Their Masters Voice eller Varför skriver Harry Amster om Idol?

UPPDATERING 22 februari 2009
EU granskar nu den tidigare affären mellan Schibstedt och Bonnier som bl.a. Resumé skrev om ifjol:

eller Kasta sten i glashus...
är några rubriker jag kommer att tänka på när jag läser Skyttes krönika om barbiefiering av det politiska språket.  Som om medierna höll sig med något mer vuxet tilltal på det stora hela?!?! Vad skriver man om numera om inte barbiesaker? På barbiespråk.


Min långa bloggtystnad beror på att jag suttit förstummad framför datorskärmen och begrundat Svenska Dagbladets stora intresse för och rapportering om Idol och Idol Eftersnack med mobbingbloggarens exhustru som främsta dragplåster.

Ja, det är ju inte bara SvD som skriver om dessa program. Kvällspressen förstås med Aftonbladet i spetsen. Dagens Nyheter arbetar vidare på sin kvällsprofil  och skriver följaktligen om Idol.

Jag kom till den deprimerande slutsatsen att  programmen tydligen är framgångsrika och att alla utom jag följer Idol med stort intresse. Eftersom även Idol Eftersnack där den famösa exhustrun betett sig illa är så omskrivet måste självklart även det var ett mycket betittat program trots att det går i TV400 som inte alla har.

Men så började jag forska...

Tittarsiffror kan man kolla in via   MMS - Mediamätning i Skandinavien    
Den intresserade kan registrera sig gratis och göra alla möjliga intressanta jämförelser.

Då ser man tydligt att tittarintresset för Idol har sjunkit rejält från ifjol. Idol Eftersnack har mycket få tittare. Hm, varför skrivs det då så oherrans mycket om dessa program?

Tja, Bonnier AB äger TV4 och Dagens Nyheter och Expressen så där har vi naturligtvis förklaringen till att tidningarna måste bidra till marknadsföringen av tvprogrammen för att hålla annonsörerna på gott humör.

Men var kommer Svenska Dagbladet in i bilden?
SvD och Aftonbladet ägs av norska Schibsted - den andra huvudaktören på den svenska mediemarknaden som inte borde vara intresserad av att understödja sin konkurrents  verksamhet.

På tv-sidan har Bonnier och Schibsted förstås ett gemensamt intresse i att få SVT att framstå som losers i tv-tittarkriget. Och då är förstås alla medel tillåtna.

Men det måste väl ändå finnas reda pengar med för att de verkligen ska upplåta så mycket spaltutrymme och personella resurser för att stödja konkurrenten. Follow the money!

Då får man gräva lite till bland alla bolag dessa mediekoncerner äger. Och ser man på! I åtminstone ett fall och inte vilket som helst heller, äger Bonnier och Schibsted företaget gemensamt.

Det företag de sedan i september äger gemensamt är Retriever - " Nordens ledande leverantör av mediebevakning, verktyg för redaktionell research, medieanalys och företagsinformation".

Ja, så håller mediesverige på. Två stora aktörer  manipulerar bilden av vad svenska-folket-ute-i-stugorna vill ha genom att hysteriskt promota ett enda tv-program vars tittarsiffror dalar.

Sedan läser jag en tv-krönika i DN. Krönikören undrar över vad som ligger bakom att mobbingbloggarens exhustru blev en så stor nyhet... O sancta simplicitas !
 
Om journalisterna inte har klart för sig vilket mediespel de deltar i och vems röst som talar genom redaktören när uppdragen fördelas... de som ska kunna granska makten i övrigt och förstå sambanden... då är det verkligen ett sluttande plan som tredje statsmakten är ute på.

(O sancta simplicitas, O heliga enfald, latinsk fras myntad av Jan Hus. Hus skall ha yttrat dessa ord, när han stod på kättarbålet och såg en kvinna förse det med ytterligare ved.)

Fyller min nyinköpta madrass

Jag sitter här och fyller min nyinköpta madrass med mina besparingar.
Visserligen når mitt magra bankkonto inte upp till den summa som omfattas av insättningsgarantin, inte på långa vägar men eftersom den hittillsvarande politiken mest inriktat sig på att ta från de som inget har och ge till de som har, står det väl inte på förrän Borg konfiskerar mitt bankkonto.

I synnerhet nu när han fläckvis beter sig som den värste socialist han någonsin drömt mardrömmar om. Borg vill ju förhindra direktörerna från att ta ut bonus.  Men någon liten morot ska de väl ändå få och då kan jag tänka mig att en lag snart stiftas som innebär att de småsparare som har för små bankkonton inte får ensamrätt till innehavet utan att direktören för banken också kommer att få uttagsrätt.

Därför sömmar jag nu ihop sidan på min madrass.

Trots att börsen vände uppåt idag och alla är glada en liten stund så är det ändå Aftonbladet som är roligast idag.

Aftonbladet startar pressetisk debatt!!!

I varsin blogg ställer sig chefredaktör Helin och ansvarig utgivare Jungkvist frågan om de gör rätt som INTE publicerar namn och bild på sexförbrytare. De anför diverse själsvåndor och frågeställningar som de nu inbjuder läsarna att debattera. Själva sakfrågan tänkte jag inte kommentera här. Den fråga som väckte mitt sinistra sinne för humor är den pompöst skälvande allt övergripande fråga de båda ställer sig:

Vad får vi för samhälle om medierna ägnar sig åt att sprida förakt och hat?

Ja, hugaligen hur skulle det bli då?
Jag förstår att de våndas över att eventuellt tvingas bidra till hat och förakt i samhället genom att tillfredsställa allmänintresset genom att namnge notoriska sexbrottslingar.

En sådan högstående publikation som kryssar säkert i de farliga medievattnen och undviker allt som undergräver allmän moral, allt som bidrar till förakt för andra människor...     
... inte kan väl den riskera sitt goda namn ooch sin samhälleliga mission, sin framstående journalistiska gärning genom att sprida förakt och hat?

Eeh?!?!?

Läser de inte sin egen tidning?
Har de missat att de har Alex Schulman och hans bror på sin lönelista?
Har de missat att de gör reklam för brödernas s.k. humorsajt där en medarbetare recenserar ett litet barns klädsel med orden
"får A se ut som en misshandlad och svårt drogad panda"
 och
" Jag vet inte vad som är läskigast på den här bilden. Pappa R:s  övergrepps-pose, A:s fullkomligt smaklösa outfit eller hans osunda leende och den utanför alla gränser fönade frisyren."

Ett barn beskrivs på detta vis av Schulmans medarbetare och beskrivningen åtföljs av betygssättning.

Schulman själv förevisar all sin egen ynkedom i ett antal filmade inslag där han bl.a. fräser
"Håll käft , jävla F***A!"  till Gry Forsell.

Oavsett om de filmade inslagen är regisserade och ska föreställa någon sorts sketcher eller om de är utsnitt ur den verklighet Schulman lever i så är innehållet på en låg, föraktfull, imbecill nivå.

Alex själv drev förra året mobbingbloggen Att vara Alex Schulman i Aftonbladet där han skrev svinaktigheter om folk. Några av oss mer naiva trodde att hans saga var all efter det men icke. Aftonbladet fortsätter att hålla honom under armarna genom att låta honom blogga om kändisar och få kraftfull reklam för sin s.k. humorsajt.

Så länge som Aftonbladet har Schulmans och Linda Rosing på sin lönelista och har en Nöjesbilaga som frossar i mänskligt elände förpackat i kändisliv så länge kan jag inte ta deras pressetiska debatt på allvar.SvD        Intressant

Viktigt meddelande till bloggvännner

Era mailadresser försvann för mig i datorhaveriet!

Min adress är densamma som tidigare i all sin grodlika skönhet så om ni skickar mig ett mail på den kan jag återupprätta min adressbok.