Ur led är tiden för Piraterna

Läser i bladen om Pirate Bays senaste satsning. De utvecklar en tjänst som gör att man ska kunna leva loppan på nätet utan att lämna spår efter sig. Alla piraters dröm. Är någon förvånad? Nej, så här kommer det förstås att hålla på. Drag och motdrag. Pirate Bay bygger vidare på den väg som underlättar för allsköns ljusskygg verksamhet på internet. Samhället svarar med ökad kontroll.

Det som gör det till en nyhet är att Pirate Bay tänker TA BETALT för tjänsten. Ur led är tiden. De främsta främjarna av möjligheterna att gratis tillskansa sig upphovsrättsskyddat material vill TA BETALT. De som nått gudastatus bland de som vill sno åt sig upphovsrättsskyddat material vill TA BETALT för en tjänst de tillhandahåller.

Varför, frågar man sig stilla?
Peter Sunde säger till Svenska Dagbladet:

-Vi har en faktisk kostnad. Vi måste betala bredbandet och datorerna men vi har försökt hålla priset nere så mycket som möjligt.

Hepp! Dubbelhepp!
Är inte allting gratis när det gäller internet?
Kostnader för datorer och bredband torde kunna likställas med musikerns faktiska kostnader för instrument och studiotid, konstnärens faktiska kostnader för material i form av färg och duk, fotografens faktiska kostnader för kameror, författarens faktiska kostnader för dator. Jag nämner inte arbetstid som kostnad eftersom Pirate Bay uppenbarligen inte räknar det som kostnad.

Varför drar piraterna inte in ersättning för dessa kostnader på alla de alternativa sätt som sägs stå alla andra upphovsmän till buds?
Någonstans måste man ju komma åt tjänsten, via en webbplats - varför inte reklamfinansiera den webbplatsen?
Varför inte sälja merchandise?
Varför inte uppträda live dvs hålla föredrag?
Varför inte satsa på frivilliga bidrag?
Varför fungerar inte någon av alla dessa möjligheter, som musiker, konstnärer och författare förväntas använda, för Pirate Bay? De som dessutom får gratisreklam i riksmedia och i bloggvärlden så att alla garanterat kan hitta deras tjänst...

SvD   DN    DN
 

Tant goes konstfack

Tant medverkar nu på Moderna Museets film- och videoutställning PLAY. Se vad en liten gumma kan gno fram videokonst när hon får tillgång till Moderna Museets verktyg. Verket är djupt och brett och heter Måndagmorgon.

För den känslige föreslår jag att man SÄNKER ljudet på sin dator.

Visserligen blir inte upplevelsen densamma men står man inte ut med helheten så är man ju ingen konstkännare i alla fall så who cares?
För den som vill skapa ett eget arbetsprov till en ansökan till Konstfack klickar man här och skapar ett odödligt videoverk av stor betydelse för samhällsutvecklingen där man ställer de avgörande frågorna som problematiserar hela alltet.

Glöm inte att under arbetets gång utropa "Jag är konstnär"  och "Allt jag gör är konst" .

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Halsbrytande piratargument

I en artikel i Svenska Dagbladet går Per Strömbäck, en företrädare för Dataspelsbranschen ut med åsikten att nätpiraternas aktiviteter skapar storebrorssamhället. Att den hårdare lagstiftningen i form av IPRED kommit till som en reaktion på piratverksamheten står väl utom allt tvivel.

Men piraterna upprörs av en sådan åsikt.
Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet menar att pirater är att ses som offer för samhällets aggressioner. Jag citerar ur artikeln:

Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet, är överens med Per Strömbäck på en punkt - vi kommer få se ännu hårdare lagstiftning i framtiden. Men att skylla det på piraterna är helt fel, anser Engström.

- Det är som att skylla på offret. "Hade hon bara uppfört sig så hade jag inte behövt slå henne" - det är ett argument som från en hustrumisshandlare, säger han.

I kommentarsfältet under artikeln kan man läsa de sedvanliga piratargumenten men även nya som ansluter till Christian Engströms bild av pirater som offer:

Signaturen Mikael skriver bl.a.

Offrets fel, Per?

Det är väl tur att Per Strömbäck inte behöver döma i en rättgång om våldtäkt. Med samma resonemang där, hade vi väl fått höra att "hade hon inte klätt sig så utmanande, så hade hon inte behövt bli våldtagen."

Hustrumisshandlaren begår ett brott enligt nuvarande lagstiftning. Han är förövare.
Hustrun som blir misshandlad begår inget brott. Inte ens om hon inte uppför sig. Hon är ett offer.
Våldtäktsmannen begår ett brott enligt nuvarande lagstiftning. Han är förövare.
Den våldtagna kvinnan begår inte något brott. Inte ens om om hon klätt sig utmanande. Hon är ett offer.

Varken de olika branscherna eller de enskilda upphovsmännen begår något brott när de hävdar sin upphovsrätt...

Pirater begår upphovsrättsbrott enligt nuvarande lagstifning. Pirater är förövare.