Sänka skepp

Gerda
Briggen Gerda från Gävle lyckades nyligen gå på grund under sin PR-resa i svenska farvatten. Dessbättre utan större skador på den nyss färdigställda kopian av gamla Gerda, numera Gävles stolthet. Briggen Gerda som sjösattes 1869 sänktes aktivt av ägarna som då var Gävle kommun genom att hon 1959 släpades ut på redden utanför Gävle, sprängdes och brändes för att sedan sjunka till botten. Detta föregicks av en kamp för att bevara detta gamla fartyg som ett museifartyg men de styrande såg inte något värde i den gamla båten. Nu, många pengar och mycket arbete senare, seglar nya Gerda.

Denna hållning gentemot det förflutna går igen på så många områden. De stora och omfattande rivningarna av stadskärnor under 1950-talet är ett sådant. Jag kan till en del förstå den bevekelsegrund många hade då. Man ansåg att man rev fattigSverige och gav plats för moderna bostäder och kontorsbyggnader som skulle ge oss alla ett välstånd utan dess like. Om än inte eftertankens kranka blekhet drabbat beslutsfattare och andra, så är det ändå många som tycker att vi gjorde oss av med alltför mycket. Enskilda förkämpar har på flera håll i landet räddat kvar stora delar av det som vi nu tar som en självklar del av kulturarvet. Försök riva Gamla Stan i Stockholm idag t.ex.

Dessa materiella kulturvärden kan ibland, som i fallet med skeppet ovan, återuppbyggas så vi åtminstone får se hur de kunde ha tett sig även om det historiska värdet är borta. Men när det gäller det mer immateriella kulturarvet är det svårare att återuppbygga något om sådana skepp sänks av nutida rivningsivrare i form av kulturtyckare som drivs av sin egen åsiktshysteri och allergi mot just kulturarv.

Förkastandet av tidigare generationers kulturgärningar inom konst, litteratur och musik är vad jag menar med att spränga och bränna skepp på det immateriella området. Till dessa rivningsivrare och skeppsänkare räknar jag sådana
* som menar att det inte finns något värde i att tillägna sig klassiker,
* som menar att hip-hop-texter har ett större värde än tidigare visdiktares texter ,
* som föraktar hantverket och kunskapen i att faktiskt kunna måla konkret/ skriva
   språkligt korrekt/ kunna använda  versmått,
* som dömer ut nutida utövare som arbetar i en äldre tradition,
* som hånfullt förfäktar att rimmad vers är förlegat och töntigt,
* som stöder allt som är nytt bara för att det är nytt,
* som inte fattar att gammalt och nytt länkar i varandra,
* som inte inser att spår till det nya finns att hämta i det gamla,
* som inte begriper att vissa saker faktiskt är odödliga och i sig självt har bäring även på nutid även om det skapades för 50, 100 eller 500 år sedan och även om det åstadkoms av män.

Därmed har jag inte sagt att endast det gamla ska räknas. Det jag säger är att inte bara det nya ska räknas.

Detta var mitt bidrag till skrivarcirkelns massdeltagande på ämnet Sänka skepp.

 

1 Mette:

skriven

Bra text! Och ja - jag skriver under! = )

2 Annela:

skriven

Ett sånt viktigt inlägg i kulturdebatten. Jag håller med dig om alla punkter. din text fick mig att tänka på Strindbergs dikt "Esplanadsystemet"

Esplanadsystemet
Där gamla kåkar stodo tätt
och skymde ljuset för varandra,
dit sågs en dag med stång och spett
en skara ungfolk muntert vandra

Och snart i sky
stod damm och boss,
då plank och läkt
de bröto loss.

Det ruttna trät,
så torrt som snus,
det virvlar om
med kalk och grus.

Och hackan högg
och stången bröt
och väggen föll
för kraftig stöt.

Och skrapan rev
och tången nöp,
att taket föll
och skorsten stöp.

Från kåk till kåk
man sig beger,
från syll till ås,
allt brytes ner.

En gammal man går där förbi
och ser med häpnad hur man river.
Han stannar; tyckes ledsen bli,
när bland ruinerna han kliver.

-- "Vad skall ni bygga här, min vän?
Skall här bli nya Villastaden?"
-- "Här skall ej byggas upp igen!
Här röjes blott för Esplanaden!"

-- "Ha! Tidens sed: att riva hus!
Men bygga upp? -- Det är förskräckligt~"
-- "Här rivs för att få luft och ljus;
är kanske inte det tillräckligt?"

3 Bloggblad:

skriven

Så vist och sant. Men jag fick genast associationer till "min" kompositör som spelat upp sin senaste produktion på briggen Gerda, http://www.gerda.skutminnen.se/index.php?visa=nyhet&id=47
Kopiera den länken och kolla. Tyvärr har jag inte skrivit texterna till sångsagan... men vi har en annan musikal ihop.

4 Ninni:

skriven

Bra skrivet...själv har jag väldiga problem med mitt bidrag..går ej att publicera.

5 Lars Anders Johansson:

skriven

Väl rutet lilla tant! Du är inne på en av mina allra heligaste hjärtefrågor här, så därför är det glädjadnde att kunna säga att jag håller med dig fullständigt. Socialdemokraternas skövlingar av det materiella kulturarvet har övergått i plundring av det andliga: ta bara när skolminister Baylan säger helt uppriktigt i en tevedebatt mot Ebba Witt Brattsröm, att det är bättre att barn och ungdomar läser Harry Potter än CJL Almqvist! Frågan är om det skulle bli bättre vid ett regeringsskifte. Jag gruvar mig inför hösten.

6 Nemo:

skriven

*skruvar skuldmedvetet på mig* Är nog lite brutal mot det gamla - tack för tankeväckande visdom... den tar jag till mig.

7 johannapannan:

skriven

Heja heja! Jag håller med. Varför ska man anammaa det nya bara för att det är nytt? Varför är det inte viktigt att behålla några av våra kulturskatter. Blir ibland rädd när jag märker att vissa av mina elever har luckor i skatten. Då får vi läsa litteraturhistoria några veckor, läsa poesi, sjunga klassiker.
kram!

8 Ninni:

skriven

Nu är min på bloggen...bättre sent än aldrig!

9 En liten tant:

skriven

Mette: Tackar. Bra att du skriver under, behövs motvikt.

Annela: Tack. Jag tänkte också på den men har för mig att Strindberg själv inte såg något negativt i rivningarna - någon som vet? Min sympati ligger dock hos den gamle mannen.

Bloggblad: Intressant - det ska jag genast kolla.

Ninni: Tack. Nu såg jag att det hade ordnat sig med din publicering.

Lars Anders: Tack för det! Håller med dig men tvivlar på att kulturpolitiken förändras oavsett färg på regeringen. Moderaterna ville ju i någon tidigare mandatperiod dra bort det statliga stödet från Dramaten och Operan.Skulle klara sig med sponsring. Om jag minns rätt.Dock är det intressant att en diskussion om en nordisk kanon dykt upp. Givetvis hoppade alla kulturarvsfobiker fram ur buskarna och tillvitade förespråkarna alla möjliga konstiga åsikter. Nå, vi för kampen vidare!

Nemo: Det är bra Nemo. Nu är jag helnöjd! :-)

Johannapanna: Jamen heja DIG! Så ska man hantera frågan i skolan! Ge eleverna tillträde till en värld som inte finns på reklamradio och kabeltv. Vidga deras vyer för större möjligheter att välja i sitt eget liv.

10 Lars Anders Johansson:

skriven

En liten tant: Problemet med de nordiska kanonförespråkarna är att de, likt de danska makthavarna helt tycks ha missförstått kanonbegreppet. De tror att en kanon är något fixt som man kan slå fast med politiska beslut. En kanon evolverar fram på ett organiskt vis. Det man måste slå vakt om är ett bredare kulturarv, inte göra som i danmark att på politisk väg slå fast att just dessa tre böcker är speciellt värda att bevara. Hur bevarar man exempelvis folkmusiken utifrån ett sådant perspektiv? Ska man låta stoppa upp Björn Ståbi?

11 En liten tant:

skriven

HaHa! Stoppa upp Björn Ståbi! Ja, i dagens kulturpolitik skulle antagligen någon kunna tycka att det vore en enkel och billig lösning.

Håller med dig om att detta är ett problem och måste dra en lans för min övergångsställekamrat Horace Engdahl som, såvitt jag begriper, fört fram liknande tankar men anser att det är bra med en diskussion runt en nordisk kanon. Just diskussionen kan förhoppningsvis bidra till ett ökat medvetande om vikten av att värna ett bredare kulturarv.

12 SolSkuggan:

skriven

Mycket bra tant:)) Blir så ledsen över allt gammalt som är borta!

13 Rut:

skriven

Intressant allt, fastnade särskilt för en mening,
"de som inte fattar att gammalt och nytt länkar in i varandra".

14 En liten tant:

skriven

Solskuggan: Tack, ja visst svårmod utbreder sig.

Rut: Tack, just den meningen är nog själva kärnan i mitt resonemang.

15 Josephine:

skriven

jag bara säger - vill du bli rik? bli rörmokare!!!
Allt hantverkskunnande är numera GulD värt eftersom alla tror att det bara finns pengar att tjäna i teoretiska kunskaper... Gamla kunskaper kommer att bli åtråvärda.

16 flasknosen:

skriven

Kommer åter och läser när min blogglust återkommit. Ville bara säga det. Ha´det!

17 Josephine:

skriven

är du med nästa vända?

Kommentera här: