Modeblogg för små tanter

Det kanske är någon som undrat vart jag tagit vägen?

Två saker har upptagit min tid de senaste 10 dagarna
1. Dels har jag hantverkare med åtföljande röra här - eventuellt kommer vattenskaderusten att vara klar till 10-månaders jubiléet...

2. Dels har jag sytt mig en ny blogg-outfit.
Inspirerad av den gamla PovelRamellåten om Svarta Malin , Salmonellahavets fasa och mina bataljer i upphovsrättsdebatten åstadkom jag denna paraddräkt för En Liten Tant som har samma åsikter som vissa pirater i vissa frågor men som inte, så länge hon lever, ger upp sin upphovsrätt.
På en födelsedagsfest nedkämpas ett hart när oräkneligt antal pirater i den ramelska låten och slutet lyder:

...och kapten Prygel och kapten Dunka och kapten Banka,
och kapten Planka, och katten Felix, eh, Kalle Anka,
och kapten Akter och kapten Nykter,
ja, nog var det en besvärlig fight,
men vem var det som stod rycken all right?

Svarta Malin! Svarta Malin!

Förlåt, men jag skrattar

Nu är det upprört igen i spalterna. Åtminstone i DN och på texttv.
HÖGSKOLOR DISKRIMINERAR KVINNOR!!!!!

Centrum för Rättvisa (!)  "en ideell insamlingsstiftelse som startade sin verksamhet 2002 " har kartlagt antagningsförfarandet vid våra högskolor och universitet.

"Kartläggningen visar bland annat att köndiskriminering vid antagning till högskolan under den här perioden har ökat med 33 procent och i nio fall av tio är det kvinnor som drabbas."

Fruktansvärt. Om det var sant - att det handlade om diskriminering.

Man får lov att läsa länge i artikeln för att hitta förklaringen:

"Högskolorna ger automatiskt förtur till sökande som tillhör det underrepresenterade könet när det finns fler studenter som har samma betyg eller poäng på högskoleprov och som konkurrerar om ett fåtal platser."

Eftersom fler kvinnor än män läser vid högskolor och universitet blir således mannen det underrepresenterade könet vid många utbildningar.
KVOTERINGEN, den i jämställdhetens namn så omhuldade kvoteringen, slår till och kvinnan finner sig utestängd från utbildningen till förmån för mannen.

Så kan det gå när man förespråkar så'na idiotiska idéer som kvotering och positiv särbehandling.
Ohederligt av DN att blåsa upp detta till en nyhet om diskriminering. Lite fortbildning i konsekvensanalys till journalisten som skrev.
Ohederlig rubriksättning - avdrag borde göras på redigerarens lön.

Men jag ids inte bli arg utan skrattar ändå.


Käre Fredrik, jag har lösningen!

Ja, bäste herr statsminister Fredrik!
Här kommer En Liten Tant till din räddning.

Så här i halvtid ser det onekligen dystert ut för din regering. Missförstådda av den otacksamma befolkningen stretar ni på för att rädda svenskarna från allehanda problem. Och visst är det svårt för en vanlig väljare att förstå hur den försämrade a-kassan, de nya riktlinjerna i sjukförsäkringen och FRA-lagen ska minska utanförskapet och skapa fler jobb.

Ja, FRA-lagen har förstås inbyggda jobbmöjligheter som jag tipsat om tidigare men folk är ju så arga pga risken att personligen bli avlyssnade. Åsså Bodström på det, mannen som nu står på den lilla människans sida efter att i maktposition varit den främsta tillskyndaren av avlyssning och övervakning av folket.

Men Fredrik, du behöver en hjältefråga, något som gör att den omvittnat dementa väljarkåren raskt glömmer bort allt annat dumt du gjort. Nu har jag lösningen och du får den gratis av mig, nåja gratis och gratis jag skulle faktiskt kunna tänka mig att som belöning få ta över efter Johan Stael von Holstein i Kulturrådet eller varför inte som kulturminister med ansvar för mediefrågorna men det kan du och jag prata om se'n.

Det självklara valet är ju just FRA-lagen. Så här ska du gå till väga:
1. Omvandla FRA från en myndighet till ett statligt bolag.
2. Stifta några små lagar som ingen kommer att märka förrän det är för sent som gör det möjligt att hemligstämpla FRA AB:s årsredovisning.
3. Ge bolaget fria händer att träffa avtal med vilka aktörer som helst.
4. Gå sedan ut i media med beskedet att du/ni Alliansen bestämt er för att avskaffa FRA-lagen eftersom ni tagit sådant intryck av folkopinionen och be sedan tusen gånger om ursäkt för att ni inte tidigare förstod vare sig teknik eller integritetsaspekterna.

Förstår du inte hur det hänger ihop? Ungefär som att det dumma folket inte förstår hur det blir fler jobb av försämrad A-kassa?

Men snälla Fredrik - det är ju så självklart.
Om FRA inte längre är en myndighet utan ett bolag kan de agera oändligt mycket friare. Om de har rätt att träffa avtal med vilka aktörer som helst kan de ta upp förhandlingar med både Microsoft och Google om att de ska utveckla sin övervakning av hur folk surfar, till att även omfatta användarnas e-post.

Jaja, det lär visst ska finnas en "privatknapp" i systemet som möjliggör "spårfritt" surfande men det är ju bara kosmetika. Jag menar - hur ska vanligt folk kunna kontrollera att deras surfande inte loggas hos Google eller Microtsoft? Eller att deras mail inte filtreras? På nätet tror ju folk på leverantörernas försäkringar i en utsträckning som saknar motstycke så det är bara att köra på. "Alla" klickar i "I agree" till vilka licensavtal som helst, utan att läsa dem när det sker på nätet.

Se'n är det ju det där med att avlyssna telefoni. Men gamla Televerket är som bekant redan bolagiserat och nå'n lär du väl känna som jobbar där, så att få Telia att skriva avtal med de som producerar kontantkortstelefoner om att förse telefonerna med någon sorts filtreringsmöjlighet borde vara en smal sak.

Vi vanliga dödliga kommer ju aldrig att upptäcka det förrän vi sitter på Guantanamo Bay och då är det naturligtvis ändå försent. Dessutom kommer vi aldrig tillbaka och för oväsen om annat i politiken. Dubbel opinionsvinst mao.

Bodströms deckarskrivande och fotbollsmatchen där du föll omkull och förevisades i kvällspressen liggande vid Bodströms fötter kommer att falla i glömska och de s-märkta spindoktorerna kommer att slita sitt hår medan de letar nya publikfriande idéer.  

Du ser väl själv vilken listig plan detta är?
Kolla bara den senaste tidens debatt.
* Folk skäller över FRA. Men det går inte några chockvågor genom nationen av rapporterna om den kommande övervakningen i webbläsarna.

* Folk är upprörda över fildelningen av förundersökningen i Arbogamålet. Men i den efterföljande debatten har inte ens journalister förmått föra debatten till ett högre plan om hur lagarna fungerar i de nya tekniska möjligheter som Internet medför.

* Ansvaret för Internet är redan utdelat till några få personer som driver en fildelningssajt. Så även syndabockarna är med andra ord definierade utifall något i ovan skissade plan ändå skulle gå snett. Du kan alltid få någon tonåring att fildela något olagligt och /eller spektakulärt på en fildelningssajt och därmed trigga en debatt om just det enskilda fallet.
 
Så luta dig mot Google och Microsoft och gå till historien som mannen som lyssnade på folket.

Vänliga hälsningar

En Liten Tant

PS. Jag vill gärna bli kulturminister och ha hand om mediefrågorna. Men jag måste anhålla om att få vara oberoende dvs inte ansluten till något särskilt parti. Jag har nämligen så svårt för våld.

PPS. Jag tänker nämligen så konstigt så jag passar inte in i något enda partiprogram. Jag vill alltså inte drabbas av partipiskorna.

PPPS. Fredrik - det slår mig nu: Du tror väl inte att FRA-motståndet är en fråga som bara piratpartister driver?  Så att du måste driva igenom den för att inte stöta dig med andra storheter i landet där Googlemännen dväljs?

SvD     SvD 


DN      DN   DN         Sydsvenskan