Har du gått och blivit sosse, Johan Stael von Holstein?

Om det fanns något område jag ändå trodde att Alliansen skulle kunna få fram en kompetent person inom så var det, tro det eller ej, inom kulturområdet. Jag inbillade mig i min oerhörda godtrogenhet att vi skulle kunna få se någon bildad och kunnig person med kraft och engagemang ta sig an kulturfrågorna. Någon som kunde återupprätta kulturarvets betydelse.  

Men nu är jag fullständigt desillusionerad. Det som först såg ut att vara en bra sak nämligen att Kulturministern tog sig för att reda i den märkliga institutionen Statens Kulturråd har resulterat i en utnämning av en styrelseledamot som inte borde få något inflytande över någonting som har med det offentliga att göra.

Johan Stael von Holstein. En entreprenör javisst, men uppenbart okunnig inom kulturfrågor. Framstår som rent obildad trots sitt nobla efternamn. En man som under IT-euforins dagar lämnade Sverige och uttalade blott förakt för sitt fädernesland och dess invånare:

"Sverige är ett skitland. Det mänskliga kapitalet, entreprenörerna och riskkapitalet har stuckit. Det enda som finns kvar är några korkade socialdemokrater."

Icon Medialabs Johan Stael von Holstein i Wall Street Journal.

En man som idag trumpetar i SvD:
- Hellre hiphop och graffiti än opera och gamla kopparstick, säger den gamle IT-pionjären.

Han vill också "mönstra ut gamla stofiler ur kulturlivet". Eftersom "Kultureliten i Sverige diskuterar alldeles för mycket poesi i stället för hiphop. Jag tror på förändring och är en optimist som tror på de unga."

Käre Johan 44 år, jag förstår inte hur du har undgått att se att den svenska kulturpolitiken under de av dig så energiskt hatade "sossarna" har satsat på
* nytt oavsett kvalitet istället för att värna och bruka kulturarv,
* föredragit hip-hop framför visa och folkmusik,
* understött poetry slam (alla kan dikta och poesi är tävling)  och  bidragit till en likriktning inom poesin
- alltså allt sådant som kan rymmas inom din programförklaring.

Har du gått och blivit sosse på gamla dar?

1 turmalin:

skriven

På pricken.
Välskrivet.
Sant.

2 ab:

skriven

Hiphopstofiler är också inskränkta.

3 Syster Yster:

skriven

Det jag reagerade på var han uttalande kopplat till hans ålder. 44 år då ska man vara man och vuxen. Det verkar som om något klickat på vägen! Hip Hop är en dansform som alla andra varför ska det lyftas ut om inte för att visa alla de som inte röstar, främst unga, att se vi bryr oss. Det är patetiskt!
Vårda den gamla fina kultur som vi har istället för att utarma den genom indraga "bidrag"
Ha en bra dag

4 Gubben:

skriven

Alliansen val av personer till olika poster ÄR i sanning intressant. Detta är ett exempel som fick gubben att höja på ögonbrynet.
Bra rutet, tanten!

Ett färsk exempel är utnämningen av "ordförande Persson" till Sveaskog.
Ny kung i skogen!
Inför härskartekniken som ledarskapsmodell!
:)

5 Vigg:

skriven

Haha... äntligen... (attans nu låter jag ju som Fylking) Här hoppar tant i galen tunna och skvätter ur sig både det ena och det andra.

Att ha olika syn på vad som är kultur hör liksom kulturen till... tar man sig en titt på hur Kulturrådet var sammansatt innan nyutnämningen så kan man bli lite blek om kinderna. Tittar man sedan vilka som erhållit bidrag och för vilken verksamhet blir man minst sagt svimfärdig...

I alla församlingar är det en fördel om man inte har fullständig konsensus. Johans ålder, tidigare erfarenhet som entreprenör etc är egentligen ganska ovidkommande i sammanhanget ( om man inte som kulturelittänkare bara tycker att det just skall vara av DN Kultur godkända kandidater).

Jag är helt övertygad att Johan SvH kommer att aktivit bidra till en fördjupad kulturdiskussion och bara det är av godo. Att det sedan dessutom ifrågasätts att vissa så kallade kulturtidskrifter (läs Mana) skall ha stöd för att publicera, rent ut sagt skit, är också av godo!

Höres
Vigg

6 En liten tant svarar i omvänd ordning:

skriven

Vigg:
Nu kommer jag att göra dig besviken och frustrerad. Det är nämligen Viggen som störtdykt i galen tunna.

Vigg har begått underlåtenhetssynden med stort U - Vigg har inte läst ordentligt.Vi är tyvärr överens i flera grudnläggande aspekter.

Om Statens Kulturråd tycker jag inte. Jag skrev inledningsvis att jag trodde att Kulturministern va rpå väg att göra något bra genom att reda i denna märkliga institution.

Jag är minst lika blek och svimfärdig som Vigg i den frågan.

Jag förespråkar ingenstans konsensus i kulturfrågor. Men det torde framskymta- för den som läser ordentligt- att jag menar att det råder en PK-konsensus idag vilket jag hade hoppats att Alliansen skulle kunna ändra på. Men JSvH företräder ju exakt samma kultursyn som är den förhandenvarande.

Om tidskriften Mana har jag inte yttrat ett ord. Grunna på varför!

Kultureliten i form av DN:s kultur- och nöjesskribenter bör sättas i cirkulation på andra arbeten och förbjudas att yttra sig i kulturfrågor den kommande 10 års perioden.

Nä, den kunniga och bildade männsika jag efterlyste dväljs inte inom några av de ställen som Vigg så fördomsfullt utgick ifrån att en liten tant skulle omhulda.

Jag tvivlar på att JSvH kommer att få fart på kulturdebatten.Kasta gamla vedträn tänder ingen brasa. Hip-hop...?!?!? Kom igen, var ligger det avantgardistiska, nytänkande, banbrytande i det? T.o.m. Pagrotsky bekände sig ju till hip-hopen!

Gubben:
Ja, det är i sanning en annan särskild utnämning. Men det verkar vara den vägen de vandrar de gamla socialdemokraterna. Kjell-Olof Feldt har varit kanske är ordförande i Friskolornas Riksförbund och talade på moderaternas arrangemang under Almedalsvekcan 2006. Ulrika Messsing är VD i någt företag. osv.

Syster Yster:
Det jag fann mest anmärkningsvärt var att han trodde att han var nytänkande genom att föreslå att man skulle premiera hip-hop före opera.

ab: För att inte tala om det stora mått av sexism som ryms inom hip-hop-kulturen.

turmalin:
Ja. Personligen skulle jag kunna tänka mig att rösta in dig i Statens Kulturråd för att reformera den verksamheten. Då skulle vi få se på både bredd och djup. På fullt allvar menar jag detta.

7 Vigg:

skriven

Så ja.... nu höjde vi allt adrenalinhalten lite... ;)

Okej... då kan vi konstatera att vi faktiskt är överens i vissa gundläggande sakfrågor.

Kulturrådet borde bytas ut -
och då menar jag alla (utom just nämnde Johan SvH)för att få lite sprätt på den församlingen. Alternativt om utbyte inte medges borde eländet läggas ner.

DN Kulturs medarbetare borde få var sin enkelbiljett till avlägsna platser i Sverige där kulturutbudet står in proportion till de statliga insatserna på den orten.. dvs i de flesta fall noll.

Jag är dock inte ense med tant i konsensus-diskussionen (det blev ju en rolig formulering), just förmågan att utmana är inte att slänga vedträn på en slocknad eld utan snarare mer åt "bensin på glöd hållet". Eftersom kulturdiskussionen förts av "fin-vänstern" och "tok-vänstern" genom årtionden så behövs det personer som är just så frispråkiga som Johan SvH och vågar ta upp frågor till diskussion. Sen kan det formuleras hip-hop eller opera, det bryr jag mig inte om. Diskussionen i sig är i detta fallet viktigare än vilka konstyttringsformer som man bejakar.

Mana-tystnaden förstår jag... bekymmret är att det finns minst 25 Mana-look-alike till som får stöd... och ingen undrar varför?!

Höres
Vigg

8 En liten tant:

skriven

Vigg:
Ack, ack, ack... det gick bra att läsa ända tills jag kom till

"så behövs det personer som är just så frispråkiga som Johan SvH och vågar ta upp frågor till diskussion. Sen kan det formuleras hip-hop eller opera, det bryr jag mig inte om. Diskussionen i sig är i detta fallet viktigare än vilka konstyttringsformer som man bejakar."

Frispsråkig, ja sånt bejakar jag. Men folk måste ju ha något att säga också. Och JSvH:s uttalanden i SvD (en publikation som ju knappast kan beskyllas för att vara vare sig finvänster eller tokvänster och därför trovärdig (?)) tyder ju på att han inte vet vad eller vilka han ska slugga sin frispråkighet mot. Han bara låter och får medieutrymme.

Diskussionen är vi många efterlyser. Men JSvH häller inte bensin på någon glöd. Han kommer istället med stora wienerbröd till bagarbarn. Det han vill främja HAR ju i HIMMELENS NAMN framhållits som den ultimata kulturen i många år.

Och typiskt nog så blev det så att vi alla diskuterar JSvH:s person och brist på kunskap istället för att diskutera kulturfrågorna. Det var väl det hon ville, Kulturministern. Få igång en skendebatt genom att skicka fram någon som vill vara i rampljuset men inte synts för den breda allmänheten på länge. Köttben till JSvH och kulturjournalisterna, "kulturdebatt" till folket och lugn och ro på departementet så man i lönndom kan förbereda lömska nedskärningar på kulturens område.

I övrigt tycker jag inte att glesbygden ska behöva härbärgera den avpolleterade kultureliten. De kan gott få dra längs gatorna i Stockholm, utestängda från köttgrytorna.

Nedanstående citat från Viggs kommentar överväger jag att brodera på en bonad:
"Jag är dock inte ense med tant i konsensus-diskussionen "
Hur bra som helst! :-)

Jodå, jag undrar varför när det gäller "look-alikesen". Sedan länge.

9 Anonym:

skriven

Jag är mest bedrövad över det borgerliga ointresset för kulturpolitiken. Det är INTE framsynt att kasta in en bråkmakare, och som dessutom glatt skryter med sin okunskap. Vore det lösningen hade vi kunnat mölja in valfri facklig representant, tyvärr.

Dessutom har ju tant rätt. Det han hoppar på är borttynande företeelser, och det enda han visar är en djup okunskap om hur kultur-Sverige fungerar. Bara det faktum att han tror att Statens Kulturråd håller på med "poesi och gamla kopparstick" säger väl det mesta. Och en hel del om hur de som utsett honom ser på samma sak.

10 Calle Fridén:

skriven

Glömde bort skriva att jag lägger en länk t dig...

11 En liten tant:

skriven

Calle Fridén: Jag instämmer i det du skriver i kommentaren och i ditt inlägg. Ser att du förärats besök av den väldige själv i din blogg.

Kommentera här: