Man får vara tacksam ändå

I sin stora visdom har prisnämnden för Stora Journalistpriset tilldelat Fredrik Strage priset som årets förnyare. Han får 75000:- för att han valt ut 100 youtube-klipp som han utropat till rockens största ögonblick.
Jaha, är min allt sammanfattande reaktion på detta förnyelsearbete.

Uppenbarligen har prisnämnden inte så mycket koll på vad youtube är och hur folk i allmänhet använder det. T.ex. i bloggvärlden finns det människor som presenterar spännande , intressanta saker upphittade på youtube - dessutom hölls de med sådant långt innan Fredrik Strage fick idén.

Det hela påminner mig om tiden då internet var nytt och olika firmor faktiskt SÅLDE sina länksamlingar på disketter samt utbildning i konsten att använda denna länksamling till skolor och andra institutioner där kunskapen om vad en länk är, var minimal.

Vari ligger det stora förnyelsearbetet ur journalistisk synvinkel? Beats me, så att säga. Han har i princip bara haft en youtube-blogg på DN:s sida.

Att Strages chef sitter i prisnämnden har antagligen ingenting med beslutet att göra.

Men man får vara tacksam ändå. Det kunde varit värre. Det kunde ha varit en sämre journalist och större sk*tst*v*l som fick priset. Strage försöker ju i alla fall. Ur sk*tst*v*l-perspektiv menar jag, han har sonat sitt narkotikabrott och lovat att aldrig göra om det. Men mobbingbloggaren i Aftonbladet har bara flyttat mobbingen från bloggen till en annan sajt. Still going, liksom.

Så det kunde absolut ha varit värre. Mobbingbloggaren hade kunnat få stora journalistpriset som Årets förnyare...

DN       DN    SvD    SvD

Grattis på Farsdag, pappa!

Grattis på Farsdag, pappa!

Jag tror att din himmel är en stor gammelskog med många mossbevuxna stubbar att slå sig ner på, en gammal ryggsäck med en termos där det heta starka kaffet aldrig tar slut och mörka tjärnar att meta abborre i. Det var dit du gick för nästan exakt 10 år sedan. 80 år och en månad gammal, mätt och trött på livet .

Medan du fortfarande var rörlig och stark trots hög ålder, åren mellan 75 och 80 grälade min syster och jag ständigt om dina fisketurer. Du och en gammal vän åkte till den stora sjön långt ute i skogen, rodde ut och la nät. Min syster ville att vi skulle övertyga dig om att du måste sluta med det. Du kunde ju falla i vattnet och drunkna. Vi enades aldrig om någon övertalningskampanj för dels skulle den aldrig ha lyckats och dels hävdade jag med eftertryck att det i så fall skulle vara samma sak som att vi försökte ta livet av dig. Det var ju när benen inte längre bar ut i skogen som du gick bort till evigheten. Då var det färdiglevt.

Du lämnade efter dig många goda minnen och de två sentenser som du byggde ditt arbetsliv och din barnuppfostran på:
1. Tänk goda tankar
2. Man får aldrig tränga in någon i ett hörn, alla ska ha en väg ut och en möjlighet att behålla ansiktet.

Jag vet inte vad du skulle ha tyckt om det jag skriver i min blogg men eftersom du älskade debatter och kunde spela djävulens advokat tills tonåringen nästan bröt samman skulle du antagligen ha följt debatterna med stort intresse. Däremot tror jag inte att du skulle ha skrivit någon blogg själv. Du var inte intresserad av eget skrivande utöver det som jobbet krävde av rapporter och annat. När du och mamma var på bilsemester skickade du vykort , korta och kärnfulla undertecknade "Mor som far".

Jag saknar dig men hoppas att du har det bra och att du uppskattade strofen jag valde till annonsen :
Det är så tyst i skogen,
i stora, djupa skogen.
Dit hittar inte plogen
och ingen lies slag.
Dit hittar bara jag.

Ur En skogsvisa av Bo Bergman

Kära Eva Hamilton!

Kära Eva Hamilton!
Jag har med stort intresse följt SVTbevakningen av det amerikanska presidentvalet. Intressant på det hela taget men en fråga har upprest sig i mitt licensbetalar-inre.
En fråga om hur du tänker när du prioriterar olika satsningar - ja, hur du använder mina licenspengar.

Jag menar så här; jag såg och hörde dig på lokaltv i samband med att SVT lanserade sin stora satsning -lokalnyheter på fler platser än hittills. Den så kallade editioneringen. Jag är helt övertygad om att det är rätt tänkt - att satsa på lokalnyheter. I denna orkan av nyheter från hela världen kommer det lokala att bli allt viktigare för oss;  "svenska-folket-ute-i-stugorna" som ni brukar kalla oss.

Nå, när jag hörde dig tala om denna satsning på lokalnyheter blev jag dock alldeles förvirrad - du pratade om att den nya tekniken var så himla enkel att ni inte längre skulle behöva ha fotografer utan reportrarna skulle bli videoreportrar och göra även fotografernas jobb. Editioneringen innebar alltså att en hel yrkeskår raderades ut och att färre skulle göra mer.

Men OK, det är bra att du är sparsam med licenspengarna. Även om jag tycker att det är konstigt att kalla en nedskärning av personal och utökning av produktionskrav på de som är kvar för satsning. All denna nysvenska som florerar!

Så till den fråga som uppreste sig inom mig när jag satt och tittade en kort stund på valvakan i SVT (skulle ju upp och jobba så jag kunde tyvärr inte ta del av hela satsningen).
Varför skickade du Claes Elfsberg, Marianne Rundström, KG Bergström med flera till USA för att hålla valvaka där?

Jag menar, nu när den nya tekniken medger allehanda smidiga lösningar där man kan ta del av amerikansk tv hemma, varför skicka folk för dyra pengar till USA för att sitta i en studio mitt i svenska natten? Varför satt inte dessa journalister i Stockholm och kommenterade valvakan - de pratade ju ändå mest med varandra? Mitt i natten en vanlig svensk vardag storsatsade SVT på en valvaka för ett visserligen oerhört viktigt val men i alla fall...

Var det en belöningsresa för lång och trogen tjänst? "Du har ju också varit USAkorrespondent" som Elfsberg sa till sin "gamle vän och kollega K-G Bergström".

Du, när jag ändå ställer frågor - hur går det med det där nya bolaget SVT startade för att marknadsföra Melodifestivalen då när Perelli åkte runt i Europa och lanserade sig själv och fick glitterklänningar för stora pengar? Sound of Sweden eller vad det heter? Det lades ju några licensmiljoner på det också.

Vet du Eva, det kan inte hjälpas men jag känner starkt att Svenne Rubins (från Vansbro, inte så väldigt långt från Älvdalen som Larz-Krizterz i er senaste satsning Dansbandskampen kommer ifrån...) elegant har sammanfattat min besvikna syn på SVT och era satsningar med våra licenspengar:

Olika folk har det olika lätt
En del satsar fel
Och en del satsar rätt
Det finns ingen förklaring
Ingen sans, inget vett

Det blir som det blir
När det är som det är
Det går som det går
Tills det inte går nå´ mer
Det styr dit det styr
Och det bär dit det bär
Det blir som det blir
När det är som det är  (S.Rubin)

Vänliga hälsningar
En liten tant


DN    DN  SVT  SvD