturvårdsverket säga om det? Miljöfråga ställs mot miljöfråga och ingen av de styrande tänker hela vägen ut, blir min slutsats. Själv reser jag vidare med mina sopor! :-)

3 Bloggblad:

skriven

Jag tänker ofta när jag köper nåt nytt: vad ska jag göra med det sen när det ska skrotas? Och står ofta villrådig när jag röjer och kastar. Har ofta inte en aning om hur jag ska sortera blandade material. Det är inte lätt för oss som vill göra rätt!

4 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Den som startar en hushållsnära tjänst som går ut på att sortera och forsla bort ens sopor kommer antagligen att bli framgångsrik! ;-)

5 PGW:

skriven

OJ vad det där låter bekant!! I min stadsdel gjorde de en total idiotgrej för ett tag sedan. Vid vår ICA-butik (som ligger inom mångas promenadavstånd och dessutom är väldigt bra) fanns en återvinningscentral. Det var perfekt för oss som bodde här, inte minst för de gamla som inte orkar traska så långt. Alla sorterade energiskt och tog med sig till återvinningscentralen samtidigt som man handlade mat. Men kommunen tömde inte återvinningscentralen. Vi som bodde här ville inte släpa in soporna på ICA och sedan hem så det ställdes en hel del bredvid, det måste ju var tömning när som helst eftersom det är så fullt eller hur? Affärerna precis bredvid återvinningen började klaga på råttor och kajor. Och vad gjorde kommunen då? Jo de TOG BORT återvinningscentralen för att folk använde den för mycket. Nu kan vi som är spänstiga gå till en annan central (dock inte med lika många sorteringsmöjligheter), den ligger dock lite konstigt till så de äldsta pensionärerna hoppar nog över. Eller så sätter vi oss i våra bilar och kör 6-7 kilometer, enkel väg till någon av de andra återvinningscentralerna. Suck. Jag blir så trött.

6 En liten tant:

skriven

PGW: Man tar sig för pannan! Trött är bara förnamnet!

7 Sylvia:

skriven

Jag är tydligen lyckligt lottad. Vår bostadsrättsförening har ett förnämligt hus på gården där vi kan sortera och slänga allt utom sånt som skall till miljöstationen, d v s färg och liknande grejer. Men miljöstationen ligger bara 200 meter längre bort så det är ingen konst att ta sig dit. Men jag hör av mina vänner vilket elände det är på andra håll. Man är ju tvungen att vara bilburen för att det skall fungera.

8 Mia:

skriven

Precis som hos Sylvia har "min" brf eget sorterhus och där är det aldrig överfullt utan man blir av med sitt skräp.

Jag är imponerad över ditt miljötänkande, jag är inte den sämsta heller, men kör mer bil än du! Dessutom reser jag gärna långresor. Jag läste någonstans i går att svenskarnas turism är en stor del i vårt tänkande. Långa resor med flygplan blir alltfler som gör. Även jag. Det blir inte varje år, men kanske var 4:e eller vart 5:e år - och det vill jag inte dra in på...

Mia

9 En liten tant:

skriven

Sylvia: Avundsjuk trodde jag aldrig jag skulle bli i samband med sopor... men det blev jag nu!

Mia: Åååå, ännu en att vara avundsjuk på! Jag vill också att föreningen ska ha eget sorteringshus!

Flyget är ett stort problem. Du får börja träna dig mentalt på att tänka tågresor. Tåg är trevligt! Visserligen kan man inte på något smidigt sätt åka tåg till t.ex. Thailand. Men det
är nog så att vi måste se det som färdigåkt till fjärran destinationer, om vi ska kunna hantera klimatproblematiken. Om vi inte hanterar den... ja då är det ju färdigåkt i alla fall.

Jag tycker också om att resa och det finns mycket jag ännu inte sett. Men högst troligt får jag nu avstå från det om jag vill bidra till att avvärja hotet mot klimatet. Däremot kan jag antagligen ta tåget till Paris även framgent!

Turismen är ett privilegium för de välbeställda nationernas medborgare men inte möjligt för alla medborgare i våra länder heller.En mycket liten del av jordens befolkning kan resa som vi har gjort och gör. Har vi verkligen rätt att överutnyttja jorden på det viset? Den frågan ställer jag till mig själv.

Kommentera här: