Ja... vad kan jag... du... vi göra?

Vad kan vi, var och en,  göra för att förhindra att vi bokstavligen äter upp eller reser sönder vår egen planet?
1. Skaffa oss kunskap
2. Göra medvetna val

Var skaffar man sig då kunskap?
1. Det finns en LÄSVÄRD statlig utredning från 2005 som heter

BILEN, BIFFEN, BOSTADEN Hållbara laster - smartare konsumtion
Den hittar man här    pdf-fil

2. Svenska Naturskyddsföreningen har mycket information på sin webbplats:
Handla Miljövänligt A till Ö - här finns handfasta tips om vad vi kan göra i vår vardag

3. Rapporten "Hur många svenskar tål världen? Miljöeffekter i Syd av svensk konsumtion"  visar med förfärande tydlighet vad västvärlden tanklöst konsumerar och vad det leder till. Bakgrunden till våra ekologiska fotavtryck. Gedigen men lättläst rapport som sätter saker i globalt sammanhang. Här hittar man rapporten pdf-fil

Vi kan alla förändra mycket med hyfsat små insatser. Vi kan självklart  förändra ändå mer med större insatser. Det är dock inte frågan om att vi behöver bosätta oss i jordkulor och äta nötter. Inte än.

Men om vi inte sätter oss in i frågorna och börjar göra medvetna val av fritt val kommer uppenbarligen naturen att välja åt oss.  Världsnaturfonden skriver "Om vi fortsätter att leva som idag behövs det två jordklot år 2050 för att klara vår livsstil."

And who gives a shit?
Jag och du och vi som konsumerar som mest idag, är ju högst troligt, borta sedan länge även om det sägs att ont krut inte förgås så lätt. Men jag kan även bli 97 år gammal. 54 + 43= 97. Det är bara 43 år tills vi behöver ytterligare ett jordklot. Man kan ju tänka sig att de sista 10 -15 åren inte heller blir så festliga efter att vi glufsat i oss våra sista odlade tropiska räkor och paxat vår sista solstol på den fjärran stranden.

Det finns en ganska vanligt förekommande argumentation som går ut på att så länge inte regeringar, politiker och stora företag gör något behöver inte jag som enskild människa göra något. Strutsmentalitet och egoism, menar jag. Företag säljer det vi köper. Politiker stöter sig inte gärna med företag. Gör medvetna val och påverka både företag och politik.

43 år...
Hur gamla är dina barn år 2050?
Hur gamla är dina barnbarn år 2050?
Åk åtminstone tåg och ge f*n i odlade tropiska räkor!


1 Inga M:

skriven

Jag lyckas väl liksom de flesta andra vara struts för det mesta, men ibland blir det tydligt med de ändliga resurserna. Som nu i helgen som gick. Vi har tyska jaktgäster som är i skogsbranschen. De vet berätta om att man i Tyskland byggt nya stora sågverk och pappersmassefabriker. Och att man exporterar mängder till Kina. Samma signaler kommer från svensk industri. Det svindlar för tanken att hela detta gigantiska land också ska börja konsumera som vi. Då lär det bara slurpa till så sugs det mesta av råvaror iväg. Långsamt i början men sedan allt snabbare. Och ingenstans lär vi ha (eller vilja ha!) den diktatorska centralmakt som skulle behövas för att stoppa det hela snabbt.

2 Christina W:

skriven

Det finns ytterligare ett par små saker som vi alla skulle kunna göra. 1 - unvika tomater en dag i veckan och denna dag istället äta morötter (om alla svenskar gjorde detta en dag per vecka skulle detta motsvara 13 600 villors uppvärmning under ett år) 2 - äta vegetariskt en dag i veckan (köttproduktion är oerhört resurskrävande) 3 - äta upp maten vi köper och inte kasta en massa

3 Paradigm:

skriven

Tur att man är vegetarian. Men jag hade ingen aning om att 20 procent av hushållselen tas av saker som står i standby-läge. Det är ju helt i onödan.

4 Hanneles paradis:

skriven

Jag ska ha 97-årsfest, med dans.

5 En liten tant:

skriven

Inga: Nä, någon diktatur vill vi naturligtvis inte leva i. Men om var och en av fri vilja besinnar sitt ansvar och minskar sin egen konsumtion,så får ju det stora effekter. Kanske vi inte ska köpa de billiga kläderna från Kina som är på ingång, om de inte är tillverkade på ett miljösparande vis. Nog kan vi byta till lågenergiampor och stänga av alla apparater som står på stand-by för att minska elkonsumtionen osv. Det är ju inte så fruktansvärda ingrepp i ens dagliga liv.

6 En liten tant:

skriven

Chrisitna W: Det var utmärkta exempel på vardagsåtgärd som får stor effekt och som inte innebär något umbärande. Det är sån't vi måste tillägna oss.

7 En liten tant:

skriven

Paradigm: Ja, bara du inte äter en massa sojaprodukter som odlas på f.d. regnskogsmark! Även vegetarianer kan göra stora ekologiska fotavtryck om man inte har koll på vad produkterna kräver av resurser. Stand-by-funktionen kan vi helt avstå ifrån. Jättebra exempel på överkonsumtion.

8 En liten tant:

skriven

Hannele: Så trevligt! Du satsar alltså stort på att bevara planeten genom att göra medvetna val så din fest kan bli av om 43 år.

9 Madelene Söderblom:

skriven

Hej!
Jag heter Madelene och ska göra ett fotoprojekt med temat motstånd. Ditt intresse för miljön låter verkligen intressant. Gör du något mer än bara bloggar om det här? Hör av dig om du har lust att ställa upp. Kram Madelene

10 Jeanette:

skriven

ålder spelar ingen roll, de är bara ålder på hjärna som spelar roll!

11 En liten tant:

skriven

Madelene: Jag ska hälsa på i din blogg.
Jeanette: Det har du alldeles rätt i men jag förstod inte kopplingen till inlägget? Men mina frågor om hur gamla barn och barnbarn är 2050 ville jag peka på att resursslöseriet drabbar nu levande generationer.

12 Eva:

skriven

Tack för ett mycket bra inlägg! Och vi behöver alla hjälpas åt nu, för att vi ska kunna bo på denna planet om 43 år. Och, som du säger, även om inte vi själva finns i livet då, så har vi kanske barn och barnbarn som i allra högsta grad är värda denna jord. Många yngre människor är mkt medvetna om den här problematiken och de är verkligen förebilder för många av oss lite äldre. Ja, vi har ett val och vi måste göra det NU!

13 maria:

skriven

Skitbra skrivet!!! Som jag skrev i ett tidigare inlägg, det handlar "bara" om att vi var och en måste take a stand och göra de små förändringarna i vårt vardagsliv:))

14 Björn:

skriven

Det är intressant att du tar upp frågan om överbefolkning. Jag var för ett tag sedan på ett seminarium kring fjärde storstadsregionen (Linköping-Norrköping) , där ett av samtalsämnena var hur man skulle få invånarna att skaffa fler barn. När jag gick i skolan var överbefolkningen det största hotet mot mänskligheten. Så är det givetvis fortfarande även om det är effekterna av de mångas agerande som nu främst fokuseras på. Vi måste nog lära oss att se hela jorden som alla människors hem. Det är inte brist på människor som är jordens problem.

15 Jarle Petterson:

skriven

Hei.

Jeg har kikket gjennom bloggen din, og undres om ikke du kunne ha interesse av et fellesnordisk, borgerjournalistisk blogprosjekt.

Hvis så, kunne du tenke deg å overveie dette -- eventuelt spre "det glade budskap"?

For øvrig er det en god blog du har her (hvilket også foranlediget min henvendelse).

16 En liten tant:

skriven

Eva: Jag ska villigt tillstå att mitt uppvaknande får helt tillskrivas den yngre generationens miljöengagemang. När jag insåg att fast-anställda-med-månadslön-jag letade extrapriser utan tanke på varornas ursprung och fattig-student köpte lokalproducerat, ekologiskt började jag dessutom sätta mig in i frågorna på allvar.

17 En liten tant:

skriven

Maria: Tack ska du ha. Ja, det är just "bara" det...

Björn: Resonemanget i vår ungdom,
om överbefolkningen som det stora hotet måste ju dessutom ha utgått från att det inte skulle räcka till alla om alla skulle konsumera som vi.

18 En liten tant:

skriven

Jarle Petterson: Tack för vänliga ord och förfrågan. Jag vet inte riktigt vad projektet handlar om så det msåte jag sätta mig in i innan jag kan svara något.

19 Jarle Petterson:

skriven

Hej, lilla tant.

Det lyder bra. Jeg finner ikke e-postadressen din her inne, men om du sender en til meg på jarle.petterson[snabel-a]gmail.com, så skal jeg sende deg en invitasjon til Google-gruppen vi bruker som prosjektrom, og hvor alle detaljer er beskrevet.

Jeg håper det går bra.

Ha en fin-fin onsdag så lenge!

De beste hilsninger fra
Jarle P

Kommentera här: