Regnbågsbarn?

Läser i Svenska Dagbladet om "regnbågsbarn". Det visar sig handla om barn till homo- och bisexuella föräldrar. Stockholms stads välfärds- och utbildningsenhet driver ett projekt kallat Regnbågsbarn. Projektet som sådant är säkerligen tillkommet i en välmenande anda och syftar till ökad tolerans och förståelse för att familjer ser olika ut.
Men jag grubblar över om det verkligen är nödvändigt att skapa en särskild benämning för barn utifrån deras föräldrars sexuella läggning. Är de inte barn som vilka barn som helst? Ska de inte bemötas utifrån sig själva? Måste barnen verkligen inordnas i en kategori?

Nu far tant på liten helgsemester.
1 vigg62:

skriven

Kära lilla tant!
wow, två gånger inom loppet av två veckor... näe inte helgsemestern (ha så trevlig förresten) näe utan att jag håller med tant...

Höres
Vigg62

2 vigg62:

skriven

Kära lilla tant!
wow, två gånger inom loppet av två veckor... näe inte helgsemestern (ha så trevlig förresten) näe utan att jag håller med tant...

Höres
Vigg62

3 vigg62:

skriven

Wow stereo...

4 isecore:

skriven

Jag instämmer, jag förstår inte varför man måste ha särskilda benämningar på "avvikande" företeelser. Barn är barn, om man döper dem till regnbågsbarn baserat på nåt så meningslöst som deras föräldrars läggning fortsätter man bara att spä på fördomar om att de är annorlunda.

5 Annela:

skriven

Så fånigt att kalla barnen "regnbågsbarn". Det var det dummaste jag hört idag.

6 Anonym:

skriven

Man skulle önska att barn får vara barn. Varför ska de belastas med vilken sexuell tillhörighet deras föräldrar har. Det ena har inte med det andra att göra. Barn är människor under utveckling och det borde de få fortsätta att vara. De borde få ha så lite bekymmer som möjligt så länge som möjligt.
Hälsningar Farmor/Mormor

7 Excessa:

skriven

Att sätta etiketter på någon, vare sig det gäller barn eller vuxna, känns för mig tokigt.. även om det är i bästa välmening så pekar sätter de en stämpel i pannan..
Kan inte alla få kalla sig regnbågsbarn istället.. för palettens alla färger finns ju inom alla..

Hoppas du haft en skön helgsemester!

8 En liten tant:

skriven

Ja, här var vi uppenbarligen hjärtligt överens allihop!

9 ab:

skriven

Sällar mig till gänget. Idiotisk benämning. Inspirationen kommer väl från beteckningen "maskrosbarn", men den gällde barnen själva - att de klarat sig förvånansvärt oskadda från en miserabel barndom med t ex alkoholiserade föräldrar.

10 Josephine:

skriven

får mig att tänka på den rullstolsburne killen någonstans i Norrland som alltid fungerat som en i gänget i sin klass, tills han fick ngt slags stipendium eller liknande från en fond stiftad av Kronprinsessan Victoria och de andra i klassen började se honom som "handikappad" vilket han ju inte kände sig som, van som han var att ta sig runt överallt med sin stol och delta i de flesta aktiviteterna. Han led verkligen av detta. I sin ilska startade han en egen fond "stackars kr.pr Victoria-fond" eftersom det ju även är "synd om" henne på många sätt. *tihi*

11 Manon:

skriven

Håller helt med att beteckningen är onödig.

Maskrosbarn tycker jag däremot om, men det är för att det illustrerar så bra det det betyder.

12 Josephine Baker:

skriven

Den svarta artisten Josephine Baker adopterade på sin tid 12 barn med varierande etnisk tillhörighet som hon kallade "Rainbow Tribe". Regnbågsbarnen av idag
blir nu istället barnen till de homosexuella i medierna. Många ser säkert regnbågen som en applicerbar symbol för HBT-rörelsen i stort och är man "rainbow" och adopterar så skaffar man sig alltså "rainbowbarn".
Intressant är det i alla fall oavsett etiketter eller ej.

Kommentera här: