Jazz å Gud

Idag fyllde jag år.
Detta firade jag med att stiga upp tidigt och bege mig till grannkommunens kyrka för att bevista en musikgudstjänst. I detta enkla meddelande finns några förvånande fakta.
1. Jag klev upp tidigt en söndag.
2. Jag bevistade en gudstjänst. 
Förvånande eftersom jag inte är morgonpigg och aldrig går på gudstjänster. Jag besöker gärna kyrkor men har otroligt svårt för det religiösa språket  i högmässans formella delar och den gudsbild som jag ser för mig pga detta språk. Jag har problem med att lyssna på prästerna när de ska förklara  teodicéproblemet.  Jag tycker det är knepigt med en gudsbild som man ska se som en allvetande fadersgestalt  och erkänna synder för, be om förlåtelse varje söndag och underkasta sig allehanda prövningar som man utsätts för och sedan sätta sin lit till kärleken. Känns osäkert på nå't vis.

Men som sagt kyrkor tycker jag om. Det är något lugnande i den rymd som kyrkorummet har. Tanken flyger fritt. När kyrkan fylls av musik kan man uppleva en meditativ ro. En mig närbelägen kyrka hade en präst som verkligen satsade på musik i kyrkan, så där har jag varit många gånger. Men det är en annan historia.

Idag åkte jag alltså till Sandviken, grannkommunen där Jazzfestivalen "Bangen" egentligen avslutades igår lördag. Men de senaste tre åren har söndagens gudstjänst i Sandvikens kyrka hetat "Jazz å Gud" och på så vis blivit festivalens slutpunkt.

"Jazz å Gud" framförs av Jack Lindström och hans Hep Cats, ett klassiskt svenskt dixielandband hemmahörande i Stockholm, tillsammans med prästen Nils-Göran Wetterberg. De genomför denna musikgudstjänst lite varstans i landet. Värt att hålla utkik efter.

Hep Cats bildades 1946 när dagens grånade herrar var 14 -15 år. Still going, minst sagt. 
Idag spelade de bl.a.:
New Orleans function
Just a closer walk with thee
Bye and bye
Once in a while
When the saints go marching in

Det blev ordentligt drag i Sandvikens kyrka och man hade mest lust med att dansa i mittgången. Men det gjorde vi inte. Det fick man inte. Vi viftade lite diskret med foten i kyrkbänken. Däremot fick vi applådera efter gudstjänsten.
Svenska kyrkan behöver mer drag av den här sorten. Gärna med dans i mittgången. 
1 Björn:

skriven

Meditativ ro var namnet! Och grattis!

2 Joshua_Tree:

skriven

Gratulerar!

3 Ann-Catrin Brockman:

skriven

Då var du ungefär 150 meter från mig idag! Jag var inte vaken den tiden annars hade jag säkert hört musiken hem.

Grattis på födelsedagen! Vi får mer och mer gemensamt förutom namnet :)

4 Bloggblad:

skriven

Grattat har jag redan gjort. Intressant att läsa dina synpunkter på kyrkan. Jag sitter med i verksamhetsutskottet i församlingen här och kämpar för att kyrkan ska bli mer öppen och enkel. Och, det HAR faktiskt hänt rätt mycket. Men om man inte går till kyrkan märker man det inte.

Själv är jag inte högkyrklig alls, men jag gillar kyrkans formella och gammeldags språk. Tycker däremot inte om att de envisas med att ha gudstjänsterna allt tidigare... så när jag inte tjänstgör i nån musikalisk form, väljer jag helst kvällsandakter av meditativ karaktär.

5 Visionary soul:

skriven

Grattis på födelsedagen! :-) Härligt med jazz i kyrkan, hoppas att den diskret viftande foten blev genomlycklig av det i alla fall! :-)

6 Nina på Johangården:

skriven

Grattis i efterskott!

7 petra:

skriven

kära du lilla tant - som jag uppskattar så mycket, som jag verkligen tagit till mitt hjärta - de allra varmaste tankar går til dig på din bemärkelsedag!!

8 Baba:

skriven

Å, grattis i efterskott! Du fick en bra dag vad det verkar :)

9 flasknosen:

skriven

Stort grattis i efterskott!

10 Nicolin på Fädernegården:

skriven

Min väninna är gift med en präst som själv spelar jazz. Ibland besöker vi de jazzklubbar han spelar på och då är det drag. Om han spelar i kyrkan vet jag inte.

11 Mette:

skriven

Grattis! (i efterskott)

12 isecore:

skriven

Gratulationer och ovationer!

Jag har också enormt svårt för religion och kyrkan som nåt slags övermakt men precis som dig trivs jag rätt bra i lokalerna och gillar kyrkor från en rent arkitektonisk synvinkel.

13 embryo:

skriven

skrattis i eftrerskott eftrersom igår var igår

okcså vilkcen härelig fölsedag: kyrkjazz det säjer jag nu yo

jag ska föreslå det för abuabu när han fyllrer nästa gångng okcså riskcen finskc att vi tar med en okcså annan stinkis ellrer tjinapuff puff

eftrersom du har helt rätt kyrkror är vakcra men som hjorda för att läggra en brakrare i

ellrer inte

glad sommrar önskar yo embryo

14 En liten tant svarar alla:

skriven

Ett stort och överväldigat TACK till er alla för gratulationerna och snälla ord och tankar runt kyrkans roll! Till det senare återkommer jag i någon form men i afton är det en överkokt liten tant som försöker blogga. Får inte fram något mer just nu. Denna värme! Men jag klagar inte.

15 Ninni:

skriven

Nämen Grattis efterskott...jag gillar att fylla år, tack för fina ord på min blogg, kram.

16 Lars Anders Johansson:

skriven

Hätila ragulpr på fåtskliaben!

...som Ugglan skrev på Puhs gratulationskort till Ior.

17 Nemo:

skriven

Grattis - och vad glad jag blev över att upptäckt din blogg som ligger o gnor i samma härad på Bloggtoppen.

Håller fullständigtmed dig angående Svenska kyrkans nära dödenupplevelser till gudstjänster.Jag har Schartauanismen in på husknutarna och den karga kärvhetens sinnelag bland svartrockarna finns ännu...
Mera Blues Brothers-stuk med James Brown som prelat och Chaka Khan i kören!

18 P-O Svensson:

skriven

Jag är kantor i S:t Johannes kyrka i Kalmar, och håller helt med dig: Visst behövs det dans i mittgången! Jag försöker uppmuntra min församling till det, och tänker att jag kanske börjar komma nånvart lagom till pensionen, eller så...

19 Rut:

skriven

Att gratulera nu är lite sendags, allt fungerar inte i den här värmen men ok, ett senkommet grattis.
Jag hör till dem som gärna går in i en kyrka varhelst en sådan kommer i min väg även mitt i vardagen. Jag tycker om att sitta där alldeles ensam under valven och känna den där ron och friden som man inte upplever någon annanstans.
Inte är jag någon trogen högmässebesökare, vad det beror på, kanske för att det inte passar just då

20 En liten tant:

skriven

Lite svalare runt huvudet nu.
Bloggblad: Ja,öppnare och enklare kyrka - det tror jag vore bra. Så många sökare, så stort andligt behov behöver ta vägen någonstans. Det HAR hänt en hel del på många håll och det är bra. I den närbelägna kyrkan här bredvid hålls sinnesrosgudstjänster sista fredagen i varje månad och det är något helt fantastiskt.

Isecore: Arketektoniskt är de svårslagna, kyrkorna.

Lars Anders Johansson: Åh, TACK - det är min favoritgratulationstext! Det är något otroligt rörande över den pompösa ugglan.

Nemo: Tack och välkommen hit! Å HU! Schartauanismen - det är svårmod det! Krävs allra minst James Brown för att väga upp det.

P-O Svensson: Välkommen hit! Absolut - fortsätt jobba för dans i mittgången. Det är med kyrkan som med skolan - den auktoritet som tidigare varit given måste nu erövras i ett alldeles äkta arbete och skapa relationer till de man vill utbilda/frälsa.

21 En liten tant tappar bort er:

skriven

Så himla mycket mer fart på hjärncellerna är det tydligen inte. Jag har missat flera av er i förra svaret. Ledsen för det, vill svara var och en. Men nu ger jag upp och säger bara:
Yo, embryo, vilken galen idé! Jag röstar på alternativet "eller inte" - glad sommar önskar jag dig också.

Rut: Att sitta ensam i kyrkan skänker en stillhet som man bara annars kan uppnå på särskilt vackra platser i naturen. Svalt är det också!

22 Pauline på Gästgivaregården:

skriven

Nils-Göran Wetterberg är en urtrevlig och kul man.
Jag har sett honom och Hep Cats uppträda flera gånger bl a till förmån för en ungdomsförening som jag i egenskap av vuxen är aktiv i.
Dessutom har jag haft honom till bordet vid en sammankomst i en förening där min man är aktiv.

När det gäller att dansa i kyrkan så händer det ofta i den församling där mina döttrar sjunger i kören. Där svänger det rejält och ofta.
Den präst som är distriktspräst där får saker att riktigt leva upp vare sig det är sång eller teater i kyrkan. Hans gudstjänster är också speciella.
Dessutom reser ett stort gäng konfirmander varje år med honom till Assisi för att likt Franciskus och Klara göra en resa i sitt inre.
Antalet konfirmander på detta alternativ ökar från år till år.
Det är sådana präster som får folk att komma tillbaka till kyrkan.

Jag såg och hörde förresten Monica Borrfors och Gösta Nilsson i kyrkan förra veckan. Det var vackert, gratis och fullt till sista bänk.
Vid utgången var det frivillig kollekt till vår kommuns vänort i Lettland, jag hoppas de fick in mycket pengar.

23 En liten tant:

skriven

Pauline: Välkommen hit! Låter helt underbart det du berättar - SÅ ska kyrkan arbeta!

24 Åsa Wängelin:

skriven

GRATTIS så här dagen efter önskar en stretande semesterfirare!
Åsa W

Kommentera här: