Till alla mödrar (och barn)

 

Tack vare Turmalins kortkurs i konsten att bädda in youtubeklipp i inlägg får ni nu ta del av "The Mom Song".

Turmalins blogg innehåller många youtubepärlor (långt före Fredrik Strage...) och andra roligheter men framför allt en enveten och berömvärd kamp mot tillstånden till uranbrytning som söks av internationella företag som vill exploatera den svenska naturen.
Här finns t.ex. en namninsamling mot uranbrytning i Västerbotten.

Meh? Rör det mig, jag som inte bor i Västerbotten? Ja, företagen tassar runt lite varstans i vårt land och söker uranfyndigheter. Men framför allt kan man inte se uranbrytning som en lokal fråga. På namninsamlingssidan skriver man:

"Uranbrytning är en mycket miljöfarlig verksamhet, det visar erfarenheter från en rad urangruvor runt om i världen, så även i Sverige i Ranstad på 70-talet.
Uran är i sig giftigt och i brytningen uppstår stora mängder radioaktiva brytningsrester. Detta avfall riskerar att sippra ut i våra vattendrag. Miljöriskerna vid uranbrytning är större och av en annan karaktär än vid annan gruvdrift.

För oss är möjligheten att styra hur våra naturresurser används viktig. Detta gäller speciellt med tanke på hur uran används. Uranets viktigaste användningsområde är som kärnbränsle i kärnkraftverk. Uranet kan också vidareförädlas för att framställa kärnvapen. Av Europaunionens länder är två kärnvapenmakter. En biprodukt i framställning av uran för bränsle, är utarmat uran som används i vapenframställning, vapen som förmodas ha stor negativ inverkan på hälsa och miljö."

Så säg NEJ till uranbrytning.
1 Gubben:

skriven

Tittar bara in för att önska dig en god fortsättning och

Välkommen tillbaka!

2 ullrika:

skriven

lättast för samvetet hade det nog blivit att bo i djurhudshydda i skogen. utan el. fast frågan är hur vi skulle hålla värmen. koleldning är ju ingen höjdare?;)

3 frktjatlund:

skriven

Flera rader i mammasången skulle kunna ha skaldats av mig. Som "din fars dåliga gener" eller "vaddå varför?" "Därför att jag säger det" m m.

4 En liten tant:

skriven

Gubben: Tack detsamma, väldigt mycket detsamma.ullrika: Så mycket som det blåser här just nu är jag inne på storskaliga satsningar på vindkraft.frktjatlund: Jo, nog känner man igen sig själv i delar och sin egen mor i andra.

5 Marie:

skriven

Hahahah.....vilket underbart klipp....hahhaha jag kan inte sluta skratta...hahhaha en hel barndom på 3 minuter....jag tror att hon fick med ALLT hahaha...det här behövde jag idag...det är alltså likadant överallt!

6 Inga M:

skriven

Det här klippet är helt suveränt! Alla mammor bara måste le igenkännande för precis de där sakerna sa man ju när barnen bodde hemma! Och det gjorde mammor över hela världen, fast man ibland trodde att man var ensam i sin situation.

Kommentera här: