Sjung och le och lev längre

I Norge har man studerat kulturens inverkan på hälsan, ett treårigt projekt om kopplingarna mellan kultur och hälsa. Resultaten är lovande för alla tanter - det är ju vi medelålders tanter som är de största kulturkonsumenterna enligt all statistik:

"Musikk, sang, dans, drama, bilde, litteratur, og friluftsliv gjør oss friskere, gir oss et lengre liv og en bedre livskvalitet. Deltagelse gir bla. en lavere dødlighet i aldersgruppen opp til 70 år og jo oftere man deltar desto større positiv effekt vil man få."

Kulturarbetare borde alltså ses som friskvårdare och uppbära grundlön från samhället samt få skattelättnader i stil med det system som Irland har.


1 "Konstanze":

skriven

Absolut...även vi amatörskådespelare borde få en liten peng och körångare, amatörmusiker...Jag har lät ngn dylik rapport för ett par år sedan....

2 En liten tant:

skriven

Konstanze: Jag håller helt med. Med kulturarbetare som borde få samhällslön menar jag alla utom de mest etablerade och välbetalda sångarna, musikerna, skådespelarna, konstnärerna, dansarna m.fl

3 Lena:

skriven

Håller med dig och norrmännen helt och fullt...

4 carulmare:

skriven

Yes! :)

Det är förresten detsamma på biblioteken. Tantvälde!

Här i Finland har man dessutom kommit fram till att finlandssvenskarna är friskare för att de tycker om att sjunga i kör...!

5 En liten tant:

skriven

Lena: Livskvalitet!

Carulmare: Svenskarna är ju också ett körsångarfolk, kanhända är körsångarna friskare än folk i övrigt även här. Åtminstone är mina körsångarvänner väldigt pigga och energiska.

6 Baba:

skriven

Jag visste det! Får man inte lön i pengaform, så får man det i lägre dödlighet. Då har jag jobbat ihop några år på kör och amatörteater, för att inte tala om den egna kulturkonsumtionen!

7 turmalin:

skriven

Samhället värderar inte kultur högt tyvärr,
låga löner = skit

8 frktjatlund:

skriven

Det finns liknande undersökningar som visar att de som har hund lever längre och är friskare än andra.

Bergis kommer man kunna konstatera att bloggare förlänger livet med några dagar.

9 petra:

skriven

det där skrev den norske musikterapeuten Even Ruud om i flera böcker - lättlästa och intressanta! Senaste boken heter Varma Ögonblick...

10 Lars Anders Johansson:

skriven

Tänk att det ska behövas vetenskapliga undersökningar för att slå fast sådana självklarheter! Jag undrar dock om ens sådana här undersökningsresultat där kulturens värde faststlås svart på vitt förmår att beveka dem som sitter på pengar och myndighet. Förhöjd livskvalitet kan ju inte mätas i ekonomiska termer, och minskad dödlighet behöver inte vara lönsamt det heller - om vi inte höjer pensionsåldern förstås.

11 Josephine:

skriven

hej - om du vill vara med i nya rundan av skrivarcirkeln får du anmäla dig hos mig!

12 En liten tant:

skriven

Baba: For ever young!

Turmalin: Ja och jag ser hellre skattelättnader för kulturarbetare än för "hushållsnära tjänster".

frktjatlund: Bloggande är ju en sorts kulturarbete, absolut.

Petra: Tack för boktips. Kände inte till honom. Har läst "Den musiska människan" av ... jaha, vad är det nu han heter? Norrman han också.

Lars Anders Johansson: Välkommen hit! Tyvärr har du nog rätt i din sinistra kommentar, såvida inte livskvalitet innebär god hälsa - för då blir det lönsamt. Friska åldringar som bor hemma och sköter sig själva och dessutom betalar sina egna teaterbiljetter tär ju inte så mycket på samhällsekonomin eftersom det dessutom påstås att vi ska bli tvungna att jobba tills vi är 70...

Josephine: Jag ilar...

Kommentera här: