Käre Fredrik, jag har lösningen!

Ja, bäste herr statsminister Fredrik!
Här kommer En Liten Tant till din räddning.

Så här i halvtid ser det onekligen dystert ut för din regering. Missförstådda av den otacksamma befolkningen stretar ni på för att rädda svenskarna från allehanda problem. Och visst är det svårt för en vanlig väljare att förstå hur den försämrade a-kassan, de nya riktlinjerna i sjukförsäkringen och FRA-lagen ska minska utanförskapet och skapa fler jobb.

Ja, FRA-lagen har förstås inbyggda jobbmöjligheter som jag tipsat om tidigare men folk är ju så arga pga risken att personligen bli avlyssnade. Åsså Bodström på det, mannen som nu står på den lilla människans sida efter att i maktposition varit den främsta tillskyndaren av avlyssning och övervakning av folket.

Men Fredrik, du behöver en hjältefråga, något som gör att den omvittnat dementa väljarkåren raskt glömmer bort allt annat dumt du gjort. Nu har jag lösningen och du får den gratis av mig, nåja gratis och gratis jag skulle faktiskt kunna tänka mig att som belöning få ta över efter Johan Stael von Holstein i Kulturrådet eller varför inte som kulturminister med ansvar för mediefrågorna men det kan du och jag prata om se'n.

Det självklara valet är ju just FRA-lagen. Så här ska du gå till väga:
1. Omvandla FRA från en myndighet till ett statligt bolag.
2. Stifta några små lagar som ingen kommer att märka förrän det är för sent som gör det möjligt att hemligstämpla FRA AB:s årsredovisning.
3. Ge bolaget fria händer att träffa avtal med vilka aktörer som helst.
4. Gå sedan ut i media med beskedet att du/ni Alliansen bestämt er för att avskaffa FRA-lagen eftersom ni tagit sådant intryck av folkopinionen och be sedan tusen gånger om ursäkt för att ni inte tidigare förstod vare sig teknik eller integritetsaspekterna.

Förstår du inte hur det hänger ihop? Ungefär som att det dumma folket inte förstår hur det blir fler jobb av försämrad A-kassa?

Men snälla Fredrik - det är ju så självklart.
Om FRA inte längre är en myndighet utan ett bolag kan de agera oändligt mycket friare. Om de har rätt att träffa avtal med vilka aktörer som helst kan de ta upp förhandlingar med både Microsoft och Google om att de ska utveckla sin övervakning av hur folk surfar, till att även omfatta användarnas e-post.

Jaja, det lär visst ska finnas en "privatknapp" i systemet som möjliggör "spårfritt" surfande men det är ju bara kosmetika. Jag menar - hur ska vanligt folk kunna kontrollera att deras surfande inte loggas hos Google eller Microtsoft? Eller att deras mail inte filtreras? På nätet tror ju folk på leverantörernas försäkringar i en utsträckning som saknar motstycke så det är bara att köra på. "Alla" klickar i "I agree" till vilka licensavtal som helst, utan att läsa dem när det sker på nätet.

Se'n är det ju det där med att avlyssna telefoni. Men gamla Televerket är som bekant redan bolagiserat och nå'n lär du väl känna som jobbar där, så att få Telia att skriva avtal med de som producerar kontantkortstelefoner om att förse telefonerna med någon sorts filtreringsmöjlighet borde vara en smal sak.

Vi vanliga dödliga kommer ju aldrig att upptäcka det förrän vi sitter på Guantanamo Bay och då är det naturligtvis ändå försent. Dessutom kommer vi aldrig tillbaka och för oväsen om annat i politiken. Dubbel opinionsvinst mao.

Bodströms deckarskrivande och fotbollsmatchen där du föll omkull och förevisades i kvällspressen liggande vid Bodströms fötter kommer att falla i glömska och de s-märkta spindoktorerna kommer att slita sitt hår medan de letar nya publikfriande idéer.  

Du ser väl själv vilken listig plan detta är?
Kolla bara den senaste tidens debatt.
* Folk skäller över FRA. Men det går inte några chockvågor genom nationen av rapporterna om den kommande övervakningen i webbläsarna.

* Folk är upprörda över fildelningen av förundersökningen i Arbogamålet. Men i den efterföljande debatten har inte ens journalister förmått föra debatten till ett högre plan om hur lagarna fungerar i de nya tekniska möjligheter som Internet medför.

* Ansvaret för Internet är redan utdelat till några få personer som driver en fildelningssajt. Så även syndabockarna är med andra ord definierade utifall något i ovan skissade plan ändå skulle gå snett. Du kan alltid få någon tonåring att fildela något olagligt och /eller spektakulärt på en fildelningssajt och därmed trigga en debatt om just det enskilda fallet.
 
Så luta dig mot Google och Microsoft och gå till historien som mannen som lyssnade på folket.

Vänliga hälsningar

En Liten Tant

PS. Jag vill gärna bli kulturminister och ha hand om mediefrågorna. Men jag måste anhålla om att få vara oberoende dvs inte ansluten till något särskilt parti. Jag har nämligen så svårt för våld.

PPS. Jag tänker nämligen så konstigt så jag passar inte in i något enda partiprogram. Jag vill alltså inte drabbas av partipiskorna.

PPPS. Fredrik - det slår mig nu: Du tror väl inte att FRA-motståndet är en fråga som bara piratpartister driver?  Så att du måste driva igenom den för att inte stöta dig med andra storheter i landet där Googlemännen dväljs?

SvD     SvD 


DN      DN   DN         Sydsvenskan                                 

1 ab:

skriven

Men det är ju genialt, Sickan. Igen!

2 En liten tant:

skriven

ab: Ja, att de inte kommer på det själva?!?!?

3 Marie:

skriven

Hahahaha..here we go again...hahahaha...! Mm...du kanske borde bli politiker på allvar/heltid...jag gissar att deras resonerande ser ungefär likadant ut ;-))).

4 Bloggblad:

skriven

Du har så bra lösningar - jag röstar på dig när du startar ditt eget tantparti.

5 Nicoline på Fädernegården:

skriven

Jag diggar dig! Jag ger dig också min tantröst;)

6 Malou:

skriven

Snällasnälla, starta det där tantpartiet. Jag ska också rösta på dig (jag får rösta i riksdagsval) Med den här utvecklingen så försvinner mina planer om en fredfull pensionärstillvaro i Göteborg ut i det blå - eller kanske grå. Tantpartiet - det låter suveränt!

7 En liten tant svarar alla:

skriven

Ni får alla varsin ministerpost!

8 Boy-boy:

skriven

Du har min röst också, icke minst som salig Piraten sent omsider tycks ha fått en stilistisk själsfrände men en väl tilltagen portion sunt förnuft.

9 Bloggblad:

skriven

Jag hittade ett gammalt inlägg där jag frågade dig om SLFF. Passa på att gå med, så kan vi ses på årsmötet i SThlm nästa år. Urtrevligt med fint hotell och god mat och superb underhållning (kulturell alltså...) Allt till mycket reducerat pris.

10 okänd:

skriven

va e detta för blogg??....

metervis med text?

11 Gubben:

skriven

Strålande tant!

DEt är verkligen synd om Fredrik. Han gör ju bara vad alla politiker borde göra; lyssna av folket! Hur ska han annars veta vad vi tycker?

Hoppas att han tar till sig dina goda råd!

12 En liten tant:

skriven

Boy-boy: Jisses, vilken komplimang. Tack!Bloggblad: Ska absolut och omedelbart vidta lämpliga åtgärder.Okänd: Det är min blogg där jag skriver hur långt jag vill.Gubben: Jag väntar på att han ska ringa.

13 Eva:

skriven

Ännu ett tips:http://gunillasdagbok.blogspot.com/2008/09/elensky-for-kulturrdsledamot.htmlKommentera här: