Vuxen och förbannad men ingen hackare

Kan man få en kopp kaffe?
När man är vuxen och förbannad men ingen hackare?

Aftonbladets nya chefredaktör Jan Helin bjöd igår in Vuxna Förbannade Hackare ( de som hackat Aftonbladets mailserver)  till eftermiddagskaffe för att berätta hur han ser på Aftonbladets uppdrag. Det skulle förvåna mig om VFH dök upp trots att de lovades anonymitet. Vem vet, risken finns att Jan Helin skriver om dem i något internt mail som någon annan hackar sig fram till. Kafferepet är kanske tänkt som en variant på förre chefredaktörens webbforum "Hörru Anders" där läsarna kunde ställa sina frågor och få svar av chefredaktören Anders Gerdin.

Jag läste visserligen inte "Hörru Anders" varje gång men mitt intryck är att det handlade om att hälla vatten på en mediegås. Redan rubriken väckte min tvekan och Anders Gerdins svar ingav inte något hopp om att synpunkter från läsekretsen skulle beaktas.  Men något trängde ändå fram för döm om min förvåning när jag läste Anders Gerdins julkrönika i Dagens Media: Aftonbladets avgående chefredaktör Anders Gerdin tror att positiva berättelser kan vända kvällspressens vikande upplagetrend.

Javisst behöver vi positiva nyheter. Det händer trots allt oerhört mycket positivt varje dag men media rapporterar mest om elände och skandaler. Finns det inga skandaler att tillgå så uppfinner man dem eller åtminstone blåser upp bagateller till katastrofformat. Som Aftonbladets krampartade rapportering av "Stjärnorna på slottet".

En viss form av positiva nyheter är något som dam-/familjetidningar typ Året Runt, Allers, Hemmets journal m.fl. specialiserat sig på. "Den lilla människans kamp", folket "ute i stugorna" som vi alla kallas som inte ingår i medieetablissemangets närmaste krets. Aftonbladet har i samma tradition nyligen korat "Svenska hjältar" komplett med tv-sänd gala och allt , där tårögda "mediepersonligheter" vilt applåderade den "lilla människans insats ute i stugorna" långt från medieredaktionernas hypade värld.
OBS! Jag tycker att alla dessa som blev svensk hjälte absolut förtjänar att uppmärksammas och hedras.
Men en kampanj och gala gör inte Aftonbladet till en bra tidning. En möglig tårta går inte att äta bara för att man spritsat färsk grädde i snygga mönster.

Man skulle ju kunna strunta i kvällspressen. Och det gör jag i så motto att jag inte köper tidningarna. Men jag är genuint upprörd över att dessa viktiga plattformar förslösas på rent skräp. Jaja, jag vet att det handlar om upplagor, att sälja lösnummer på braskande, kittlande rubriker. Men uppenbarligen funkar inte det konceptet längre. Den hastigt vikande upplagan bekymrar ledningen och ägarna. Tror jag det, aktieutdelningen lämnar förstås en del i övrigt att önska.

Kvällspressens grundläggande problem är att kvällspressens ägare saknar värdegrund. Eller snarare, deras enda värdegrund är vinst. Hur denna vinst åstadkoms spelar ingen roll.

Folk som gör vad som helst för att ge ägarna vinster finns det uppenbarligen gott om. Karriärister inom branschen är villiga att sälja sin eventuella journalistiska heder och yrkesetik för att klättra i löneligan.  Enligt Dagens Medias löneliga tjänade Anders Gerdin, Aftonbladet 3.389.622 (och Otto Sjöberg, Expressen 3.775.370) under 2007.  Mobbingbloggaren som slutade blogga men som fortfarande är anställd av Aftonbladet tjänade i sammanhanget blygsamma 555.300, men det är ju i alla fall en liten nätt månadsinkomst på 46 275... Kanske inte varje krona kommer från Aftonbladet men ändå...

Det som borde vara  förvånande med att vinst till vilket pris som helst är den värdegrund som styr, är att Aftonbladet ägs till 50,1% av LO...
Vilken syn har LO på sina medlemmar då man som ägare tillåter att tidningen profiterar på människans sämsta sidor?  Blodtörst, skandalhunger... gladiatorspel...
Hur kan LO frånhända sig ansvaret och möjligheten att driva en bra, seriös tidning?


Mina råd till Jan Helin om han vill att sådana som jag ska betala för tidningen är
* förbjud rubriksättarna att använda följande ord och uttryck
 attack, chock,  rasar mot, utbrott, idolstjärnan, mediepersonligheten, dokustjärnan, profil och ... vi -har- hela- listan

* förbjud journalisterna att hämta skvaller från News of the World, The Sun, Daily Sport, Daily Star, The Globe eller National Enquirer. Läs den debattartikel som Aftonbladet själv publicerade 2005 om just detta.

* rensa ut skandaljournalisterna  och anställ folk som har utbildning och kunskap

* låt reportrarna förtjäna sin by-line , sluta göra reportrarna till låtsaskändisar

* börja ägna er åt seriös journalistik på alla avdelningar även nöjessidorna. Att skriva dag ut och dag in om trasiga flickor som Britney Spears är bara vidrigt.

Media är viktiga för demokratin. Sverige är ett litet land med få rikstäckande tidningar. För den offentliga  debattens skull behöver vi flera olika tidningar. Därför är kvällspressen som medieplattform för viktig för att enbart ignoreras.

1 Cicki:

skriven

Kan inte annat än hålla med dig. Kvällspressen har blivit ungefär som Hänt i veckan fast varje dag.

2 carulmare:

skriven

Det skulle ju vara... alldeles underbart... om inte konceptet fungerar längre!

3 Vigg:

skriven

Huvva.. vilken sida har tant vaknat på i år... fast.. jag får väl börja året som jag slutade det gamla med att hålla med om de där punktern/råden på slutet... Sen skulle jag ju inte gråta blod om kvällstidningarna förpassades till de sälla jaktmarkerna eller åtminstonde till samma hylla i affärerna som den kolorerade veckopressen...

Höres
Vigg
(mätt på julskinka, glögg och annat otyg som hör den nyss avslutade högtiden till)

4 frktjatlund:

skriven

Glöm för all del inte de meningsfulla Så-får-du-rubrikerna (vita tänder, platt mage, slät hy) eller Vanligt-kan-vara-livsfarligt (mat, utslag, huvudvärk).

Sen AB:s Klick-bilaga är ett hån mot mänskligheten.

5 ab:

skriven

Håller med till hundra procent och retar mig på det här varje dag. Jag gråter redan blod över kvällstidningarnas kollaps. Jag vill att tidningarna ska tillfriskna och leva och försöker därför övertala mig själv att faktiskt köpa en ibland - men rubrikerna på löpen avhåller mig alltid. "Så har tonårsflickor sex!" "Härenstams snopphån mot Stormare!" - inte fan kan man köpa det.

6 Gabrielle:

skriven

Håller också med. Häpnar ofta över löpsedlarna. Bl.a. profiterandet på människors död och människors sorg. Hur många gånger har man inte sett sånt som "Så dog X" eller "Y:s sista timmar". Så osmakligt hyenaaktigt människovidrigt att jag ryser vid tanken på exempel från senare år, t.ex. en ung skådespelares självmord för nåt år sen. Att dom inte skäms!

7 Inga M:

skriven

Asch, dom bara luras kvällstidningarna. Här bänkade jag mig framför TVn för att kolla på Stormares numera berömda snopp. Men man fick ju inte se någonting alls nästan! Åtminstone inte tillräckligt för att avgöra om det där med hissknapp stämde.
Bara ljug!

8 Ataharis:

skriven

Hear, hear. Bra rutet.

Men du är också utmanad!

Läs mer här

9 enkla z:

skriven

Tack, liten tant!

Fick hopp då jag läste en intervju med den nye chefredaktören. Han gillar inte det faktum att det mesta handlar om sponsorer, för kvällstidningar. Nuförtiden får man visst ofta en reklampryl/broschyr till, som bonus när man köper Aftonbladet. Skumt.

han ville visst återgå till journalistiken, enligt intervjun.
Skönt att höra detta :)

10 Inga M:

skriven

Om Du inte har något annat jätteviktigt för Dig så kan Du få läsa mitt blogginlägg om demokratidiktatur innan det försvinner ner i bloggen. Skulle vara roligt att få Dina synpunkter på ämnet.

11 Anonym:

skriven

Skönt att någon kommenterar skiten som skrivs i våra sk nyhetstidningar.Verkar mer som vilken skvallertidning som helst nu för tiden.

12 Christina W:

skriven

Det finns ingen som du ... och du trycker på den där knappen och jag hoppas innerligt de om "har hand om 'et" läser dina kloka ord.

13 Elisa:

skriven

Och av mig får du en "award"... Välförtjänt!

14 En liten tant:

skriven

Cicki: Hänt var dag... jamen visst, exakt!

carulmare: Man hoppas...

Vigg: Mätt och tam? Överens i sak igen. Hm.

frktjatlund: Ja, men hu! De hade jag helt förträngt.

ab: Ja, jag vill också att de ska tillfriskna. Vi behöver en alert kvällspress. Men inga pengar från mig förrän det sker.

Gabrielle: Just det är så vidirigt att jag inte förstår hur någon kan befatta sig med den typen av skriverier. Hur rättfärdigar de det för sig själva?

Inga M: Tack för dagens skratt! Så snopet kära vän! :-)

Ataharis: Jag ska leta upp utmaningen när jag återfått mina uttrycksförmågor.

enkla Z: Ja, humhum tro't - återgå till journalistiken. Än synes ingenting. Tidningarna blir alltmer som bensinmackar - säljer mest allt möjligt annat än bilprylar.

Inga M: Jag ska leta upp det inlägget när jag är vid mina sinnens fulla bruk. Låter intressant.

Tankeverkstaden: Javisst är det för eländigt!

Christina W: Men äsch... jag blir ju alldeles generad. :-) Tack.

Elisa: Nämen?!?!? Jisses! Tack! Ska fullgöra uppdraget senare.

Kommentera här: