Man får vara tacksam ändå

I sin stora visdom har prisnämnden för Stora Journalistpriset tilldelat Fredrik Strage priset som årets förnyare. Han får 75000:- för att han valt ut 100 youtube-klipp som han utropat till rockens största ögonblick.
Jaha, är min allt sammanfattande reaktion på detta förnyelsearbete.

Uppenbarligen har prisnämnden inte så mycket koll på vad youtube är och hur folk i allmänhet använder det. T.ex. i bloggvärlden finns det människor som presenterar spännande , intressanta saker upphittade på youtube - dessutom hölls de med sådant långt innan Fredrik Strage fick idén.

Det hela påminner mig om tiden då internet var nytt och olika firmor faktiskt SÅLDE sina länksamlingar på disketter samt utbildning i konsten att använda denna länksamling till skolor och andra institutioner där kunskapen om vad en länk är, var minimal.

Vari ligger det stora förnyelsearbetet ur journalistisk synvinkel? Beats me, så att säga. Han har i princip bara haft en youtube-blogg på DN:s sida.

Att Strages chef sitter i prisnämnden har antagligen ingenting med beslutet att göra.

Men man får vara tacksam ändå. Det kunde varit värre. Det kunde ha varit en sämre journalist och större sk*tst*v*l som fick priset. Strage försöker ju i alla fall. Ur sk*tst*v*l-perspektiv menar jag, han har sonat sitt narkotikabrott och lovat att aldrig göra om det. Men mobbingbloggaren i Aftonbladet har bara flyttat mobbingen från bloggen till en annan sajt. Still going, liksom.

Så det kunde absolut ha varit värre. Mobbingbloggaren hade kunnat få stora journalistpriset som Årets förnyare...

DN       DN    SvD    SvD
1 Gubben:

skriven

Fredrik Strage???

Jag tyckte det var Alfred E Newman (från MAD, du vet). Eller var det bara lika likt och tokigt?

2 En liten tant:

skriven

Gubben: Som hängiven MAD-prenumerant på den gamla goda tiden har även jag slagits av likheten. What? Me worry?

3 stella sweden:

skriven

Jahaaa? Då kunde lika gärna jag få njuuuta av pengarna...för en helt galen bloggstrategi? Som int ÄR nånn strategi utan bara infall? Jisses! Hur blir kvinna nominerad?

4 Bloggblad:

skriven

Summan är ju rejäl... och pengar tänker inte. Men nog sjunker värdet av priset av sånt här?

5 Jakob:

skriven

Folk i allmänhet är inte journalister som jobbar på stora dagstidningar. Så att "att det har väl folka alltid gjort" funkar inte riktigt som kritik. Strage har lyckats förbannat bra med att sammanföra olika medier på ett sätt som få andra journalister har gjort.

6 En liten tant:

skriven

stella sweden: Har ingen aning om hur nomineringarna går till. Men priset har egen hemsida så där kanske info finns.Bloggblad: Ja, lite grand som "Årets svensk" som SVT höls med för något decennium sedan- de utnämnde folk som sedan trampade i stora klaver och blev rikstöntar.Jakob: "Folk har alltid gjort " är väl inte direkt vad jag skriver. Jag tycker inte att det var en sådan förnyelse av det journalistiska arbetet att välja youtube-klipp, ofta på förslag av läsarna, och sedan blogga om respektive klipp.Det förnyelsearbete som bedrivits på Västerbottens- Kuriren med stor och särskild satsning på lokalnyheter borde ha vunnit priset anser jag. Strages insats är av ringa betydelse för journalistiken som helhet.

Men kul att du blev glad.

7 Inga M:

skriven

Jag hoppas att han använder pluringarna klokt och inte slösar dem på destruktiva stimulatia! Men det går säkert bra, han ser ju så oskuldsfull ut på bilderna i tidningen. Mad, ja visst!

8 ullrika:

skriven

wuff. jodå. det finns en annan fredrik som ikapp med sin lika töntige kompanjon säkert kunnat kamma hem sånt här pris. och huvvaligen; mobbloggaren... uschiamej.

9 En liten tant:

skriven

Inga: Han har ju böter att betala...ullrika: Ja,himmel - det har du rätt i, att det finns fler hemska alternativ. Hade helt förträngt de två.

10 Melissa:

skriven

Ibland tror man att tekniken och samhället gått mer framåt än så.... så fel man kan ha...

11 Christina W:

skriven

En liten hälsning så här i adventtid från en som nästan varit borta från bloggvärlden helt. Nu ska jag läsa vad för mer intressant du skrivit.

12 ab:

skriven

Även du är nu prisbelönad - hos mig!

13 Bloggblad:

skriven

Har saknat dig, var tvungen att titta in och se om du håller igen ännu och bara glömt pinga...

14 ab:

skriven

Hallå...?

15 ab:

skriven

Det här var ju märkligt. Wv-ordet var "withdrawal" - I kid you not.Hoppas allt är väl i stugan?

16 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Hur står det till med lilla tanten? Jag saknar dig.

17 turmalin:

skriven

GOD JUL!

18 Ulf:

skriven

GOD JUL, Tant!

19 Nicoline på Fädernegården:

skriven

God Jul och Gott nytt år önskas en liten tant från Nicoline och Honungspojken.

20 ab:

skriven

Och nu börjar vi undra vart du tagit vägen..?

21 Marie:

skriven

Kikar förbi för att önska dig en Riktigt God Jul och tala om att vi längtar efter dig ;-))

22 farmorgun:

skriven

Som synes är vi många som saknar dina kloka ord - önskar dig en riktigt skön helg.

23 Inga M:

skriven

Tantabstinens är det utan tvekan. Kolla bara!GOD JUL i alla fall om Du tittar in någon gång ibland!

24 Olle:

skriven

Hittade just denna blogg. Mycket bra läsning! Jag förundrades också över Strages pris. Skriver listor gör väl alla, vad gör hans lista värd en massa pengar... Sveriges kulturelit saknar utan tvekan sinne för mediekritik... So long!

Kommentera här: