De har allt utom förstånd

Läser i diverse media om den programledare vid ett stort medieföretag som nu fångats upp av narkotikapolisen. Får via länkar till dessa artiklar tag i en nyhet som gått mig helt förbi. En uppburen kultur/nöjesjournalist vid DN är dömd till en månads fängelse för narkotikabrott. Att nyheten om detta gått mig förbi beror på att de medier jag vanligtvis läser nogsamt förtigit nyheten. Drar mig till minnes att en ung framgångsrik politiker nyligen figurerade i spalterna på grund av att han sällat sig till kokainanvändarna runt Stureplan.

Vad är det med dessa människor?
Varför i herrans namn börjar de använda narkotika i fullvuxen ålder, med stabila plattformar under fötterna, framgångar, pengar och berömmelse i övermått? De har allt utom förstånd.

Strax kommer de drogliberala att dra en lans för att "det man gör på sin fritid är vars och ens ensak" och "vi kan inte kräva felfria journalister eller felfria politiker - de måste få vara som vanliga människor".

Felfri - nä, det kan man inte kräva men laglydig, det kan man absolut kräva av opinionsbildare och lagstiftare (riksdagspolitiker). Eller som Maria Schottenius DN:s kulturchef och tillika chef för den brottslige journalisten, skriver om Lars Noréns dagbok "Kom igen. Hur skenhelig får man bli?".

Och detta med att få vara som vanliga människor - det ligger i själva konceptet kändis att man strävar efter att särskilja sig från den "vanliga människan". Det blir bara fånigt att försöka använda sig av någon sorts vanlighet som försvar för kriminella aktiviteter.

Ett vanligt argument, så vanligt att det verkar inrepeterat med hjälp av någon medietränare, som de framgångsrika använder sig av när de efter att ha blivit påkomna med olagligheter eller tveksamheter och konfronteras av någon kollega, är att de har haft en så ansträngd jobbsituation. Alla ångrar de sig dessutom bittert. Cynisk tant tillåter sig att utbrista: Jo, tjena!

Att DN förtiger det som hänt i, som jag förmodar, något sorts personalvårdande syfte och låter narkotikabrottslingen fortsätta skriva som om ingenting har hänt, skickar märkliga signaler till läsekretsen i synnerhet den yngre delen av läsekretsen som är basen för den dömdes berömmelse och framgång. Det verkar vara OK att använda narkotika - bara man inte blir påkommen för då hutar chefen åt en med orden att om det händer igen så kan man inte fortsätta skriva för DN. Om det händer igen... Vilken del av det? Missbruket eller bara om man blir påkommen och dömd? Jag vet inte men det känns svårt att tänka sig att det är en engångshändelse, ett första test när en person går in på en toalett på en känd krog och i ensamhet drar i sig kokain.

DN har ägnat tämligen stort utrymme på kultursidorna åt Fredriks Ljungs roman "Parasiten", en bok sprungen ur hans egna fleråriga upplevelser av att vara framgångsrik i finansvärlden och missbrukare på krogen. Tidigare har man skrivit mycket om Jens Lapidus "Snabba cash" som utspelar sig i samma miljöer - Stureplan. En annan bok som berör samma tema men mer missbruk av utseende som framgångsfaktor är Jenny Östergrens och Kristina Thulins "Vi som hade alla rätt"- om överpresterande programledare som räds sitt eget åldrande om jag förstår recensionen rätt. På nyhetsplats rapporteras naturligtvis om drogpoliik och annat. DN uppmärksammar således problematiken utanför de egna redaktionsväggarna.

För människans bakom kändisskapet och hans närståendes skull hoppas jag verkligen att DN som arbetsgivare tagit sitt ansvar och förser personen med olika former av hjälp för att komma bort från ett destruktivt beteende.

Namnet på journalisten är som synes ute på Internet och ungdomar har redan diskuterat både honom och händelsen i olika forum. Så om DN trodde att det kunde tigas ihjäl är de inte bara skenheliga utan även skriande okunniga om hur nyheter färdas idag.

För läsekretsens skull och då främst alla unga som "vill jobba med nåt inom media" skulle jag önska att DN öppet tog avstånd från det som skett. När man väljer att förtiga det hela bidrar DN till att understödja drogliberala strömningar.

1 Bloggblad:

skriven

Och jag klickade vidare på en artikel om en ung programledartjej som åkt fast...Är det inte en kick nog att lyckas? Undrar jag...

2 Ex Animo:

skriven

Allt har sitt pris! En livslång amortering.

3 Marie:

skriven

Här är det som vanligt ser jag...fullt med en massa välanvända ord för att föra fram goda budskap. Trevligt att höra ifrån dig igen!Jag kan inte annat än hålla med dig..undrar också om det är så att jag själv blir mer och mer cynisk med åren...det känns så i alla fall...

4 Christopher Aqurette:

skriven

Sverige har Europas hårdaste narkotikalagar. Människor får längre färngelsestaff för om haft cannabis i fickan än om de sparkat ut tänderna på någon. Så det är nog mer "drogliberala strömningar" vi behöver. Att något är fel bara för att det är olagligt räcker inte alltid som argument. Ibland är det faktiskt lagarna som är orimliga och behöver reformeras.

5 En liten tant:

skriven

Bloggblad:

Det är just det som är det märkliga - de har allt men ändå...Ex Animo:

För den som fastnar i ett missbruk är det i sanning en livslång avbetalning på prisetMarie:

Man har väl upplevt, sett, hört och läst alldeles för mycket för att köpa de lätta förklaringarna och därför känner man sig lätt cynisk.Christopher Aqurette:

Jag har inte koll på resten av världens narkotikalagstiftning. Däremot läser jag nog svenska brottsbalken på annat sätt än du eftersom jag får det till att misshandel ska ge ordentliga straff minst i paritet med narkotikabrott.Jag kan hålla med dig om att lagar ibland är orimliga och behöver reformeras. Lagar som baseras på fördomar och okunskap t.ex. den lagstiftning som kriminaliserade homosexuella fram till 1944 (tror jag det var), ska naturligtvis avskaffas.Men narkotikamissbruk är inte en medfödd del av människan som omgivningen ur ett humanistiskt perspektiv bör acceptera. Vi kan inte heller hänföra lagstiftningen till fördomar och okunskap då de svåra effekterna av missbruket är väl kända och dokumenterade. Att vissa partyknarkare klarar sig från att fastna i ett missbruk är inte skäl till att legalisera drogen då så många och så många unga förstör sina (och närståendes) liv genom missbrukets effekter. När man kommer med det argumentet brukar drogliberaler köra fram alkoholen- "vi tillåter ju alkohol fast folk fastnar i det till stort lidande för omgivningen, va säger du om det, va, va, va?)" Ja, vad säger jag om det? Jag skulle kunna ge mig in i resonemangen om att alkoholdrycker inte enbart syftar till att ge ett rus vilket narkotikan gör. Narkotika handlar endast om rusets effekter. Man skulle kunna straffbelägga fylleri t.ex. Vore inte helt fel om den enskilde fick ta ansvar för sitt alkoholintag på det viset. Men jag avslutar detta med att hävda att en diskussion om alkoholen på intet sätt ger några belägg för att man ska främja drogliberalismen i samhället när det gäller narkotika. Den som vakat vid en bädd på intensiven i vilken det ligger en ung människa i koma pga en överdos har sällan någon förståelse för drogliberala partyknarkares åsikter.

6 Christopher Aqurette:

skriven

Bara några kommentarer till Liten Tant i korthet:1. Jag tror du begår ett misstag om du tror att drogliberaler och partyknarkare är ett och samma. Så enkelt är det inte.2. Tyvärr är det så att narkotikabrott generellt döms mycket hårdare. Detta försvarar visserligen inte dem som använder narkotika, men min poäng är att något är fel när självdestruktivt beteende ses som ett värre brott än våld mot andra.3. Du har rätt i att ingen föds till narkoman (utom de barn vars mammor använde kokain och liknande under graviditeten). Däremot finns det allt mer forskning som visar att somliga föds med en beroendekaraktär. Det är dessa som "faller dit" knark, sprit eller annat.4. Jag tror vi i Sverige måste diskutera varför vi har en så negativ syn på dem som använder narkotika för den egna njutningen skull. Om det är för att vi värnar deras hälsa så vore det kanske bättre att ha en fungerande vård istället för långa fängelsestraff. Läkartidningen skrev för ett tag sedan om hur många unga låter bli att söka hjälp i början av sitt missbruk av rädsla för att bli straffade. Det tror jag inte någon tycker är bra.

7 Anonym:

skriven

Christopher Aqurette:

1. Ingenting är sällan enkelt och entydigt men mina erfarenheter av diskussionenra är att det drogliberaler försvarar är partyknarkande och som du själv skriver "för den egna njutningens skull".2. Här har jag inte tillräckligt med brottsstatistik att tillgå så jag kan inte bemöta argumentet som sådant. Däremot är min poäng i inlägget ovan att den typen av uppburna, framgångsrika opinionsbildare som denne journalist vid DN självklart ska följa lagen. Och att den medierapportering som följde på avslöjandet att Patrik Sjöberg och Sven Nylander ertappats i liknande sammanhang även borde ha uppstått nu när det gäller en annan känd person vars berömmelse har sin bas bland ungdomar. Men eftersom han är journalist skyddas han kollegialt.3. Absolut. Problemet är att ingen vet om de har en beroendekaraktär förrän det är försent.4. Jag är helt för vård och tidiga insatser framför domar - när det gäller unga missbrukare. Ibland krävs en kombination för att missbrukaren ska inse i vilket läge han/hon befinner sig. Missbrukarpersonligheten är inte densamma som personens friska personlighet och insikten om att man behöver vård är inte alltid särskilt stark.Men jag är tillräckligt arg och i drogliberalernas ögon lågpannad för att tycka att det är absolut rätt att klämma åt de som i vuxen ålder börjar partyknarka, de framgångsrika och berömda som sätter sig över lagen för "sin egen njutnings skull" och därmed bidrar till att sprida en drogtolerans i samhället. I synnerhet när det gäller opinionsbildare och de som bygger sin framgång på ungdomarnas beundran.

8 En liten tant:

skriven

Det var jag själv som svarade Christoffer i ovanstående kommentar.

9 Inga M:

skriven

Roligt att Du är tillbaka på bloggen igen tant! Du har varit saknad. Hoppas att både vattenskador och onda bihålor nu är reparerade. Ämnet ovan kan jag inte något om och jag har inte följt debatten alls så jag kan inte avlämna några synpunkter som säger något mer än det som redan framförts.

10 Gubben:

skriven

Du har varit saknad! Trevligt att ha dig tillbaka - det är för få "tanter" som rör om i grytan :)11 Cobb:

skriven

I en artikel (ingen jag kan hänvis till tyvärr) jag läste för många år sedan försökte man beskriva skillnaderna mellan ett långvarigt bruk av alkohol och hash/marijuana. På frågan vilken högsta önskan var, svarade alkolisten att en egen lägenhet eller att vinna en miljon låg högst upp på listan. Narkotikamissbrukaren svarade, att ta ner månen.Man menade att alkohol ger stora fysiska skador på kroppen, men även hash/marijuana ger irreparabla skador fast av en annan natur.

12 ab:

skriven

Den kvinnliga programledaren tycks ha en mörkhyad pojkvän, vilket har lockat fram en hel del unkna rasistiska inlägg på nätet.

13 En liten tant:

skriven

Inga M och Gubben:

Tack, trevligt att ni saknat mig!Cobb:

Nog ger väl narkotikamissbruk även fysiska skador?ab:

Åh, va' trött man blir!

14 Calle Fridén:

skriven

Yessss. she's back. Och ja, det finns mer som biorde sägas om den glamouriserade medievärlden. Men man lär väl få vänta en tio år innan nån tar bladet från munnen.

15 Anonym:

skriven

Yessss. she's back. Och ja, det finns mer som biorde sägas om den glamouriserade medievärlden. Men man lär väl få vänta en tio år innan nån tar bladet från munnen.

16 En liten tant:

skriven

Calle Fridén:

Roligt att du blev upplivad av min återkomst! Tack.

Ja, de skyddar varandra - det är ju uppenbart när sådana som mobbingbloggaren från Aftonbladet fortfarande hjälps fram till spalterna.

Kommentera här: