Ur led är tiden för Piraterna

Läser i bladen om Pirate Bays senaste satsning. De utvecklar en tjänst som gör att man ska kunna leva loppan på nätet utan att lämna spår efter sig. Alla piraters dröm. Är någon förvånad? Nej, så här kommer det förstås att hålla på. Drag och motdrag. Pirate Bay bygger vidare på den väg som underlättar för allsköns ljusskygg verksamhet på internet. Samhället svarar med ökad kontroll.

Det som gör det till en nyhet är att Pirate Bay tänker TA BETALT för tjänsten. Ur led är tiden. De främsta främjarna av möjligheterna att gratis tillskansa sig upphovsrättsskyddat material vill TA BETALT. De som nått gudastatus bland de som vill sno åt sig upphovsrättsskyddat material vill TA BETALT för en tjänst de tillhandahåller.

Varför, frågar man sig stilla?
Peter Sunde säger till Svenska Dagbladet:

-Vi har en faktisk kostnad. Vi måste betala bredbandet och datorerna men vi har försökt hålla priset nere så mycket som möjligt.

Hepp! Dubbelhepp!
Är inte allting gratis när det gäller internet?
Kostnader för datorer och bredband torde kunna likställas med musikerns faktiska kostnader för instrument och studiotid, konstnärens faktiska kostnader för material i form av färg och duk, fotografens faktiska kostnader för kameror, författarens faktiska kostnader för dator. Jag nämner inte arbetstid som kostnad eftersom Pirate Bay uppenbarligen inte räknar det som kostnad.

Varför drar piraterna inte in ersättning för dessa kostnader på alla de alternativa sätt som sägs stå alla andra upphovsmän till buds?
Någonstans måste man ju komma åt tjänsten, via en webbplats - varför inte reklamfinansiera den webbplatsen?
Varför inte sälja merchandise?
Varför inte uppträda live dvs hålla föredrag?
Varför inte satsa på frivilliga bidrag?
Varför fungerar inte någon av alla dessa möjligheter, som musiker, konstnärer och författare förväntas använda, för Pirate Bay? De som dessutom får gratisreklam i riksmedia och i bloggvärlden så att alla garanterat kan hitta deras tjänst...

SvD   DN    DN
 

1 embryo:

skriven

paul aiken från author's guild i usa sa apropå denna idé som somliga lanserar om att - istället för att tjäna pengar på sitt egentliga jobb: sitt skrivande - författare skulle tjäna sin inkomst på att hålla föredrag och dylikt: writing is not a performance art2 Mattias:

skriven

Skulle bolagen har en bättre inställning till tekniken och tillgodose den stora massan på ett mer gynnsamt sätt för alla inblandade så skulle ju inte detta behövas. När bolagen går in i nationell politik och kränker våra grundlagar och integritet så är det bara rätt att dessa tjänster kommer till.Hade branschens ledare haft något i huvudet så hade man sett redan från början att man skjuter sig själv i foten och skyller på någon annan.Men det är klart när man ser att folk har sådant här trångsynt förhållande till teknik och dess utveckling så blir man inte förvånad över hur bolagen agerar.Lär dig skilja på skyddande av integritet och skyddande av upphovsrättsskyddat material.Det har aldrig funnits, finns inte och kommer aldrig att finns någon självklarhet i att man som skapare SKA tjäna massor med pengar på vad man gör. Det verkar mer som så att de ser detta som en bra ursäkt för att dom inte får in några pengar på något som ingen vill ha. Skapar man något idag som folk är intresserade av så tjänar man pengar på det. Det borde de ~20 senaste oberoende undersökningarna visa på, försäljningen ökar och så gör också konkurrensen.Skyll inte inkompetens på fildelning och teknik!

3 En liten tant:

skriven

embryo: Så på pricken!Mattias: Tack för din tid. Tack för att du försöker uppfostra mig och tala om vad jag behöver lära mig. Tack för att gör mig uppmärksam på mina brister - att jag är trångsynt.Förlåt att jag beter mig illa och är så inkompetent och okunnig.Dock har du missat vad mitt inlägg handlar om. Det är säkert helt och hållet mitt fel, jag kan antagligen inte uttrycka begripligt mig heller.

4 Richard:

skriven

Ska försöka besvara dina frågor.

-Varför drar piraterna inte in ersättning för dessa kostnader på alla de alternativa sätt som sägs stå alla andra upphovsmän till buds?

Någonstans måste man ju komma åt tjänsten, via en webbplats - varför inte reklamfinansiera den webbplatsen?

Om du stänger av ditt reklamfilter kan du se att thepiratebay.org är reklamfinansierad.-Varför inte sälja merchandise?

Om du surfar in på thepiratebay.org kan du se att man säljer merchandise, dvs tishor, muggar mm.-Varför inte uppträda live dvs hålla föredrag?

Om du besöker Peter Sundes blogg och diverse dagstidningar kan du se att åtminstone han håller föredrag och skriver artiklar. En mycket intelligent person för övrigt. Långt mycket smartare än du och jag tillsammans. Han har mycket bra argumentation för sina åsikter och ideologi.-Varför inte satsa på frivilliga bidrag?

Om du beger dig till thepiratebay.org kan du se att man genom donate-länken kan ge ett bidrag till deras kamp för en ocensurerad yttrandefrihet.-Varför fungerar inte någon av alla dessa möjligheter, som musiker, konstnärer och författare förväntas använda, för Pirate Bay? De som dessutom får gratisreklam i riksmedia och i bloggvärlden så att alla garanterat kan hitta deras tjänst...

Det fungerar ju uppenbarligen. Deras verksamhet är mycket dyr att driva, med kraftiga servrar och enormt mycket bandbredd.

Det du har missat är att de nu lanserar en tjänst som inte är en sida. Tjänsten går ut på att all din trafik går genom deras servrar så att du på så vis blir osynlig för koorporativa intressen som inte skyr några medel för att förstöra din framtid om de råkar ertappa dig med att transportera en fil som de har upphovsrätten till. Att man som slutanvändare omöjligt kan veta vad som är fritt och olovligt skiter denna upphovsrättslobby fullständigt i.

5 En liten tant:

skriven

Rickard:

Tack för din pedagogiska insats.Men nu handlade frågorna om varför de inte gör allt detta för att finansiera just denna anonymiseringstjänst.

Att de finansierar TPB medelst reklam, föreläsningar och merchandise kände även jag till.Att det är en tjänst har jag häpnadsväckand enog förstått. Jag förstår att pirater blir förvånade över det.Någonstans måste jag komma åt tjänsten och det torde ske via en sida på internet. Alla andra tjänster jag nyttjar som t.ex. abonnemang på brandväggar och antivirusprogram och själva bredbandet dvs sådantsom är tjänster och inte sidor kommer jag i kontakt med via sidor på internet där jag registrerar mig som användare. I mitt lilla okunniga huvud föreställde jag mig att denna TPB-tjänst skulle hanteras på liknande vis. T.ex. via TPB-sidan där de redan säljer reklam. Eller inte. För det är ju det man bl.a. tvistat om i rättegången.Svaret på frågorna är istället att de inte kommer att kunna få företag att annonsera på TPB i den utsträckning som krävs för att finansiera den datorkraft och bandbredd som krävs för tjänsten.Men då borde de enligt piratlogiken ge bort tjänsten till alla er som sitter och hoppar av förväntan inför att få använda den. Att ta betalt för något som folk vill ha är ju en styggelse.När det handlar om film, musik och böcker.Pirater brukar också gärna hänvisa till Linus Thorvalds och hans gigantiska projekt Linux. GRATIS att använda och mecka med. Så nu kontrar jag med att hänvisa till Linus Thorvalds, kunde han så kan väl TPB. (Jaja, jag vet skillnaden på ett operativsystem och en tjänst, spill inget krut på att förklara det)För om inte musikers faktiska kostnader räknas så kan inte piraters faktiska kostnader räknas. Någon sorts hederlighet i argumentationen måste väl ändå finnas.6 Gubben:

skriven

Det är uppenbart att man måste vara pirat för att begripa hur detta är förenligt med piratfilosofin!Det är nog till och med så illa att man numera måste vara pirat för att förstå något överhuvud taget... :)

7 embryo:

skriven

världen är lika randig som strecken i dollartecknen överalltJAG HAR EN EMBRYOTEESHIRT MEN DEN ÄR INTE TILL SALU8 En liten tant:

skriven

Gubben: Ja, man får lätt den känslan. Men jag tror att det egentligen är ganska enkelt att förstå om man analyserar piratretoriken. Så här är det: Pirater har alltid rätt. Oavsett allt.embryo: Nu tycker jag att du är vrång. Teknikfientlig och motståndare mot utveckling. Och inte begriper du dig på internet heller. Gör om , Gör rätt, Lär dig och Läs på som alla pirater säger.(För den eventuelle bloggbesökare som eventuellt inte känner igen ironi vill jag kraftigt understryka att ovanstående svar till embryo är tänkt att vara djupt ironiskt.)

9 embryo:

skriven

lite ironi kan vara en skön övning: 1980-talet är bra avlägset i dessa teknikfascistiska dagarden som inte tycker på ett visst sätt om att man ska vara fri att tycka vad man vill om det som alla ska tycka i ett givet ögonblick har feldatorn är ett redskap: information är en gaffel: det är vad som sitter i änden på gaffeln som avgör (för att travestera william s burroughs) vilka vi är och vad vi ska inmundigai am a poet i am a banana (för att travestera wendy cope)

10 Miss Pidgin:

skriven

HejDu det är välan bara att pirata på. Enklast vore väl om alla bredbandsleverantörer betalade lite typ stimpengar istället då skulle nog den biten snurra oxå på ett vettigt sätt eller?

11 ullrika:

skriven

apropå Richards tips om Peter Sundes blogg (och hans intelligens) så kan jag hälsa att jodå, jag har varit där. och försökt kommentera. två gånger. det blidde inget med dom publiceringarna. trots att jag var både hövlig och höll mig till ämnet. däremot strök jag knappast medhårs. jag var nämligen en smula oförstående till hans buhuh-va-synd-det-är-om-mig-som-blev-lurad-av-Janne-Josefsson. det är intressant att denne intelligente man (han är f-n inte smartare än mig, det ska du ha klart för dig Richard) censurerar sin blogg.för övrigt undrar jag om de (TPB) iom denna server inte gör sig skyldiga till olagligheter?

12 Gubben:

skriven

Blev så inspirerad av "tant" att bara blev tvungen att ta upp temat själv... Tack!

13 Josephine:

skrivenhttp://anders.mmmalmo.se/2009/03/31/vi-vet-ju/

14 "garntanten":

skriven

Hej lilla "tanten"! hittade dig när jag sökte intressanta bloggar, blir så nyfiken att jag måste nog följa dig ett tag, du verkar härlig!

hälsningar från en 55a

15 ullrika:

skriven

åh snälla tant jag väntar och väntar på uppdatering efter rättegången... pliis! kom tillbaka!

16 msn00b:

skriven

Jag måste erkänna att jag blir lite ledsen när jag läser ditt inlägg, framförallt eftersom jag själv är både pirat men också bibliofil. Jag köper kopiösa mängder böcker, har alltid gjort och kommer så alltid att göra. Att vara pirat behöver inte alls likställas med att vilja ha allting gratis. Däremot ifrågasätter jag starkt skivbolagens och förlagens roll i det hela. En författare får i genomsnitt nio kronor per såld bok (läste jag någonstans, jag kan ha fel, rätta mig gärna), en CD-skiva genererar i snitt sex kronor till artisten, vart tar resten vägen? Internet banar väg för att både författare och artister kan göra sig av med mellanhänder och att prissättningen därmed kan bli mer realistisk. Om boken publiceras på nätet och skrivs ut i hemmet och hela ersättningen för boken går till artisten, för jodå folk konsumerar gladeligen kultur, menar du ärligt att det är en dålig lösning? Eller har du så dålig tillit till dina läsare att du tror att de konsumerar dina böcker mer för att de bara finns tillgängliga i ett format? Hur gagnar det dig när lejonparten av inkomsten går till förlag etc?Snälla ta inte illa vid dig, jag menar inget illa utan jag undrar verkligen eftersom jag vill förstå.

17 En liten tant:

skriven

msn00b:

Om du hade följt alla mina inlägg och alla mina diskussioner i ärendet så hade du vetat att jag också är kritisk till skiv- och bokindustrin men att jag hävdar min uppghovsrätt. Alla mina inlägg finns i kategorin Upphovsrätt. Läs allt från början även kommentarerna eftersom diskussionerna förs där, så vet du sedan vad jag tycker och varför.

Kommentera här: