Lär er språk så DE kan förstå vad ni skriver

I sann och god medborgaranda tränar jag nu på att hälsa alla mina nya lyssnare och signalspanare välkomna hit. Jag är mycket för att använda skattepengar effektivt och om vi redan skriver på något intressant världsspråk kan alla främmande säkerhetstjänster spara in på översättartjänsterna.

GoodMorning MI5, my name is Tant, Liten Tant.

Bonjour Direction Générale de la Sécurité Extérieure,  je suis une Liten Tant

Howdy CIA, I'm the old broad they call Liten Tant

Boker tov, Mossad, eych omrim be'ivrit En Liten Tant?
(Godmorgon Mossad, hur säger man En Liten Tant på hebreiska?)

Доброе утро KGB я En Liten babuschka
(God morgon KGB, jag är en Liten Tant)

Därtill pluggar jag nu in en lämplig kodfras att använda i mina skumma kontakter. Jag lär mig den på allehanda språk. Det är frasen My hovercraft is full of eels från Monty Python-sketchen om en dålig engelsk-ungersk parlör.
Översättningarna hittar ni här.

Varför detta språkintresse?
Jo
Alla mina tidigare försök att leva upp till förväntningarna har ju i ett slag omintetgjorts av förre överdirektören vid FRA Anders Wiks förklaringar i dagens DN.
Vi har ju fattat hela FRA-grejen alldeles fel.
DE ska ju inte lyssna på OSS!
De ska ju lyssna på de som redan lyssnar på oss. Alla de andra säkerhetstjänsterna där ute.

Lagen tillåter dem i och för sig att lyssna på oss men de har sådan hög moral inom FRA att det skulle aldrig gå att beordra dem att avlyssna folket. Dessutom förklarar förre överdirektören att FRA:s dator inte passar för att lyssna på oss. Det kändes lugnande. I och för sig finns det tydligen andra system som skulle kunna övervaka oss. Nå'n så'n lär de väl aldrig få pengar till, eller hur?

Den nuvarande chefen Ingvar Åkesson har dock en oerhört stor poäng i att de som jobbar på FRA blivit slagpåse i detta. Kritiken ska absolut riktas enbart mot de som beslutat om att instifta lagen dvs vår folkvalda regering och riksdag. Så därför riktar jag mig till Reinfeldt och andra beslutsfattare med följande på arabiska

 (Stoppa världen, jag vill hoppa av)
Man kan klicka för att få större text.

Ingen registrering? Nu blev jag besviken

Kära EU och FRA!

Jag har tänkt på er hela dagen. Utifrån att jag fick veta att ni  anser att jag bloggar anonymt och därmed förorenar cyberrymden med allehanda vildsinta åsikter och osammanhängande ordkaskader. Jag ber om ursäkt för det, för det är verkligen inte min mening. Jag har istället strävat efter att tillgodose alla mina nya övervakares behov. Man vill ju, trots allt vara en god medborgare. Så tänkte jag under dagen och nu på kvällen får jag till min besvikelse läsa att EU inte alls röstat ja till hela förslagstexten. All min möda förgäves.

Men så slår det mig. Förslag som röstas ner i EU brukar ju likt MA Numminens sång "likt en gummiboll" komma tillbaks till det tjuriga folket. Reinfeldt vår käre statsminister, har verkligen understrukit att nedröstningar inte spelar någon roll. I det verkliga livet. Där de som förstår de komplexa sammanhangen verkar. För allas bästa. Bloggkontroll kommer säkert åter.

Så därför vill jag ändå redovisa min insatser för att vara en god medborgare i det nya övervakningssamhället.

FRA kom ju först så därför utgick jag från deras behov av att ha någon att avlyssna och avslöja. Jag tänkte som så att lite lagom anonymitet skulle vara ett bra upplägg för alla nyanställda spioner...f'låt signalspanare  att träna på. Jag menar, hur mycket kommer de inte att ha att lära in när det gäller så'nt där som kryptering och anonymisering och allt som jag inte förstår mig på att använda. Men jag vill ju bidra.

Och man vet ju att learning by doing är ett framgångsrikt koncept. Progression i svårighetsgrad är också viktigt. Medan man pluggar på om krypteringen måste man ändå träna avlyssningsfärdigheter. Time is crucial. Time is money. (Jag skriver lite på engelska för att få en internationell touch)  Och det är ju skattebetalarnas pengar som ska användas. Jag vill som alla andra att det ska ske så effektivt som möjligt.

Så då tänkte jag att en blogg med den kittlande täckmanteln En liten tant kunde ligga som grundkurs för de nyanställda. Att avslöja den baksluga cybermarodören bakom denna täckmantel känns som en perfekt nybörjarövning. Till den änden har jag sedan planterat diverse ledtrådar i bloggen som kan leda en idog signalspanare på rätt spår. För att FRAspanarna inte ska stupa på första steget så har jag satt bloggen på bloggkartan. I Gävle närmare bestämt.

Se'n gäller det ju att identifiera mig bland Gävles drygt 92 000 invånare. Under förutsättning att jag verkligen är En liten tant torde undersökningsmassan kunde beräknas till c:a 10 000 individer (jag tog till lite just for the fun of it) .

Gävle ligger norr om Stockholm. C:a 20 mil. Följ E4 (nej ta inte bilen - miljön ni vet)eller järnvägen så hittar ni strax rätt.
Det tar c:a 80 minuter med X2000. Från Stockholm alltså. Men ni kanske inte ens behöver skicka signalspanarna till orten (vore bra, tågbiljetterna mellan Gävle-Stockholm är dyrast i landet, så där finns pengar att spara). Ni kanske kan fixa avlyssningen från hemmakontoret.

10 000 tanter borde man kunna kartlägga rätt fort.
Tips: avlyssna fikarum på arbetsplatser (gott om tanter där) OCH... i ett sådant återfinns jag, uppkäftigt förfäktande samma åsikter som jag torgför i min blogg. Vad ni se'n ska göra med mig när ni hittat mig är ju en öppen fråga. Jag kan ta anställning hos er och skapa nya anonyma träningsbloggar för de nyanställda att träna på.

Nå, så mycket har jag alltså gjort för att bidra till FRA:s kompetensutveckling. Kände mig nöjd i flera dagar, faktiskt. Men så kom det här nya EU-förslaget. Då blev det komplicerat.

Hur skulle jag nu kunna kombinera FRA:s behov av att ha skummisar att avslöja och avlyssna med EU:s krav på total öppenhet?
 
För att inte tala om EU:s önskemål om att kategorisera min blogg utifrån mina åsikter. Jag måste uppenbarligen skärpa mig och inte slå vilt omkring mig mot både höger och vänster och alla däremellan. Hur ska EU annars kunna kategorisera mina åsikter? Jag passar ju inte in någonstans i någon enda partiruta! Gud, vad jag skämdes när jag insåg detta. Kände mig verkligen som gurkorna som inte förmått räta ut sig tillräckligt för att stämma med EU:s direktiv.

Åsså vill ju EU få veta syftet med min blogg. Herrejemine, vilken ångest jag fick. Här upptar jag viktigt utrymme i cyberrymden bara för mitt eget höga nöjes skull! Bara för att det är roligt håller jag på och sprider felaktig information om allt möjligt. För fel är det ju per definition eftersom det skrivs i en blogg. Inget syfte i sikte.
Men så kom jag ihåg att jag har  i alla fall lagt ut en bild på mig. Överst i blogghuvudet.
För det krävs inte foto. Bara bild. Så något lite har jag ändå kunnat bidra till EU:s kamp för yttrandefrihet och annat fint och viktigt som lagen sägs ska gynna.

Aftonbladet

DN

SvD

Det var här ni läste det först

(Till FRA: jag skriver det här så behöver ni inte binda resurser i att avlyssna mina andra kommunikationsvägar)

Jag har grubblat så över det märkliga valet av ny partiledare för socialdemokraterna. Än mer har jag grubblat när opinionssiffrorna visar att fler än jag tycker att det var ett konstigt val. Hela vänsterblocket och socialdemokraterna framför allt, seglar i opinionsmässig medvind. Ändå är det skeppare Reinfeldt som opinionen har störst förtroende för om den ska välja mellan Sahlin och Reinfeldt. Det kan ju inte tolkas på annat sätt än att opinionen, svenska-folket-ute-i-stugorna inte tror på Sahlin som statsminister.

Det borde oroa partistrategerna.
Särskilt med tanke på att valförlusten i mångt och mycket tillskrevs den förre partiledarens buffliga person.  Svenska-folket-ute-i-stugorna förmodades vara trötta på honom personligen. Om en enda person har så stor betydelse borde ju loppet redan vara kört för socialdemokraterna.

Vidare i grubbleriet konstaterar jag att Sahlin är beige i sin framtoning. Borta är den frejdiga stockholmsbönan som talar-så-folk-förstår. Visserligen förstår man fortfarande vad hon säger men hon är ... beige. Vilken besynnerlig strategi de valt, partistrategerna.

Nu läser jag i bladet att nya målgrupper för den socialdemokratiska valkampanjen är medelklassfamiljer i storstad och äldre kvinnor.

Hm
Hm
Hm

Så kommer det förklarade skimret och lindar in hela mig och transformerar mig till ett självlysande orakel.
I can see the light!
Jag vet hur det ligger till.

Mona Sahlin är bara en staffagefigur, en sorts målvakt som ska bytas ut ett år före valet. Man matchade henne för att inhösta feministpoängen och andra PKpoänger och visa på en partiledare diametralt motsatt den förre. 
Men vem, hur, var finna en annan partiledare - das kann mann sich nervöse fragen. Det fanns ju ingen annan, alla andra tackade ju nej och Margot kommer aldrig att ändra sig.

Nej, Margot kommer aldrig att ändra sig. Det visste man redan när man frågade. Ulrika Messing må vara populär i de egna leden men tilltron hos  svenska-folket-ute-i-stugorna är nog av samma dimensioner som tilltron till Sahlin. Annars hade hon, Messing, kunnat göra come-back.

Glöm allt om Sveriges första kvinnliga statsminister. En rejäl karl kommer att leda socialdemokraterna i valrörelsen. En riktig man i 2000-talets anda, en renässansmänniska som kan allt och lite till och med tydliga manliga attribut men ändå mjuk. Lite som Fantomen - hård mot de hårda, ni vet. En man som helt uppenbart är flerbarnsfar och som satsar på familjen parallellt med åtminstone tre olika karriärer. En man som allmänt anses ha ett fördelaktigt buspojksutseende.

En medelklasshjälte från storstaden.
En charmig buspojke (tänkt att appellera till äldre kvinnliga väljare)
En välutbildad man med ambitioner att skydda nationen och dess medborgare mot brottslighet

Han finns ju där. Men har solkats lite av sin iver att redan före alliansen avlyssna svenska-folket-ute-i-stugorna så han måste marknadsföras på ett slipat sätt. Så vad göra?

Hm... deckarförfattare går ju hem hos svenska-folket-ute-i-stugorna
          och familjefäder  lider svenska-folket-ute-i-stugorna brist på i dessa skilsmässotider trots alla bröllop

( FRA ska vänligen observera att ordet bröllop här används i betydelsen två människor - eller två hundar som faktiskt sker i Japan, stor industri - gifter sig med varandra inte i betydelsen lönnmord som påstods vara en alternativ betydelse i de telefonsamtal som avlyssnats i samband med Palme-mordet. Jag vill dessutom understryka att det har stått i tidningen så jag vet inget själv om Palme-mordet. Jag träffade aldrig den frikände mördaren när det stod i tidningen att han vistades på en ort 1 mil från min bostadsort. Är allt utklarat nu?)

Hm hm...
          fotboll tycker ju svenska-folket-ute-i-stugorna om


          och sommarpratare i P1... jaså var den listan full, jaha Jens Lapidus kom före?
        ( sablar, höres partistrategen mumla)
         men det löser sig
         sommarkrönikör i Expressen är ett gott alternativ
        
Men hur ska vi göra med det här med Bodströmsamhället som folk tjatar om? Hur förvända synen på svenska-folket-ute-i-stugorna så kandidaten ska kunna framstå som beskyddare av de små och utsatta och värnare av integritet? Frågar sig partistrategerna.

Så kommer man på - karln är ju advokat. Vi låter honom ta några medialt intressanta mål där folk blir utsatta för storebrorssamhället - gärna med terroristkoppling. Han får försvara de små.

Dessutom ska han vara en pinne i alliansens samlade bakdelar genom att vara aktiv i riksdagen. Till skillnad från Perssons eget kronprinsval, Nuder som tydligen inte ägnar riksdagsarbetet mycket tid. Svenska-folket-ute-i-stugorna har ju för sig att politiken bör bedrivas i riksdagen medan alla riktiga människor vet att politik utövas i slutna sällskap i andra lokaler. Så lite riksdagsspel för gallerierna läggs till listan.

Det är ju glasklart.
Någon marknadsför Bodström med det troliga syftet att han ska ta över partiledarrollen.
FRA-lagen kommer att permanentas även efter ett regeringsskifte.

Frågan är bara om Sahlin vet om att hon är en tillfällig lösning? Vet hon det - då kommer hon att avgå av privata skäl utan något ståhej. Vet hon det inte kommer istället en skandal att lanseras som tvingar bort henne. Det finns ju king-size-toblerone att slå i huvudet på svenska-folket-ute-i-stugorna.

Meh...?!?!? Så här kan det väl inte gå till? Det handlar ju om demokratiska folkrörelser?!?!?
På det svarar vi:
1. Läs Kungamordet och Kronprinsessan av danska författarinnan Hanne Vibeke-Holst om ni redan glömt tv-serierna.
2. Partipiskor kan användas till mycket.

Kom ihåg att det var här ni läste det först.

(Om jag har fel beror det naturligtvis på att vattenskadan i lägenheten nu drivit mig in i ett deliriskt tillstånd och jag därmed yrar mer än vanligt)

DN  DN 

SvD    Fokus   SvD