Fotboja åt alla

Återigen - så oerhört korttänkt. Jag avser naturligtvis förslaget om att sätta fotboja på kriminella ungdomar så de håller sig i skolan på dagarna och hemma på fritiden. Äntligen en reform som skulle kunna utnyttjas till att räta upp de flesta samhällsproblem men då väljer man att stanna vid att omfatta endast en specifik grupp i samhället. Dessutom är den lite väl vag även när det gäller den gruppen.

För det första måste bojan programmeras med respektive nidings schema om den ska ha någon effekt på skolgången i pedagogisk mening. Om bojan inte har koll på att missdådaren ska vara i fysiksalen kl.  8.10 - 9.10 kan ju den minderårige skurken fördriva tiden i korridorerna stoltserandes med sin fotboja.

För det andra måste bojan göras så ohipp som möjligt för att undvika att den transformeras till ett häftigt attribut. Jag vet inte om det skulle räcka med att färga den rosa som man tänkte sig att fångkläderna skulle vara i något land långt borta härom sistens. Jag tycker man ska satsa på lukt. Något riktigt illaluktande borde spridas så fort ett byxben dras upp för att förevisa bojan.

Nå, på vilka andra områden skulle bojan kunna användas?
1. Varför inte till alla tonåringar?
På sin 13-årsdag får man ett paket med hjärtliga gratulationer från staten, innehållandes en fotboja att bäras tills myndighetsdagen inträffar 5 år senare. Det skulle i högsta grad underlätta det svåra tonårsfostrandet för samtliga stressade föräldrar.

2. Alla som överkonsumerar vård dvs framhärdar i att vara sjuka fast Försäkringskassan säger att man inte är det. Dessa människor kunde förses med fotboja som programmerades att larma så fort bäraren närmade sig sin hälsocentral.

3. Alla smånassar och militanta vänsteraktivister kunde få fotboja som larmar när de träffas i grupper överstigande två personer.

4. Familjerådgivningen kunde erbjuda fotboja som alternativ till samtalsterapi. Den otrogna parten bär boja tills lustarna förklingat.

5. På varje arbetsplats har fotbojan sin givna plats. Bort med de stämpelklockor som finns kvar och boja personalen. Mycket mer diskret under förutsättning att alla bär långbyxor.

6. Alla arbetslösa bör förses med fotboja när de registrerar sig på Arbetsförmedlingen. Bojan ska förses med räkneverk och sensorer som kan känna av hur många jobb den ovillige arbetaren söker under dagen. Ersättningsnivåerna kan sedan kopplas till antalet sökta jobb. Motivationshöjande och en påminnelse om att arbetslivet innebär att man ska prestera.

7. Pensionärer ska förses med fotboja på 65-årsdagen. Bojan larmar om de försöker gå ut och handla under lunchtid eller mellan klockan 17 - 18. Då när alla riktiga människor dvs de som arbetar eller är föräldralediga behöver uträtta sina ärenden.

8. När FRA-lagen väl börjat fungera kan alla som hyser olämpliga åsikter förses med boja. Bojan larmar så fort de öppnar munnen i sällskap eller griper efter tangentbordet för att skriva ner sin samhällsomstörtande åsikter.

Ja, egentligen är det ingen ände på antalet användningsområden. F.ö. skapar även detta arbetstillfällen.
Huru många bojor blir det inte!  
Huru många tillfällen till hushållsnära tjänst blir det inte när bojorna ska anbringas på de mer motspänstiga bärarna!

När det gäller bojandet av kriminella ungdomar har jag dock en liten fundering:
Är det ingen som har tänkt på att hemmet kan vara roten till en del ungdomars kriminalitet?
Att hemmet kanske är den minst lämpliga miljön för dem att vistas i?
Att det kanske är därför som vissa drar runt och begår brott?
1 Bloggblad:

skriven

Min första tanke efter bara några rader (med stort leende)att varför stanna vid värstingar... varför inte på alla jobb. Ser till min tillfredsställelse att du t.o.m. tänkt längre än jag.

Så många jobb du tänkt fram här! Blir nästan som i gamla DDR där arbetslösheten var nere på 0 när alla vaktade alla.

Heja dig!

2 En liten tant:

skriven

bloggblad: En mig närstående har nyligen besökt Berlin och rapporterade sina intryck från Stasihögkvarteret som nu är museum. Inspirerande måste jag säga.

3 Inga M:

skriven

Jag har precis startat upp en ny klass med 19 nya elever. Fotboja på alla så här första veckan vore inte fel. :-)Du har naturligtvis rätt i att övervakningssamhället måste diskuteras öppet. Vilka ska övervakas och varför? FRA har varit en varningsklocka för många människor därvidlag.

4 Mike:

skriven

En ny dokumentär om kontrolsamhället som måste ses .

http://thepiratebay.org/torrent/4338897/WakeUpCall-NewWorldOrderDocumentary-2008(DivX).avi

5 Mike:

skriven

Hmm fotbojan påminner om mobiltelefonen på många sätt.

6 Gubben:

skriven

Bloggblad stal min replik...

7 Musikanta:

skriven

Underbart inlägg!!!Jag ska vidarebefordra detta till Mirren. Hon kanske kan fixa en fotboja till Lillmirren som just har börjat gå så att han inte försvinner ur synhåll...

8 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Fotbojor och Effrra, kanske blir det låsbar bettskena också, och glasögon med skygglappar;)

9 En liten tant:

skriven

Inga M: Hör med Björklund - han kanske vill ha ett litet pilotprojekt där man testar detta. Tänk så mycket man skulle kunna skära ner på antalet lärare och ingen skulle behöva ha rastvakt!Mike: Ska kolla dokumentären. Och ja, mobil och boja liknar varandra. Dock bär vi den förstnämnda frivilligt.Gubben: Tänk hur hon är!Musikanta: Småbarn glömde jag ju alldeles. Självklart ska små barn bojas från det att de kan krypa . tänk vilka söta små fotbojor stolta far- och morföräldrar kan få köpa!Nicoline: Vi måste slå oss ihop och starta eget. Vi har absolut en framtid som nytänkande inom säkerhetsbranschen. Fort, vi skyndar oss innan någon snor affärsidén!

10 Gubben:

skriven

Undrar ändå om det inte är säkrast att spärra in hela svenska folket, omgärda dem av höga folkhemsmurar och kräva fullständig lydnad!

När jag tänker riktigt efter... är vi inte snart där?

11 frktjatlund:

skriven

Punkt 7 vore inte fel om den infördes.

En Vi-affär här i stan löste det hela lite mer positivt genom att ge pangschisarna rabatt 9-11 och 14-16.

12 En liten tant:

skriven

Gubben: Det hörs inte riktigt vad du säger för det väsnas så väldigt härutanför där det plötsligt uppenbarat sig horder av lastbilar,grävmaskiner, cementblandare, väktare och poliser.frktjatlund: Det är onekligen en mer human variant. Men om det inte förslår utan att alltför många ändå envisas med att dröja sig kvar för att glo på folk och vara i vägen, då blir det tvunget att boja dem.

13 En liten tant:

skriven

Mike: Nepp, det blev inget kollande på dokumentären. Någon nedladdning från pirate bay gör jag inte.

14 ab:

skriven

"Är det ingen som har tänkt på att hemmet kan vara roten till en del ungdomars kriminalitet?"Ja - tänk om den minderårige skurken regelbundet får stryk av knäppa föräldrar?

15 farmorgun:

skriven

Vilken innovation - jag skrattade så tårarna rann. Tack för det och trevlig helg!

16 Marie:

skriven

Hej, angående din kommentar på min blogg så var det många intressanta tankar du hade. Jag är intresserad men har tyvärr inte ngn mailadress till dig. Eftersom jag inte heller vill lämna ut min (helt) privata mail här på nätet (i en kommentar) lämnar istället jag marie@alltiallon.se till dig så länge och hoppas på att få höra någonting ifrån dig.Jag vill dessutom tillägga att jag blev väldigt glad över att du hade "eget" material då jag tidigare tyckt mig notera en kvinna med stor "substans" hos En liten tant :-))))).

17 En liten tant:

skriven

ab: Just så - vad allt döljs inte bakom gardinerna. Uppföljningen av skolstängningen i Skåne visade att de som skolan ansåg vara problemet regelbundet fick stryk hemma och tog ut frustrationen i skolan där de vuxna inte slåss.farmorgun: Det är trevligt att kunna glädja sin omgivning. Trevlig helg önskar jag dig också.Marie: Mail kommer.

18 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Till dig från mig:) http://nicolinefadernegarden.blogg.se/2008/august/utmarkelsen.html

19 Ulf:

skriven

Du har fått en "utmärkelse" med vidhängande "plakett" av mig.

Ha en bra dag

20 Inga M:

skriven

Jag har ett blogginlägg om utvärdering och Lena Lindgren i min blogg. Tänkte att det kanske är intressant för Dig. Skulle gärna se en kommentar från Dig där.

21 Xara:

skriven

Hehe, låter som en genialisk idé...

22 Lena:

skriven

hahaha! Ironi är alltid uppskattat.

Kommentera här: