Förlåt mig, men jag ogillar Alkemisten av P Coelho.

Jag som inte är någon bekännande feminist ( och här kommer den övertydlighet som Internet tycks fordra: är varm förespråkare och näst intill enpersonsgerilla för jämställdhet, jämlikhet och rätten att vara den man är för båda könen)…

Jag verkar vara den enda kvinna i hela världen som retat upp mig på Coelhos manschauvinistiska berättelse om männen och pojkarna som drar ut i världen för att söka skatten/sanningen medan kvinnorna och flickorna ska gå kvar hemma och vänta på att mannen/pojken kommer tillbaka upplyst och självförverkligad.

När jag vågat mig på att framföra denna synpunkt till Coelho-frälsta medsystrar har jag mötts av tomma blickar och därefter skarpa uttalanden som att:

- Så kan man ju inte tänka.
- Nähä, har jag då frågat, men jag gör det och har jag inte rätt i att det är männen som drar ut och kvinnorna väntar hemma?
- Jo, men han menar ju inte så.

Nänä... hur menar han då? Och varför anser annars argusögda stridbara kvinnor att det är OK att förmedla ett sådant budskap till världen? (Dessutom i mångmiljonupplagor) Som jämförelse kan nämnas att självaste Evert Taube blev postumt anklagad för mansgriseri i sina vistexter av Margareta Winberg. Jag ger mig den på att dåvarande minister Winberg hör till Coelho-fansen!

Helgens inköp

Jag är en usel shoppare.
Gallerior tråkar ut mig.
Har mer gemensamt med de medelålders män som med tom blick  och nedtyngda av kassar står parkerade vid utgången till damklädesaffärerna, än med deras kvinnor som rusar runt bland klädstängerna  och kommer och visar upp tre olika tröjor för den djupt ointresserade mannen.
De samtal som förs mellan de två följer i princip samma mall oavsett vilka personerna är.
- Vilken tycker du jag ska ta?
Mannen får något osäkert och jagat i blicken.
- Ehum, den röda.
- Den RÖDA? TYCKER du det? Men den passar ju inte till någonting som jag har.
- Harrkel.... humhum... Den blå är snygg...
- Den BLÅ? Du har väl aldrig gillat blått?
- Eeehhh... den gröna är väl fin...
- Är VÄL fin? Tycker du att den är snygg eller inte? Näe, tänk att det ska vara så hopplöst att få ett vettigt råd.

Nåja, ibland shoppar jag också. Böcker, böcker, böcker, fina skrivböcker, pennor, färg, penslar, knäppa grodor och eventuellt någon skiva. Och kläder när jag måste.

Men i helgen gick jag loss på Fabriksboden i Insjön och köpte dessa
muminjulMumins julmugg (motiv från berättelsen Granen)

mårranMårran (och runtomkring var hela marken frusen)

Tant tar tåget

Dags för en liten höstsemester. Jag tar tåget till en kommun vars kommunvapen ser ut så här
kommunvapen

I kommunen finns denna sevärdhet
sevärdhet

Var ska jag tillbringa helgen?