Har inte blinda något jag?

Ut-ur-kroppen-upplevelser är ett intressant fenomen. Från att ha varit riktigt hyschigt och new-ageigt har fenomenet tillerkänts en existens och forskning bedrivs. Svenska Dagbladet har idag en kort artikel om ett experiment som sägs visa att "jaget" följer ögonen.  Jag känner mig inte direkt imponerad.Detta "jaget, en liten tant, är verkligen inte någon vetenskapsman, jag är inte ens naturvetare i min grundutbildning så jag är antagligen diskvalificerad från att ens få ha någon uppfattning. Men frågorna uppreser sig ändå.

Illustrerad Vetenskap publicerade för flera år sedan en artikel där en upptäckt, som gjordes av ren slump, redovisades. En kvinna som skulle få sin hjärna undersökt med elektroder fick en ut-ur-kroppen-upplevelse under undersökningen. Enligt artikeln går det inte att upprepa försöket . Att kunna säkerställa resultat genom upprepning av experimenten är en grundpelare i forskning men det bekymrar inte ansvarig läkare. Han har nu Sanningen i sin ägo:

Läkaren som står bakom det överraskande försöket, Olaf Blanke vid universitetssjukhuset i Genéve, hoppas emellertid att han nu kan avliva alla myter om själen och förklara utanförkroppenupplevelser som ett slags kortslutning av sinnena i hjärnan.

Är forskarnas ingång eller utgångspunkt att de ska experimentera för att söka ett svar som visar att vi inte har någon själ?  Det intrycket får jag av artikeln i Illustrerad vetenskap. Är inte det en felaktig inställning? Ska inte forskning handla om att ställa en fråga och sedan se vilket svar man får - inte i förväg ange inriktning på svaret?

Min största fråga till alla som nu tycker sig ha fått bevis för att "jaget"/ själen inte existerar är:
Har alltså blinda personer inte något "jag" /någon själ eftersom Jaget enligt forskarna på Karolinska är kopplat till synintryck?

För en vardagsfilosoferande liten tant som intresserar sig för det som inte alltid går att bevisa är det ändock intressant att förekomsten av ut-ur-kroppen-upplevelser nått ut från de mer obskyra debattfora och är föremål för forskning.

Att forskningen på Karolinska i förlängningen kan ha praktisk betydelse och vara samhällsnyttig på olika sätt är fullt möjligt. Precis nu hittade jag en längre artikel om detta experiment i DN.

Men att den kommer att ge svaret på vad ut-ur-kroppen-upplevelser är... nä, det tror jag inte.

Konserttips i Dalarna

Idag, lördagen den 25 augusti spelar Lars Anders Johansson band  hans egna tonsättningar av Erik Axel Karlfeldts dikter på konstmuseet i Leksand. Konserten börjar klockan 17 och inträdet är 60 kr.

I samarbete med:

Karlfeldtsamfundet
Vänföreningen Leksands Konstmuseum
Kultur- och fritidsförvaltningen

Jag hörde dem i Högbo Kyrka, Sandviken i början av sommaren. Mycket hörvärt! Karlfeldt i ny musikalisk kostym och intressant mellansnack om poetens liv och verk.

"Folk" tror att Karlfeldt är dammig och passé. Så fel de har!
Upptäck eller återupptäck Karlfeldt i eftermiddag.

Förbjud giftormar i bostäder

Igår läste vi om kvinnan som av domstol förbjöds att röka ute på sin egen ägandes tomt. Grannen tålde inte röken.
Den rökande kvinna får väl sluta röka och lägga pengarna på giftormar av alla de slag. Hon kan då leva farligt även fortsättningsvis men i skydd av lagen.

Ormar får man ha i sitt hem oavsett om man bor i en fristående kåk eller ett flerfamiljshus. Av och till läser vi om ormar som rymt. Men det får grannar minsann leva med.

Varför har man en diamantskallerorm som husdjur? En mycket giftig orm - varför?
Varför FÅR man hålla giftormar i bostäder?

Man behöver tillstånd endast om man bedriver yrkesmässig hantering eller förvarar och utfordrar andras ormar i större omfattning. En verksamhet är av större omfattning då den bedrivs med sex eller fler terrarier. Som privatperson kan man alltså ha hur många ormar (ogiftiga) som helst utan att begära tillstånd.
Reglerna för giftormar skiftar dessutom från kommun till kommun.

Apor får man minsann inte hålla som sällskapsdjur. Viltfångade djur och fåglar får man inte hålla som sällskapsdjur. Härom året dömdes en kvinna till böter för att hon hade en rovfågel hemma, en rovfågel som var skadad och som hon tagit hem för att rädda livet på. Men ormar kan du som privatperson ha utan problem. De rekommendationer om rymningssäkra burar och dito lokaler som Jordbruksverket anger på sin webbplats riktas alltså till yrkesverksamma ormhållare. Privatpersoner kan uppenbarligen ha ormarna lösa på golvet i lägenheten om de så önskar.

Centralisera genast dessa regler! Statligt regelverk NU!
Att som privatperson överhuvudtaget hålla giftormar (och giftödlor) i bostaden eller annorstädes bör förbjudas NU!
Att hålla ormar även ogiftiga i flerbostadshus bör förbjudas NU!

Och nej. Jag har inte ormfobi. Men andra har det. Att  en ormfobiker ska behöva löpa risken att möta en förrymd orm i sitt eget badrum är groteskt.

Och ja.  Att man kan vara lidelsefullt intresserad av ormar kan jag förstå.