Grattis på Farsdag, pappa!

Grattis på Farsdag, pappa!

Jag tror att din himmel är en stor gammelskog med många mossbevuxna stubbar att slå sig ner på, en gammal ryggsäck med en termos där det heta starka kaffet aldrig tar slut och mörka tjärnar att meta abborre i. Det var dit du gick för nästan exakt 10 år sedan. 80 år och en månad gammal, mätt och trött på livet .

Medan du fortfarande var rörlig och stark trots hög ålder, åren mellan 75 och 80 grälade min syster och jag ständigt om dina fisketurer. Du och en gammal vän åkte till den stora sjön långt ute i skogen, rodde ut och la nät. Min syster ville att vi skulle övertyga dig om att du måste sluta med det. Du kunde ju falla i vattnet och drunkna. Vi enades aldrig om någon övertalningskampanj för dels skulle den aldrig ha lyckats och dels hävdade jag med eftertryck att det i så fall skulle vara samma sak som att vi försökte ta livet av dig. Det var ju när benen inte längre bar ut i skogen som du gick bort till evigheten. Då var det färdiglevt.

Du lämnade efter dig många goda minnen och de två sentenser som du byggde ditt arbetsliv och din barnuppfostran på:
1. Tänk goda tankar
2. Man får aldrig tränga in någon i ett hörn, alla ska ha en väg ut och en möjlighet att behålla ansiktet.

Jag vet inte vad du skulle ha tyckt om det jag skriver i min blogg men eftersom du älskade debatter och kunde spela djävulens advokat tills tonåringen nästan bröt samman skulle du antagligen ha följt debatterna med stort intresse. Däremot tror jag inte att du skulle ha skrivit någon blogg själv. Du var inte intresserad av eget skrivande utöver det som jobbet krävde av rapporter och annat. När du och mamma var på bilsemester skickade du vykort , korta och kärnfulla undertecknade "Mor som far".

Jag saknar dig men hoppas att du har det bra och att du uppskattade strofen jag valde till annonsen :
Det är så tyst i skogen,
i stora, djupa skogen.
Dit hittar inte plogen
och ingen lies slag.
Dit hittar bara jag.

Ur En skogsvisa av Bo Bergman

1 Bloggblad:

skriven

Jag är säker på att när man vill det, så kan de hädangångna koppla upp sig och läsa tankar och bloggar - men när man inte vill, så låter de bli.Min far gläds nog också åt de gånger jag skickar iväg tacktankar för allt han lärde mig.

2 Gubben:

skriven

Den himmel du beskriver skulle jag gärna själv vilja se mig i om några år.

Och jag är övertygad om att din pappa skulle varit mycket förtjust, ja stolt, över dina tankar och din raka rygg!

Kram från ´Gubben´!

3 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Så fint du förmedlar till din pappa. Jag vill tro att tankarna lever så länge någon tänker på en.

4 ullrika:

skriven

jag minns att jag fastnade för bo bergman för några år sen. har helt glömt bort honom. när jag läser här hos dig kan jag inte förstå varför.vackert skriver du om din far. han sitter vid sin skogstjärn och flinar stolt gissar jag.

5 Ann:

skriven

JUL ÖPPET HUSTa med dina vänner på information och visning av hudvårdsprodukter.

Vi bjuder på fika.Vid beställning får du en JULKLAPP!!

Söndagen den 23/11 klockan 17.00 - 19.00(Lokalen Norrskensgatan 20, radhusen, Andersberg)Välkommen önskar Ann

6 Ann:

skriven

Jag ber om ursäkt.

7 Inga M:

skriven

Du skriver fint om Din far. Det är nog det man ska ha fars dag till bl.a. att tänka på de som varit före oss.Jag tror ju, utan att ha bestämt mig för att tro det, att anfäderna sitter någonstans på behörigt avstånd och hjälper de efterlevande på jorden. Det har ofta känts som om barnens farfar håller att vakande öga på sina barnbarn.

8 Eva:

skriven

Fint skrivet om din far!Jag vill tipsa dig om nåt helt annat - hur gör man då? Det här är mitt enda sätt, vad jag vet...Läste i Uppsala Nya igår om en presskonferens med Ryan Airs VD Michael O'Leary: http://www2.unt.se/article/1,1826,MC=3-AVID=826680,00.html? Där står det tex "Ryanairs nya satsning, som han tror kommer att bli verklighet inom två år, är Atlantflygningar med business class. Arbetsnamnet för business class-servicen, som ska locka (i huvudsak manliga) affärsmän är: 'Beds and Blowjobs'" och "global uppvärmning, det är nonsens, skitsnack och lögner: "environmental bloody nonsense and bullshit lies"." Med mera sådant. Det kom inte fram i DN:s referat. Inte kommer då jag att vilja flyga med Ryan Air nåt mer!

9 En liten tant:

skriven

Bloggblad: På nå't vis når vi nog fram till dem.Gubben: Har du läst "Fem personer du möter i himlen" ? Där skriver författaren om att vars och ens himmel är personlig, det lyckligatse ögonblicket/tillfället i ens liv är det som blir ens egen himmel. Så det kanske är en så'n skogshimmel som väntar. Där någon lämnat en flaska punsch... :-)Nicoline: Visst är det så, man lever i andras tankar och minnen.ullrika: Bo Bergman kommer och går även i mitt liv. Finns mycket att hämta hos honom men rätt vad det är faller han i glömska.Inga: Samma känsla har jag. Trösterikt.Eva: Meh?!?!? Så gräsligt!Cynism i kubik. Blowjobs som marknadsföring känns minst sagt unket.Tack för den informationen.

10 Marie:

skriven

Det var ett verkligt gripande inlägg...

11 Tom:

skriven

Det var fint skrivet. Och gott i själen att läsa.

Kommentera här: